Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Pienpuolueet kykenevät toteuttamaan rakenneuudistuksia toisin kuin suuret

KD ja RKP ovat ainoat hallituspuolueet, jotka toteuttivat vastuullaan olleilla hallinnonaloilla ne paljonpuhutut rakenneuudistukset! Kohtaan kuitenkin vaalitilaisuuksissa ihmisiä, jotka ovat pettyneet politiikkaan ja epätoivoisia tulevaisuuden suhteen. - Miksi?

Suurten puolueiden saamattomuus rakenneratkaisujen toteuttamiseen johtuu osaltaan juuri niiden suuresta koosta ja kankeudesta. Suuret puolueet, jotka ovat luopuneet arvoistaan laajentaakseen kannatustaan, käsittävät lukuisia sisäisiä eturyhmiä, joiden tavoitteet ovat ristiriidassa keskenään. Tämän takia niiden on vaikeampi toteuttaa suuria rakenteellisia uudistuksia kuin arvoiltaan yhtenäisempien pienpuolueiden.

Kun puolueideologian ydin on hukassa, politiikan teko pinnallistuu lyhytnäköiseksi äänten kalasteluksi. Hallituksen pienpuolueet eivät ole vastuussa siitä, että politiikka näyttäytyy äänestäjille pinnallisena sirkuksena.

Suurten hallituspuolueiden edustajien käyttäytyminen eduskunnassa viimeisten lakiesitysten käsittelyssä, kertoo kenellä "politiikka on rikki". Tämä johtuu siitä, että oletettuja äänestäjämassoja mielistelemällä nämä poliitikot asettavat oman uransa ja puolueensa kuvitellun menestyksen isänmaan edun edelle. Pienpuolueisiin harvemmin hakeutuu lyhyen tähtäimen henkilökohtaisia etuja tavoittelevia ihmisiä. 

Edessä olevien haasteiden kohtaaminen edellyttää määrätietoista työtä ja ennen muuta rakentavaa yhteistyötä yhteisesti sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteisiä asioita hoitamaan tulee saada parhaat voimat puoluetaustasta riippumatta. Vastuullisia ja viisaita poliitikkoja löytyy jokaisesta puolueesta eikä puolueen koko ole ratkaiseva.

Yksikään puolue ei yksin voi maata hallita vaan tarvitaan puolueiden välistä yhteistyötä. Se edellyttää luottamusta. Irtopisteitä julkisuudessa voi saada demagogisilla silmänkääntötempuilla, mutta luottamusta puolueiden ei edistä. Luottamusta rakennetaan omilla teoilla.

Olisi tärkeää, että vastuulliset poliitikot pääsisivät isoissakin puolueissa enemmän esiin. Kuka tulevassa hallituksessa istuukin, toivon, etteivät sen ministerit jää "räksyttämään" toisilleen ja muille. Tarvitaan päättäjiä, jotka ottavat vastuuta, keskittyvät työhönsä ja tyhjien puheiden sijasta omalla esimerkillään luovat myönteistä ja tulevaisuuteen tähtäävää tekemisen ilmapiiriä, jolla isänmaa saa nousuun vähäosaisia kyykyttämättä.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat