Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Mikä on ”Auschwitzin kirjanpitäjän” vastuu?

  • Auschwitzissa vv. 1942–1944 palvellut Gröning on kertonut uskoneensa tuolloin, että juutalaisten massatuhonta oli oikein.
    Auschwitzissa vv. 1942–1944 palvellut Gröning on kertonut uskoneensa tuolloin, että juutalaisten massatuhonta oli oikein.

Lüneburgin käräjäoikeudessa keväällä alkaneessa oikeudenkäynnissä Oskar Gröningiä, 94, syytettiin siitä, että hän auttoi Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirin toiminnassa. ”Auschwitzin kirjanpitäjänä” tunnettu Gröning teki lähinnä toimistotyötä, mutta auttoi toisinaan leirille kuljetettujen juutalaisten matkatavaroiden vartioinnissa.

Syyttäjät rajasivat syytteet todistettavuuden takia kahden kuukauden jaksoon 16.5.–11.7.1944. Tuolloin ns. Unkarin operaatiossa leirille tuli 137 junakuljetusta. Niissä oli yhteensä noin 425 000 juutalaista. Heistä ainakin 300 000 kaasutettiin kuoliaaksi.

Gröning ei kiistänyt syytteitä. Lisäksi myönsi ”moraalisen syyllisyytensä” julmuuksiin.

Ei ole epäilystäkään, että toiminnallani Auschwitzissa olen moraalisesti osallinen miljoonien juutalaisten murhaan, Gröging totesi ja katsoi penkkiriviin: Uhrien edessä myös myönnän tämän moraalisen syyllisyyteni katumuksella ja nöyryydellä. Mitä tulee siihen, olenko syyllinen lain edessä – hän jatkoi ja suuntasi katseensa tuomareihin – se on teidän ratkaistava.

Hän myönsi jo vuonna 2005 der Spiegelin haastattelussa moraalisen syyllisyytensä ”kristilliseltä kannalta, kymmenen käskyn kannalta”:

Käsky sanoo: ”älä tapa”, olla avunantaja on jo loukkaus, hän sanoi. Koen syyllisyyttä juutalaisia kohtaan, syyllisyyttä siitä, että olin osa ryhmää, joka syyllistyi näihin rikoksiin, vaikken itse ollut yksi tekijöistä. Anon anteeksiantoa juutalaisilta. Ja anon anteeksiantoa Jumalalta, hän totesi.

Asianajaja luki Gröningin lausunnon, johon olivat vaikuttaneet selviytyneiden kertomukset, jotka hän oikeudenkäynnissä oli kuullut.

Vaikken ollut suoraan mukana näissä murhissa – lausunnossa luki – olin tehtävieni kautta osallinen Auschwitzin leirin toiminnasta. Olen tästä tietoinen.

Lausunnon mukaan tapahtuneet rikokset ja kärsimykset ovat niin valtavia, ettei Gröning katsonut olevansa oikeutettu edes pyytämään eloonjääneiltä anteeksi.

– Voin pyytää anteeksiantoa vain Jumalalta, hän totesi lausunnossaan.

Gröning epäili, että hänen mukautumisensa tuhoamisleirin toimintaan johtui ”psykologisesta resessiosta”, jota hän ei edelleenkään osannut täysin selittää. Hän puhui ”indoktrinoidusta kuuliaisuudesta”, joka esti häntä ”tiedostamasta hirmutekoja”.

Ehkä se oli tapa hyväksyä tosiasiat sellaisina kuin ne ilmenivat, että niitä voisi myöhemmin miettiä, hän pohti lausunnossaan. Tai ehkä se oli myös mukavuudenhalua kuuliaisuudesta, johon meitä oli kasvatettu, mutta missä ei ollut sijaa vastustamiselle.

Gröningin asianajajat vaativat hänen vapauttamistaan, koska hän ei aktiivisesti edistänyt tappamista. Syyttäjien mukaan hän kuitenkin tuki massamurhaa toteuttavaa hallintoa lähettämällä sille juutalaisilta otetut rahat ja auttamalla tuhoamisleiriä toimimaan sujuvasti.

Oikeuskäsittelyn päätteeksi Gröning totesi olevansa syyttäjän kanssa yhtä siitä, ettei kukaan olisi saanut olla osallinen Auschwitzin toimintaan.

Kadun vilpittömästi, etten tajunnut sitä aiemmin. Olen todella pahoillani, hän sanoi ääni väristen.

Tapaus herättää kysymyksen siitä, mikä on lain ja moraalin välinen suhde.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä:

'Accountant of Auschwitz' jailed for the murder of 300,000 Jews (Kate Connolly in Lüneburg, The Guardian, Wednesday 15 July 2015 18.25 BST)

'Auschwitz book-keeper' Oskar Groening sentenced to four years (BBC 15 July 2015)Auschwitz guard Oskar Groening admits role at camp (BBC 1 July 2015)

'Bookkeeper of Auschwitz' gets four years for the deaths of 300,000 people (By Chris Pleasance, Daily Mail Online, 15 July 2015)

German court sentences 94-year-old ex-Nazi to four years in jail (dpa-international 15 July 2015)

Ex-Nazi on Trial in Germany Admits Complicity (By VICTOR HOMOLA, The New York Times, JULY 1, 2015)
Former Auschwitz guard Oskar Gröning jailed over mass murder (Kate Connolly in Lüneburg, The Guardian, Wednesday 15 July 2015 12.21 BST)

'It was your decision,' judge tells Auschwitz bookkeeper Gröning in one of last Nazi trials (Ben Knight, Deutsche Welle 15.07.2015)

Oskar Gröning, Ex-SS Soldier at Auschwitz, Gets Four-Year Sentence (By ALISON SMALE, The New York Times JULY 15, 2015)

Oskar Gröning trial: ‘Bookkeeper of Auschwitz’ admits moral guilt (Kate Connolly in Lüneburg, The Guardian, Wednesday 22 April 2015 07.19 BST)

An SS Officer Remembers: The Bookkeeper from Auschwitz (By Matthias Geyer, DER SPIEGEL ONLINE International, May 09, 2005 – 12:00 AM AUS DEM SPIEGEL Ausgabe 19/2005)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat