Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Viimeisetkin entisistä natseista oikeuteen?

  • Natsien rikoksista syytetyt Kansainvälisessä sotilastuomioistuimessa Nürnbergissä marraskuussa 1945 (Kuva: Raymond D’Addario).
    Natsien rikoksista syytetyt Kansainvälisessä sotilastuomioistuimessa Nürnbergissä marraskuussa 1945 (Kuva: Raymond D’Addario).
  • Yhdysvaltain pääsyyttäjä Robert H. Jackson Nürnbergin oikeudenkäynnissä 20.11.1945 (Kuva: Raymond D'Addario).
    Yhdysvaltain pääsyyttäjä Robert H. Jackson Nürnbergin oikeudenkäynnissä 20.11.1945 (Kuva: Raymond D'Addario).

Marraskuussa 1945 Nürnbergin oikeudenkäynnistä, jossa natsi-Saksan 24 ylintä poliittista ja sotilaallista johtajaa tuomittiin, alkoi juridinen tiliteko natsien rikoksiin.

Nürnbergissä murrettiin esimiehen käskyjä noudattaneiden rikosoikeudellinen immuniteetti. Lisäksi vahvistettiin yksilöiden henkilökohtainen rikosvastuu torjumalla vastuun siirtäminen kollektiivisesti valtiolle tai yhteisölle.

Rikoksiin aina syyllistyvät vain ihmiset, muistutti Yhdysvaltain pääsyyttäjä Robert H. Jackson, tunnetussa avauspuheenvuorossaan.

Ensimmäisellä natsioikeudenkäynnillä näyttää olleen merkittävämpi vaikutus kansainvälisen oikeuden kuin kansallisen lainsäädännön soveltamiseen.

Heinäkuun puolivälissä Lüneburgin käräjäoikeudessa tuomittu ”Auschwitzin kirjanpitäjä” Oskar Gröning, 94, saattoi olla viimeinen entisistä natseista, joka joutui vastuuseen natsirikoksista. Niistä on kulunut jo yli 70 vuotta.

”Liian myöhään”, sanovat monet tuomiosta. ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”, sanovat toiset.

Useat keskitysleireiltä selvinneet juutalaiset vaativat, että loputkin elossa olevat entiset natsit on saatava oikeuteen. Monille kysymys on oikeuden toteutumisesta. Osa pitää oikeuskäsittelyjä tarpeellisena muistutuksena siitä, että juutalaisten massamurha on todellisuutta.

Natsihallinnon aikana tapettiin arvioilta 5–7 miljoonaan juutalaista, joista noin 3 miljoonaa sodan aikana varsinaisilla tuhoamisleireillä. Joukkotuhonnan kohteeksi joutui muitakin ihmisryhmiä kuin juutalaiset, kuten noin puoli miljoonaa romania.

Saksalainen oikeuslaitos ei natseja koskevien rikosten tutkinnassa, syytteiden nostamisessa ja tuomioissa ole kuitenkaan toiminut samalla tehokkuudella kuin millä tuhoamisleirit toimivat massamurhan toteuttamisessa.

Vuosina 1945–2005 Saksan liittotasavallassa on tiettävästi tutkittu kaikkiaan 172 294 ihmistä epäiltynä natsirikoksista. Heistä ainoastaan 6 657 on tuomittu.

Auschwitzissa, jossa Gröning palveli, tapettiin noin miljoona juutalaista ja ainakin satatuhatta puolalaista, romanialaista ja neuvostoliittolaista vankia. Saksalaishistorioitsija Andreas Eichmüllerin mukaan Auschwitzissa palveli noin 6 500 SS-miestä. Heistä alle sataa on koskaan syytetty ja vain 50 on tuomittu Saksassa natsirikoksista.

Vuonna 2011 tutkinnassa oli 50 entistä Auschwitzin vartijaa, joita vastaan oli mahdollista nostaa syyte. Syyskuussa 2013 mahdollisten epäiltyjen määrä oli enää alle 30. Helmikuussa 2014 rikostutkijoilla oli 12 epäiltyä, joista oli annettu pidätysmääräys: nuorin oli 88- ja vanhin 100-vuotias. Kolme pidätettiin mutta päästettiin pian kuntonsa takia vapaaksi. Yksi asui Filadelfiassa Yhdysvalloissa. Hän ehti kuitenkin kuolla ennen siirtoaan Saksaan.

Viime helmikuussa valtionsyyttäjät kertoivat avanneensa tutkimukset, jotka kohdistuvat 93-vuotiaaseen Hilde Michniaan. Tämä palveli SS naisvartijana Bergen-Belsenin ja Gross-Rosenin keskitysleireillä. Häntä epäillään vankien pakottamisesta evakuointimarssille vuonna 1945. Marssin aikana kuoli arvioilta 1 400 naisvankia.

Käräjäoikeus Dortmundissa pohtii, onko 93-vuotias Reinhold Hanning, joka kuului SS pääkallodivisioonaan ja palveli vartijana Auschwitzissa, riittävän hyväkuntoinen oikeudenkäyntiä varten. Yhdeksänkymppinen Christel Maass, joka niin ikään toimi vartijana Auschwitzissa samoihin aikoihin kuin Gröning, saattaa joutua oikeuteen myöhemmin tänä vuonna.

Hubert Z on 94-vuotias entinen maanviljelijä Mecklenburg–Etu-Pommerista, jota epäillään avunannosta 3 681 juutalaisvangin murhaan. Hän palveli SS-kersanttina ensiapujoukoissa ja työskenteli Auschwitzin tuhoamisleirin sairaalassa. Schwerinin käräjäoikeuden on määrä päättää, onko hän dementiastaan huolimatta kykenevä oikeudenkäyntiin.

Murha on lopullinen ja peruuttamaton.

 – Miten on tultu siihen, että kertomalla tämä rikos [murha] miljoonalla, ja lisäämällä paljaisiin rystysiin tuliaseet, siitä tulikin laillisesti viaton teko? kysyi syyttäjä Jackson ironisesti Nürnbergissä.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä:

'Accountant of Auschwitz' jailed for the murder of 300,000 Jews (Kate Connolly in Lüneburg, The Guardian, Wednesday 15 July 2015 18.25)

The Last Trial: A great-grandmother, Auschwitz, and the arc of justice. (By Elizabeth Kolbert, The New Yorker February 16, 2015 Issue)

Nuremberg Trial Proceedings Volume 2, SECOND DAY Wednesday, 21 November 1945

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat