Iranin ydinasefatwa poliittisen harhautuksen välineenä

Iranin ylin johtaja ajatollah Khamenei on säätänyt fatwan ydinaseiden kehittämistä vastaan ja presidentti Ruhani on sanonut, ettei Iran koskaan kehitä ydinasetta, totesi presidentti Barack Obama maaliskuussa. Tällä fatwalla hän perusteli luottamustaan Iranin ydinohjelman rauhanomaisuuteen myös puhuessaan YK:n yleiskokouksessa syyskuussa 2013.

Fatwan kyseenalaistajat ovat kuitenkin epäilleet, ettei ydinaseiden tuotannon, varastoinnin ja käytön kieltävää fatwaa ole edes olemassa. Khamenein omista puheista he eivät sellaista ole löytäneet. Epäluuloja on herättänyt myös se, että säätämisen ajankohdaksi Iranin viranomaiset ovat esittäneet ainakin kolmea eri vuotta 2004, 2005 ja 2012.

Iranin YK-lähetystön englanninkielisillä sivuille on kesäkuussa 2012 päivättyihin tietoihin merkitty, että "Iranin ylin johtaja esitti 19.2.2012 seuraavan ydinaseita koskevan fatwan": 

Iranilainen kansakunta ei ole koskaan tavoitellut eikä tule koskaan tavoittelemaan ydinaseita. Ei ole epäilystäkään, että päättäjät maista, jotka vastustavat meitä, tietävät, ettei Iran ole ydinaseiden perään, sillä islamilainen tasavalta, loogisesti, uskonnollisesti ja teoreettisesti pitää ydinaseiden hallussapitoa vakavana syntinä ja uskoo, että näiden aseiden leviäminen on mieletöntä, tuhoisaa ja vaarallista.

Kyseenalaistajien mukaan tämä muistuttaa poliittista lausuntoa. Se ei vastaa heidän odotuksiaan fatwasta, koska siinä ei ole viittauksia Koraaniin eikä hadithiin eli perimätietoon Muhammedin elämästä, teoista ja sanoista. Siihen, että esittäjä kuitenkin on Khamenei viittaa se, että sisältö on lähellä sitä mitä hän helmikuussa 2012 esittämässään lausunnossa maansa ydintutkijoille totesi:

Emme tavoittele ydinaseiden valmistamista. Todellisuudessa ydinase ei ole taloudellisesti hyödyllinen meille. Lisäksi pidämme sitä älyllisesti, teoreettisesti ja laillisesti [sharia-lain kannalta] vääränä ja sen mukaista toimintaa vääränä. Uskomme, että sellaisen aseen käyttö on vakava synti ja niiden varastointi on turhaa ja haitallista ja vaarallista emmekä koskaan niin tee.

Ennen Hasan Ruhanin valintaa presidentiksi kesäkuussa 2013, häneltä kysyttiin PBS Frontlinen haastattelussa toukokuussa 2012 fatwan sisällöstä ja säätämisajankohdasta.

Keskustelimme fatwasta ensimmäisen kerran ylimmän johtajan [Khamenein] kanssa perjantain rukoussaarnassa [vuosia sitten]… Kun ylin johtaja keskusteli siitä, hän mainitsi tuotannon, varastoinnin ja käytön [sisältyvän siihen]. Uskoisin, että se oli marraskuun alussa 2004, kun ylin johtaja puhui siitä Teheranin yliopistolla [jossa pääkaupungin perjantairukoukset pidettiin].

Khameneilla on yksinvaltainen asema ja hän on ydinasefatwojen takana. Shiialaisuus antaa yhtäläisen painoarvon suulliselle ja kirjoitetulle mielipiteelle. Sisältöerot saattavat liittyä siihen, että fatwa on muuttunut tai kehittynyt tarpeen mukaan. Kysymys siitä, onko osoitettavissa määrätyn sisältöistä ydinasefatwaa vai ei, on toisarvoinen.

Emme tavoittele ydinräjähdystä, [emme halua tehdä] ydinkoetta. Emme tavoittele ydinaseita. Ei siksi, että he [suurvallat] kieltävät sen, vaan itsemme tähden, uskontomme ja viisautemme tähden. Tämä on sekä uskonnollinen että rationaalinen fatwamme. Se on rationaalinen fatwamme, koska emme tarvitse ydinaseita tänään, emme huomenna emmekä koskaan [tulevaisuudessakaan], totesi Khamenei huhtikuussa pitämässään puheessa.

Presidentti Obaman tulkinnalle, jonka mukaan fatwa kieltää Iranilta myös ydinaseen kehittelyn, näyttää siis löytyvän perusteita Khamenein lausunnoista.

