Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Tapaus Anne Berner

  • Anne Berner oli Perheyritysten liiton puheenjohtajana valitsemassa ex-pääministeri Matti Vanhasta sen toimitusjohtajaksi v 2010.
    Anne Berner oli Perheyritysten liiton puheenjohtajana valitsemassa ex-pääministeri Matti Vanhasta sen toimitusjohtajaksi v 2010.

Se, että Helsinkiin rakennetaan uusi lastensairaala, on mahtava juttu! En usko, että maasta löytyy ketään, joka olisi asiasta eri mieltä. Sen tietää myös Anne Berner.

YLE Uutisten tänään julkaisemien tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on pitkään ollut johtotehtävissä luxemburgilaisessa veroparatiisiyhtiössä: Saltri II LuxCo -yhtiön toimintaan liittyy "verosuunnittelua". Yle on selvittänyt sen ja muiden yhtiöiden monimutkaisia omistusjärjestelyjä. Berner ilmoittaa luopuneensa paikastaan yhtiön hallituksessa toukokuussa.

Berner on ollut näkyvä hahmo paitsi perheyrityksensä Vallila Interiorin, myös uutta lastensairaalaa rakennuttavan säätiön johdossa. Sairaalalle lahjoituksia keränneen yhdistyksen johdossa hän sai runsaasti myönteistä julkisuutta.

Berner valittiin keväällä eduskuntaan. Sveitsin kansalaisena hän ei ollut äänestänyt Suomen eduskuntavaaleissa ennen sitä. Hän haki kaksoiskansalaisuutta ehdokkuutensa takia.

YLE Uutisten heinäkuussa Berneristä julkaiseman henkilökuvan mukaan perheyrittäjän rakettimainen nousu neljässä kuukaudessa puoluepolitiikan ulkopuolelta Juha Sipilän luottoministeriksi sai osan keskustaväestä nikottelemaan.

Sveitsiläislähtöinen, suomenruotsalainen bisnesnainen Espoosta ei ole sitä, mitä keskustan eturivissä on totuttu näkemään, kirjoittivat Sara Rigatelli, Eetu Pietarinen ja Anna Hurtta laatimassaan henkilökuvassa.

Sipilä valitsi hallitukseen itsensä näköistä porukkaa, kerrotaan jutussa erään keskustaveteraanin todenneen.

Berner lähti vaaleihin sitoutumattomana, mutta otti keskustan jäsenkirjan ministerinimityksensä jälkeen. Naton kannattaja, oikeistolaisen Libera-ajatuspajan hallituksen entinen puheenjohtaja on myös kokoomuksen ja Alexander Stubbin entinen vaalirahoittaja.

Berner on korostanut "suostuneensa politiikkaan ainoastaan Sipilän ansiosta". Sipilän kerrotaan luvanneen, että Berner saisi olla sitoutumaton, "jos lähtisi uudistamaan hänen kanssaan politiikan johtamista".

Keskustan tai kokoomuksen gallup-kehityksillä ei ollut päätöksen kanssa mitään tekemistä, todetaan Ylen julkaisemassa henkilökuvassa.

Keskustalaisuutensa kummastelusta Bernerin pinnan kerrotaan Ylen haastattelussa kiristyneen.

Et saa minua käännettyä sellaiseen asentoon, että olisin jotenkin halunnut, hakenut, pohtinut, analysoinut, miettinyt kokoomusta tai mitään muutakaan, hän vastasi toimittajalle.

Viikko haastattelun jälkeen Berner kuitenkin täsmensi sanojaan ja myönsi allekirjoittaneensa kokoomuksen ehdokassopimuksen viime syksynä. Uutisoinnista ei selvästi ilmene, pyysikö Yle Berneriä täsmentämään kokoomuksen ehdokkuuteen liittyviä yksityiskohtia ennen kuin tämä myönsi asian vai ottiko hän omatoimisesti yhteyttä toimitukseen.

