Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Pakolaiskriisin aiheuttajia ei tarvitse kaukaa hakea

Turvapaikanhakijoita tulvii Eurooppaan paitsi Lähi-idästä, jossa ISIS on vallannut suuria alueita, myös Afrikasta, jossa ääri-islamistiset liikkeet niin ikään harjoittavat terroria. Turvapaikanhakijoita tulee myös esimerkiksi Afganistanista ja Jemenistä.

Lähi-idästä tulevien pääreitti kulkee Aigeianmeren yli Kreikkaan, Afrikasta tulevien reitti Välimeren yli Italiaan. Lähi-idästä tulevia on jonkin verran enemmän kuin Afrikasta tulijoita.

Länsimaissa tehdyillä päätöksillä on suuri – ellei ratkaiseva – merkitys sille, että pakolaiskriisi on saanut suuret mittasuhteet. Viattomia eivät ole Suomenkaan päättäjät.

Asiat on tärkeä tiedostaa, ettei samojen virheiden annettaisi toistua. Syy- ja seuraussuhteiden tunnistaminen on hyödyksi senkin takia, että tiedettäisiin, miten pakolaistulvaa on mahdollista hillitä.

Ratkaiseva syy siihen, että ääri-islamistiset liikkeet, kuten ISIS, leviävät, johtuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, että pidäkkeet, jotka ovat estäneet niitä leviämästä, on hävitetty tai ne ovat muuten heikentyneet. Kun kehitysmaiden – joiden valtiollinen identiteetti muutenkin on heikko (soft state) – hallinto kaatuu, tilalle jää valtatyhjiö, jota ääri-islamistit rientävät täyttämään.

Edistääkseen ideologisia tavoitteitaan ja niiden varjolla valtapoliittisia tai taloudellisia etujaan länsimaat ovat ottaneet tehtäväkseen horjuttaa tai kaataa hirmuhallituksia etenkin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Kun kirkasotsaiseen idealismiin liittyy tietämättömyys tai välinpitämättömyys entisten siirtomaa-alueiden historiasta sekä etnisten ja uskollisten ryhmien välisistä suhteista, seuraukset sotilaallisen voiman käytöstä voivat olla kauaskantoisia. Kun läheinen kuolee väkivaltaisesti, muisto tapahtumasta elää kauan.   

Ilmapommitusten ja muiden sotatoimien seurauksena Afganistanissa, Irakissa, Libyassa ja Syyriassa on tuhottu myös infrastruktuuria. Pakolaiskriisi liittyy länsimaiden idealististen päättäjien hellimään kuplaan arabikeväästä. Se kupla puhkesi katastrofaalisin seurauksin.

Libyan kautta Välimeren yli avautunut kulkureitti tuskin olisi ollut mahdollinen, elleivät länsimaat olisi tukeneet kapinallisia ja osallistuneet presidentti Muammar Gaddafin hallinnon kaatamiseen ilmapommituksillaan. Kun järjestystä ylläpitäneet rakenteet ja infrastruktuuri sisällissodassa lopulta tuhottiin, luotiin otolliset olosuhteet ihmissalakuljetukselle ja muulle rikollisuudelle.

Suomen hallitus ei keväällä 2011 suinkaan vastustanut Libyan pommituksia, saati varottanut ryhtymästä niihin. Päinvastoin. Ulkoministerinä tuolloin toiminut Alexander Stubb (kok) pyrki siihen, että Suomestakin olisi hävittäjiä lähetetty Libyaan. Sitä vaati myös Matti Vanhanen (kesk). Se ei kuitenkaan toteutunut. Hallitus antoi poliittisen tukensa sotatoimille, joiden jälkiseuraukset nyt tuntuvat Suomessa asti.

Vahinkoa ei poista edes se, että pommitukset toteutettiin ainakin muodollisesti YK:n turvallisuusneuvoston valtuutuksella.

Kehitys Syyriassa näytti etenevän samalla tavoin. Länsivallat tukivat kapinallisia ja loivat perusteettomia odotuksia demokratiasta, kuten Libyassakin. Presidentti Bashar al-Assadin tukijana tunnettu Venäjä toimi välittäjänä Assadin ja länsimaiden välillä ja onnistui estämään ilmaiskut.

Länsimaiden painostamana Assad suostui lakkauttamaan poikkeustilan, erottamaan hallituksen ja vapauttamaan joukoittain poliittisia vankeja. Vankien vapauttaminen osoittautui karkeaksi virheeksi. Useimmat liittyivät hallitusta vastaan taisteleviin ääri-islamisteihin. Syyria ajautui sisällissotaan. Assadin hallinto on pitänyt huolta maansa pommittamisesta jo ennen Yhdysvaltain johtaman liittoutuman ilmaiskuja ISISiä vastaan.

Afganistanin ja Irakin pommitukset ja maasotatoimet, jotka käytännössä tähtäsivät niiden hallitusten kaatamiseen, tapahtuivat syyskuun 11. päivän terrori-iskujen innoittamina Yhdysvaltain johdolla jo ennen niin sanottua arabikevättä. Afganistanin operaatiolla, jolla suistettiin vallasta taliban-hallitus, oli tukenaan YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä. Irakin sodalta, jolla kumottiin presidentti Saddam Husseinin hallinto, YK-mandaatti puuttui. Pommituksia ilman YK:n valtuutusta Yhdysvallat on jatkanut vuosia myös Pakistanissa.

Pommitusten hyöty terrorismia vastaan on kuin housuihin pissaaminen pakkasella: lämmittää hetken, mutta pian on kahta kylmempi. Niin ei terroristeja hävitetä vaan pikemminkin lisätään.  

Turvapaikanhakijoiden äkillisen tulvan Eurooppaan näyttää kuitenkin aiheuttaneen se, että kriisialueiden pakolaisleirit ovat täyttyneet ja olosuhteet niissä muuttuneet sietämättömiksi. Leireillä on pulaa ruuasta, puhtaasta vedestä, lämpimistä vaatteista, lääkkeistä ja hygieniasta. Tulevaisuus niissä näyttää lohduttomalta.

Syyrian naapurimaissa asuu pakolaisleireillä Turkissa 1,9 miljoonaa, Libanonissa 1,1 miljoonaa ja Jordaniassa 629000 pakolaista. Leirien merkitys hahmottuu, kun pakolaismääriä verrataan maiden väkilukuun: Turkissa 81,6 miljoonaa, Libanonissa 5,9 miljoonaa ja Jordaniassa 7,9 miljoonaa. Eurooppaan on tosin tullut satojatuhansia turvapaikanhakijoita, mutta EU-maiden yhteenlaskettu väkilukukin on jopa yli 500 miljoonaa.

YK on toistuvasti vedonnut avun lisäämiseksi leireille. EU, Yhdysvallat ja Kuwait ovat lisänneet tuen määrää. Se on YK:n mukaan kuitenkin täysin riittämätöntä. Esimerkiksi Maailman ruokaohjelma lopetti kesällä ruuan jakelun Syyriassa pakolaisleirien ulkopuolella. Rahat loppuivat.  

EU-maissa kannatustaan lisänneet oikeistopopulistiset puolueet ovat suhtautuneet kielteisesti paitsi maahanmuuttoon myös kehitysapuun. Timo Soini ja hänen johtamansa perussuomalaiset eivät ole poikkeus. Kehitysapuun leikkauksia esitti Stubbin johdolla myös kokoomus. Samoilla linjoilla oli Juha Sipilän johtama keskustakin.

Perusporvarihallitus leikkaa Suomen kehitysmäärärahoja rajusti, vaikka niitä pakolaiskriisin hillitsemiseksi pitäisi lisätä. Hallituksen valitsema tie epäilemättä tulee kalliimmaksi.

Se, etteivät päättäjät länsimaissa halua lisätä tukeaan pakolaisleireille, on poliittinen valinta. Sen seurauksena turvapaikanhakijoiden määrä todennäköisesti tulee kasvamistaan kasvavaan.

Tiedämme, miten länsimaat – kuten Suomi ja muut EU-maat – ovat toimillaan muokanneet olosuhteita otolliseksi pakolaiskriisille ja myös kiihdyttäneet sitä. Tästä on helppo päätellä, millä keinoin ne voisivat pakolaiskriisiä myös hillitä ja estää sen paheneminen tulevaisuudessa.  

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä:

Europe's refugee crisis, explained (Updated by Amanda Taub, Vox on September 5, 2015)

European Refugee Crisis 2015: Why So Many People Are Fleeing The Middle East And North Africa (By Lydia Tomkiw, IBT Media, on September 03 2015 11:03 AM EDT)

Euroopan ongelma ei ole siirtolaisuus, vaan muukalaisvastaisuus (Marco Siddi, UPI, Wednesday, 16. September 2015)

The Iraq war: The root of Europe's refugee crisis (Imran Khan, Al Jazeera, 09 Sep 2015 10:55)

This map shows the routes of Europe's refugee nightmare — and how it's getting worse (Mike Nudelman and Barbara Tasch, The Businessinsider UK, Sep. 15, 2015, 5:15 PM)

A refugee crisis that Europe cannot escape (Martin Wolf, The Financial Times, September 22, 2015 6:18 pm)

Refugee crisis was caused by a careless West that allowed anarchy and fear to take root in the Middle East (Patrick Cockburn, Times of India News, The Independent | Sep 20, 2015, 02.41 PM IST)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JormaHuttunen kuva
Jorma Huttunen

Kaikkihan alkoi Irakin sodasta, joka loi pysyvän epävakauden koko alueelle. Vai alkoiko jo aikaisemmin 911 tapauksesta? Vai alkoiko molemmat jostain vielä varhaisemmasta ajatuksesta? Kuka tästä hyotyy ihmissalakuljettajien lisäksi? Amerikkalaiset ja heidän liittolaisensa Lähi-idässä?

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista. Mielestäni IsoKuva 911-tapahtumien taustalla on seuraava:

"Mitä useampi kehitysmaissa käsittää tilanteensa ja sen toivottomuuden, sitä enemmän se todennäköisesti synnyttää katkeruutta, joka purkautuu väkivaltana. On ilmeisestä, että radikaali-islam käyttää hyväkseen tätä katkeruutta ja kanavoi sen uskonnon kautta yhteiskunnalliseksi kumousvoimaksi. Ennen Neuvostoliiton hajoamista kolmannen maailman ihmisten katkeruus maailmantalouden valtarakenteista johtuvasta köyhyydestä kanavoitui pääasiassa vallankumouksellisen kommunismin kautta.

Radikaali-islam käyttää hyväkseen myös sitä, etteivät useimmat kehitysmaiden asukkaat voi tai halua lähteä tavoittelemaan parempaa elintasoa rikkaista länsimaista. Tämän se oikeuttaa uskonnollisesti vastustamalla länsimaista kulutusyhteiskuntaa ja materialistisia arvoja.

Jos haluamme ylläpitää hyvinvointiamme ja parantaa turvallisuuttamme, meidän on pyrittävä vähentämään köyhyyttä. Tarvitsemme keinoja maailmantalouden epäreilujen valtarakenteiden purkamiseksi ja kehitysmaiden ihmisten elinkeinotoiminnan edellytysten parantamiseksi."

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Ääri-islamistit turvautuvat terrorismiin ja ns. epälineaariseen sodankäyntiin, pyrkien horjuttamaan vastustamiensa teollistuneiden yhteiskuntien rakenteita rikkaassa Pohjoisessa. Ne taas pyrkivät vahvistamaan omia valta-asemiaan ja köyhän Etelän kehitysmaiden hyväksikäyttöä.

Tässä kokonaisuudessa ihmissalakuljettajat arvioini mukaan ovat joko ns. pikkurikollisia, jotka käyttävät taloudellisesti hyväkseen ns. tavallisten ihmisten hädänalaista asemaa, tai kuuluvat ääri-islamisteihin ja tilittävät osan ihmisiltä rahastamistaan varoista johtajilleen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyllä, Petteri, sen olisi voinut paljon lyhyemmin sanoa: Bush + Blair..., olkaamme heille ikuisesti kiitollisia:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202986-mass...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203136-tony...

Petteri Hiienkoski

Jep. Gorballa oli pointtia. Kuvailtu asioiden dynamiikka kuuluu mielestäni ihmisluontoon, joka on itsekäs.

Ellei ole vastavoimaa, joka asettaisi vallankäytölle rajoja, vallankäyttö tuppaa olemaan tuhoisaa ympäristölleen, muille.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

KD oli edellisessä hallituksessa, jonka politiikan mukaisesti vain muruset kehitysapurahoista ohjattiin pakolaisleirien ylläpitoon. Toivottavasti persut saavat muutettua tätä linjaa siten, että kehitysapubudjetti kokonaisuudessaan käytettäisiin pakolaisleirien hyväksi.

Petteri Hiienkoski

KD:n tavoitteena on auttaa ihmisiä ensisijaisesti heidän kotiseuduillaan. Sen takia kehitysavun leikkauksia ei pidetä järkevinä.

"YK-järjestöjen tuen leikkaaminen vaikeuttaa pakolaiskriisin ratkaisua"
http://www.unwomen.fi/uutiset/yk-jarjestojen-tuen-...

Esa Niemi

Selitykset historiallisille tapahtumille ovat usein riippuvaisia siitä tilanteesta mistä kohdin historiaa aletaan tutkimaan ja mitkä edeltävät tapahtumat jätetään huomioimatta perusteella, joka jää kertomatta.

EU:n pelastusoperaatio Välimerellä nosti Eurooppaan pyrkijöiden määrää sekä Ruotsin markkinointi, että kaikki syyrialaiset saavat automaattisesti pysyvän oleskeluluvan Ruotsista.

Nyt ihmiskauppa ja salakuljetus ovat ISIS:n sotatalouden kulmakivi, joten ISIS lähettää meille väkeä minkä ehtii, jotta voi levittää väkivallan kierrettään entistä enemmän.

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista.

"Selitykset historiallisille tapahtumille ovat usein riippuvaisia siitä tilanteesta mistä kohdin historiaa aletaan tutkimaan ja mitkä edeltävät tapahtumat jätetään huomioimatta perusteella, joka jää kertomatta."

Olen samaa mieltä, että tarkastelujaksolla on merkitystä. Samoin kuin mittakaavalla.

Mielestäni pakolaiskriisin laajuus huomioon ottaen EU:n pelastusoperaatio Välimerellä ei ole isossa kuvassa merkitttävä eikä Ruotsin syyrialaispolitiikka. Ei myös edes Sipilän kotinsa avaaminen eikä Merkelin avomielisyys. Arvioini mukaan ne toimivat yllykkeinä monille mutta eivät kuitenkaan ole pakolaiskriisin keskeisiä selittäviä tekijöitä.

ISIS:n sotatalous...Otit esiin hyvin olennaisen kysymyksen, jolla on merkitystä ISIS:n toiminan rajoittamiseksi!

Ääri-islamistit, kuten ISIS, epäilemättä rahastavat ihmisiä kriisialueilla. En kuitenkaan ole varma siitä, kuinka pitkälle tämä niiden osalta ulottuu Eurooppaan, jossa epäilen, että toimintaa pyörittävät enemmäkin ns. pikkurikolliset. Odotan asiasta tarkempia tietoja.

Käsitykseni mukaan pääosa ISIS:n taloudesta pyörii kriisialueelta paenneilta ihmisiltä ryöstetyn omaisuuden ja öljytulojen varassa. Jälkimmäiseen olisi mahdollista puuttua.

Esa Niemi

Kyllä nämä leviävät avoimena kutsuna näissä maissa ja ISIS:n tulot ovat vielä riippuvaisia siitä, että tuovat väkeä mm. Libyan rannikolle, josta EU:n laivat käy hakemassa ihmiset Eurooppaan.

Sotatalous on kaikkien konfliktien kulmakivi, joka määrittelee kyvyn käydä sotaa.

Lue tämä artikkeli, joka ei vastaa ihan ISIS:n tätä päivää, mutta käsittelee hyvin sotatalouden rakennetta. ISIS on riippuvainen EU:n pelastusoperaatiosta ja mitä enemmän tänee tulee väkeä, niin sitä paremmin se levittää väkivaltaa eri maissa. Eikö ole hullua ja Sipiläkin kutsuu tätä auttamiseksi.

"ISIS Makes a Fortune From Smuggling Migrants Says Report

Migrants pay thousands of dollars to armed groups in Africa and the Middle East on their journey to Europe.

The movement of migrants across the Middle East and Africa towards Europe has generated up to $323 million for the Islamic State in Iraq and Greater Syria (ISIS) and other jihadist groups, a new report has revealed.
...
But while E.U. officials anguish over the plight of people crossing the Mediterranean to get to Europe, the migration has proved an invaluable business opportunity for groups like ISIS. So valuable that international crime experts believe ISIS might have launched some attacks specifically in order to drive people to flee, and then profit from their flight. “They [ISIS] were looking desperately for new funds,”
...
But those earnings have crashed, perhaps by half, since last August, when the U.S. and its allies began bombing ISIS oil facilities, according to a Western intelligence report from last January, which was shared with TIME this week. The report estimates that ISIS needs between $523.5 million and $815.3 million a year to run its operations, including to pay its fighters, run social services, and buy weapons and ammunition..."

http://time.com/3857121/isis-smuggling/

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #12

Kiitos.

Vastaa aika pitkälle käsitystä, joka asiasta on muodostunut.

Siihen, että ISIS hallitsisi Afrikassa tai että afrikkalaiset ääri-islamistit keräisi ihmiskaupalla hankkimiaan varoja ISISille, suhtaudun epäillen. Mielestäni Timessa annetaan turhan harmoninen kuva ISISin ja muiden ääri-islamistien välisistä suhteista.

Toimituksen poiminnat