Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Atomipommien pudottaminen oli sotarikos

 • Sienipilvi Hiroshiman atomipommista ja pommituskäskyn antanut presidentti Harry S. Truman (Telegraph.co.uk).
  Sienipilvi Hiroshiman atomipommista ja pommituskäskyn antanut presidentti Harry S. Truman (Telegraph.co.uk).
 • Hiroshiman pommin pudottaneen "Enola Gay" B-29 pommikoneen miehistö. Keskellä tehtävän komentaja Paul Tibbets.
  Hiroshiman pommin pudottaneen "Enola Gay" B-29 pommikoneen miehistö. Keskellä tehtävän komentaja Paul Tibbets.
 • Ilmakuvat Hiroshimasta ennen ja jälkeen atomipommia.
  Ilmakuvat Hiroshimasta ennen ja jälkeen atomipommia.
 • Noin 20 % Hiroshiman 350 000 asukkaasta kuoli muutamissa sekunneissa pommin putoamisesta.
  Noin 20 % Hiroshiman 350 000 asukkaasta kuoli muutamissa sekunneissa pommin putoamisesta.
 • Hiroshiman atomipommin uhreja.
  Hiroshiman atomipommin uhreja.
 • Äiti hoivaa atomipommin haavoittamaa lastaan Hiroshimassa (Kuva: Keystone/Getty Images).
  Äiti hoivaa atomipommin haavoittamaa lastaan Hiroshimassa (Kuva: Keystone/Getty Images).
 • Räjähdyksestä selviytyneitä kokoontuu kadulle Hiroshimassa 10 minuuttia pommin pudottamisesta (Kuva: Yoshito Matsushige),
  Räjähdyksestä selviytyneitä kokoontuu kadulle Hiroshimassa 10 minuuttia pommin pudottamisesta (Kuva: Yoshito Matsushige),
 • Hiroshiman pommin uhreja hoidettiin alkeellisissa oloissa hätäsairaalaksi muutetussa Kangyo Ginko pankissa (Kuva: Wayne Miller).
  Hiroshiman pommin uhreja hoidettiin alkeellisissa oloissa hätäsairaalaksi muutetussa Kangyo Ginko pankissa (Kuva: Wayne Miller).
 • Yhdysvalloissa kuvia Hiroshiman atomipommin uhreista ei haluttu nähdä (Kuva: Fogonazos).
  Yhdysvalloissa kuvia Hiroshiman atomipommin uhreista ei haluttu nähdä (Kuva: Fogonazos).
 • Monet kärsivät palovammoista, radioaktiivisesta sätelystä ja shokista.
  Monet kärsivät palovammoista, radioaktiivisesta sätelystä ja shokista.

Atomipommien pudottamista Hiroshimaan 6.8.1945 ja kolme päivää myöhemmin Nagasakiin koskevista päätöksistä ja niiden toimeenpanosta vastaavat syyllistyivät hirvittävään sotarikokseen ja rikokseen ihmisyyttä vastaan.

Hiroshiman pommi tappoi arviolta 166 000 ihmistä. Määrä oli noin puolet kaupungin 350 000 asukkaasta. Suurin osa kuoli välittömästi. Monet menehtyivät pommin aiheuttamiin tuskallisiin palovammoihin ja säteilysairauteen.  Nagasakissa kuolonuhreja oli arviolta 80 000.

Ihmisiä menehtyi radioaktiivisen säteilyn aiheuttamiin sairausiin vielä vuosia myöhemmin. Osa säteilyn altistamien lapsista kärsi epämuodostumista ja kehityshäiriöistä.

Vastuu pommituksesta ja sen seurauksista ulottuu Yhdysvaltain presidentistä pommilentokoneen miehistöön.

Jo vuonna 1907 solmitussa Haagin IV yleissopimuksessa, joka koskee maasodan lakeja ja tapoja, kiellettiin siviilikohteiden ja etenkin siviiliväestön ennalta ilmoittamaton pommitus, puhumattakaan kokonaisten kaupunkien tuhoaminen yllätyspommituksella. 

