Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Fortum Yhdysvaltain pakotelistalle?

  • Vievätkö energiabisnekset Venäjällä Yhdysvaltain mustalle listalle? Kuvassa Fortumin pääkonttori Espoossa. (Kuva: Fortum)
    Vievätkö energiabisnekset Venäjällä Yhdysvaltain mustalle listalle? Kuvassa Fortumin pääkonttori Espoossa. (Kuva: Fortum)

Yhdysvallat on Yle Uutisten mukaan täydentänyt Venäjän-vastaista pakotelistaansa. Listalle on lisätty myös useita suomalaisia henkilöitä ja yhtiöitä. Nämä tukevat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan jo aiemmin pakotelistalla ollutta venäläisliikemiestä tämän väitettyjen Kreml-suhteiden takia.

Kremlin ohjauksessa oleva energiayhtiö Gazprom on todennäköisesti tiiviisti mukana Krimiä koskevissa energiasuunnitelmissa. Fortum taas odottaa saavansa 75 prosentin omistusosuuden luoteisvenäläisestä vesivoimayhtiöstä, joka on Gazpromin omistuksessa. Vesivoimaomistuksen saaminen on ollut Fortumin ehto osallistua Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

Kauppa- ja teollisuusministeri Olli Rehn kävi runsas viikko sitten Moskovassa. Hän keskusteli Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš muun muassa Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Ministerit totesivat, että hanke on kansallisesti tärkeä molemmille maille ja hallitukset tekevät kaikkensa sen onnistumiseksi.

Rehn on toistuvasti luvannut, että valtiovalta voi tarvittaessa auttaa Fortumia venäläisten valtionyhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin kanssa mahdollisesti tehtävässä vesivoimakaupassa. Fortum ei ilman Gazpromilta havittelemaansa vesivoimaomistusta suostu Fennovoiman osakkaaksi. Ydinvoimalan tulevaisuus on kiinni Fortumin osakkuudesta.

Näitä neuvottelu lienee kuumeisesti käyty. Hallitus käsittelee Fennovoiman rakennuslupahakemuksen viikon päästä (6.8.). Siihen asti Rehn venytti aiemmin joustamattomaksi ilmoittaneen määräajan.

Yhdysvaltain Venäjä-vastaisten pakotteiden listalle lisäämät suomalaisnimet olivat vakava varoitus suomalaistahoille, jotka tekevät bisnestä venäläisjohtajien kanssa. Ovatko Venäjän energiayhtiöiden kanssa omistusjärjestelyistä neuvottelevat Fortumin johtajat vuorossa seuraavaksi?

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että pakotelista täydentyy helposti tulevaisuudessakin.

- Pakotelistalla voi vastaisuudessa olla tahoja, jotka ovat mukana Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa, hän varottaa Yle Uutisten mukaan.

Aatolan mukaan pahimmassa tapauksessa bisnes venäläisten kanssa voi sulkea suomalaistahon pois dollaritalouden  rahoituslähteistä.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Tässä jo ihmettelinkin, milloin joku bloggaa näistä uusista pakotelistalaisista. Immosen toilailuista ei juttu näytä loppuvan millään.

Onko siis olemassa riski, että joutuu listalle, jos käy kauppaa venäläisten kanssa. Se tuntuu varsin kohtuuttomalta. Jenkkien kriteerit tähän listaukseen jäänevät ikuiseksi salaisuudeksi. Kas, että Teemu Selänne vielä välttyi listaukselta.

Petteri Hiienkoski

Ymmärtääkseni riski muodostuu lähinnä omistusjärjestelyjen ja yhteisomistusten perusteella eikä kaupankäynnistä sinänsä.

Jos venäläinen osapuoli on jo mustalla listalla esimerkiksi Krimiin kohdistuvien sijoitusten takia tai Kremlissä kansainvälisen oikeuden vastaisten päätösten takia, yhtiökumppanuus tällaisen henkilön tai häneen jo yhtiökumppanuudessa olevaan henkilöön voi johtaa suomalaisen pakotelistalle. Jos siis olen oikein ymmärtänyt.

En tiedä, millaisia omistusjärjestelyjä Selänteellä hankkeessaan on, mutta ainakin Rotenbergit tuntuvat olevan jenkkien silmätikkuna. Rapakon takana tutkijat ilmeisesti päätyökseen selvittävät tiettyjen venäläisten pääomien liikkeitä ja heidän yritystensä omistussuhteita, joten bulvaanienkin käytöllä voinee korkeintaa voittaa vähän lisäaikaa.

Tapani Lahnakoski

Teemu sanoo, että ei ole investoinut Långvikiin täällä Kirkkonummella, missä asuu ja haluaa kiekkoakatemian kuitenkin Långvikiin perustaa omalla nimellää.

Ei tietysti ole investoinut, kun rakennuslupaakaan ei vielä ole. Täällä liikkuu huhuja, että kyseinen hotelli toimisi rahanpesuallalla, tiedä häntä.

Toimituksen poiminnat