Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Vaihtoehdotonta politiikkaa ydinvoimalla

  • Fennovoima on ns. mankala-yhtiö. Sen omistavat suomalainen Voimaosakeyhtiö SF ja venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima Oy.
    Fennovoima on ns. mankala-yhtiö. Sen omistavat suomalainen Voimaosakeyhtiö SF ja venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima Oy.

Fennovoiman ydinvoimalahanketta ajetaan läpi samalla vaihtoehdottomuudella kuin Kreikan lisälainoitustakin. Molemmat hankkeet ovat kestäneet jo vuosikausia eikä loppua näy.

Vaalien jälkeen äänestäjistä vieraantuvien kabinettipoliitikkojen lehmänkäännöksistä ja selityksistä päätellen hankkeita ei voida lopettaa, koska niihin on jo niin paljon kulutettu rahaa. Samalla tavalla voidaan perustella kaiken muunkin järjettömyyden jatkamista. Mitä kalliimpi hullutus, sitä mahdottomampi sitä on lopettaa!

Valitettavasti tästä on tulossa maantapa. Se nakertaa kansanvallan uskottavuutta ja kansalaisten uskoa siihen, että vaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa maan asioihin ja verovarojen kohdentamiseen. Missä on yhteisiä asioita hoitavien moraalinen vastuu? 

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaaren mukaan julkisuudessa esillä olleiden ja poliitikkojen puheissa korostuneiden aikarajojen venyminen syö ihmisten uskoa päättäjiin.

– Kyllähän ihmiset ihmettelevät, kun ensin yleisesti puhutaan, että kotimaisen omistuksen on oltava kunnossa kesäkuun lopussa mutta nyt aikaa onkin elokuulle saakka, toteaa hän Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vakuutti noin kolme viikkoa sitten yksiselitteisesti, että kesäkuun loppuun asetettu määräaika 60 prosentin kotimaisen omistajuuden osoittamiseksi ei jousta:

– Jos TEM toteaa, että omistajuusehto ei täyty, niin ministeriö toimittaa valtioneuvostolle esityksen rakentamislupahakemuksen hylkäämisestä ilman hakemuksen muuta jatkokäsittelyä.

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM on saanut selvityksensä omistuspohjasta valmiiksi: Migrit Solarna Energija ei täytä hallituksen asettamaa kotimaisuusehtoa. Ministeri Rehn totesi sen, mistä sosiaalisen median käyttäjät pääsivät selville pian sen jälkeen, kun uuden yllätysomistajan nimi tuli julki: pienen kroatialaisyrityksen omistuspohjan jäljet johtavat venäläiseen rahaan.

Nyt ministeri on kuitenkin ryhtynyt kikkailemaan juridiikalla ja muuttanut aiemmin päätettyä lisäaikaa yleisen edun nimissä: Fennovoimalla onkin nyt elokuulle asti aikaa etsiä relevantti ja sitoutunut omistaja. Hänen mukaansa valtionyhtiö Fortumilla on edelleen mahdollisuus osallistua hankkeeseen.

Rehn myös lupasi, että valtiovalta voi tarvittaessa auttaa Fortumia venäläisten valtionyhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin kanssa mahdollisesti tehtävässä vesivoimakaupassa. Edes Fortum ei ilman muualta saatavaa lisäomistusta suostuisi Fennovoiman osakkaaksi!

En ihmettelisi vaikka kabinettipoliitikot käyttäisivät omistajaohjaustaan keplotellakseen Fortumin mukaan riskialttiiseen ydinvoimalahankkeeseen, jonka kannattavuuteen yksityiset yritykset eivät luota.

Mikä onkaan parempaa yksityistä bisnestä kuin tehdä sitä veronmaksajien riskillä? Kysykää vaikka Guggenheim-museota Helsinkiin puuhaavilta tai Uuden Lastensairaalan rakennusprojektia masinoineelta liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (sit. kesk).

Fennovoiman kotimaista omistusta edustavan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman esiintyy varmana hankkeesta:

– Kyllä sinne [Hanhikiveen Pyhäjoelle] nousee ihan varmasti ydinvoimala, Engman uhosi MTV:n SuomiAreena -tapahtuman yhteydessä.

Mikäs sen estää, kun kabinettipoliitikot niin päättävät? Innokkaimmat hankkeen puuhamiehet taitavat kuitenkin löytyä Kremlistä. Siihen kroatialaisyrityksen käyttäminen ilmeisenä bulvaaninakin viittasi.

Järjettömälle energiapolitiikalle on aina vaihtoehtoja, jos vain poliitikot rohkenisivat niitä etsiä eivätkä alistuisi heitä rahoittavan talouseliitin sätkynukeiksi!

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Kalevi Wahrman

Ottamatta kantaa sen enempää ydinvoima kysymykseen, taustajärjestöni STP vastustaa ydinvoimaa.
Fennovoimasta tekee erikoisen se, että samalla kun itketään, että Suomeen ei saada ulkomaisia investointeja reaalitalouteen ei kuitenkaan haluta kapitalistisen Venäjän yrityksiä rahoittajiksi.
Tällä hetkellä on huomattava määrä ulkomaalaista omistusta perinteisissä suomalaisissa yrityksissä joko kokonaan omistaen tai ennemmistöomistajina.
On lapsellista ajatella, että venäläinen raha on jotenkin poikkeusellisen vaarallista.

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista.

Mielestäni pienen energiaintensiivisesta teollisuudesta riippuvaisen itsenäisyyttään arvostavan maan poliittisen johdon kannattaa - vastuullisesti toimiessaan - olla varuillaan riippuvuudestaan suuren naapurimaansa valtiojohtoisesta energiatuotannosta. Varsinkin, jos naapurimaan hallitus on käyttänyt energiatuotantoaan poliittisten päämääriensä ajamiseen.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Miten Venäjä on uhannut Ukrainalaisia reaktoreita?

Kaasuhanaahan ne vaan kääntelee vuoroviikoin, Putin ja Poroshenko. Ydinvoima syrjäyttää kaasua sähköntuotannosta, sen verran kun sitä nyt yleensä sillä tehdään, eli vähentää riippuvuutta Venäläisestä kaasusta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Petteri,

hyvä ja tärkeä kirjoitus! - vaihtoehdoissa todellakin löytyy uusiutuvista energioista:

Suomen energiaväänne:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1984...

sekä noista surkuytimistä:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1765...

jne. - parhain jatkoin - Siunauksin,
Ilkka

Toimituksen poiminnat