Vuosia sitten säädimme islamilaisiin opetuksiin perustuvan fatwan, joka kieltää ydinaseiden tuotannon, ja kohtaamme uskonnollisen estää näiden aseiden tuotannolle, mutta amerikkalaiset jotka joskus ovat myöntäneet tämän fatwan merkityksen, jatkavat valehteluaan propagandassaan ja kiihotuksessaan, ja väittävät, että heidän uhkansa on estänyt Iranilta ydinasetuotannon, julisti Khamenei sen jälkeen kun sopimus Iranin ydinohjelmasta oli solmittu noin kuukausi sitten.

Toisin kuin Khamenei väitti, Obama on perustellut luottamustaan ydinsopimukseen juuri hänen fatwallaan. Näin tehdessään hän kuitenkin osoittaa hyväuskoisuutta Iranin johtoa kohtaan, mikä on herättänyt huolta etenkin Yhdysvalloissa ja Israelissa.

Shiialaisuudessa fatwat ovat kuitenkin muuttuvaisia eivätkä ajatollahit erehtymättömiä. Kemialliset aseet kieltänyt fatwa, jonka ajatollah Khomeinin väitetään antaneen, ei estänyt Irania sen jälkeen hankkimasta valmiutta niiden käyttöön. Iran myönsi vuonna 1998, että sillä oli kemiallisia aseita. Niistä lienee sittemmin luovuttu, Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan vuonna 2003.

Tätäkin olennaisempi on niin sanottu maslahat-e nezam -periaatteeseen, jonka Khomeini ennen kuolemaansa liitätti perustuslakiin. Sen perusteella valtion etu (Raison d’Etat) on islamilaisen lain yläpuolella: ylin johtaja voi ohittaa sen, kun islamilaisen tasavallan olemassaolo sitä vaatii. Vaikka islam siis kieltäisi ydinaseet – mitä se Pakistanin kohdalla ei ole tehnyt – Iranin perustuslain mukaan valtion etu menee senkin edelle.

Vastusajan pettämistä ei pidetä vieraana poliittiselle kulttuurille Iranissa(kaan). Monien islamilaisten lainoppineiden mukaan sodassa viholliselle valehteleminen on muslimille pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Tosin lännessäkin tunnetaan sanonnat: sodassa ovat kaikki keinot sallittuja ja inter arma silent leges

Ydinasefatwan yhteydessä on viitattu myös shiialaiseen al-taqiyya -oppiin. Sen mukaan vääräuskoiselle valehtelu uskonnolli­sissa asioissa on luvallista, jos is­lamin ja muslimien suojeleminen sitä vaatii. Ei liene sattuma, että ensimmäiset uskonnolliset perustelut joukkotuhoaseiden kieltämiselle osuvat sen jälkeiseen aikaan kun Yhdysvallat (virheellisesti) niiden perusteella keväällä 2003 hyökkäsi Irakiin ja kaatoi Husseinin hallinnon ja viitteitä Iranin salaisesta ydinaseohjelmasta tuli julki.

Irakin kaasuiskut 1980-luvulla muuttivat Iranissa suhtautumista joukkotuhoaseisiin. Sen jälkeen Iranin johtajat ovat pitäneet välttämättömänä varautua siihen, että maata niillä enää uhattaisiin.

Olemme varautuneet siihen, että meillä on resurssit vastata tällaiseen uhkaan, ilmoitti Khamenei huhtikuussa 2010.

Presidentti Obama tarttui Khamenein fatwaan kuin kala syöttiin. Tarkoituksena lienee ollut nostaa Iranin kynnystä jatkaa salaista ydinaseohjelmaansa. Näin tehdessään hän kuitenkin luopui tärkeästä neuvottelutavoitteesta – siitä, että Iran olisi myöntänyt ydinaseohjelmansa olemassaolon.

Petteri Hiienkoski

 

Lisätietoja:

Did Iran’s supreme leader issue a fatwa against the development of nuclear weapons? (By Glenn Kessler, The Washington Post, November 27, 2013)

Don’t misunderstand Khamenei’s nuclear fatwa (Ariane Tabatabai ARMS CONTROL and REGIONAL SECURITY for the MIDDLE EAST February 28, 2013)

Iran: Religious decree against nuclear weapons is binding (The CBS News, AP January 15, 2013, 10:15 PM)

Iranian Nuclear ‘Fatwa’ Cited by Obama May Not Exist (By Patrick Goodenough, The CNS News | October 1, 2013 | 4:22 AM EDT)

Letter from Ayatollah Khomeini regarding weapons during the Iran-Iraq war (Author: Ruhollah Musavi Khomeini Published 1988 Council on Foreign Relations)

Michael Eisenstadt & Mehdi Khalaji, Nuclear – Fatwa Religion and Politics in Iran’s Proliferation Strategy, The Middle East Media Research Institute MEMRI, September 2011.

Seeking Nuclear Insight in Fog of the Ayatollah’s Utterances (By JAMES RISEN, The New York Times APRIL 13, 2012)

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu