Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Persu-kupla puhkesi maahanmuuttoon

  • Soini osti ministerinsalkkunsa: maahanmuutto ei vähenekään. Kuva: Petteri Paalasmaa / US
    Soini osti ministerinsalkkunsa: maahanmuutto ei vähenekään. Kuva: Petteri Paalasmaa / US

Maahanmuuttokriittisyydellä vaaleissa ratsastaneet Perussuomalaiset näyttävät luopuneen keskeisimmästä keppihevosestaan jo hallitusneuvottelujen alkumetreillä.

Maahanmuuton rajoittaminen ja maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen olivat keskeisiä tavoitteita ennen niitä jytkyjä. Talousohjelmassaan Perussuomalaiset vaativat, että tarvittavat leikkaukset on aloitettava maahanmuuton ja kehitysavun tapaisista maailmanparannusmenoista.

Kolmen koplan sopima maahanmuuttopoliittinen linjaus, joka keskiviikkona 13.5. julkaistiin, osoittaa, ettei linja ole kiristymässä. Ei ainakaan Timo Soinin (ps.) johdolla. Pikemminkin päinvastoin.

Maahanmuuttopolitiikka, jota neljän vuoden ajan on noudatettu, on ollut äärimmäisen hallittua: se on ollut edeltävään vaalikauteen verrattuna tiukempaa – mutta inhimillistä. Kuten väistyvän hallituksen maahanmuuttoministeri Päivi Räsänen (kd.) tiistaina 12.5. ennakoi, maahanmuuttopolitiikka on jo niin tiukkaa ja hallittua, että Perussuomalaisilla on vaikeuksia toteuttaa puheitaan sen kiristämisestä.

Ainoa asia, jossa maahanmuuttoa olisi ministerin mukaan voitu tiukentaa, koski kiintiöpakolaisten määrää. Kiintiötä korotettiin v:na 2014 ja 2015 Syyrian sodan aiheuttaman inhimillisen hädän helpottamiseksi kolmella sadalla. Kiintiöpakolaisjärjestelmä on hallituin tapa auttaa hädässä olevia: pakolaisia otetaan näet suoraan pakolaisleireiltä, joista valikoidaan ne suurimmassa hädässä olevat.

Soinin johdolla Perussuomalaiset ovat sitoutumassa siihen, että kiintiöpakolaisten määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että pakolaisten määrää ei ainakaan vähennetä. Sitä ollaan päinvastoin valmiita nostamaan.

Kristillisdemokraatit ovat noudattaneet vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa. Jos Perussuomalaiset tulevat hallitun – ja toivon mukaan myös inhimillisen – maahanmuuton kannalle, on se sinänsä hyvä asia.

Pakolaisten määrää he saavat Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa todennäköisesti joutua nostamaankin. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevassa linjauksessa kopla on näet päättänyt leikata kehitysyhteistyöstä. Eikö olisi järkevämpää Euroopan Unionin puitteissa kohdentaa nykyistä enemmän kehitysvaroja juuri EU:n ulkorajoilla olevien maiden sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen tukemiseen? – Tuleva hallitus on valitsemassa pakolaiskiintiöt.  

Mitä tulee työperäiseen maahanmuuttoon, hallitusneuvottelijoiden sopimat kirjaukset tähtäävät sen huomattavaan lisäämiseen ja ennakoivat sitä koskevan tarvehankinnan lieventämistä. Tämä vaikuttaa massatyöttömyyden oloissa käsittämättömältä ja pahentaa toteutuessaan todennäköisesti tilannetta. Tehdyn linjauksen mukaan epäedullista huoltosuhdetta ryhdytään korjaamaan maahanmuutolla eikä perhepolitiikalla. Se on lyhytnäköinen ja kestämätön toimintamallia!

Kansainvälistymisen, sivistysosaamisen ja vientimarkkinoiden laajentamisen kannalta onnetonta taas on se, että hallitus rajoittaa EU ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden pääsyä Suomeen määräämällä heille lukukausimaksut.

