Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Iranin ydinaseet kieltävän fatwan arvoitus

  • Iranin islamilaisen tasavallan tunnus.
    Iranin islamilaisen tasavallan tunnus.
  • Irakin–Iranin sodassa (22.9.1980–20.8.1988) Irak käytti kemiallisia aseita: sinappiakaasua ja hermokaasua (Wikipedia).
    Irakin–Iranin sodassa (22.9.1980–20.8.1988) Irak käytti kemiallisia aseita: sinappiakaasua ja hermokaasua (Wikipedia).

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama perustelee luottamustaan Iranin ydinohjelman rauhanomaisuuteen fatwalla, jonka maan ylimmän johtajan ajatollah Ali Khamenein uskotaan säätäneen. Monet kriitikot ovat kuitenkin epäilleet onko tällaista fatwaa olemassakaan.

Fatwa on uskonnollinen säädös, jonka islamilainen lainoppinut, shiialaisuudessa ajatollah, esittää tulkintanaan sharia-laista. Koska islamissa ei eroteta hengellistä ja maallista hallintavaltaa – toisin kuin kristinuskossa luterilaisen käsityksen mukaan – uskonnolliset säädökset ovat myös yhteiskunnallisia.

Tämä koskee etenkin Irania, joka on ”islamilainen tasavalta”, ja jonka ylin johtaja on ajatollah. Valtiomuoto on teokratia. Sen esikuvana voinee pitää Vanhan testamentin aikaista Israelia.

Fatwaa on verrattu anglosaksisessa tapaoikeudessa (common law) tuomioistuimen ennakkotapaukseen tai oikeuskäytännöksi vakiintuneeseen sääntöön, joka voi olla kirjoittamaton. Tämä on kuitenkin liian pitkälle menevä tulkinta.

Fatwalla itsessään ei ole juridista eikä tapaoikeudellista yleissitovuutta. Se ei ole yleismaailmallinen eikä pysyvä oikeusnormi vaan olosuhteisiin sidottu ohje.

Koska kyse on lain soveltamisesta, fatwa on tapauskohtainen. Periaatteessa se sitoo vain kysyjää, jolle se on osoitettu. Toiselta oppineelta voi tosin pyytää uutta fatwaa, ellei ensimmäinen miellytä. Tapauskohtaisuuteen liittyy myös se, että oppinut voi itse muuttaa fatwaa tarpeen mukaan.

Käytännössä sitovuuteen vaikuttaa uskonoppineen auktoriteetti ja asema, joihin hänen seuraajiensa omatunto on sidottu. Toisaalta siihen vaikuttaa fatwan yhdenmukaisuus luonnollisen moraalilain kanssa. Tämä perusteella fatwa on olosuhteisiin sidottu sharia-lain sovellusohje ja uskonnollinen mielipide.

– Iranin islamilainen tasavalta, joka rakentuu fundamentaalisten uskonnollisten ja laillisten uskomusten varaan, ei koskaan turvautuisi joukkotuhoaseiden käyttöön, totesi ajatollah Khamenei lokakuussa 2003.

Lausuman asema fatwana ja koko fatwan olemassaolo on kyseenalaistettu. Kyseenalaistajien mukaan Iranin viranomaisten ja ajatollahin kotisivuilta löytyy satoja Khamenein säätämiä fatwoja kultasormus sormessa rukoilemisesta keinosiemennykseen asti, mutta ei mitään tähän viittaavaa.

Ottamatta kantaa siihen, onko kyseessä fatwa vai ei, lausumassa ei kielletä joukkotuhoaseiden valmistusta eikä hallussapitoa – vain niiden käyttö. Kielto on yhdenmukainen paitsi siviiliväestön tuhoamisen kieltävien kansainvälisten sopimusten, myös syyttömien tappamisen kieltävän luonnollisen moraalilain kanssa.

Khamenein lausuman juuret lienevät hänen edeltäjänsä ajatollah Ruhollah Khomeinin vuosien 1987 ja 1988 tienoilla esittämäksi väitetyssä fatwassa. Se ilmeisesti koski kemiallisten aseiden käytön, mahdollisesti myös tuotannon, kieltoa Iranin ja Irakin sodan aikana.

Iran joutui sodassa presidentti Saddam Husseinin johtaman Irakin kaasuiskujen kohteeksi. Kaasun arvioidaan tappaneen tuhansia iranilaisia, myös naisia ja lapsia. Iranin ei tiedetä vastanneen iskuihin kaasulla. Siitä ei ole varmuutta, johtuiko ratkaisu uskonnollisista syistä vai siitä, ettei Iranilla ollut vielä tuolloin valmiutta kaasuaseen käyttöön.

Ydinaseet kieltävän fatwan olemassaoloon viittaa se, että elokuussa 2005 Iranin hallitus ilmoitti kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle Khamenein säätämästä fatwasta.

– Iranin islamilaisen vallankumouksen ylin johtaja ajatollah Seyyed Ali Khamenei on säätänyt fatwan, jonka mukaan ydinaseiden tuotanto, varastointi ja käyttö ovat islamissa kaikki kiellettyjä ja sanonut, ettei Iran tule koskaan hankkimaan näitä aseita, Iranin hallituksen lausunnossa todettiin.

Lausunnossa ei kielletty vain ydinaseiden käyttöä vaan myös niiden tuotanto ja varastointi. Iranin viranomaiset ovat sittemmin toistuvasti viitanneet tähän kieltoon fatwana. Tämä ei kuitenkaan ole poistanut kyseenalaistajien epäluuloja fatwan aitoudesta.

Petteri Hiienkoski

 

Lisätietoja:

Did Iran’s supreme leader issue a fatwa against the development of nuclear weapons? (By Glenn Kessler, The Washington Post, November 27, 2013)

Iranian Nuclear ‘Fatwa’ Cited by Obama May Not Exist (By Patrick Goodenough, The CNS News | October 1, 2013 | 4:22 AM EDT)

Iran's Nuclear Weapons Fatwa Is a Myth (By James S. Robbins, US News, Feb. 18, 2015 | 2:15 p.m. EST)

Letter from Ayatollah Khomeini regarding weapons during the Iran-Iraq war (Author: Ruhollah Musavi Khomeini Published 1988 Council on Foreign Relations)

Michael Eisenstadt & Mehdi Khalaji, Nuclear - Fatwa Religion and Politics in Iran’s Proliferation Strategy, The Middle East Media Research Institute MEMRI, September 2011.

Obama and Kerry Say Iran Issued Fatwa Against Nukes, But It’s Not Listed With the Others (By Patrick Goodenough, The CNS News | April 4, 2014 | 4:27 AM EDT)

When the Ayatollah Said No to Nukes (by Gareth Porter, Published on Friday, October 17, 2014 by Foreign Policy)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Iran ei ilmeisesti vastannut iskuihin kaasulla. Siitä ei ole varmuutta, johtuiko ratkaisu uskonnollisista syistä vai siitä, ettei Iranilla ollut valmiutta kaasuaseen käyttöön."

Sinappikaasun valmistus on niin yksinkertaista 1800-luvun kemiaa, että ainakaan teknologia ei rajoita sen käyttöä.

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista. Tietotaitoa itse kaasujen valmistamiseen Iranilla ilmeisesti on ollut. Mutta oliko heti vallankumouksen jälkeen 1980-luvulla myös tarvittavia kemikaaleja ja tekniikkaa kaasujen levittämiseen vihollisen kohteisiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdysvaltain hallituksen luottamus neuvoteltuun sopimukseen ei tietenkään "perustu" mihinkään fatwaan vaan tehokkaaseen valvontaan.

Petteri Hiienkoski

Valitettavasti valvonta ei kuitenkaan ole tehokasta. Ilmeisesti osin sen takia Obaman hallinto vetoaa ydinasefatwaan.

Toimituksen poiminnat