Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Vaiettu joukkoteloitus

  • Ajatollah Khomeinin määräyksestä hirtettiin vuonna 1988 muutaman kuukauden aikana tuhansia poliittisia vankeja.
    Ajatollah Khomeinin määräyksestä hirtettiin vuonna 1988 muutaman kuukauden aikana tuhansia poliittisia vankeja.
  • Ruumis vuonna 1988 teloitettujen poliittisten vankien joukkohaudassa Khavarassa, jonne monet uhreista haudattiin.
    Ruumis vuonna 1988 teloitettujen poliittisten vankien joukkohaudassa Khavarassa, jonne monet uhreista haudattiin.
  • Poliittisten vankien hirttämiset järjesti pääsyyttäjänä 1980-luvulla toiminut mullah Mohammad Moussavi Khoeiniha.
    Poliittisten vankien hirttämiset järjesti pääsyyttäjänä 1980-luvulla toiminut mullah Mohammad Moussavi Khoeiniha.

Iranin ydinohjelmaa koskevan sopimuksen taustoja selvitellessäni törmäsin tietoihin, joiden mukaan hallitus toimeenpani maassa lähes 30 vuotta sitten julman joukkoteloitusohjelman.

En muista lukeneeni siitä aiemmin. Googlettaminen suomenkielisillä sivustoilla viittaisi siihen, ettei asiasta ole Suomessa keskusteltu. 

Vankeja teloitettiin muutaman kuukauden aikana tuhansittain nostamalla heitä puolen tunnin välein usealla nostokurjella, joista jokaisella hirtettiin heitä 5-6 ihmistä kerrallaan. Joidenkin kohdalla tuskallinen teloitus kesti jopa 15 minuuttia. Joukossa oli myös raskaana olevia naisia sekä lapsia, joista nuorimmat olivat 13-vuotiaita.

Iranin hallitus toteutti vuonna 1988 poliittisten vankien massatuhonnan. Se perustui islamilaisen vallankumouksen ylimmän johtajan ajatollah Ruhollah Khomeinen fatwaan. Siinä säädettiin, että vangit, jotka sinnikkäästi tukevat Kansan mujahedin -järjestöä (Mujahedin-e Khalq, MEK) käyvät sotaa  Allahia vastaan ja heidät on teloitettava.

Ryhmä vasemmistoislamistisia yliopisto-opiskelijoita perusti vuonna 1965 Iranin Kansan mujahedinin edistykselliseksi, kansallismieliseksi ja demokraattiseksi muslimijärjestöksi. Mujahedin viittaa jihadisteihin eli muslimitaistelijoihin. Järjestö kävi aseellista taistelua shaahia ja tämän kannattajia vastaan. Marxilaiset irtaantuivat järjestöstä lokakuussa 1975. Ideologia edustaa shiialaisvallankumouksellista islamilaista sosialismia.

Joukkoteloitukseen johtanut väkivallan kierre lähti liikkeelle vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta, jonka puolella järjestö alkuun oli. Heti sen jälkeen Kansan mujahedin joutui Khomeinin järjestöjen vainoamaksi. Tämän johtamaa vallankumousta tukemaan muodostettu Hisbollah (suom. "Allahin puolue") hyökkäsi Mujahedin-järjestön kannattajia vastaan. Satoja heistä tapettiin vuosien 1979 ja 1981 välillä ja noin 3 000 pidätettiin.

Jouduttuaan uuden hallituksen hampaisiin järjestö kääntyi sitä vastaan: se järjesti 20.6.1981 islamilaisin tunnuksin massamielenosoituksen, jossa puolimiljoonainen väkijoukko protestoi vallankumouksen saamaa suuntaa vastaan.

Kansan mujahedin meni pitemmälle ja surmasi pommi-iskussa 30.8.1981 lukuisia islamilaisen tasavaltalaispuolueen jäseniä. Uhreihin kuului myös maan presidentti ja pääministeri.  Pommi-iskusta selvinneet pidätyttivät ja teloituttivat useita Mujahedin-liikkeen jäseniä.

Iranin ja Irakin sodassa järjestö liittoutui Saddam Husseinin kanssa ja syyllistyi näin maanpetokseen. Poliittisten vankien joukkoteloitukset alkoivat 19.7.1988. Iranin ja Irakin sota päättyi kuukautta myöhemmin. Teloitukset jatkuivat vain 4 -6 kuukautta. Arviot uhrien määrästä vaihtelevat 4 537 nimetystä jopa yli 30 000 teloitettuun.

Suurin osa heistä oli Khomeinin fatwan mukaisesti Mujahedin -liikkeen kannattajia. Teloitukset ulotettiin muidenkin vasemmistoryhmien, kuten sosialidemokraattisen Fedaian-puolueen ja kommunistisen Tudeh-puolueen, kannattajiin.

Tappaminen on yritetty salata. Iranin hallitus kieltää  sen tapahtuneen.  Perusteet teloituksille vaihtelevat. Yleisimmän selityksen mukaan joukkotuhonta oli kosto sille, että noin 7 000 Mujahedin-sotilasta aloitti 26.7.1988 Operaatio Ikuisen tulen (Forough Javidan) ja hyökkäsi Irakin ilmavoimien tukemana Iranin kaupunkeihin maan keskiosissa sodan loppuvaiheessa.

Selitys sopii huonosti siihen, että teloitukset aloitettiin jo ennen hyökkäystä ja kohdennettiin muihinkin vasemmistoryhmiin, jotka myös vastustivat Mujahedinin hyökkäystä. Massatuhonnon suunnittelun arvioidaan alkaneen jo vuoden 1987 puolella. Valmistelu aloitettiin vankien eristämisellä. Sitä jatkettiin vangeille esitetyillä valmiilla kysymyksillä heidän luokittelemisekseen sopivaan teloituskategoriaan.

Khomeinin salaisen määräyksen mukaan Mujahedin-järjestön jäsenet näet teloitettiin moharebeina eli Allahia vastaan sotivina ja vasemmistolaiset mortadeina eli islamin luopioina.

Teloitusohjelman seurauksena oli suurajatollah Hossein Ali Montazerin ero.  Hän oli vallankumouksen johtohahmoja ja häntä pidettiin Khomeinin seuraajana maan ylimmäksi johtajaksi. Kuultuaan tappamisesta Montazeri lähetti kaksi avointa kirjetta Khomeinille ja yhden teloitustuomioita julistavalle erikoiskomissiolle. Hänen mukaansa teloitukset loukkasivat islamia vastaan eivätkä olleet lain mukaisia. 

Montazeri joutui ylimmän johtajan epäsuosioon ja häntä pyydettiin eroamaan. Arvosteltuaan Khomenia ylimpänä johtajana seurannutta  ajatollah Ali Khameneita hänet määrättiin kotiarestiin Qomiin vuonna 1997. Qomia pidetään Iranissa pyhänä kaupunkina.

Huolimatta Iranin hallituksen yrityksistä vaientaa Montazeri, tämän onnistui tammikuussa 2001 yksityisesti julkaista muistelmansa. Niissä hän esitti tietoja ja julkaisi asiakirjoja, jotka paljastivat karmivia yksityiskohtia islamilaisen tasavallan julmasta todellisuudesta: kahden ensimmäisen teloitusviikon aikana oli ehditty hirttää jopa 3 800 vankia. Vastaavia lausuntoja ovat antaneet iranilaisten vankiloiden työntekijät.

Paljastukset antoivat tukea iranilaispakolaisten vaatimuksille, joiden mukaan joukkotuhonnasta vastuulliset tulisi saattaa oikeuden eteen vastuuseen rikoksista ihmisyyttä vastaan. Uhrien omaiset ja massateloituksista selviytyneet esittivät vuonna 2012 massateloituksia koskevan tutkinnan aloittamista.

Kansan mujahedin luopui oman ilmoituksensa mukaan  väkivallan käytöstä vuonna 2001. Tammikuussa 2009 EU päätti poistaa sen terroristilistaltaan. Mujahedin -liike perusti vuonna 1981 oppositioryhmien katto-organisaatioksi Iranin kansallisen vastarintaneuvoston (National Council of Resistance of Iran, NCRI). Sen edustaja on muistuttanut, että moni niistä, jotka olivat vuonna 1988 tekemässä päätöksiä teloituksista, on edelleen vallassa.

