Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

”Auschwitzin kirjanpitäjän” syyllisyys lain edessä

  • Unkarin juutalaisia Auschwitz-Birkenaun leirin rampilla touko-kesäkuussa 1944: pääosa ohjattiin kaasukammioon, loput pakkotyöhön
    Unkarin juutalaisia Auschwitz-Birkenaun leirin rampilla touko-kesäkuussa 1944: pääosa ohjattiin kaasukammioon, loput pakkotyöhön

”Auschwitzin kirjanpitäjä” Oskar Gröning, 94, vakuutti vuosien ajan olevansa lain edessä syytön, koska oli vain ”pieni ratas koneistossa” eikä itse osallistunut julmuuksiin. Lüneburgin käräjäoikeudessa heinäkuussa päättyneessä oikeudenkäynnissä entinen keskitysleirin vartija ei kiistänyt syytteitä avunannosta joukkomurhaan ja myönsi ”moraalisen syyllisyytensä” julmuuksiin.

Tuomari Franz Kompisch totesi päätöksessään, että vankien rahojen hoitaminen ja tavaroiden vartiointi asemalaiturilla tekivät Gröningin osasyylliseksi 300 000 ihmisen murhaan touko- ja kesäkuussa 1944: hän oli olennainen osa tuhoamiskoneistoa, jolla Saksan hallinto tuolloin murhasi satojatuhansia juutalaisia.

Tuomari korosti, että jokaisella saksalaisella oli mahdollisuus valita, kuinka pitkälle mennä natsien kanssa. Hän halusi osoittaa, että Gröning oli tehnyt omat valintansa liittymällä vapaaehtoisesti SS-joukkoihin ja vastaanottamalla ”turvallisen toimistotyön” Auschwitzissa.

Teillä oli vapaus ajatella, tuomari sanoi Gröningille, mutta halusitte liittyä SS-joukkoihin. … Se oli teidän päätöksenne, herra Gröning, hän jatkoi. Aikakausi saattoi siihen vaikuttaa, mutta se ei johtunut siitä, että olisitte ollut pakotettu. … olitte koulutettu ihminen.

Tuomari Kompischin mukaan myös kirjautuminen leirin palvelukseen oli valinta: Gröning otti vastaan ”turvallisen valkokaulustyön pöydän ääressä, mikä antoi hänelle tietyn suojan … koneistossa, joka oli suunniteltu yksinomaan ihmisten tappamiseen”.

Tuomarin mukaan se, että Gröning asemalaiturilla pelkästään vartioi tulijoiden tavaroita, ei vähentänyt hänen syyllisyyttään.

Voitte toki sanoa itsellenne, että vain vartioitte matkatavaroita, tuomari sanoi ja jatkoi: Näitte kuitenkin, mitä oli tapahtumassa ja toimintanne tuki sitä.

Tuomarin mukaan Gröning oli nähnyt riittävästi ymmärtääkseen selvästi, että leirillä toteutettiin järjestelmällistä massamurhaamista: huolimatta näkemästään ja siitä, että rintamalla tarvittiin sotilaita, Gröning tietoisesti päätti jäädä Auschwitziin.

Herra Gröning, ette voi väittää, ettette nähneet ihmisten kärsimystä. Tietenkin näitte, tuomari sanoi. Ette vartioineet matkatavaroita vain nähdäksenne, ettei niitä varasteta … tiesitte, etteivät he [vangit] tulisi ikinä näkemään tavaroitaan, tuomari muistutti. En halua kutsua teitä pelkuriksi, herra Gröning, mutta valitsitte helpomman tien ja jatkoitte toimistotyössänne.

Tuomari korosti, että Gröningin rooli oli auttaa varmistamaan äärimmäisen tehokkaan ”kuoleman ja petoksen koneiston” joustava toiminta. Siihen kuului se, ettei tulijoille syntynyt mielikuvaa siitä, että heidät lähetettäisiin kaasukammioon. Se olisi aiheuttanut paniikkia ja mahdollisesti järjestelmän murtumisen. Gröning ei poikennut monista muista, jotka osallistuivat ns. Endlösung -operaatioon (”lopullinen ratkaisu”), joka tuomarin mukaan oli ”täydellisesti suunniteltu”.

Siinä oli monia erilaisia osia sen varmistamiseksi, ettei yksikään ihminen ollut vastuussa kaikesta, tuomari Kompisch selitti.