 • Kaupunkeja, kyliä, asuntoja tai rakennuksia, joita ei puolusteta, ei saa millään tavalla hätyyttää eikä pommittaa. (25 artikla.)
 • Hyökkäävien joukkojen päällikön on, ennenkuin ryhdytään pommitukseen, paitsi milloin tehdään väkirynnäkkö, tehtävä kaikki voitavansa antaakseen siitä tiedon viranomaisille. (26 artikla.)
 • Piirityksissä ja pommituksissa pitää ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta, mikäli mahdollista, säästettäisiin jumalanpalveluksen, taiteen, tieteen ja hyväntekeväisyyden tyyssijoiksi aijottuja rakennuksia, historiallisia muistomerkkejä, sairaaloita ja sairasten ja haavoittuneiden kokoomispaikkoja, edellyttäen, että niitä ei samalla käytetä sotilaallisiin tarkoituksiin. (27 artikla.)

Lisäksi yleissopimuksessa (23 artikla) on sodankävijöitä nimenomaan kielletty

 • käyttämästä aseita, ammuksia tai aineita, jotka tuottavat tarpeettomia kärsimyksiä (e)
 • hävittämästä tai takavarikoimasta vihollisen omaisuutta paitsi milloin sellainen hävittäminen ja takavarikoiminen käy sodan aiheuttamasta pakosta tuiki välttämättömäksi (g)

Yhdysvallat allekirjoitti Haagin toisessa rauhankonferenssissa 18.10.1907 mainitun yleissopimuksen, jonka se myöhemmin 27.11.1909 myös ratifioi. Yhdysvallat oli siihen oikeudellisesti sitoutunut.

Kun atomipommit 70 vuotta sitten pudotettiin, maan poliittinen ja sotilaallinen johto oli täysin tietoinen kansainvälisen oikeuden velvoitteista.

Lontoon sopimuksessa 8.8.1945 – kaksi päivää Hiroshiman pommin jälkeen mutta päivää ennen Nagasakin pommia – Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Neuvostoliitto sopivat kansainvälisen sotilastuomioistuimen perustamisesta Eurooppaan. Tuomioistuimen peruskirjassa määriteltiin sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan, joista akselivaltojen keskeiset sotarikolliset joutuisivat vastaamaan oikeudessa.

Sotarikoksilla tarkoitettiin sodankäynnin sääntöjen tai tapojen loukkauksia. Tämä oli viittaus Haagin yleissopimukseen.

Peruskirjan mukaan tällaisia sotarikoksia ovat muun muassa siviiliväestön murhaaminen, pahoinpiteleminen tai pakkosiirrot orjatyöhön tai muussa tarkoituksessa tai miehitetyllä alueella, sotavankien tai merillä olevien murhaaminen tai pahoinpiteleminen, panttivankien tappaminen, julkisen tai yksityisen omaisuuden ryöstäminen, kaupunkien ja kylien mielivaltainen tuhoaminen tai hävittäminen, joka ei ole sotilaallisesti välttämätöntä.

Atomipommien pudottaminen tarkoitti siviiliväestön murhaamista ja pahoinpitelyä sekä kaupunkien mielivaltaista tuhoamista ja hävittämistä ilman että se oli sotilaallisesti välttämätöntä. Siviiliväestöön kohdistuvana murhaamisena ja tuhoamisena se vastasi peruskirjan määritelmää rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Rikokset ihmisyyttä vastaan ovat sen mukaan murhaaminen, tuhoaminen, orjuuttaminen, karkottaminen ja muut epäinhimilliset teot ​​siviiliväestöä vastaan ennen sotaa tai sen aikana; tai vainot poliittisilla, rodullisilla tai uskonnollisilla perusteilla minkä tahansa tämän tuomioistuimen toimivaltaan kuuluvan rikoksen toteuttamiseksi tai sen yhteydessä, riippumatta siitä rikkoiko julmuus kotimaista lainsäädäntöä maassa, jossa ne tapahtuivat vai ei.

Presidentti Franklin D. Rooseveltin ja Harry S. Trumanin henkilöstöpäällikkö, amiraali William D. Leahy on todennut, että atomipommien pudottaminen oli sodan lopputuloksen kannalta merkityksetöntä.

Mielestäni tämän barbaarisen aseen käyttö Hiroshimassa ja Nagasakissa ei auttanut aineellisesti sodassamme Japania vastaan. Tehokkaan merisaarron ja tavanomaisin asein toteutetun menestyksellisen pommituksen ansiosta Japani oli jo lyöty ja valmis antautumaan. (William Leahy, "I Was There", s. 441.)

