Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Suomenkin autettava Syyrian kristittyjä!

  • Nyt jo yli 200 000 on kuollut ja miljoonat joutuneet jättämään kotinsa (Syria crisis: the violence mapped by the UN, March 2012)
    Nyt jo yli 200 000 on kuollut ja miljoonat joutuneet jättämään kotinsa (Syria crisis: the violence mapped by the UN, March 2012)

Helmikuussa uutisoitiin sunni-jihadistisen Isis-äärijärjestön (engl. the Islamic State, IS) siepanneen yli 230 assyrialaiskristittyä Koillis-Syyriassa. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi tapahtuneen.

Vangitsemiset tapahtuivat, kun Isis valtasi kymmeniä kristittyjen asuttamia kyliä. Vangittujen joukossa oli miehiä, naisia ja lapsia. Isisin kerrottiin tuhonneen ja polttaneen kirkkoja sekä tappaneen kaikki, jotka sitä vastustivat. Tuhansien asukkaiden arvioitiin perheineen paenneen kodeistaan, osa kokonaan maanpakoon.

Kaikkiaan 26 siepattua on tiettävästi vapautettu, mutta yhä vangittuina olevista – joista 87 on naisia ja 37 lapsia – ei tiedetä mitään.

Isisiä vastaan koillisessa Hasakan maakunnassa taisteleva kurdijärjestö (YPG), joka on alueen kurdipuolueen (PYD) aseellinen siipi, on onnistunut valtaamaan Isisiltä kyliä. Kurdit ovat saaneet myös hallintaansa Syyrian ja Irakin raja-alueilla sijaitsevia öljyvaroja.

Paikalliset assyrialaiset joukot ovat taistelleet Isisiä vastaan joissakin paikoissa yhdessä kurdien kanssa. Pakenemaan joutuneista kyläläisistä hyvin harvat haluavat kuitenkaan palata koteihinsa, koska alueen turvallisuudesta ei ole takeita.

Kansainvälisen kristillisen suurlähetystön (ICEJ) mukaan Isisin hallinnon alla asuvat kristityt joutuvat valitsemaan kääntymisen islamiin, ei-muslimeille tarkoitetun veron maksamisen tai kuoleman. Useisiin kyliin Luoteis-Irakissa ja itäisessä Syyriassa vyöryneiden Isis-jihadistien väitetään teloittaneen miehet julkisilla mestauksilla ja ristiinnaulitsemisilla, raiskanneen naiset ja orjuuttaneen lapset.

Kristityt jääneet sotivien osapuolten väliin

Kun Syyriassa arabikevään 2011 väkivaltaisuuksien jälkeen puhkesi vuoden päästä maanlaajuinen sisällissota, monet sunni-jihadistit liittoutuivat presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Yksi pääkohteista oli kuitenkin kristillinen yhteisö, joka Syyriassa oli liittoutunut maata johtavan shialaisen alaviittivähemmistön kanssa ja pysyi uskollisena Assadin hallinnolle.

Assadille uskolliset joukot alkoivat kuitenkin hyökätä myös kristittyjä vastaan, koska monet heistä eivät olleet halukkaita tarttumaan aseisiin ja puolustamaan sen hirmuhallintoa. Osa liittyi Assadin vastustajien leireihin.

Kristityt ovat Syyriassa joutuneet sotaakäyvien osapuolten väliin ja kohdanneet hirvittäviä olosuhteita. Osa on tarttunut itsekin aseisiin puolustaakseen kotiaan ja perhettään.

Sisällissodassa oli aluksi kysymys Assadin hallinnon kaatamisesta, jota Yhdysvallat ja EU-maat edistivät. Kun Isis vuosi sitten perusti hallitsemilleen alueille Irakissa ja Syyriassa sharia-lakiin pohjautuvan kalifaatin eli islamilaisen valtion, sodan painopiste siirtyi selvemmin uskonnollisten ryhmien väliseksi.

Euroopan hallitukset havahtuneet kristittyjen auttamiseen

Sodassa on surmattu yli 200 000 ihmistä. Miljoonat ovat joutuneet pakenemaan Syyriasta. Suurin osa on jäänyt leireille naapurimaihin, kuten Turkkiin.

Poliittinen paine Syyrian vainottujen kristittyjen auttamiseksi on Euroopassa kasvanut. Ketkä heitä auttavat elleivät Euroopan maat, joiden kulttuuriset juuret ovat kristillisyydessä ja Lähi-idässä?

Kirkot ja kristilliset järjestöt ovat tehneet Syyriassa humanitaarista avustustyötä. Odotukset kohdistuvat nyt Euroopan hallituksiin. Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuilla kristittyjen asema tuskin korjaantuu.

Syyrian pakolaisia, joista arvioilta puolet on kristittyjä, on tullut paljon Ruotsiin, jossa jo ennestään on ollut runsaasti syyrialaisia maahanmuuttajia. Ruotsissa asuu jo noin 120 000 assyrialaiskristittyä. Siellä pitää päämajaansa myös ihmisoikeusjärjestö Assyrian Human Rights Network.

Ranskan hallitus on ottanut historiallisesti sille kuulunutta johtavaa roolia Lähi-idän kristittyjen vähemmistöjen auttamisessa. Ulkoministeri Laurent Fabius vaati keväällä turvallisuusneuvostolta toimia Syyrian ja Irakin vainottujen kristittyjen suojelemiseksi. Jo viime kesänä hän ja sisäministeri Bernard Cazeneuve ilmoittivat, että Ranska helpottaa viisumin saamista Irakista ja Syriasta pakeneville kristityille.

Puolan pääministeri Ewa Kopacz ilmoitti toukokuussa, että maa ottaa alkajaisiksi vastaan 60 kristittyä pakolaisperhettä Syyriasta, mutta lisää perheitä on mahdollista ottaa vastaan myöhemmin.

Belgian hallituksen järjestämä pelastusoperaatio

Tänään (8.7.) uutisoitiin Belgian vastaanottaneen Syyriasta noin 240 pakolaista, jotka ovat pääosin kristittyjä. Perheet jättivät kotinsa ja pakenivat maan toiseksi suurimmasta kaupungista Alepposta. Heidät kuljetettiin ainoaa edelleen auki olevaa kaupungista ulosjohtavaa tietä.

Beirutin lähetystön edustajat ottivat pakolaiset vastaan Libanonin rajalla ja kaikki ovat nyt saapuneet Belgiaan. Maan ulkoministeriön mukaan hallitus toteutti yli kaksi kuukautta kestäneen salaisen operaation kansalaisjärjestöjen avustuksella.

Perheiden odotetaan saavan turvapaikan Belgiasta. Tähän asti maa on myöntänyt turvapaikan ainoastaan YK:n kautta tulleille Syyrian pakolaisille.

Aleppo on tuhoutunut kolme vuotta kestäneissä ankarissa taisteluissa Syyrian hallituksen, kapinallisten ja jihadistitaistelijoiden välillä. Vielä ennen sisällissotaa kaupungissa arvioidaan eläneen noin 160 000 kristityn vähemmistö, yksi suurimmistä Lähi-idässä. Aleppo tunnettiin uskonnollisen suvaitsevaisuuden mallialueena, jossa muslimit sekä eri kristinuskon suuntausten edustajat viettivät vuosisatojen ajan rauhallista rinnakkaiseloa.

Kristittyjen olemassaolo uhattuna Lähi-idässä

Syyria oli yksi niistä harvoista Lähi-idän maista, jossa oli suuri kristitty vähemmistö, noin 10 % väestöstä eli noin kaksi miljoonaa ihmistä. Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteerin Heikki Huttusen mukaan arabikevääseen asti maassa vallitsi eri väestöjen välillä tasa-arvo, ja juuri Syyriassa Lähi-idän kristityillä on ollut parhaat olot Libanonia lukuun ottamatta. Kristittyjä on kuitenkin paennut maasta pois jo useita kymmeniätuhansia, huomattava osa Libanoniin.

Kristityt ovat maailman laajimmin vainottu uskonnollinen ryhmä. Tällä hetkellä Syyrian ja Irakin kristittyjen tilannetta pidetään vaikeimpana.

Huttusen mukaan Palestiinan kristityt, joita on neljäsosa väestöstä, ovat jo suurimmaksi osaksi paenneet miehityksen painetta ja Irakin kristityistä puolet on lähtenyt maanpakoon. Syyrian sisällissodan seurauksena kristittyjen olemassaolo kristinuskon historiallisilla seuduilla on uhattuna.

Myös Suomen hallituksen tulee osaltaan kantaa vastuunsa Syyriassa vainojen kohteeksi joutuneiden kristittyjen auttamisesta. 

Petteri Hiienkoski

Huom! Kristittyjä ei kirjoituksessa tarkastella teologiselta vaan sosiologiselta kannalta ottamatta kantaa kristillisten ryhmien opillisiin eroihin.

 

Lisätietoja:

Syria conflict: Belgium rescues 200 Aleppo Christians (BBC 8 July 2015)

Syria's beleaguered Christians (BBC 25 February 2015)

Syrian Christians: 'Help us to stay - stop arming terrorists' (The Telegraph 22 Nov 2014)

How Syria's Christians stopped turning the other cheek (The Telegraph 28 Feb 2015)

Ranking U.S. officials missed UN special session on genocide of Mideast Christians (World Tribune April 3rd, 2015)

Syrian Christian Worries for Friends Held by ISIS (CBN News  March 08, 2015)

Syrian Christians fleeing ISIS find shelter in Turkey (CBC News Apr 03, 2015)

Syrian Christian refugees feel fortunate to have fled Islamic State (LA Times March 23, 2015)

Islamic State Militants Attack Christian Villages in Syria (WSJ March 7, 2015)

The New Exodus: Christians Flee ISIS in the Middle East (Newsweek March 26, 2015)

Why Won’t Obama Help My Syrian Christian Family? (The Daily Beast 04.16.15)

Syrian Christian 'beheads Isis fighter in revenge attack' (The Independent 30 May 2015)

Fate of Syrian Christians Kidnapped by ISIS Still Unknown (The ACLJ 21 days ago)

Isis sieppaa ihmisiä - kristityt pakenevat kodeistaan Syyriassa (IL 26.2.2015)

Isisin Syyriassa sieppaamia kristittyjä luultua enemmän (HS 24.2.2015)

Syyrian kristityt pakenivat kiireen kaupalla Isisin taistelijoita (TS 9.3.2015)

Syyrian kristityt pian entinen vähemmistö (Keskisuomalainen 14.9.2013)

Irakin kristittyjen traaginen kohtalo (ICEJ 11 Sep 2014)

Millainen on terrorilla hallitseva Isis? (YLE 1.10.2014)

Faith turns Christians into terrorist targets CNN April 25, 2015)

Open Doors: Syria

Maailman ruokaohjelma WFP: Syyrian kriisi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat