Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Suomettunutta Ukraina-uutisointia MTV3-kanavalla

Itä-Ukrainan kriisistä uutisoidessaan MTV3 näyttää asettuneen Venäjän ja sen tukemien kapinallisten puolelle. Kun esimerkiksi Donetsinkin alueen separatistien johtaja esiintyy uutisissa, MTV3 esittää hänet niin sanotun kansantasavallan edustajana (ks. esim. Seitsemän uutiset 15.2.2015 kohdassa 6:53 Eduars Basurin).

Sama toistui uutislähetyksissä myös 16.2.2015. En tiedä missä vaiheessa MTV3 on omaksunut tämän uutisointilinjan. YLE uutisissa en ole vastaavaa havainnut.

On huomattava, että MTV3 käyttää uutisissaan termiä ”kansantasavalta” ilman lainausmerkkejä. Näin siitäkin huolimatta, ettei Itä-Ukrainan kapinallisten perustamilla ”kansantasavalloilla” ole virallista asemaa sen enempään Ukrainan lain kuin kansainvälisen oikeudenkaan mukaan.

Viime kesästä asti käydyissä tulitaukoneuvotteluissa ja niiden tuloksena Minskissa solmituissa aseleposopimuksissa ei ole tunnustettu separatistien hallitsemia alueita kansantasavalloiksi. Sopimuksissa niihin viitataan käyttämällä ilmaisua ”tietyt osat Donetskin ja Luhanskin hallintoalueilla” (Particular Districts of Donetsk and Luhansk Oblasts). Yksikään allekirjoittajista ei sopimuksissa tunnusta separatistien alueestaan itse käyttämää termiä eikä vastaavaa statusta. Miksi MTV3 tämän sitten tunnustaa?

Ukrainan itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden kannalta keskeistä kriisissä ja sen ratkaisuyrityksissä on juuri se, mikä on separatisten oikeudellinen status. Heitä tukeva Venäjän nykyhallitus ja niin sanotut venäjämieliset ovat vaatineet Donetsin ja Luhanskin kapinallisten hallussa olevien alueiden tunnustamista kansantasavalloiksi.

Kansainvälisoikeudellisesti kysymys on siis siitä, että kunnioitetaanko Ukrainan valtiollista suvereenisuutta vai ei. Tätä voisi verrata talvisodan alkuun, kun Neuvostoliiton miehittämille alueille muodostettiin 1.12.1939 "Suomen Kansanvaltainen Tasavalta" eli "Suomen kansantasavalta". Tunnemme sen paremmin niin sanottuna Terijoen hallituksena tai Kuusisen hallituksena. "Kansantasavallan" päämieheksi asetettiin Neuvostoliitossa asunut suomalaiskommunisti Otto Wille Kuusinen.

Ukraina-uutisointi MTV3-kanavalla on verrattavissa siihen, että Kuusisen esiintyessä hänet olisi esitetty mediassa Suomen kansantasavallan edustajana. Se, että MTV3 uutisoinnissaan asettuu Kremlin nykyisten vallanpitäjien ja heidän tukemien venäjämielisten separatistien kannalle, muistuttaa tilannetta, jossa Suomen tiedotusvälineet valtaosin olivat kylmän sodan aikana.

Tunnemme "suomettumisena" sen toiminnan, jota poliittinen eliitti valtamediaa myöten harjoitti myötäillessään Kremlin silloisia vallanpitäjiä. Erikoiseksi MTV3-kanavan uutisointilinjan tekee se, että kylmän sodan aikaisesta suomettuneisuudesta poiketen paine tähän ei tule enää Suomen hallituksen eikä virallisen ulkopolitiikan taholta. Tuleeko se jostain muualta? 

Lähetin maanantaina 16.2. MTV3 vastaavalle päätoimittajalle Merja Ylä-Anttilalle viestin, jossa tiedustelin häneltä, mihin perustuu se, että kapinallisjohtaja esitetään uutisissa kansantasavallan edustajana. Päätoimittaja ei ainakaan toistaiseksi ole vastannut viestiin.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Venäjä on osallinen tässä sodassa. Video pätkiä missä nähdään t-72b3 kalustoa tulee koko ajan televisiosta. Kysymyksessä on helposti tunnistettavissa oleva t-72 vaunun malli, jota ei ole ukrainalla ollut koskaan käytössä. Vanhemmista malleista se on helppo erottaa.