Liittoutuneiden Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Dwight D. Eisenhower totesi marraskuussa 1963 Newsweekin haastattelussa saman asian.

– ...japanilaiset olivat jo valmiita antautumaan eikä ollut välttämätöntä iskeä heitä tuolla hirvittävällä asialla [atomipommilla]. (”Ike on Ike”, Newsweek, 11.11.1963).

Yhdysvallat ei ole myöntänyt, että atomipommien pudottaminen oli sotarikos eikä sitä, että se loukkasi kansanvälistä oikeutta ja maan kansainvälisiä sitoumuksia vastaan. Yhdysvaltain hallitus ei myöskään ole pyytänyt anteeksi atomipommin uhreilta tai uhrien omaisilta.

Japaniin pudotetut atomipommit sekä niiden käytön syyt ja seuraukset ovat aihe, jonka käsittely on ilmeisestä dramaturgisesta mielenkiinnosta huolimatta Hollywoodissa jäänyt ohueksi. Amerikkalainen viihdeteollisuus ja sen rahoittajat eivät ole löytäneet niistä sankarillisuutta tai ylevyyttä esitettäväksi valkokankaalla tai tv-ruudussa. Atomipommit näyttävät tappaneen jopa mielikuvituksen.

Petteri Hiienkoski

 

Lisätietoja:

Eamonn McCann: Hiroshima was a crime against humanity (Eamonn McCann, The Irish Times, Thu, Aug 6, 2015, 08:42)

Hiroshima and Nagasaki: the single greatest acts of terrorism in human history? (by Akil Awan, The New Statesman, Published 6 August, 2015 - 12:52)

Hiroshima atomic bombing did not lead to Japanese surrender, historians argue nearing 70th anniversary (By North Asia correspondent Matthew Carney, The ABC News, Updated Wed at 3:27am)

Hiroshima — war crime or not? 65 years on, with the United States having finally decided to commemorate the bombing, the historica (by Mehdi Hasan, The New Statesman, Published 7 August, 2010 - 15:36)

It was wrong to bomb Hiroshima and Nagasaki (By Timothy P. Carney, The Washington Examiner, 8/7/13 12:00 AM)

The nightmare aftermath of Hiroshima: Parents carry burned children past corpses and rubble in rare photographs taken during the days after atomic bomb killed 140,000 people (By John Hall for Mail Online, The DailyMail, Published: 10:45 GMT, 6 August 2015 | Updated: 11:55 GMT, 6 August 2015)

Phil Strongman: Hiroshima is a war crime that haunts my family, 67 years on (Phil Strongman, The Independent, Sunday 5 August 2012)

US museum must call Hiroshima and Nagasaki 'war crimes', say Japanese (By Julian Ryall, Tokyo, The Telegraph 10:36AM BST 04 Jun 2015)

Was Hiroshima Necessary? Why the Atomic Bombings Could Have Been Avoided (By Mark Weber, The Journal of Historical Review, May-June 1997 / Vol. 16, No. 3, pages 4-11.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Näin on. Ihan vastaavasti oli Karjalan rosvoaminen NL:n toimesta ja alueen alkuperäisasukkaiden ajaminen pois kotiseuduiltaan ja muiden asuttaminen sinne tilalle törkeydessään vertaansa vailla oleva sotarikos.

Lauri Wirén

Sitten on politiikkakin rikos. Viittaan Clausewitzin kuuluisaan lausahdukseen.

Petteri Hiienkoski

#7. Ainakin hyökkäyssota Kellogg-Briand -sopimuksen mukaan. Sillä perusteella myös II maailmansodan akselivaltojen hyväksi toimineita syytettiin ja tuomittiin.

Kansainvälisen oikeuden mukaan valtioilla on oikeus puolustautumiseen.

