Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Kreikka jatkaa euromaiden lypsämistä

  • Euroopan keskuspankki EKP
    Euroopan keskuspankki EKP

Arvuuttelu Kreikan ja euroalueen kohtalosta on kiihtynyt sen jälkeen, kun varmistui, että kreikkalaiset kieltäytyivät kansanäänestyksessä suostumasta velkojien ehtoihin lainaohjelman jatkamiselle. Moni kannunvalajista ennakoi äänestystuloksen johtavan maksukyvyttömyyden tilassa olevan Kreikan eroon euroalueesta (Grexit). 

Euroopan talous- ja rahaliitto (EMU) on Euroopan Unionin (EU) poliittinen ydinhanke. Sen tuskin annetaan kaatua eikä sellainen ole näköpiirissä. Euroalue pidetään koossa lähes keinolla millä hyvänsä.

Sen sijaan Kreikan tulevaisuus EMU:n valuuttaunionissa on epävarmempaa. Todennäköisyys sille, että maa eroaisi yhteisvaluutasta, on suuri. Ennustukset, joiden mukaan Grexit olisi nyt väistämätön, ovat kuitenkin ennenaikaisia, vaikka valtiota ja sen taloutta ylläpidetään parhaillaan Euroopan keskuspankin (EKP) hätärahoituksella.

Lainohjelmaa koskevasta kielteisestä äänestystuloksesta huolimatta kreikkalaiset eivät ole ilmaisseet haluavansa erota EMU:sta ja luopua eurosta. Kansanäänestyksen yllättäen järjestänyt ja äänestyksessä toivomansa tuloksen saavuttanut pääministeri Alexis Tsiprasin johtama Syrizan vasemmistohallitus on päinvastoin tehnyt selväksi, ettei Kreikka ole eroamassa eurosta. Vielä vähemmän Grexitin kannalla ovat oppositiopuolueet. 

Vasemmistohallituksen tavoitteena on saada lisäaikaa ja edullisemmat lainaehdot. Sillä tuskin on minkäänlaisia aikeita Grexitiin. Miksi olisi? – Kreikkalaiset ovat huomanneet saman, minkä moni muukin: Sekä EU että EMU ovat poliittisia projekteja eikä sellaisiin mahdu se, että niistä erotettaisiin jäseniä. Imagotappio sisältää poliittisia riskejä. Eikä sellaisesta ole edes mitään säädöksiä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eurohanat todennäköisesti pysyvät auki niin kauan kuin painopaperia ja -väriä EKP:ssa riittää. Kreikan erottaminen edellyttäisi EU:lta sellaista poliittista johtajuutta, jota sillä ei yksinkertaisesti ole yhdessä eikä erikseen.

Esimerkiksi liittokansleri Angela Merkel voi toki notifikaatiomenettelyllä tiedustella EU- tai euromailta erikseen niiden kantaa Kreikan erottamiseen. Todennäköisesti aina kuitenkin löytyy joku, joka on asiasta eri mieltä. Grexit ei siis hevin onnistu EU:n aloitteestakaan. Kreikan hallitus tietää tämän. Sillä ei siis ole muuta kuin voitettavaa muilta euromailta. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kreikka jatkanee EKP:n hätärahoituksella siihen asti, kunnes se on saanut mieleisensä lainaehdot euroryhmältä ja muulta troikalta.

Euromaat saattavat ehkä pahimmassa Grexit-tapauksessa vieläpä joutua vastuuseen Kreikan muilta kansainvälisiltä rahoittajilta saamista eurolainoista. Periaatteessa ne joka tapauksessa vastaavat kollektiivisesti EKP:n kautta Kreikalle syydettävästä hätärahoituksesta.

Kreikalla ei siis ole mitään menetettävää mutta aika näyttäisi sen sijaan toimivan muita euromaita vastaan. Kun tilanne on tämä, herää kysymys: miksi Suomessa pitäisi kiristää vyötä, kun EKP kuitenkin voisi loputtomasti rahoittaa myös Suomen valtiontaloutta? 

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Kreikalla ei siis ole mitään menetettävää mutta aika näyttäisi sen sijaan toimivan muita euromaita vastaan. Kun tilanne on tämä, herää kysymys: miksi Suomessa pitäisi kiristää vyötä, kun EKP kuitenkin voisi loputtomasti rahoittaa myös Suomen valtiontaloutta? "

Ehkäpä se lopullinen ratkaisu euron ja eu:n ongelmiin tuleekin sitä kautta että useammat maat yhtäaikaan huomaavat tuon lypsykonemahdollisuuden olevan myös muilla kuin Kreikalla ? Kippeetä se voipi tehä.

Toimituksen poiminnat