Samoin pelkkä järki kertoo, että kesän kapinallisjoukkiosta, joka menetti alueita ukrainan kehnosti varustetulle armeijalle tuli nopeasti jotakin muuta. Venäjän armeija on läsnä, vaikka täälläkin on ihmisiä, jotka trollaavat venäjän valheita.

http://www.military-today.com/tanks/t72b3.htm

Petteri Hiienkoski

Venäjän hallituksen aloittama propagandaoffensiivi vaikuttaa massiiviselta.

Lähin vertailukohta taitaa löytyä toisen maailmansodan ajoilta. Kylmän sodan aikana pysähtyneisyyden kaudella 1970-luvullakaan tuskin oli ihan vastaavaa. 1980-luvulla tuli perestroika ja glasnosk, jolloin suunta jo muuttui.

Mutta nyt, kuluneen vuoden aikana, on tapahtunut täyskäännös. Valhetta suolletaan sellaisella volyymillä, että mitään ei voi enää uskoa. Pelkäänpä, että Kremlin nykyjohto ajaa itsensä sellaiseen nurkkaan, josta sillä tuskin on enää ulospääsyä normaaliin kansainväliseen kanssakäymiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjä on saavuttamassa kaiken sen, minkä se asetti tavoitteekseen jo ennen Sotshin Olympialaisia. Krim otettiin ensin nopeasti ja tehokkaasti. Länsi protestoi ja on nyt de facto unohtanut asian. Siitä ei enää juuri puhuta. Mennyt mikä mennyt.

Samaan aikaan alettiin lietsoa kapinaa Itä-Ukrainassa ja monet pitivät todennäköisenä, että Venäjän tarkoitus on kaapata itselleen myös ne alueet, joko suoraan tai sitten vasallivaltioiden kautta. Tämäkin alkaa olla miltei toteutunut ja taas länsi protestoi, asettaa yksittäisiä ihmisiä matkustuskieltoon ja muuta "hirmuista". Putin ja Lavrov naureskelevat "partaansa". Novorossija toteutuu juuri niin kuin Venäjä on päättänyt, elleivät jenkit sitten ole valmiit suursotaan. Näistä pitää valita.

Petteri Hiienkoski

Voi olla tai sitten ei. Kremlin nykyjohdolla on todennäköisesti eri tason tavoitteita. Yleensä strategisiin päämääriin pyrkivillä toimijoilla on minimi- ja maksimitavoitteita sekä tavoitteita siltä väliltä.

Ukrainassa Venäjän johto koettelee rajojaan, kuinka pitkälle sen annetaan mennä. Venäjän kannalta tilanne on sikäli otollinen, että Obama on osoittautunut ulkopoliittisesti heikoksi johtajaksi, mikä ilmeni Syyrian sodassa. Tätä käytetään hyväksi.

Yhdysvalloilla olisi mahdollisuus toimia aloitteellisemmin ja sillä olisi poliitiikkansa tueksi myös kyky toimia sotilaallisesti. Se on kuitenkin reagoinut hitaasti tilanteeseen. Ukrainan armeijan kouluttaminen aloitetaan tosin maaliskuussa. Todennäköisesti Ukrainassa tarvittaisiin myös aseapua.

EU:lta puuttuu selkeä strateginen ohjelma miten Venäjään ja sen nykyiseen ulkopolitiikkaan vastata. Ajattelumallit ovat eurosentrisiä ja integraatiosentsiä, EU:n taloudelliseen ja poliittiseen yhdentymiseen ja sen laajenemiseen liittyviä. Ulkopoliittinen toimintakyky ja sitä tukeva sotilaallinen kapasiteetti ja iskuvoima ovat heikot.

Sekä Yhdysvaltain että EU:n tulisi määritellä strategiset tavoitteensa, joihin se pyrkii Ukrainassa kriisin ratkaisemiseksi. Näitä pitäisi kyetä myös artikuloimaan niin selvästi, että vastapuolikin ymmärtää ja kykenee ennakoimaan mitä mistäkin seuraa.

Pakotepolitiikassa on kysymys sanktioista. Pakotteiden kiristämistä voi käyttää pelotteena. Pelote toimii silloin, kun on ennakolta määritelty doktriini milloin sitä käytetään.