Heihin kuuluvat ajatollah Mohammed Khatami sekä Ali Khamenei. Khamenei toimi tuolloin maan presidenttinä ja hänen kerrotaan ajaneen teloitusohjelmaa täysillä läpi. Myös nykyinen, maltillisena pidetty presidentti Hasan Ruhani tuki hirttämisiä toimiessaan tuolloin asevoimien varakomentajana ja puolustusneuvoston jäsenenä. Silloinen parlamentin puhemies Ali Rafsanjani toimi vallakumouskaartin komentajana. Tässä tehtävässään hän oli vastuussa teloituksen järjestämisestä.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja:

The Bloody Red Summer of 1988 (25 Aug 2009 14:49 PBS Frontline TehranBurea)

The Forgotten Mass Execution of Prisoners in Iran in 1988 (By Struan Stevenson, The Diplomat, July 31, 2013)

Iran, 1988 What happened? (Jun 21st 2012, 14:43 by V.M. The Economist)

I was lucky to escape with my life. The massacre of Iranian political prisoners in 1988 must now be investigated (Mostafa Naderi, The Independent, Thursday 22 August 2013)

Khomeini fatwa 'led to killing of 30,000 in Iran' (By Christina Lamb, Diplomatic Correspondent, The Telegraph, 12:00AM GMT 04 Feb 2001)

The Massacre of Political Prisoners in Iran, 1988, Report Of An Inquiry (Geoffrey Robertson, Abdorrahman Boroumand Foundation, April 18, 2011 Report)

The UN must try Iran's 1988 murderers (Geoffrey Robertson, The Guardian, Monday 7 June 2010 19.02 BST)

1988 executions of Iranian political prisoners (Wikipedia, 20.8.2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Mielestäni nämä ovat asioita joista pitäisikin vaieta ja... unohtaa. Ihmiskunnan historia, kauempi ja läheinen ynnä valitettavasti eilinenkin, on verinen ja se ei siitä muuksi muutu vaikka sitä kuinka kaiveltaisiin sekä etsittäisiin syyllisiä. Eli en suinkaan tarkoita etteikö syyllisä pitäisi rangaista mutta rajansa sittenkin pitäisi ylempien ja itseään parempina pitävien tietää. En näe kovinkaan ylevänä hiljattain erään keskitysleirin pampun tuomitsemista teosta jotka tapahtuivat seitsemänkymmentä vuotta sitten. Ja toisaalla Japanin pitäisi pyydellä anteeksi hirmutekojaan toisessa maailmansodassa, ja vielä henkilöiden suulla jotka eivät olleet edes syntyneet tekojen tapahtuma hetkellä. Kuinka kauan toisen maailmansodan jälkeen saksalaisia syytettiin, ja taidetaan hieman vieläkin arvostella. Sitten taas voittajavaltioiden tekoja ko. W W 2:ssa käsitellään miltei silkkihansikkain. Ja mikä on tilanne maailmalla nyt, kriisiä kriisin perään, ja ihmiset sanovat suureen ääneen, "Ei me mutta kun nuo.", ja molemmin puolin sama syytös.

Siis historia pitää tuntea ja tuomita kauheudet mutta kylmän viileästi eikä liian tunteenomaisesti. Vielä tärkeämpää olisi suunnata katse tulevaisuuteen ja toivoa, että jälkipolvilla olisi hieman enemmän järkeä. Tässä tulee se paradoksi kuvaan mukaan, siis liittyen siihen vanhaan sanotaan joka sanoo, "Historia toistaa itseään." No mitä paradoksaalista tuossa sitten muka on, no historia toistaa itseään koska miltei peruskoulun ala-asteelta lähtien taotaan lasten päähän sitä historiaa, ja mediasta tulee jatkuvalla syötöllä miltei ihannoivia esityksiä niistä "mahtavista" sankariteoista ja niiden toisten iljettävyyksistä.

Vielä varmuuden vuoksi, syylliseet pitää teoistaan tuomita.

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista.

Valtiolla on oikeus tuomita kansalaisiaan. Mutta entäpä valtioiden johtajat?

Iranin kohdalla meidän on mielestäni tärkeää tietää, millaisia nämä ovat ja millasiin tekoihin he ovat valmiita. Tämä on ajankohtainen kysymys nyt kun sopimus maan ydinohjelmasta on pöydällä. Virheet voivat olla kohtalokkaita.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Oikeastaan ainoa, mistä olen erimieltä, on tuo 'vaieta ja... unohtaa'. Ja siinäkin luulen ymmärtäväni, mitä tarkoitat.

Hiienkoskella taitaa olla meneillään Iranin vastainen kampanja, jossa kaikki asenteelliset aseet ovat käytettävissä...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Oikeastaan ainoa, mistä olen erimieltä, on tuo 'vaieta ja... unohtaa'. Ja siinäkin luulen ymmärtäväni, mitä tarkoitat."

Ymmärsit oikein, eli en missään tapauksessa tarkoittanut anteeksi antoa, paremminkin unohtamisella tarkoitin ko. yhteisön tai henkilön unohtamista.

Vedetään vaikka esiin sitten se kuuluisa "Hitler/natsi-kortti", eli jatkuva tämän esiintuominen varmistaa sen muistamisen tulevaisuudessa. Ja meidän ihmisten joukossa on tahoja jotka haluavat oppia menneisyydestä, kuten ehkä viime aikaiset tapahtumat täällä meilläkin antavat osviittaa.

Petteri Hiienkoski

Tiesitko, että nyky-Iranin hallitus on vuonna 1988 toteuttanut tällaisen joukkoteloitusohjelman? Ainakin minulle asia tuli yllätyksenä, vaikka olen kansainvälistä politiikkaa ja kansainvälistä oikeutta opiskellut ja näiden alojen kanssa työssänikin ollut tekemisissä.

Minusta tuntui vähän ihmeelliseltä, ettei asiasta suomenkielellä tunnu netistä mitään löytyvän. Uteliaisuuttani sitä selvittelin ja kirjasin pääkohtia asiasta ylös.

Millä perusteella olet sitä mieltä, että olisin esittänyt asian asenteellisesti? Mielestäni en ole suoranaisesti ottanut kantaa edes siihen, oliko Iranin massateloituskampanja väärä.

Olen esittänyt sen kontekstin, mihin se liittyy. Vallankumoukset tuppaavat olemaan verisiä eikä Iranin islamilainen vallankumous ollut poikkeus.

Mitä enemmän asioita kuitenkin olen selvittänyt, sitä varauksellisemmin suhtaudun Iranin hallitukseen. Se on totta. Mielestäni kriittisyydelle on painavat perusteet, joita olen tuonut esiin.

Noin kuukausi sitten selvittelin kysymystä Auschwitzin kirjanpitäjän vastuusta natsirikoksiin ja sen jälkeen kysymystä sotarikoksista. Voimmeko oppia jotain historiasta?

Iranin hallituksen tapauksessa olisi tärkeä olla selvillä siitä keiden kanssa ollaan tekemisissä ja mikä on toimintalogiikka, jota se seuraa.

Monet aikalaiset eivät ymmärtäneet Hitleriä ja natseja, vaikka tämä oli ilmaissut ideologisen agendansa, jota hän kylmästi toteutti, kunnes sen pysäyttäminen oli myöhäistä ilman maailmansotaa. Toivottavasti Iranin kohdalla ei mennä niin pitkälle.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ydinaseiden kohdalla ei ole, tai ei saisi olla, mitään lievennyksiä vaan ehdoton aseistariisunta koskien kaikkia, myöskin Israelia. Alla oleva lainattu vikistä, https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinaseohjelmat_eri_... .

lainaus alkaa:

Israel on ydinsulkusopimuksen ulkopuolella.[11] Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA antoi 2009 päätöslauselman Israelin ydinaseiden tarkastamisesta. Israel kieltäytyi yhteistyöstä IAEA:n kanssa; Israelin edustaja antoi lausunnon, ettei ”Israel tule miltään osin toimimaan päätöksen mukaan, jonka ainoa tarkoitus on vahvistaa poliittisia vihamielisyyksiä ja jakoa Lähi-Idässä.”

lainaus päättyy.

Eli jos me annamme joillekin oikeuden aseisiin mutta kiellämme saman muilta niin parantaako se maailman tilannetta tulevaisuudessa.
Tosin se aseistariisunta ydinaseiden ja muidenkin joukkotuhoamiseen tarkoitettujen osalta on vain kuvittelua parhaassakin tapauksessa, nimittäin sitä tietoa kuinka ne tehdää ei enää voi hävittää. Ja ihmisluonteen huomioon ottaen, sitä tietoa tullaan käyttämään tulevaisuudessakin. Aina löytyy ihmisryhmä joka uskonnollisilta, poliittisilta tai jopa rodullisilta ominaisuuksiltaan katsoo olevansa muita tasa-arvoisempi ja oikeutetumpi hävittämään niitä vähemmän tasa-arvoisia.

Petteri Hiienkoski

Nähdäkseni Israel ei ydinaseen kohdalla riko kansainvälisiä sopimuksia, toisin kuin Iran, joka on sitoutunut ydinsulkusopimukseen. Ydinasevaltojen kohdalla aseriisunta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Ukraina luopui ydinaseesta vastineena sille, että sen itsemääräämisoikeus ja alueellinen koskemattomuus taattiin. Ukrainan kriisi osoitti sen ratkaisun vääräksi, sillä maan koskemattomuuden taanneet suurvallat eivä pitäneet kiinni lupauksestaan.

Tämä oli ikävä ennakkotapaus, joka vei pohjaa yksipuoliselta ydinaseriisunnalta.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ei tietenkään riko, koska ei halua edes kuulla niistä sopimuksista. Ja Israelilla on tainnut olla ydinase jo ennekuin Iran edes suunnitteli sellaisen hankkimista.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #7

Aivan. Israelin hallitus ei tietääkseni myöskään ole uhonnut kuolemaa iranilaisille tai muslimeille eikä kieltänyt Iranin valtiolta sen olemassaoloa. En näkisi perusteita sille, että Israel hyökkäisi ydinasein Iranin valtion kimppuun. Nähdäkseni Israelin puolustuspolitiikkaa, myös ydinaseen osalta, ohjaavat ensisijaisesti puolustukselliset tarpeet.

Valitettavasti Iranin kohdalla monet merkit viittaavat siihen, että tilanne on varsin toisenlainen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

On kuitenkin varsin vahvat epäilyt, että iranilaisten, ydinohjelmaan liittyvien tiedemiesten murhat ovat Israelin tiedustelupalvelun toimeenpanemia. Joten kyllä Israel käyttää aika vahvasti periaatetta, että hyökkäys on paras puolustus.

Todellisuudessa Iran ei ole hyökännyt naapuriensa kimppuun.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #10

"Todellisuudessa Iran ei ole hyökännyt naapuriensa kimppuun."

Ei ehkä avoimesti VIELÄ. Sekin todennäköisesti koittaa, jos maan johtajan sanoihin on uskominen.

"Hän [Iranin Ylin Johtaja] myös esitti yhdeksänkohtaisen ohjelman Israelin valtion hävittämiseksi. -- Khamenei toteaa, että tällaiseen äänestykseen sionistit eivät suostu. Niinpä ainoa keino on aseellinen taistelu." (Verkkouutiset 11.11.2014 klo 13:20, päivitetty 11.11.2014 klo 13:26) http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/iran_israel-2...

Lisäksi on huomattava, että Iran tiettävästi tukee terroristeja, jotka sen suorittaman avoimen sotilaallisen hyökkäyksen sijasta toteuttavat terrori-iskuja Israelia vastaan.

Jostain syystä diktaatuurit tuppaavat aloittamaan ideologisen puhdistuksen tuhoamalla toisinajattelijat ensin oman lainsäädäntöpiirinsä alueelta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #10

Kyllähän Mossad on maalla, merellä ja ilmassa, kuten aikoinaan luki Fiatinmainoksessa.

Toimituksen poiminnat