Asia tosin oli ollut julkisuudessa jo sitä ennen. Kokoomuksen Verkkouutisten tammikuussa julkaiseman tiedon mukaan Berner oli hyvissä ajoin ennen ehdokkuuttaan keskustan listalla tulossa kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi.

Ylen tietojen mukaan Berner olisi myös yrittänyt saada kokoomuksesta lupausta ministerin salkusta, ennen kuin hyväksyi keskustan ehdokkuuden, mutta tämän hän kuitenkin kiistää.

Berner allekirjoitti 19.9.2014 kokoomuksen ehdokassopimuksen, jossa hän sitoutui ehdokkuuteen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ”ainoastaan kokoomuksen ehdokkaana”.

Uuden Lastensairaalan Tuki -nimisen säätiön puheenjohtajana Berner on joutunut vastaamaan sairaalan rahoitusjärjestelyistä heränneeseen kohuun.

Sairaalan kustannusarvio vuonna 2012 oli 160 miljoonaa euroa. Säätiön info-sivujen perusteella rahoituksesta 50 % eli 80 miljoonaa euroa tulee suoraan julkisista varoista valtiolta ja HUS:lta, vähintään 30 miljoonaa euroa kerätään Uusi Lastensairaala 2017 -tukiyhdistyksen kautta lahjoituksina ja enintään 50 miljoonaa on vierasta pääomaa. Koska tukiyhdistyksen varainhankinnan tavoite on ylittynyt lähes 7 miljoonalla eurolla, lahjoitukset pienentävät vieraan pääoman eli lainarahan tarvetta.

Kritiikkiä on aiheuttanut se, että valmistuttuaan koko sairaalakiinteistön omistaa 100-prosenttisesti Bernerin johtama yksityinen säätiö. Säätiö, jonka alkupääoma on 300 000 euroa, ottaa puuttuvaa rahoitusosuutta varten lainaa, josta HUS maksaa säätiölle "pääomavuokraa".

Info-sivujen mukaan "Säätiö antaa HUS:lle lastensairaalan veloituksetta käyttöönsä, lukuun ottamatta ...  pääomavuokraa". Sivuilla annetuista tiedoista päätellen säätiö siirtää omistuksensa kuitenkin perustettavan kiinteistöosakeyhtiön nimiin. Tiedoista ei ilmene, miten omistus kiinteistöyhtiöissä jakaantuu, eikä se, joutuuko HUS maksamaan kiinteistöyhtiölle vuokraa kiinteistön käytöstä sen lisäksi että se maksaa lainastaan pääomavuokraa säätiölle.

Berner on ilmaissut pettymyksensä kritiikkiin. Hän on pyrkinyt siirtämään huomion yksityisten lahjoitusten suureen merkitykseen yhteiskunnan kannalta tärkeälle asialle.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä:

Anne Berner myöntää sopineensa ehdokkuudesta ensin kokoomuksen kanssa (Sara Rigatelli Yle Uutiset 11.7.2015)

Anne Berner oli jo sovittu kokoomuksen ehdokkaaksi (Verkkouutiset Nykypäivä Juha-Pekka Tikka 20.1.2015)

Anne Berner pettynyt Lastensairaala-kritiikkiin (STT, ESS 21.7.2015)

Henkilökuva: Rautarouva – miten Anne Berner kipusi Suomi Oy:n huipulle (Sara Rigatelli, Eetu Pietarinen ja Anna Hurtta Yle Uutiset 11.7.2015)

Ministeri Berner mukana veroparatiisiyhtiössä (Jyri Hänninen Yle Uutiset 15.9.2015)

Rakennetaan yhdessä uusi lastensairaala (säätiön virallinen info-sivusto), linkitetty 15.9.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ihan suoraan sanottuna..minusta tuntuu,että tämä ihminen on aivan täynnä jotakin pimeätä. Kaikki haiskahtaa siltä...TAHI sitten media antaa vaan sellaisen kuvan.

