Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Pääministerin eleellä myönteistä symboliarvoa?

Pääministeri Juha Sipilän ratkaisu avata vähällä käytöllä oleva Kempeleen-asuntonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön on hieno ele.

Sillä on merkittävä symboliarvo suomalaisille ja ulkomaailmalle. Viesti on selvä: me välitämme! Tervetuloa!

Harvalla suomalaisella tietenkään on extra-asuntoja ja mahdollisuutta samaan kuin miljonääri-pääministerillä. Edes suomalaisten omien kotien avaaminen tuskin ratkaisee päättäjien käsiin räjähtänyttä pakolaiskriisiä. Se voi helpottaa akuuttia ruuhkautumista ja vastaanottokeskusten tilanpuutette.

Toivon, että pääministerin eleellä on asennetasolla myönteinen vaikutus siihen, ettemme unohda lähimmäisyyttämme. Pakolaiskysymyksestä tulee silti voida keskustella avoimesti.

Ilmapiirin koventumista yleiseksi muukalaisvastaisuudeksi tulee vastustaa. Pääministeri onnistui ratkaisullaan epäilemättä vähentämään juuri muukalaisvihamielisyyden uhkaa. Mutta kiihdyttääkö se maahanmuuttoaaltoa ja rohkaisee onnenonkijoita marssimaan Euroopan halki Suomeen?

EU:n piirissä tarvitaan strategia, jolla pakolaiskysymys saadaan ratkaistua hallitusti ja järjestelmällisesti. Sen tulee olla  kokonaisuuden kannalta kestävä ja ottaa huomioon pakolaisuuden syyt. Sen tulee myös kohdella eri pakolaisryhmiä tasapuolisemmin. 

Odottaisin Suomen ulkoministeriltä ja kehitysyhteistyöstä vastaavalta ministeriltä huomattavasti näkyvämpää ja aktiivisempaa toimintaa vaihtoehtojen selvittämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Keijo Räävi

Kempeleen asukkaat eivät ole innostuneita Sipilän tempauksesta. Monet pelkäävät ja ovat järkyttyneitä.

Toimituksen poiminnat