Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Perussuomalaiset pettivät äänestäjänsä

  • "Sitä saa mitä tilaa" oli puolueen vaalilause eduskuntavaaleissa 2015.
    "Sitä saa mitä tilaa" oli puolueen vaalilause eduskuntavaaleissa 2015.

Arviot siitä, että Perussuomalaiset luopuivat ministerinsalkkujen toivossa suurista lupauksistaan ja tavoitteistaan jo hallitusneuvotteluissa, saivat tänään vahvistusta.

Selitellessään medialle puolueen muuttunutta kantaa ns. bail-out -politiikkaan ja Kreikan tukilainoituksen jatkamiseen – jota se vuosien ajan on jyrkästi vastustanut – eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho myönsi, että muutos tapahtui jo hallitusneuvotteluissa.

- Jouduimme jonkin verran muokkaamaan ajatteluamme. Se tapahtui jo, kun hyväksyimme hallitusohjelman, Terho sanoi viitaten perussuomalaisten linjaan. [Muokkasimme linjaamme] siltä osin, että voimme ylipäänsä lähteä neuvotteluihin, hän sanoi Uuden Suomen mukaan.

Kannattajat eivät vielä tuolloin ainakaan julkisuudessa myöntäneet arvioita, joiden mukaan puolue olisi hallitusneuvotteluissa luopunut keskeisistä lupauksistaan ja tavoitteistaan päästäkseen hallitukseen. He torjuivat kritiikin yrittäen leimata sen oppositiopuolueiden kateudeksi. Tällä sivuutettiin se, että ideologisesti suuntautuneille Soinin pilkkaamille "vanhoille" puolueille hallitusvastuu on väline ajaa poliittisia tavoitteita eikä itse tarkoitus. Mitä hyötyä on "yhteistyökyvystä", josta seuraa se, että poliittinen suunta muuttuu 180-astetta?

Neljä vuotta sitten puoluejohtaja Timo Soini vetosi kannattajiinsa perustelemalla omantuntonsa sitovuudella kieltäytymistään osallistua hallitukseen, joka jatkaisi kriisimaiden tukilainoittamista:

– Jos itsensä pettää, kuka jää jäljelle? Ei kukaan, hän perusteli kantaansa.

Ennen eduskuntavaaleja puolueen nyt jo entinen kansanedustaja Reijo Tossavainen kirjoitti Soinin lausumaan viitaten:

– Minä vastaan, että jäljelle jäävät petetyt äänestäjät ja huono omatunto.

Soini ei ilmeisesti neljä vuotta lausumansa jälkeen kuitenkaan pettänyt itseään, vaan äänestäjänsä. Ennen eduskuntavaaleja puolue mainosti: Sitä saa mitä tilaa!

Vielä viime perjantaina Soini oli sitä mieltä, että Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksyminen Suomessa olisi täysin mahdotonta, vaikka esimerkiksi Saksa ja Ranska suostuisivat tähän.

– Tällaiset summat, mistä nyt puhutaan [tuolloin "vain" 53,5 miljardia euroa], olisivat selvää vastuun kasvattamista. Ei siitä millään sanakikkailulla pääse eroon, totesi Soini silloin yksiselitteisesti Ilta-Sanomille.

Jo tänään Soini kuitenkin aloitti oman sanakikkailunsa toteamalla kepulaisen pääministeri Juha Sipilän tavoin, että Suomen riskit kasvavat, mutta eivät vastuut.

Vastuut eivät teknisesti kasva, mutta riskit kasvavat merkittävästi.

Kun Soinilta kysyttiin, mikä vastuiden ja riskien ero on, hän selitteli:

– Siinä on se ero, että kun meillä on se raha olemassa [EVM:ssä], se ei ole uutta rahaa, vaan se on olemassa olevaa rahaa, jota irrotetaan sieltä eteenpäin. Se on se riski, että saadaanko tätä rahaa, jota irrotetaan, koskaan takaisin, väänteli Soini sanoja Uuden Suomen mukaan.

Eilisessä MTV-ohjelmassa puoluejohtajat SuomiAreenalla Soinin tilalla esiintynyt puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo antoi vielä ymmärtää, ettei hallitus olisi tehnyt päätöstä Kreikan tukemisesta. Ryhmäjohtaja Terhon tänään antamat lausunnot viittaavat muuhun. 

Perussuomalaisten poliittinen teatteri – jossa ensin puhutaan yhtä mutta sitten tehdään aivan toista – loukkaa  suomalaista kansanvaltaa. Se uhkaa etäännyttää kansalaisia kauemmas politiikasta, joka kiiltävän pinnan alta osoittautuu korruptoituneeksi, periaatteettomaksi ja raadolliseksi oman edun tavoitteluksi.

Tapahtumat viittaavat siihen, että Perussuomalaiset ovat edeltäjänsä Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) tavoin pettävällä demagogialla ja katteettomilla lupauksilla ihmisiä harhauttava populistipuolue, jolla ei ole ideologista perustaa ja periaatteita, johon perustaisi poliittiset tavoitteensa. Näyttääkin siltä, että puheet ovat vain välineitä vallantavoittelussa. Näin oli myös SMP:n kohdalla.