Gröningille langetettiin nelivuotinen vankeustuomio. Hänet määrättiin myös maksamaan oikeudenkäyntikulut ja asianomistajien kulut: summa arvioidaan kuusinumeroiseksi.

Syyttäjät olivat vaatineet kolmen ja puolen vuoden tuomiota. Tuomarin mukaan se ei olisi riittänyt näin vakavista rikoksista. 

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä:

'Accountant of Auschwitz' jailed for the murder of 300,000 Jews (Kate Connolly in Lüneburg, The Guardian, Wednesday 15 July 2015 18.25 BST)

'Auschwitz book-keeper' Oskar Groening sentenced to four years (BBC 15 July 2015)Auschwitz guard Oskar Groening admits role at camp (BBC 1 July 2015)

'Bookkeeper of Auschwitz' gets four years for the deaths of 300,000 people (By Chris Pleasance, Daily Mail Online, 15 July 2015)

German court sentences 94-year-old ex-Nazi to four years in jail (dpa-international 15 July 2015)

Ex-Nazi on Trial in Germany Admits Complicity (By VICTOR HOMOLA, The New York Times, JULY 1, 2015)
Former Auschwitz guard Oskar Gröning jailed over mass murder (Kate Connolly in Lüneburg, The Guardian, Wednesday 15 July 2015 12.21 BST)

'It was your decision,' judge tells Auschwitz bookkeeper Gröning in one of last Nazi trials (Ben Knight, Deutsche Welle 15.07.2015)

Oskar Gröning, Ex-SS Soldier at Auschwitz, Gets Four-Year Sentence (By ALISON SMALE, The New York Times JULY 15, 2015)

Oskar Gröning trial: ‘Bookkeeper of Auschwitz’ admits moral guilt (Kate Connolly in Lüneburg, The Guardian, Wednesday 22 April 2015 07.19 BST)

An SS Officer Remembers: The Bookkeeper from Auschwitz (By Matthias Geyer, DER SPIEGEL ONLINE International, May 09, 2005 – 12:00 AM AUS DEM SPIEGEL Ausgabe 19/2005)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos tästä Petteri - näissä asioisssa ollaan niin samaa mieltä!

Väärä kollektiivi... valtaholismi... joukossa "tyhmyys tiivistyy" jne. Minä olen aina sanonut että periaatteessa keskitysleirin vartijoitten joukossa oli "tavallisia saksalaisia perheenisiä"

"Väärä kollektiivi" vs. yksilö.

Ymmärrät reagointini siihen että en halua Suomeen maan tapaa tietyntyyppisestä ulostulosta vaikkapa kansanedustajan toimesta - noh, Olli Immonen style saa kuitenkin pisteet siitä että se saa meidät tekemään tälläisiä blogeja;-) Minulla joudutti omaani. Nyt se on tuolla. Hyvä. Jatkoakin ajatellen... in English trendikkäästi ja muutenkin -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1994...

***

ps. ei sillä - täällä Usarissa on nyt hiljaista kuin huopatossutehtaalla... analytics. Mitäköhän noissa yläkerran "lyhyissä" sitten on porukkaa? Ei kai vaan...

Petteri Hiienkoski

Jep. Kiitos kommentista.

Vastuukysymys on mielenkiintoinen ja ns. natsirikokset antavat sen pohdintaan otolliset edellytykset. Teot olivat mittaluokaltaan massiivisia. Kaikki tapahtui ainakin muodollisesti lain puitteissa ja rikokset tehtiin pääasiassa esivallan määräyksestä.

Yli 70 vuoden aikaisista tapahtumista olemme saaneet natsismista opetuksen, jonka tuomittavuudesta etenkin viihdeteollisuus on meidän kyllästänyt. Joidenkin kohdalla ilmeisesti "ylikyllästänytkin", mikä on ruokkinut vastareaktioita. Olemme (yli)herkkiä tunnistamaan natsismin: natsikorttia käytetään.

Nykypäivän tilanteesta käsin meidän on enemmän kuin helppoa tuomita ihmiset, joiden aikana vallitsevat arvot ja käsitykset olivat toisenlaiset ja otollisia natsismille.

Mutta tunnistammeko itsessämme ja omassa ajassamme samoja totalitaristisia piirteitä silloin kun niillä ulkonaisesti ei näyttäisi olevan mitään tekemista natsismin kanssa?

"Kenen joukoissa seisot, kenen lauluja laulat?" sopii varmasti kysyä myös äärivasemmalla.

Toimituksen poiminnat