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #29

Johdonmukaisuus petti Neuvostoliiton kohdalla. Kun hyökkäyssodan valmistelusta syytettiin Nürnbergissä useita saksalaisia kenraaleja, niin Molotov ja Stalin saivat vain naureskella vieressä, vaikka olivat todellisuudessa aivan yhtä syyllisiä.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #38

En tiedä naureskelivatko, mutta syyllisiähän he olivat. Tätä asiaa ei pidä unohtaa. Kuten ei sitäkään, että Suomen itsenäistymisellä on laillinen oikeutuksensa. Näillä asioilla on merkitystä ja saattavat osaltaan selittää sen, että pieni Suomi kesti ylivoimaista vihollista vastaan.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Petteri Hiienkoski

NL:lla on synkkä rekisteri ihmisoikeuksien saralla. Kansainvälisen oikeuden loukkaukset eivät rajoittuneet ainoastaan sota-aikaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Muistitietona vielä lisäksi. Yhdysvallat on ainoa valtio maailmassa, joka on käyttänyt ydinaseita sodassa vihollista vastaan. Lisäksi Hiroshima ja Nagasaki olivat puhtaasti kokeellisia pommituksia, joiden funktio oli testata uutta asetta käytännössä. Sotilaallista tarvetta käytölle on vaikea osoittaa.

Olisiko vielä niinkin, että joku tunnettu kenraali esitti ydinaseen käyttämistä vielä Korean sodassakin.

Petteri Hiienkoski

#3. Kallistuisin sille kannalle, että atomipommien pudottaminen kuului ehkä enemmän kylmän sodan aloittamiseen kuin II maailmansodan lopettamiseen.

Lauri Wirén

Niin oli myös Nankingin verilöyly ja kaikki muut japanilaisten tekemät julmuudet siviilejä ja sotavankeja kohtaan. Sitä saa, mitä tilaa. Japanilaiset tappoivat säälittä kaikki käsiinsä joutuneet ihmiset. En ole koskaan tuntenut mitään sympatiaa Japanin sodanaikaista rikollista hallintoa ja sen lakeijoita kohtaan. Tämä jokavuotinen Hiroshima-nyyhkiminen on lähinnä säälittävää.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Hiroshiman muistojuhlan tarkoitus on vissiin ennen kaikkea olla varoitus japanilaiselle nuorisolle sodan järjettömyydestä. Tämä on siksin tärkeää, että maailmassa jossa japanista tuli sosialistisen kiinan vastapainoksi välttämätön ystävä länsimaille unohdetaan helposti kaikki muut järjettömyydet joita tapahtui - kuten blogisti Hiienkoskikin näyttää tehneen.

Linkkaan opetukseksi kaikille asiasta lukemattomille siitä ajasta jolloin japanilaiset saivat molempien sosialistipuolien rikokset näyttämään teekutsuilta: https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes

Lauri Wirén

Japani onnistui sodan jälkeen uhriutumaan noiden kahden atomipommin vuoksi ja kaikki sotarikokset painettiin villaisella. Japanilaiset eivät ole juuri niitä julkisesti katuneet. Näin se voi asia kääntyä päälaelleen.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #20

En ole ihan varma "uhriutumisesta". Mielestäni japanilaiset ovat pikemminkin vaienneet asiasta pitkään ja ikään kuin käpertyneet häpeissään sisään päin.

Japanilaisten katumisestakaan en oikein tiedä. Katumus on epäilemättä helpompaa kristinuskon kyllästämässä länsimaisessa kulttuurissa. Japanilaisuutta hallitsee pikemminkin kunnian ja häpeän kulttuuri.

Millä perusteella Japanin sotarikokset mielestäsi painettiin villaisella? Eikö sotarikosoikeudenkäyntien sarja ollut vähintään yhtä intensiivinen kuin Saksassa?

Jenkit tosin jättivät keisarin oikeustoimien ulkopuolelle, mikä oli ehto antautumiselle. Jenkeille riitti se, että tämän oli julkisesti tunnustettava, ettei olekaan auringonjumalattaren perillinen vaan tavallinen kuolevainen.

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #32

Tokion sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä tuomittiin vain 7 japsiroistoa kuolemaan.

Petteri Hiienkoski

#11. En halua vähätellä Japanin sotarikoksia, jotka karmeudessaan ja mittaluokassaan kilpailevat hyvinkin muiden sotarikoksia harjoittaneiden maiden kanssa. Juutalaisten joukkotuhontaa pitäisin silti omassa luokassaan.

Mielestäni sotarikosten muisteleminen ja selvitteleminen on tärkeää, ettemme unohtaisi sodan hirveyksiä maailmassa, jossa sotaa viihteellistetään ja sitä käydään etätekniikalla kuin videopeliä.

