Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Tuomiot törkeistä henkilörikoksista liian lieviä

Uutiset kertoivat tuomiosta, joka langetettiin ihmiskaupasta: Isä ja tytär tuomittiin törkeästä ihmiskaupasta vankeuteen. Nuorta naista yli neljä vuotta vankinaan pitänyt kaksikko tuomittiin ehdottomaan vankeuteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Mihin tuomitut syyllistyivät? - Isä ja tytär houkuttelivat uhrin matkaansa ja vapaudenriisto kesti yli neljä vuotta. Oikeuden mukaan isä ”otti uhrin naisekseen” vastoin tämän tahtoa ja teki hänelle neljä lasta, jotka syntyivät vuoden välein. Nuorin lapsista syntyi naisen päästyä vapaaksi alistajistaan.

Jos Iltasanomien uutisoinnista voi jotain päätellä, uhri saattoi olla ulkomaalaistaustainen. Näin sieppaajat huijasivat terveysviranomaisia: uhri ilmoitettiin synnytyssairaalaan ”Jasmin Mäntylänä”

Uhrin ja tekijöiden etsisellä taustalla voi olla merkitystä yritettäessä hahmottaa

Millainen tuomio syyllisille langetettiin? - Oikeus piti rikosta törkeänä. Se tuomitsi isän kolmen vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja lapsikaappauksesta. Lapsikaappaustuomio tuli isän toimitettua yhden hänen ja uhrin lapsista Ruotsiin. Tytär sai kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta muun muassa osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ihmiskaupasta ja nuorena henkilönä tehdystä petoksesta.

Siis 3½ vuotta vankeutta muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja lapsikaappauksesta! Uutisesta ei ilmene koskiko tuomio myös raiskausta. Teon kuvauksen perusteella seksuaalirikos on ilmeinen.

Herää kuitenkin kysymys, mikä on tuomion suhde tehtyjen rikosten laatuun ja kestoon. Onko tuomio oikeudenmukainen?

Liittyykö seksuaalirikoksista langetettavien tuomioiden taso myös Tapanilan joukkoraiskaukseen? Tapauksen ympärillä käyty keskustelu on kuitenkin polarisoitunut maahanmuuttajakysymyksen ympärille. Viisi raiskauksesta epäiltyä 15-18-vuotiasta poikaa näet olivat ilmeisesti somalitaustaisia.

Tapaus näyttää herättäneen maahanmuuttovastaisuutta ja rasistisia aggressioita. Taustalla vaikuttaa Tapanilan joukkoraiskauksen lisäksi julkisuudessa levinneet tiedot, joiden mukaan raiskausten määrä on ulkomaalaisten osalta suhteellisesti korkeampi kuin ns. kantasuomalaisten kohdalla.

Kun maahanmuuttajien tekemien seksuaalirikosten yhteydessä kysytään, miten tilannetta voisi parantaa, voisiko vastaus olla niinkin yksinkertainen, että kovennetaan rikoksista langetettavia tuomioita?

Tuomioiden koventaminen ei poista rikoksten syitä eikä saa niitä tekemättömäksi. Se toimii kuitenkin pelotteena, joka vähentää muiden yllykettä syyllistyä vastaavaan rikokseen.

Vahingonkorvaus hyvittää uhrille rikollisen aiheuttamaa vahinkoa. Vankeus taas eristää rikollisen yhteiskunnasta ja estää häntä uusimasta rikostaan ja myös kohtaamasta uhriaan uudestaan vaikeuden ajaksi.

Kun yhteiskunnan antama rangaistus koetaan oikeudenmukaisena, vähentää se myös yllykettä yksityiskostoon, ns. lynkkaukseen.

Seksuaalirikokset ovat syvästi ihmisarvoa loukkaavia henkilörikoksia. Raiskaus on lähinnä verrattavissa raakaan murhaan. Täyttävätkö näistä rikoksista annettavat tuomiot sen yhteiskunnallisen tehtävän mikä niillä on?

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Suomessa olisi iso tarve rukata törkeissä henkilörikoksissa rangaistusten alarajaa ylemmäksi. Siellä se ongelma piilee. Usein tuomioistuimet tykkäävät antaa lievempiä rangaistuksia, vaikka laki sallisi huomattavasti ankarammat rangaistukset. Näissä rikoksissa tulisi myös luopua ensikertalais- ja nuouruusalennuksista. Kyllä jo teini-ikäinen tietää, ettei hmisiä sovi raiskata, pahoinpidella tai tappaa. Myös elinkautisen alarajaa tulisi nostaa kahteenkymmeneen vuoteen. Ja pahimmissa henkirikoksissa tulisi olla mahdollisuus antaa elinkautinen ilman vapautuksen mahdollisuutta.

Petteri Hiienkoski

Niin. Eduskunta päättää rangaistusasteikosta. Tuomioistuin soveltaa.

Anne Lindell

Otsikkossa oli virhe ... oikea saanmuoto pitäsi olla "järkyttävän lieviä".

Elinkautinen.

Petteri Hiienkoski

Aivan. mielestäni Breivikin kaltaisten terroristien tekemien murhien kohdalla myös kuolemantuomion mahdollisuutta pitäisi harkita.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Anne Lindell

Otsikkossa oli virhe ... oikea saanmuoto pitäsi olla "järkyttävän lieviä".

Elinkautinen.

Jari Leino

"Jos Iltasanomien uutisoinnista voi jotain päätellä, uhri saattoi olla ulkomaalaistaustainen."

Miksi kirjoitit jotain noin typerää ja miksi valitsit viitteeksesi suunnilleen ainoan uutisen, jossa tekijöiden nimiä (joista heidän edustamansa etnisen ryhmän voi päätellä) ei ole julkaistu?

Paljon mielenkiintoisempaa olisi keskustella siitä, olivatko tuomiot noin lieviä asianosaisten taustan takia. Tai olisiko koko rikosta muuten voinut tapahtua tai olisiko se voinut jatkua vuosikausia kenenkään uskaltamatta puuttua asiaan?

Petteri Hiienkoski

Niin. En tiennyt, että uhri on romanitaustainen. Hän on tiettävästi alikehittynyt, mikä korostaa langetetun tuomion käsittämätöntä lievyyttä. Mielestäni uhrin heikkouden pitäisi päinvastoin vaikutta tuomioon raskauttavasti.

Jari Leino

Minä en tiedä uhrin taustasta mitään. Mikään media ei ole (tietenkään) julkaissut uhrin nimeä tai kertonut hänen etnisestä taustastaan mitään.

TEKIJÖIDEN nimet sen sijaan on julkaistu ja niistä jokainen voi helposti vetää johtopäätöksiä tekijöiden etnisestä taustasta.

Toimituksen poiminnat