Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Viisumijupakasta Ukrainan kriisin ratkaisuun

Presidentti Sauli Niinistö teki viisumijupan jälkeen sen minkä voi korjatakseen suhteita Venäjän johtoon: hän pahoitteli tapahtunutta ja vakuutti, ettei matkustuskielto, vastannut Suomen kantaa asiassa.  

Ylen mukaan presidentin viestistä on uutisoitu Venäjän mediassa. Se on leikannut siivet jyrkimmiltä tulkinnoilta, joissa ratkaisua on pidetty avoimen vihamielisenä. Kremlissä tuskin halutaan provosoitua tapauksesta enempää kuin on aiheellista. Venäjän kannalta on välttämätöntä, että Suomi pysyy sille ystävällismielisenä naapurina olosuhteista huolimatta.

Ulkopoliittisen johdon tulkinta EU:n pakotesäännöksistä on kuitenkin osoittanut sen heikkouden itsenäiseen päätöksentekoon. Tapaus myös viittaa epävarmuuteen, joka Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tällä hetkellä vaivaa.

Todennäköisesti viisumijupakka jättää vähintään kolhun Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Se saattaa nakertaa uskottavuutta ulkopoliittisen johdon mahdollisilta pyrkimyksiltä tukea Ukrainan kriisin ratkaisua.

Ukrainan kriisin ratkaisun pitäisi kuitenkin olla Suomen ulkopoliittisen agendan kärjessä, vaikka hallitusohjelmassa tämä on "unohdettu".

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Moka mikä moka. Presidentillekin se joskus sallittakoon. Joskus.

Toimituksen poiminnat