Kylmän sodan aikana eläneenä ydinsodan uhka tuntui silloin todelliselta. Kylmän sodan päätyttyä se on muuttunut etäiseksi. Siinä piilee suuri vaara, jos ydinase tämän takia näet pääsee leviämään ns. vääriin käsiin.

Petteri Hiienkoski

Näin on. Japanin poliittinen ja sotilaallinen johto joutui kuitenkin oikeuteen vastaamaan ja tuomittavaksi sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lauri on oikeassa ja niin on Petterikin. Jokaisen kannattaa tutustua siihen, miten julmasti japanilaiset käyttäytyivät sodan aikana, jolloin hieman paremmin ymmärtää miksi edelleen niin kiinalaisilla, korealaisilla kuin indonesialaisilla on suuria vaikeuksia suhtautua asiallisesti Japaniin....

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Atomipommit oli valinta kahdesta mahdollisuudesta , noin 1 miljoonasta kaatuneesta sotilaasta (amerikkalaisten maihinnousu Japaniin + miehitys jne) tai sitten tuosta uhriluvusta japanilaisia, joka oli melko tarkkaan tiedossa ainakin teoreettisesti. Sekin uhriluku olisi ollut moninkertainen maihinnousutapauksessa. Voi Jeesus Roosevelt Kristus (sit. D Cabaldini) mitä shittiä jälkiviisaasti vetää inhimillisyys jo oikeutukset tuolle ajalle. Kerro, mitä olisit ylipäällikkönä itse tehnyt?

Petteri Hiienkoski

Näyttää siltä, että Yhdysvaltain johto tiesi Japanin olleen valmis antautumaan jo tammikuussa 1945: kaksi päivää ennen Jaltan konferenssia oli viideltä korkealta upseerilta erikseen saatu kuulla antautumisaloitteesta, joka sisällöltään vastasi sitä, mikä syyskuussa hyväksyttiin.

"In an article that finally appeared August 19, 1945, on the front pages of the Chicago Tribune and the Washington Times-Herald, Trohan revealed that on January 20, 1945, two days prior to his departure for the Yalta meeting with Stalin and Churchill, President Roosevelt received a 40-page memorandum from General Douglas MacArthur outlining five separate surrender overtures from high-level Japanese officials. (The complete text of Trohan's article is in the Winter 1985-86 Journal, pp. 508-512.)

This memo showed that the Japanese were offering surrender terms virtually identical to the ones ultimately accepted by the Americans at the formal surrender ceremony on September 2 -- that is, complete surrender of everything but the person of the Emperor."

http://www.ihr.org/jhr/v16/v16n3p-4_Weber.html

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

De Gaulle totesi että suurvalta ilman ydinasetta on kuin neitsyt ilotalossa,,mielestäni ydinkokeet ja ydinaseiden kehittely ovat yhtälailla sotarikoksia,,,ja mitä isis tekee,-sotarikoksia !

Petteri Hiienkoski

Eikö sota-aseen hallussapito ja sen käyttäminen tuhoamiseen ole kuitenkin eri asioita?

Isis syyllistyy hirvittäviin sotarikoksiin, mistä se tulisikin saattaa vastuuseen.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Lauri Wirén

Mutta KELA maksaa näille sotarikollisille kaikki avustukset pennilleen. Taitaapa tulla vielä vähän harkinnanvaraista päälle.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

hyvä että venäjällä kasakoiden lapissa riehuneet kuolonpartiot tuomittiin heti!

Tapio Tanskanen

Tavarits´ien olisi hyvä muistaa, että aivan äsken Putinovits uhkasi Suomea ydinaseilla ja asensi koko Suomen kattavia Iskander ydinohjuksia Kaliningradiin ja Pietarin sotilaspiiriin, selkeä sotarikos suunnitteilla.

Petteri Hiienkoski

Eikös Putinin uutisoitu uhkailleen Tanskaa ydinaseiden suuntauksella. Tiedä sitten mistä tämä johtui. Mutta Suomen kanssa hän haluaa olla hyvissä väleissä. Suomeen ei taitaisi ydinaseella olla viisasta edes uhkailla, saati käyttää, koska ollaan rajanaapureita.

Iskandereissa, joita mahdollisesti käytettäisiin Suomen kautta Venäjälle suuntautuvien iskujen torjuntaan, lienee tavanomaisia paukkuja, kuten Suomen risteilyohjuksissakin, jotka muuten taitavat ulottua Kuolan niemimaalle ja Leningradin sotilaspiirin alueelle.

Hannu Tanskanen

Eivät Iskanderit ole torjuntaohjuksia, vaan keskipitkien matkojen ohjuksia, jotka on mahdollista varustaa ydinkärjin ja nimenomaan Putin kehui että Suomea vastaan tultaisiin käyttämään ydinaseita.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #31

#31. Uudet Iskander-ohjukset ovat maasta laukaistavia ballistisia lyhyen kantaman taktisia ohjuksia, joihin voidaan sijoittaa myös ydinkärki.

Suomen uudet ohjukset taas ovat ilmasta maahan laukaistavia JASSM-rynnäkköohjuksia, jotka luokitellaan pitkälle kantaviksi strategisiksi risteilyohjuksiksi.

Kantama on molemmissa ohjustyypeissä samaa luokkaa, vaikka suorituskyky ja käyttötarkoitus eroavatkin. Iskander ei torjuntaohjus. Tosin ei JASS-risteilyohjuskaan ole varsinainen torjuntaohjus.

Voitko täsmentää, missä Putkin kuhuisi, että Venäjä käyttäisi Suomea vastaan ydinasetta?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Iskander on hyökkäysase. Venäjän ohjukset eivät edelleenkään ole rauhanohjuksia.
Todennäköisesti käytetään paikallaan pysyviä tärkeitä vahvasti ilmasuojattuja kohteita vastaan ensi iskussa. Teho on sama kuin 500kg lentopommilla.
Mitään liikkuvia hajaryhmityksessä olevia joukkoja nillä ei ammuta 250 iskanderin vastaavaa asekuorma pystytään kuljettamaa
N 10-20 rynnäkkökoneella etäisyydestä riippuen. Ohjuksen kantama mitä ilmeisemmin rikkoo sopimusta. Eli on keskipitkän kantaman ohjus.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9
Pitää olla tarkkana ettei lankea herkkäuskoisuuteen. Minkähänlaisessa yhteydessä Putin tuollaisia puheli?Datshansa saunan lauteilta siideripullo kourassa?

Tulee mieleen Zhirinovski puheet. Häntä on sanottu "Suomen syöjäksi". Jos lehtitiedot pitävät paikkansa käsite syntyi siitä kun suomalainen toimittaja meni kysymään Zshirinovskilta, että jos pääsette valtaan niin valloitatteko Suomen. "Tottakai", oli vastaus. Toimittaja oli tekemässä hyvää lehtijuttua.

Voi olla että haastattelija tai haastateltava ovat jonkinlaisen laitoksen porttien väärällä puolella. Ehkä molemmat.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Traagista oli se, että Hirosimassa oli suuri kristittyjen yhteisö, joka oli säilynyt siellä v.1600 asti, jolloin shogun kielsi kristinuskon Japanissa.

Atomipommi räjähti vain 500m. päässä Hirosiman katedtraalista.
Nämä ihmiset olivat vähiten syyllisiä Japanin sotarikoksiin.
http://deeptruths.com/excerpts/trumans_bombing_jap...

Petteri Hiienkoski

Sitä en tiennytkään, että Hiroshimassa olisi ollut muuhun Japaniin verrattu poikkeuksellisen suuri kristittyjen yhteisö.

Eräs mielenkiintoinen piirre Hiroshiman pommin pudottamisessa on se, että se oli tarkoitus pudottaa jo 1.8. Taifuuni esti kuitenkin pommituslennon silloin. Vasta viisi päivää myöhemmin Enola Gay nousi ilmaan mukanaan tuo kammottava pommi.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

On huimaa kuinka atomipommin pudotus irroitetaan yhteyksistään toiseen maailmansotaan ja siellä jo aikaisemmin tehtyihin sotarikoksiin.

Ilman atomipommin pudotusta sota Japania vastaan olisi jatkunut epämääräisen ajan ja sotilaita ja siviilejä olisi varmaan kuollut perinteisiä aseita käyttäen moninkertainen määrä atomipommin uhreihin verrattuna.