Nimittäin tuo lastensairaalakin on kyllä sellainen kyhäelmä...ettei toista varmaan ole,tai sitten on monta. Mielelläni lisään vielä Bernerin listaan tämän katumusverokohtelun.

Petteri Hiienkoski

Tarkoittanet katumusverokohtelulla veropakoilijoille säädettävää määräaikaista lakia, jonka nojalla he saisivat maksaa veronsa ilman että siitä koituisi yhtä korkeita sanktioita kuin, jos jäisivät siitä muuten kiinni. Onko idea lähtöisin Berneriltä?

Vaikka ajatuksena on saada verovilpillisiltä veroja joita ei saataisi ellei heitä saataisi kiinni, se sotii oikeudenmukaisuuskäsitystäni vastaan.

Mielestäni hallituksen tulisi ennemmin osoittaa rahaa talousrikostutkintaan. Uskon että ne "sijoitukset" tulisivat monikertaisina valtiolle takaisin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En tiedä onko se lähtöisin Berneriltä..mutta olettaisin niin ja olettaminenhan on aina väärin.

Hallituksenhan pitäisi tehdä niin,mutta arvovalinta heillä oli päinvastainen..otetaan pois harmaantaloudentutkinnasta ja viskataan se verovilpillisten paapomiseen. Uskomattoman röyhkeää toimintaa ja siksi oletin Bernerin olevan tämän takan..tietty Stubbin kanssa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #3

Liikenne- ja viestintäministeriö päättää siitä miten veronkiertäjiä kohdellaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Berner ja Terho ne yhteen sopii. Toinen toista auttaa näissä veroparatiisiasioissa. Pussauskoppiin!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kokoomus vai Keskusta? "Valinta" lienee aika looginen. Keskusta oli varma voittaja ja pääministeripuolue sekä hallitusneuvottelija. Kokoomus oli vähän niin ja näin. Melko varma, mutta silti...

Kattotaan nyt. Sinänsä lastensairaala on kiitettävä hanke. Mielenkiintoiseksi tilanne tulee kun kiinteistö siirtyy yksityiseksi kiinteistöyhtiöksi. Omistuspohjaa tarkoitan.

Bernerin kytkökset ruåttalaiseen sijoitusyhtiöön Tritoniin ja sen kanssa kimpassa hääräilevän yhdysvaltalaisen sjoitusyhtiö Kohlberg Kravis Roberts & Co:n lonkerot ovat jo nyt aika syvällä maamme terveydenhuollossa.

https://www.mehilainen.fi/yritysinfo/johto-ja-hall...

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Ehkä blogistin olisi syytä selventää itselleen mitä säätiö edes tarkoittaa?

Säätiöllä ei määritelmällisesti ole edunsaajia tai omistajia, vaan suomalainen säätiö tarkoittaa kirjaimellisesti: määrätarkoitukseen luovutettua omaisuutta. Lisätietoja löytyy verottajan sivuilta tai puolueenne talousasiantuntijalta.

Ja asiaan noin laajemmin, minusta on aika ala-arvoista tehdä tällä tulokulmalla oppositiopolitiikka.

Petteri Hiienkoski

Piti ihan lukea omaa kirjoitusta uudestaan, että oliko siinä sellaista, minkä perusteella epäilit, etten tuntisi sitä, miten säätiöt toimivat ja miten niitä liiketoiminnassa käytetään. En löytänyt. Olisiko niin, että luet tekstiini jotain sellaista, mitä siinä ei sanota.

Siinä, että kiinnitetään huomiota siihen, miten julkisia varoja käytetään, ei toimivassa demokratiassa pitäisi olla mitään ihmeellistä, saati paheksuttavaa. Ei myöskään siinä, että poliittisten päättäjien taloudelliset kytkökset ja toimintatavat tuodaan julki.

Toimituksen poiminnat