Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

KD vastustaa uutta lainapakettia Kreikalle

  • Kreikan III tukipaketti kasvattaisi Suomen vastuita EVM:n kautta.
    Kreikan III tukipaketti kasvattaisi Suomen vastuita EVM:n kautta.

Kristillisdemokraattien kanta uuteen tukipakettiin on kielteinen: KD ei edelleenkään luota Kreikan kykyyn ja haluun hoitaa velkojaan. Vihervasemmisto-oppositio sen sijaan jatkaisi Kreikan lainoittamista.

Vasemmistoliitto muutti aiemman kielteisen kantansa lainarahan syytämisestä Kreikalle  myönteiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun Kreikassa vasemmistolainen Syriza pääsi hallitusvaltaan: vasemmistoideologia verovarojen yhteiskäytöstä näyttää ylittävän kansalliset rajat ja isänmaan edun.

SDP:n kriittinen kanta Kreikan vakuudettomaan tukilainoitukseen alkoi lipsua sen jälkeen, kun puolue vaihtoi puheenjohtajaansa. Juha Sipilän (kesk) hallitukseen SDP:n aiempaa pehmeämpi linja ei kelvannut.

Vihreät taas ovat myötäilleet Kokoomusta kriisimaiden lainoittamisesta muita joustavammin ainakin Mari Kiviniemen (kesk) hallituksesta alkaen.

KD:n kanta Kreikan vakuudettomaan tukilainoitukseen sen sijaan pysyy yksiselitteisen kielteisenä. Puolue vastusti uutta lainapakettia myös suuressa valiokunnassa sunnuntaina.

Kansanedustaja Sari Essayahin (kd) mielestä Suomen ei tule tukea päätöstä Kreikan EVM -rahoitusohjelman neuvottelujen aloittamisesta. Hän esitti lausumaa, jolla hallitus velvoitettaisiin vastustamaan neuvotteluja ja esittämään vaihtoehdon IMF:n lainaohjelman jatkamiseksi.

– Kreikan hallituksen kesäkuiset toimenpiteet ERVV -lainaohjelman ehdoista irtaantumisessa ja rahoitustuen vastineeksi sovittujen toimien laiminlyönti heikensivät entisestään maan tilannetta. Kansanäänestyksen järjestäminen lainaehdoista, ja sitten suurin piirtein saman ohjelman hyväksyminen viikkoa myöhemmin parlamentissa on ollut surullinen – ja ikävä kyllä kallis – näytelmä vailla vertaa, Essayah toteaa KD-lehdessä.

Hänen mukaansa Suomen riskit kasvavat, mikä voi johtaa myös Suomen vastuiden kasvamiseen, mikäli EVM:n nykyinen kapasiteetti ei riitä kasvaneen lainanannon ja/tai tappioiden takia.

– Erityisen huolestuneita tulisi olla pääministeri Tsiprasin puheista parlamentissa, joissa hän viittasi lainojen uudelleenjärjestelyyn, jolle myös Ranskan presidentti Hollande on näyttänyt myötämielisyyttä.

Puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo suoraan, ettei KD luota Kreikan kykyyn hoitaa velkojaan. Hän toivoo, että Suomi käyttäisi veto-oikeutta ja valitsisi oman linjan jättäytymällä pois uudesta tukipaketista, vaikka Kreikka sille asetetut ehdot hyväksyisikin.

– Emme luota Kreikan hallituksen kykyyn ja haluun hoitaa velkojaan. Kolmas tukipaketti on ongelmallinen myös koko euroalueen veronmaksajien kannalta, Räsänen varottaa. Uusi lainasopimus kasvattaa hänen mukaansa Suomen veronmaksajien riskejä ja vastuita.

Räsänen oli tiukan kielteisellä kannalla tukipakettiin myös ennen eduskuntavaaleja. Ylen simuloimassa tehtävässä kysyttiin, miten hän pääministerinä toimisi, jos Saksa, Yhdysvaltojen painostamana, kannattaisi uuden paketin myöntämistä ja muut euromaat olisivat valmiit siihen, mutta Suomen hallituksen kaikki puolueet eivät voisi päätökseen yhtyä:

– Johtamani hallitus olisi hallitusohjelmaan kirjannut, ettei Kreikan valtiolle myönnetä uusia tukipaketteja, vastasi Räsänen Ylen vaalitentissä tuolloin.

Ei voi kuin ihmetellä, jos Suomen hallitus nyt alentuu vielä vedättämään äänestäjien lisäksi itseäänkin selittämällä hallitusohjelmansa eurokriisin hoitoa koskevan kirjauksen päälaelleen!

Erikoiseksi Kreikan kolmannen tukipaketin tekee se, että lainalla maan hallitus maksaisi aiempia lainojaan kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle ja Euroopan keskuspankille EKP:lle. Järjestelyllä vastuita siis siirrettäisiin EKP:ltä ja IMF:ltä EVM:n kautta Suomen ja muiden euromaiden veronmaksajien kustannuksella.

Näyttääkin iltä, että EVM toimisi roskapankkina, jota Suomen veronmaksajat osaltaan pääomittaisivat. Lainapaketilla ei olisi merkitystä kreikkalaisten arkeen. Vetoaminen tarpeeseen auttaa heitä tuntuu falskilta.

Lainavastuiden siirtämisen lisäksi järjestelyllä pelattaisiin lisäaikaa ja lykättäisiin ratkaisuja, joilla Kreikka saataisiin eroamaan euroalueesta. Ilmaiseksihan Kreikka siihen ei tule suostumaan.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat