Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Krimin tapahtumat ja Suomen itsenäistyminen

  • Venäjän liittokokous hyväksyi 21.3.2014 Krimin liittämisen Venäjään.
    Venäjän liittokokous hyväksyi 21.3.2014 Krimin liittämisen Venäjään.

Noin viikko sitten Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin, jolle Suomi ei myöntänyt viisumia Ety-kokoukseen, vertasi tapahtuneesta närkästyneenä Krimin tilannetta Suomen itsenäistymiseen.

Se, että hän on ihmetellyt EU-maiden kielteistä suhtautumista Krimin kansanäänestykseen verraten sitä Suomen itsenäistymiseen vuonna 1917, viittaa siihen, ettei Krimin valtaamisen ja Venäjään liittämisen laittomuutta ole ymmärretty tai haluttu ymmärtää oikein.

Naryshkinin mukaan nuori neuvostohallitus, joka nousi valtaan laitonta tietä lokakuun vallankumouksessa, päätti kansojen itsemääräämisoikeutta ja historiallista oikeudenmukaisuutta kunnioittaen ja ymmärtäen suostua Suomen kansan itsenäistymiseen.

Selostus itsenäistymiseen liittyvästä tapahtumasarjasta sinänsä vastaa yleisesti tunnettua todellisuutta historiallisesti ja oikeudellisesti.

Sen perusteella, että neuvostohallitus suostui Suomen itsenäistymiseen ja tunnusti sen, Neuvostoliitolla tai sen laillisella seuraajalla Venäjällä ei kuitenkaan ole mitään laillista oikeutta jälkikäteen peruuttaa annettua suostumusta ja itsenäisyyden tunnustusta. Venäjä ei saa tätä oikeutta edes sillä perusteella, että neuvostohallitus aikanaan oli kaapannut vallan laittomasti. 

Neuvostohallitus on aikanaan tunnustettu lailliseksi, samoin kuin sen seuraaja, Venäjä – myös Suomen hallituksen toimesta. Lisäksi Neuvostoliitto ja Venäjä ovat tunnustaneet Suomen itsenäisyyden ja sen hallituksen laillisiksi. Näitä historiallisia ja oikeudellisia tosiasioita ei voida kumota.

Vastaavasti Venäjällä ei ole laillista oikeutta jälkikäteen peruuttaa sitä, että neuvostohallitus Nikita Hrustsovin aikana luovutti Krimin niemimaan Ukrainalle. Tiettävästi Neuvostoliiton Korkeimman neuvoston puhemiehistö vielä asetuksellaan sääti alueen liittämisen osaksi Ukrainan neuvostotasavaltaa.

Päätös on ollut laillinen ja myös vahvistettu. Se on vahvistettu vielä kansainvälisesti Venäjän ja Ukrainan välillä sen jälkeen, kun Neuvostoliitto lakkautettiin ja Ukrainasta tuli Venäjän tavoin itsenäinen valtio. Myös solmimalla Ukrainan kanssa Sevastopolin laivastotukikohtaa koskevan vuokrasopimuksen Venäjä tosiasiallisesti on tunnustanut Krimin kuuluvan Ukrainalle.

Mitä tulee siihen, että neuvostohallitus aikanaan suostui Suomen itsenäistymiseen, myös Krimin autonomisen tasavallan olisi tullut saada suostumus itsenäistymiseensä tai Venäjään federaatioon liittymiseensä Ukrainalta (eikä Venäjältä), ollakseen laillinen. Tällaista suostumusta tai tunnustusta se ei ole saanut, toisin kuin Suomi aikanaan.

Pelkästään Krimin aluehallinnon päätös – olipa sen takana vaikka kaikki alueparlamentin edustajat tai jopa yksimielimielinen kansanäänestystulos – ei yksin oikeuta liittymistä Venäjään.

Sikäli kuin Krimin aluehallinto oli ennen tekemiään päätöksiä laittomasti kaapattu ja alueparlamentti venäläissotilaiden miehittämänä – kuten väitetään – edes näillä päätöksillä ei ole lainvoimaa. Myöskään kansanäänestyksen tuloksella ei ole oikeudellista merkitystä, ellei äänestystä ole toteutettu rehellisesti. Äänestyksen teknistä luotettavuutta ei ole voitu todentaa, vaan sekin on yleisesti kyseenalaistettu.

Ratkaisevaa asiassa on kuitenkin se, että Ukrainan hallitus on kieltänyt mainitut aluehallinnon päätökset, minkä takia niillä ei ole oikeutusta. Ne ja Venäjän toimet Krimillä loukkaavat näin ollen yksiselitteisesti Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta.

Lisäksi sekä YK:n yleiskokous aiemmin että nyttemmin myös Etyjin parlamentaarinen yleiskokous ovat tuominneet Krimin liittämisen Venäjään. Kysymys on karkeasta kansainvälisen oikeuden, YK:n peruskirjan ja Etykin päätösasiakirjan periaatteiden loukkauksesta.

Krimin tapahtumilla ei ole mitään vertailukohtaa Suomen itsenäistymiseen, jonka neuvostohallitus tunnusti. Ehkä tämä asia olisi syytä ystävällisesti selvittää myös Venäjän duuman puhemiehelle eikä enää estää häntä osallistumasta kansainvälisiin kokouksiin Suomessakaan.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos tarkkoja ollaan, niin SNTL perustettiin v. 1922. Bolshevikkihallituksen tunnustaessa Suomen itsenäisyyden maassa oli sisällissota, ja kyseessä oli kapinallisten hallitus. Toki SNTL myöhemmin ainakin implisiittisesti tunnusti Suomen itsenäisyyden tekemällä sen kanssa sopimuksia. Venäjän ja Suomen välillä on voimassa valtiosopimus, jossa on sovittu mm. rajoista, joten kyllä Venäjän Federaatiokin on Suomen itsenäisyyden tunnustanut.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Neuvostoliitto aikonaan ensimmäisenä soi Suomelle itsenäisyyden. Neuvostoliitto aikoinaan myös ensimmäisenä soi Israelille itsenäisyyden.
Tänään Venäjä ei meistä oikein tykkää. Mitä oomme tehneet väärin?

Petteri Hiienkoski

Neuvostohallitukselta tai bolsevikkihallitukselta saatu itsenäisyyden tunnustaminen on erittäin merkittävä.

Sen ansiosta Suomessa voimme olla turvallisella mielellä sikäli, että itsenäisyytemme on legitiimi, oikeuteuttu. Mielenkiintoista on se, että kun Stalin ei kunnioittanut tätä oikeutta talvisodassa, yritys laillisen hallituksen vaihtamiseen ei onnistunut.

Suomessa on historian aikana elänyt karkeasti ottaen kaksi ulko- ja turvallisuuspoliittista perinnettä: reaalipoliittinen perinne, joka ottaa huomioon Venäjän näkökulman, ja toinen, idealistinen perinne, joka ei ota, vaan haaveilee jostain muusta.

Nyt taitaa olla vallalla jälkimmäinen.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Miksi krimiläisillä ei olisi oikeutta erota sortaja-Ukrainasta?
Eikö heillä olekaan oikeutta ottaa vastaan apua heimolaisiltaan?

Petteri Hiienkoski

Voi tietenkin, mutta lain mukaan, kuten Suomikin aikanaan teki. Laittomat ratkaisut eivät ole kestävällä pohjalla. Miten kävi neuvostojärjestelmän, joka kaappasi vallan laittomasti?

Toimituksen poiminnat