Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

VM:n raportistako hallitusohjelman perusta?

Tampereen yliopiston taloustieteen professori Matti Tuomala ihmettelee sitä, että johtavat poliitikot ovat hyväksyneet kritiikittä valtiovarainministeriön virkamiesjohdon näkemyksen talouden tilasta.

Tuomalan mielestä se poikkeaa valtavirtataloustieteen näkemyksestä. Hänen mukaansa yliopistojen taloustieteilijät ovat esittäneet toisen tyyppisen näkemyksen, jonka mukaan kaikki sellaiset toimenpiteet, joilla leikataan kokonaiskysyntää, vain pahentavat talouden tilannetta.

Talouden tilannekuvana VM:n virkamiesraportti epäilemättä on asianmukainen. Esitin raportin julkaisemisen jälkeen runsas kuukausi sitten blogikirjoituksissani kuitenkin  vakavan huoleni raportin mukaan mahdollisesti tehtävistä ratkaisuista:

VM:n raportti ei kelpaa hallitusohjelmaksi 27.3.2015 21:34

VM:n leikkauslinja johtaisi ojasta allikkoon! 28.3.2015 13:49

Luvassa talouden syöksykierrettä ja massatyöttömyyttä 30.3.2015 18:28

Toivoa sopii, että kolmen kopla ymmärtää tehdä oikein kohdennettuja ja tuottavia täsmäinvestointeja elinkeinotoiminnan kannustamiseksi ja toteuttaa kustannustehokkuutta parantavia rakenneuudistuksia. Pahin virhe olisi ryhtyä massiiviselle leikkauslinjalle ja vielä etupainotteisesti.

Petteri Hiienkoski

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Älkääs nyt. Kreikan talous kasvaa nopeammin kuin Suomen talous, joten se on todiste siitä että kokonaiskysynnän leikkaaminen kannattaa. :-)

Petteri Hiienkoski

Sipilä klo 15:08: "Pääosa sopeutuksista on tarkoitus tehdä rakenteellisilla uudistuksilla."

Etupainotteisesti mennään. Kokonaisveroaste ei nouse eivätkä sopeutukset näyttäisi Sipilälle tarkoittavan yksiselitteisesti menoleikkauksia.

Tässä neljä vuotta jatkuneen kireän talouspolitiikan seuraus ja sen aikana laiminlyöty investointikohde:
"Julkisen talouden rahoitustilanteen nopea huononeminen pysäytti tutkimukseen ja tuotekehittelyyn suunnattujen menojen kasvun vuonna 2011, minkä jälkeen julkisen sektorin panostukset ovat alkaneet supistua. Myös yritysten oma tutkimus ja tuotekehittely on vähentynyt taantuman pitkittyessä." (SP talouden näkymät 14.11.2014)

Toimituksen poiminnat