Tämäkö oli Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen voitto? Jos tällainen ratkaisu tehdään, pitäisi siihen lisätä ainakin stipendijärjestelmä. Säästöä tuskin tulee.

Se, että kannustetaan valmistuneita EU ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleita – jos niitä enää edes tulee – jäämään Suomeen töihin esimerkiksi verovähennysoikeudella, tuntuu ristiriitaiselta sen kanssa, että Entistä useampi suomalainen nuori opiskelee ulkomailla ja joudumme kilpailemaan myös heistä.

Minkä viestin kolmen kopla linjauksillaan antaa esimerkiksi Aasian kasvavilta markkinoilta Eurooppaan tähtääville nuorille? – Ette ole tervetulleita Suomeen, mutta jos kuitenkin tulette, älkää vain palatko kotimaahanne kehittämään sitä ja laajentamaan kaupallisia suhteita Suomeen!

Entä mikä viesti on sillä, että ulkomaisia opiskelijoita houkutellaan jäämään Suomeen verohelpotuksin, toisin kuin ulkomailla opiskelleita suomalaisia? – Epäilemättä järjestelyn seurauksena suomalaisopiskelijalle houkutus olla palaamatta Suomeen on sitäkin suurempi. Hyvä Suomi!

Perussuomalaisten suuret lupaukset näyttävät osoittautuneen tyhjäksi kuplaksi. Näin kävi myös puolueen edeltäjän Suomen Maaseudun Puolueen kohdalla. Ihmisten tyytymättömyyteen vedonneen ja suurta muutosta paremmasta luvanneen SMP:n kupla puhkesi puolen vuoden hallitusvastuun jälkeen. Työttömyys ei lupauksista huolimatta loppunutkaan. Mutta pääsiväthän äijät kabinetteihin.

Perussuomalaiset pistivät edeltäjiään paremmaksi: maahanmuuttokysymyksessä ei tarvinnut odottaa edes sitä puolta vuotta.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Vihreä Lanka teki aiheesta ja analyysin. Kuplaista huomenta:

http://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/voittiva...

Mitä tarvehankinnan osastoon tulee, niin siinähän sinällään työttömyys ei ole "järjenvastaista". Jos firma pystyy osoittamaan, ettei tarjolla ole kuin työttömäksi jääneitä maanviljelijöitä, mutta tarvittaisiin aivokirurgia - niin onko se jotenkin työttömäksi jääneen maanviljelijän raju tappio?

Petteri Hiienkoski

Tietenkin ulkomaisia työntekijöitä kannattaa vastaan ottaa aloilla jossa on työvoimapulaa. Tarveharkinnan säilyttäminen onkin tarpeen sen takia ettei avata työperäistä maahanmuuttoa kotimaisen työvoiman syrjäyttämiseksi.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Aivan, olen samaa mieltä.

Mutta kirjoitat, että tässä olisi "persukupla" puhjennut? Muut halusivat romuttaa / heikentää tarvehankintaa, PS halusi sen säilyttää.

Nyt se on ilmeisesti säilymässä. Missä se kupla?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Entisen hallituspuolueen jäsenenä ja aina kaikkitietävänä tiedät miten hallitusneuvotteluissa käy. Itse en ole persuja koskaaan äänestänyt, mutta näitä asioita seurannut.

Pitäisi olla suurin puolue saadakseen hallitusneuvottelujen vetäjän vastuun. Jos haluaa yksin päättää? Pitää saada yksinkertainen enemmistö eduskunnassa. Olemme olleet onnekkaita tai onnettomia, että mikään puolue ei vielä sellaista ole koskaan saanut. Minusta hyvä näin.

Ainakin lukemani perusteella monenlaista tiukennusta on suunitteilla. Perheenyhdistämiseen, rikollisten nopeampaan maastapoistamiseen jne..Mitä niistä tuleekin emme vielä tiedä.

Toisaalta tarvitaan lisää veronmaksajia. Mutta pitäisi saada työpaikkojen määrä myös kasvuun.

Petteri Hiienkoski

Suurin puolue toki vetää, muttei voi yksin päättää mitään linjauksia. Jos on toiseksi suurin puolue ja kolmantena pyöränä, sen parempaa neuvotteluasemaa tuskin mikään puolue voi Suomessa saada enemmistöhallitusta muodostettaessa.

Nyt on kysymys siitä, että Perussuomalaiset ovat ennen vaaleja äänekkäästi elämöineet turuilla ja toreilla surutta paisutelleet maahanmuuton haittoja, lietsoneet muukalaisvihamielisyyttä ja vaatineet maahanmuuton vähentäntämistä.

Näin puolue on kalastellut ääniä. Piittaamatta siitä tosiasiasta, että maahanmuuttopolitiikkaa on päättyneellä vaalikaudella systemaattisesti tiukennettu vastuullisella ja inhimillisellä tavalla.

Jos tosiasit eivät edistä poliittista vallantavoittelua, sen pahempi tosiasioille. Mitä suurempi valhe, sitä helpommin massat sen uskovat, totesi eräs poliittisen propagandan pioneeri.

Tiukennuksia on kuluneella vaalitehty myös rikollisten maastakarkottamisesta. Kannattaa tutkia lukuja karkotuksista ja verrata niitä aiempaan.

Mitä tulee perheenyhdistämisasiaan, sitäkin on aseittain tiukennettu (vrt. Kataisen hallituksen ohjelma), mikä tietääkseni on tähdännyt EU-direktiivin soveltamiseen, mikä nyt on kirjattu maahanmuuttolinjaukseen.

Mutta on kohtuullista, että annetaan myös tunnustusta silloin, kun siihen on aihetta. Se, että maahanmuuttolinjauksessa on puolueettoman selvityksen tekeminen maahanmuuton vaikutuksista ja kustannukista, on hyvä asia. Kokonaisvaltainen selvitys on tarpeen, että kyetään hahmottamaan mistä osasista maahanmuutto koostuu ja mikä painoarvo yksittäisille ilmiöille tulee kokonaisuudessa antaa.

Toinen hyvä asia on se, että linjauksessa torjutaan rasismi. Tämä lienee muiden puolueiden kuin Perussuomalaisten kohdalla itsestäänselvyys. On kuitenkin katsottu, että tällainen viesti halutaan julki tuoda. Hyvä niin!

Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan aloilla, joilla on työvoimapulaa. Se tulee kuitenkin toteuttaa harkitusti.

Epäedullisen huoltosuhteen korjaamiseksi ehdottomasti vastuullisin ja pitkällä tähtäimellä kestävin ja kustannustehokkain ratkaisu olisi panostaa perheiden hyvinvointiin luomalla edellytyksiä hyvälle parisuhteelle, lasten synnyttämiselle ja kasvattamiselle. Jos otettaisiin järki käteen ei tarttisi mennä merta edemmäs kalaan.

Reijo Tossavainen

Monilta osin asiaton kd-purkaus on tulkittava turhautumisena. Hallituksessa puolue ei saanut mitään aikaiseksi. Sitten vaalitappio ja edessä oppositio niin pitkälle kuin silmä siintää. Lisäksi monet keskeiset kd-poliitikot ovat siirtyneet muihin puolueisiin. Esimerkkinä olkoon Toimi Kankaanniemi, joka valittiin perussuomalaisena eduskuntaan ja joka juuri nyt neuvottelee hallitusohjelmasta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persujen suurin ja ehkä ainoa saavutus on että poliittisesta keskustelusta on tullut roisia. Tällä areenalla olet tietysti osaltasi tehnyt kaikkesi sen eteen. Sinun pitäisi olla ylpeä että kridet nyt aukoo kuin te. Ennen persuaikaa tällaista ei ollut.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Persut olivat oppositiossa eivätkä saanet mitään aikaiseksi ja vaalitappio tuli. Nyt persut kelpaavat kesk.ja kok. apupuolueeksi ja kaikki vaalilupaukset on syöty mitä syötävissä on ollut.