Nämä apparaatit ja instrumentit tuntuvat jääneen länsimailta edelleen naftaliiniin.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Monista kirjoituksista, kuten wikipediasta, käy ilmi, että separistit
ovat julistautuneet irti ukrainasta.

Tätä irtiottoa separistien nimellä, tuetaan vallankumousta järjestäneiden, amerikkalaisten sotakenttäpiparkakuilla. He sitten ylistävät venäjää, koska katsovat, että saavat venäjän alla paremman oman hallinnon kuin heidän mielestään jo korruptoituneen ukrainan alla.

Osa joukoista on venäläisiä ukrainalaisia. He siis eivät halua eu;n pakko
liittymistä, vaan pitävät venäjää parempana. Separistit ovat ostettuja,
ja palkattu ympäri maailmaa. Internetissä mainostettiin vuosia tätä työnä. Hae työtä turvallisuus joukkoihin!

Ironia on, että tämä kaikki on läntisen johdon tekemää. Kaaosta alueiden
sisään, jotta ukraina saataisiin länteen, ja lainaohjelmien piiriin.

Itsenäinen kansanvalta siis julistettiin läntisen asetuen turvin.

Sekasorto liene tarkoituskin, jotta päästään taloutta, ja ruokaa hallitsemaan. Mikä lie totuus. Alueella asuu aina venäläisiksi itseään
kutsuvia kansalaisia. Pienet alueet eivät saisi hallita omaa aluettaan
koska on muotia taas pyrkiä suureurooppaan, juuri niiden samojen johtajien toimesta. Eli euroopassa välillisesti tuetaan tätäkin sotaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lugansk_People%27s_Re...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liian monimutkaista pohdiskelua.

Keep it simple:

Ukrainalaiset halusivat liittyä EU:hun ja estääkseen sen Venäjä hyökkäsi maahan valloittaen siltä alueita uhaten ottaa vielä enemmän. Ukraina yrittää taistella epätoivoisesti hyökkääjää vastaan ja länsi protestoi Venäjän toimia.

Siinä se.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

tuula pakarinen-kurry. Anteeksi, mutta en oikein ymmärrä kirjoitustasi. Se on hieman sanoisinko vaikka sekavahkon tuntuinen tai sitten vika on minun päässäni, joka on hyvinkin mahdollista.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

YLE onkin €NATO-myönteisen hallinnon luolapeikkolaitos, joka trollaa vaikenemalla tärkeistä asioista, jotta kansalaiset saisivat pimeässä vain positiivien elämyksen tarjoavaa €NATO-huttua, eivätkä huomaisi huttuun ujutettua mautonta NWO-myrkkyä. Keskittyvät pieniin piiroksiin sieltä täältä, jättäen suuren taustakuvan maalaamatta kaikkien katseltavaksi.

Esko Ahokin dopingsotkuissa ryvettyneenä saa edelleen naamansa näkyviin hiihtoa koskevissa keskusteluissa, vaalit ovat lähellä.

Petteri Hiienkoski

Voitko täsmentää, mistä asioista YLE mielestäsi vaikenee?

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Trolleista puheenollen kannattaa vilkaista YLE kioskin juttu.

Juha Kuikka on oikeassa, ettei Krim ylety enää otsikkoihin ja Venäjä nähtävästi on saavuttamassa sen, mitä se on hakenutkin. Eri asia on sitten se, mitä ihmeen iloa tästä kenellekään todellisuudessa on. Hyvinvointia se ei ainakaan lisää missään. Ukrainalle ainoastaan kurjuutta, epätoivoa, turhia ihmisuhreja sekä rikkiammutun maan ja naapurivaltioille ymmärryksen, ettei Venäjän johto kaihda mitään keinoja toteuttaessaan historian hämäristä kumpuavia, Bysanttisia pyrkimyksiään.

Sitten vielä jotkut ihmettelevät miksi NATO on meille luonnollinen valinta.

Petteri Hiienkoski

MTV3 näyttäisi korjanneen sitä, miten separatistijohtajat uutisissa esitetään. Käyttöön on otettu todellisuutta vastaava ilmaisutapa: itsejulistettu kansantasavalta!

Toimituksen poiminnat