Minusta atomipommin pudottaminen oli ihmiskunnalle inhimillisempi teko kuin sodan jatkaminen perinteisin asein japanilaisia vastaan. Ymmärrän Yhdysvaltain presidenttiä, joka joutui valitsemaan ruton ja koleran väliltä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Näin asioista kirjoittelevien tarkoituksena ei ottaa osaa uhrien kärsimyksiin Heidän tarkoituksensa ei ole toisessa maailmansodassa tapahtuneiden voittjien suorittamien sotarikosten tuomitsemiseen. Vaan edistää tämänkin kustanuksella omia poliittisia halujaan. Blogin kirjoittaja on siinä taitava.

Lauri Wirén

Tämä Hiroshima-ulina, joka toistuu joka vuosi, on ollut japanilaisten taitavaa uhriutumista, kun omia sotarikoksia ei ole haluttu tunnustaa tai mitenkään käsitellä. Kylmän sodan aikana kommunistit kaikkialla maailmassa ottivat pallon ja tekivät Hiroshimasta oman lyömävasaransa jota sitten heiluteltiin ahkerasti.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #14

Kommunistisessa propagandassa oli ahkerassa käytössä myös ns. whataboutismi, jossa sillipelillä viedään yleisön huomio ihan muualle kuin käsiteltävään asiaan. Näyttäisi vahvasti että sama taktiikka on käytössä myös länsimaisessa keskustelussa, etenkin puhuttaessa Hiroshiman ja Nagasakin pommituksista. Tai edes Dresdenin.

Petteri Hiienkoski

Jaa. Mitkähän ne "omat poliittiset halut" sinun mielestäsi mahtavat olla?

Mielestäni hirveitä sotarikoksia ja niiden laittomuutta ei tulisi unohtaa. Niiden muistaminen ainakin on "poliittinen haluni". Sodassa hävinneet joutuivat rikoksistaan oikeuden eteen, toisin kuin voittajat. Se ei ole oikein. Käsitykseni mukaan oikeuden toteutumisella tai toteutumattomuudella historiassa on vaikutuksensa valtioiden kehitykseen.

Petteri Hiienkoski

Japanissa oli tiettävästi valmiutta antautumiseen jo tammikuussa 1945. Yhteydenotot jatkuivat. Sotasensuuri esti aloitteiden julkitulon Yhdysvalloissa.

Sota tuskin olisi kestänyt merkittävästi kauemman aikaa vaikkei atomipommeja olisi käytetty. Atomipommit ja NL:n sodanjulistus todennäköisesti nopeuttivat sodan päättymistä jonkin verran. Japani olisi tosin antautunut ilmankin niitä.

Atomipommien käytön syyt olivat luultavasti enemmän muut kuin varsinaisesti sotilaalliset.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Petteri, kannattaa lukea Albert Axellin ja Hideaki Kasen kirja:KAMIKAZE.
Kirjassa sivutaan myös atomipommia ja Japanin kristittyjä.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #27

Kiitos vinkistä. Jaappaniin on Suomestakin tehty lähetystyötä toista sataa vuotta. En silti ole tullut tarkemmin selvittäneeksi, miten kristityt ovat eri puolille maata levinneet.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #36

Japanissa säilyi kristittyjen yhteisö salassa 250v. kun shogun oli kieltänyt kristinuskon v.1600.
Heitä kutsuttiin nimella:kakure kirishitan.
Suurimmat yhteisöt v.1945 olivat juuri Nagasakissa ja Hirosimassa, jonne pommit pudotettiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mielestäni kaikki siviileihin kohdistuneet ilmapommitukset olivat sotarikoksia. Saksaa ei niistä tuomittu, koska kaikki voittajavaltiot kyyjensä mukaan yrittivät tuhota mahdollisimman paljon naisia, lapsia jne..

Ja voittajien muutkin lukuisat sotarikokset jäivät tuomitsematta. Eikä ihme, voittajia kun olivat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko mahdollista ettei kaikki säteilyn aiheuttamat muutokset perimässä jäänytkään ihan siihen vaan on levinnyt jo koko ihmispopulaatioon.. Tämä koskee niin ydinvoimaloiden onnettomuuksia kuin ydinpommien testauksia koko maapallolla ja sen elimistössä.

Minusta tässä on jonkinsortin älyttömyyttä mukana..

Toimituksen poiminnat