Petteri Hiienkoski

Esitän vain tosiasioita. Olen kiinnostuneempi politiikan sisällöstä enemmän kuin siitä mikä puolue ja kuka henkilö päätöksiä tekee. Falskiutta en hyväksy, koska se nakertaa pohjaa demokratialta. Sorry vaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei kai kukaan järkevä ihminen ole ajatellutkaan muuta kuin että kovat maahanmuuttovastaiset puheet ovat vain ääntenkeräämistä varten äärioikeistolta. Suomen Sisu, KVL ja jokunen moottoripyöräkerho ovat varmaan nyt pettyneiden joukossa. Nutta ainahan voi kuunnella Sulamithia.
https://www.youtube.com/watch?v=YkZGInHwDaE

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Se taitaa olla kiinan kaltainen kommunistivaltio tai iranin kaltainen teokratia jossa yksi puolue voi sanella kaikki säännöt. Ja joutuihan se KDkin taipumaan monessa asiassa viime hallituskaudella.

Itse odotin että räsänen olisi marssittanut puolueensa ulos hallituksesta niinkuin lupasi kun tasa-arvoinen avioliittolaki tuli käsittelyyn.

Petteri Hiienkoski

Persuilla on eduskuntapaikkojen puolesta ollut erinomaiset edellytykset haluamansa kaltaisen politiikan edistämiselle. Nykyisessä hallituskokoonpanossa mahdollisuudet tuskin millekään puolueelle voisivat olla suotuisammat.

Hallitusohjelmalinjaukset kuitenkin viittaavat siihen, että vaalimenetys on perustunut ihmisten tyytymättömyydellä ratsastamiseen, löysiin lupauksiin ja sisällölliset ohueeseen poliittiseen ideologiaan. Tärkeitä näyttää olevankin se, että on itse vallassa, eikä politiikan sisältö. Miten muuten on selitettävissä ammottava kuilu vaaleja edeltäneen uhon ja sen jälkeisen todellisuuden välillä?

Persuja on vaikea krideihin. Vaikka arvokonservatiivisyys jossain määrin yhdistää puolueet ovat lähtökohdiltaan erilaisia.

Krideillä on vahva poliittinen ideologia (maailman toiseksi merkittävin puolueideolgia). Parlamentaarisesta pienuudestaan huolimatta kridet ovat onnistuneet maksimoimaan poliittisen vaikutusvaltansa. Miksi? - Kridet eivät ole eturyhmäpuolue vaan arvopuolue, joka sijoittuu lähelle puoluekentän keskustaa. Arvokonservatismista huolimatta yhteisiä tavoitteita löytyy myös maltillisen vasemmiston ja vihreiden kanssa. Yhteiskunnallisen vastakkainasettelun korostamisen sijasta periaatteisiin kuuluu yhteistyö- ja sovitteluhakuisuus.

Kridet osallistuivat hallitukseen sillä ehdolla, ettei hallitus edistä avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Kynnyskysymys.

Se, että eduskunta hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain kansalaisaloitteen pohjalta (huom! ei siis hallituksen esityksestä), ei ollut hallituksen ratkaistavissa. Tosin Alexarder Stubb pääministerinä toimi vastoin hallituspuolueiden keskinäistä sopimusta vetoamalla eduskuntaan avioliittolain muuttamiseksi. Tämä saattoi olla ratkaiseva asia, jolla epäröiviä edustajia saatiin jujutettua järjettömän ratkaisuun.

Toivon, että persut käyttäväisit tässä kysymyksessä kridejä suurempaa parlamentaarista voimaansa päähallituspuolueena siihen, että lapsenoikeuksien ja yhteiskunnan edun kannalta kestämätön avioliittolainmuutos kumottaisiin.

On totta, että kridetkin joutuivat luopumaan tavoitteistaan. Lapsilisien leikkaus oli kova paikka, mutta huonoakin päätöstä saatiin paranneltua. Paljon hyvää saatiin toteutettua. Ihan loppumetreillä pelastettiin lastenkotihoidontuki! Se on kuitenkin uhattuna jatkossakin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nythän sitä malttia voi jatkaa oppositiossa vanhojen tuttujen kanssa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Otsikko on aina jormalismissa tärkeintä..

Otsikkoosi viitaten tuskinpahan vuoan..

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Olipas kummallinen avaus. Ensin vastustetaan lukukausimaksuja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville. Sen jälkeen ei kuitenkaan olisi haluttu myöntää ko.maksuista verovähennysoikeutta tänne töihin jääville.
Hiienkoski siis olisi pitänyt parempana lukukausimaksuja ilman verovähennysoikeutta?

Jotenkin tuosta tekstistä jää sellainen vaikutelma, että periaatteessa persuja pitää haukkua, mutta itse maahanmuuttopoliittiseen linjaukseen ei olla kunnolla edes tutustuttu, eikä sen vaikutuksia ymmärretty.

Petteri Hiienkoski

Käsitit väärin.

Lukukausimaksujen periminen EU- ja ETA-alueen ulkopuolisislta opiskelijoilta ei ole järkevää syystä, joka kirjoituksestani pitäisi ilmetä.

Jos tällaisia lukukausimaksuja kuitenkin päätetään asettaa, tulisi järjestää toimiva stipendijärjestelmä, jolla varmistamme sen, ettemme menetä näitä opiskelijoita.

Verovähennysoikeuden myöntäminen ulkomaisille opiskelijoille asettaa heidät eriarvoiseen asemaan kantasuomalaisten opiskelijoiden kanssa, mikä on järjetöntä ja aiheuttaa ongelma, josta mainitsin. Ylipäätään yritys houkutella heitä pysymään valmistuttuaan Suomessa on lyhytnäköistä, koska palattuaan kotimaahansa heillä on hyvät mahdollisuudet edistää yhteyksiään Suomeen. Näinhän Suomessa opiskelleet usein tekevät. Tarvitsemme kipeästi uusia markkinoita esimerkiksi Kaakkois-Aasiasta nousevilta talousalueilta.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Toki tämä on normaalia oppositiopolitiikkaa ja räksyttämistä, mutta yleisesti ottaen on aika erikoista, miten poliittiset realiteetit katoaa, kun puhutaan puolueesta PS. Tässä hallituskuviossa koko ja kesk ovat lähellä toisiaan ja heidän kantojen yhteen sovittaminen on mutkatonta. PS:n näkemykset poikkeavat tästä kolmikosta eniten, joten on aika loogista, että tässä kolmikossa ps:n on vaikein saada näkemyksiään läpi täysimääräisinä. Vielä vaikeampaa se olisi ollut demareilla. Vihreistä tai vasureista puhumattakaan.

Aake Tuonela

Jos asiain tila todellakin on tuo, niin tuossahan olisi paikka Persujen jakaantumiseksi kahdeksi eri puolueeksi. Soinilaisiin ja Halla-aholaisiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eihän puolueen jakolinja Soinin ja Halla-ahon välissä kulje. Soini on taitavasti rakentanut populismista voimaa saavan yleispuolueen. Soini ajatteli jo vuonna 2003 perustaa uuden, populistisen puolueen PS:n rinnalle. Hän olisi itse asettunut sen puheenjohtajaksi.

Soinilla on vaikeuksia pitää kiinni asiapolitiikkaan pyrkivästä siivestä, jota edustavat Niinistö ja Ruohonen-Lehner ja saada populismia kiinnitetyksi uskottavasti tähän asiasiipeen.

Puolue on uuden edessä: hallitustaival voi koitua asiasiiven siunaukseksi, jolloin populistinen retoriikka jää jalkoihin ja puolue vakiintuu isoksi oikeistolaiseksi työväenpuolueeksi. Sellaiselle tuntuu olevan tilausta.

Riittääkö Soinilla vielä virtaa aloittaa uutta populismipuoluetta alusta?

Toimituksen poiminnat