Päätelmäni on edelleen sama kuin blogissani 14.5.2015:

Ihmisten tyytymättömyyteen vedonneen ja suurta muutosta paremmasta luvanneen SMP:n kupla puhkesi puolen vuoden hallitusvastuun jälkeen. Työttömyys ei lupauksista huolimatta loppunutkaan. Mutta pääsiväthän äijät kabinetteihin.

Perussuomalaiset pistivät edeltäjiään paremmaksi: maahanmuuttokysymyksessä ei tarvinnut odottaa edes sitä puolta vuotta.

Eurokriisin hoidon osalta kuplan puhkeamiseen meni kaksi kuukautta.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juha Kuittinen

Soini: Kreikka-tukea ei meiltä heru

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini linjaa, että hallituksessa puolue jättäisi äänestämättä Kreikan kolmannen tukipaketin puolesta.

http://yle.fi/uutiset/soini_kreikka-tukea_ei_meilt...

Täydellinen takinkääntö...

Petteri Hiienkoski

Niinpä. Harmittaa niin vietävästi. Olisin odottanut, että Soini olisi käyttänyt puolueensa parlamentaarista voimaa järjettömän tukilainoituksen lopettamiseen.

Näyttää siltä, että pikkuruinen KD kykeni edellisellä hallituskaudella vaikuttamaan tukipolitiikan suunnan muuttamiseen enemmän kuin PS nyt "keskeisenä" hallituspuolueena. Stubbin ja Rehnin äänetön yhtiömies.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toteamme siis, että populististen ryhmittymien vaalimenestymisestä ei ole juurikaan harmia tai ongelmaa, kunhan vain riittävä määrä äänestäjistä on valinnut realistisen harkitusti. Populistit sitten hallituksessa ovat paimennettavaa karjaa. ;)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvää settiä. "Kyllä Kansa nyt Tietää".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, onko Suomessa enää ainoatakaan puoluetta, joka ei ole viemässä meitä EU-liittovaltioon ?

Petteri Hiienkoski

On ainakin yksi (ellei PS enää vastustaisi liittovaltiota mitä se toivon mukaan tekee myöhemmin)!

KD A:sta Ö:hön:

"EU on Suomen tärkein kansainvälinen yhteistyöfoorumi ja tärkein kansainvälinen viiteryhmä maailmanpolitiikassa. Vastustamme liittovaltiokehitystä. EU:n pitää keskittyä toiminnassaan niihin asioihin, joissa yhteistyöllä voidaan saavuttaa olennaista lisäarvoa kansalliseen politiikkaan. Sisämarkkinoita on kehitettävä edelleen. EU:n ei pidä tunkeutua aloille, jotka perussopimuksissa on rajattu jäsenmaille kuuluviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi opetus-, sosiaali- ja terveystoimi. Haluamme säilyttää jäsenvaltioiden kansallisen päätäntävallan budjetista ja verotuksesta sekä kehittää EU:ta itsenäisten valtioiden yhteisönä. EU:n budjetin ja Suomen jäsenmaksujen pienentämisen on oltava Suomelle keskeinen tavoite."

KD eduskuntavaaliohjelma 2015:

"Haluamme kehittää Euroopan unionia jäsenvaltioiden yhteistyönä, joka edistää avointen sisämarkkinoiden kautta työllisyyttä ja hyvinvointia. Vastustamme EU:n kehittymistä yhä enemmän liittovaltioksi. Olennaiset muutokset EU:n perussopimuksiin tulee ennen niiden hyväksymistä alistaa kansanäänestykselle. Haluamme säilyttää jäsenvaltioiden päätäntävallan omista asioistaan, kuten budjetista ja verotuksesta. Yhteisiä kasvu- ja vakaussopimuksen sääntöjä on noudatettava. Emme hyväksy yhteisvastuun kasvattamista toisten jäsenmaiden veloista."

Jukka Nieminen

Paljon on myös perussuomalaisia rivijäseniä joilla vielä piisaa ymmärrystä. tulee jotenkin mieleen taannoinen wincapita -juttu jossa höynäytetyt viimeiseen saakka uskoivat että kailajärvi on fiksu mies ja koko juttu pelkkää ajojahtia. Ihminen kai rakentuu psykologisesti sillain, että kun sitä on petetty, se kietäytyy viimeiseen saakka sitä näkemästä.

Viljo Häggman

Lähinnä ihmetyttää että muiden puolueiden kannattajat suureen ääneen ilmoittavat persujen pettäneen äänestäjänsä. Tulis nyt esiin se ensimmäinen persuja äänestänyt ilmoittamaan pettämisestä, niin sitten voisi uskoakin petokseen.

Petteri Hiienkoski

Miten asia on voinut jäädä huomaamatta? Yhteydenotot eivät ylistäviltä vaikuta:
http://yle.fi/uutiset/slunga-poutsalo_isot_laivat_...

Käyttäjän jarilammi kuva
Jari Lammi

Olisiko Kreikan pankit pitänyt kaataa vain siksi, että Perussuomalaiset olisivat voineet pitää vaalilupauksensa?

Petteri Hiienkoski

Pitääkö Suomen olla syytämässä Kreikalle vakuudetonta lainaa vain siksi ettei taivas putoaisi niskaan?

Toimituksen poiminnat