Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Tarvitaan laadukkaita pakolaisleirejä

  • Lähialueella tulee olla laadukkaita pakolaisleirejä. Pakolaisleiri Turkin rajalla 3.9.2012 (Kuva: Henry Ridgwell/Public Domain).
    Lähialueella tulee olla laadukkaita pakolaisleirejä. Pakolaisleiri Turkin rajalla 3.9.2012 (Kuva: Henry Ridgwell/Public Domain).
  • Suurin osa pakolaisleirien asukkaista on lapsia. He kärsivät sodasta eniten eikä heillä ole varaa paeta Eurooppaan.
    Suurin osa pakolaisleirien asukkaista on lapsia. He kärsivät sodasta eniten eikä heillä ole varaa paeta Eurooppaan.

Tutkija Alan Salehzadeh kuvaili Iltalehden blogikirjoituksessaan (25.8.2015) Parempaa pakolaispolitiikkaa nykyisen pakolaiskriisin ongelmia, joista osa on päättäjien tiedossa.

Laiton maahanmuutto ja turvapaikkatehtailu liittyvät ihmissalakuljetukseen. Kriisialueiden maksukykyisille ihmisille myydään katteettomia lupauksia paremmasta tulevaisuudesta. Jobbareiden ihmisiltä perimillä rahoilla mahdollisesti rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta muutenkin. 

Osa menolipun ostaneista menehtyy matkalla. Pääosa pääsee Eurooppaan valtioiden maahanmuuttobyrokratian myllyihin: osa jää kiertelemään ilman henkilöllisyyspapereita maasta toiseen, jos sattuisi saamaan turvapaikan tai oleskeluluvan jostain.

– Moni heistä, jotka nyt saapuvat anomaan pakolaisstatusta, ovat olleet mukana taistelemassa esimerkiksi Isisin tai muiden terroristijärjestöjen riveissä, kirjoittaa Salehzadeh ja muistuttaa siitä, että Viranomaisilla on äärimmäisen vaikea tarkistaa, minkälaiset taustat kaikilla on.

Ihmissalakuljetukseen perustuva turvapaikkajärjestelmä on – kuten Salehzadeh antaa ymmärtää – myös epäoikeudenmukainen, koska se ei kohtele kriisialueiden ihmisiä tasapuolisesti eikä auta niitä, jotka apua eniten tarvitsisivat.

Hän korostaa – aivan oikein – laadukkaiden pakolaisleirien perustamisen ja ylläpitämisen tärkeyttä.

– Lisäksi sotaa pakeneville on tarjottava ihmisarvoiset, turvalliset uudelleenasutusmahdollisuudet lähialueilla, Salehzadeh esittää.

Tähän tarvitaan kuitenkin huomattavaa taloudellista panostusta. Se epäilemättä on vastuullisempi ja kustannustehokkaampi ratkaisu kuin laittomaan maahanmuuttoon ja turvapaikkatehtailuun kannustaminen.

Ensisijaisesti pakolaisleirejä tulee perustaa turvalliseen paikkaan lähialueelle, jossa kulttuuriset ja kielelliset olosuhteet ovat pakolaisellisille tuttuja. Näin on tapahtunutkin: suurin osa pakolaisista on siirtynyt Syyrian sisällä ja muut paenneet pakolaisleireille Jordaniaan, Libanoniin ja Turkkiin.  

– Uskon kuitenkin että Saudi-Arabiaan, Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, Bahrainin ja Omaniin olisi järjestettävissä kansainvälisen yhteisön rahoittamat, laadukkaat pakolaisleirit, Salehzadeh kirjoittaa.

Kohtaamme tässä kuitenkin haasteen, joka ilmenee Syyrian sisällissodassa. Pakolaisetkaan eivät kuulu samaan etniseen tai kulttuuriseen ryhmään. He edustavat erilaisia uskonnollisia ja kielellisiä ryhmiä, minkä takia myös  ympäröivillä valtioilla on erilaiset yllykkeet ottaa vastaan näitä ryhmiä.

Suhtautuminen Syyrian kurdeihin taitaa olla varauksellista kaikissa alueen valtioissa, myös Turkissa. Alueen kristityt muodostavat toisen väestöryhmän, jota ei välttämättä mielellään huolita muissa alueen maissa. Libanonissa on kristitty vähemmistö, mutta senkään asema ei ole järin vahva.  

Suhtautuminen Syyrian shiioihin epäilemättä taas on kielteistä sunnien hallitsemissa ympäröivissä arabimaissa. Shiioille löytyisi ymmärtämystä Iranista, mutta se on kaukana. Shiiat hallitsevat tosin myös Irakissa, mutta sunni-jihadistinen Isis käy sotaa sielläkin. Libanonista shiioja löytyy Hizbollahin hallitsemilta alueilta. Bahrainissa valtionpäämies on tosin sunni, mutta valtaosa väestöstä shiioja.

Sunnien hallitsemia arabimaita voi arveluttaa se, että Syyrian sunnipakolaisten myötä sunni-jihadistinen liikehdintä leviäisi myös sinne.

Taloudellinen tuki madaltaa kuitenkin jokaisessa maassa  kynnystä leirien perustamiseen ja ylläpitämiseen.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suomessa on satoja tyhjiä kirkkoja. Niihinhän voisi majoittaa kymmeniä tuhansia pakolaisia. Monet ovat talvella lämmitettäviä. Siinä tulisi vääräuskoisille tietoa miten suvaitsevainen meidän kirkkomme on,

Kari Ahveninen

Sinähän voit, Leo, omalla esimerkilläsi kannustaa pakolaispolitiikan oikeaa suuntaa. Otat vaikka parikin pakolaista kotiisi, niin voit sitten neuvoa miten kätevästi ja yksinkertaisesti tällainen onnistuu, ja pääset edelläkävijäksi suvaitsevaisuuden opastajaksi!

Eikös se olisi houkuttelevaa? Mainetta ja kunniaa tulisi viljalti, ja valtio varmasti mielellään tulisi tukemaan toimintaasi!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En ymmärrä miksi tätä aina hoetaan:
"– Uskon kuitenkin että Saudi-Arabiaan, Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, Bahrainin ja Omaniin olisi järjestettävissä kansainvälisen yhteisön rahoittamat, laadukkaat pakolaisleirit, Salehzadeh kirjoittaa."

Voihan nämä maat rahoittaa, vaikka pakolaiset sijoitettaisiin Jordaniaan, joka on Syyrian rajanaapuri.

Ja kuten blogist Petteri Hiienkoski kirjoittaa näistä rikkaista maista:
"Kohtaamme tässä kuitenkin haasteen, joka ilmenee Syyrian sisällissodassa. Pakolaisetkaan eivät kuulu samaan etniseen tai kulttuuriseen ryhmään. He edustavat erilaisia uskonnollisia ja kielellisiä ryhmiä, minkä takia myös ympäröivillä valtioilla on erilaiset yllykkeet ottaa vastaan näitä ryhmiä."

P.S.
- Tietääkseni Bahrain ei ole kovin hyvissä taloudellisissa kantimissa tänä päivänä.
- Toinen asia on, että vaikka Saudi-Arabia jo nyt auttaa pakolaisia, se myös rahoittaa ISIS-joukkoja. Olemalla heistä riippuvaisia, annetaan heille myös kiristysmahdollisuus.
- Kolmas asia on se, että jotkut pakolaiset tulevat juuri näistä maista. Siis pakolaiset, jotka olivat siirtotyöläisiä näissä maissa ja kun työt loppui, alkavat hakemaan töitä muualta.

Hyvä kirjoitus.

Henry

Toimituksen poiminnat