Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Lähi-idän sotarikolliset oikeuden eteen!

  • Silmukka Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ympärillä kiristyy (Kuva: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr).
    Silmukka Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ympärillä kiristyy (Kuva: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr).

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on maailmanjärjestön yleiskokouksessa vaatinut, että Syyrian sodan tapahtumat viedään kansainvälisen rikostuomioistuimen käsittelyyn.

Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin presidentti Bashar al-Assad ja hänen hallituksensa asetettaisiin rikosoikeudelliseen vastuuseen. Ilmeisesti Ban Ki-moon tarkoitti myös Isisin johtajien saamista oikeudeen, jolloin heitä ei siis surmattaisi.

Pääsihteerin vaatimus asettaa kiusalliseen valoon sopimuksen, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin on solminut Syyrian hallituksen kanssa yhteistyöstä Isisiä vastaan. Yhteistyösopimukseen Syyrian kanssa ovat liittyneet myös Iran ja Irak.

YK-puheessaan Putin ei maininnut Assadin hallituksen rikoksista eikä vallanvaihdon välttämättömyydestä. Sen sijaan hän esitti Syyrian armeijan taistelevan urheasti terrorismia vastaan.

Meidän pitäisi tunnustaa, ettei yksikään muu kuin Assadin asevoimat ja kurdijoukot todella taistele Isiä vastaan Syyriassa, Putin sanoi.

Jos Yhdysvallat ja länsimaat ovat tehneet raskaita virheitä Lähi-idässä Irakin sodasta alkaen, näyttää Venäjä tekevän sellaisen ripustautumalla Assadiin. Kremlin isäntä on aiemmin ilmaissut ymmärtävänsä, että poliittiset muutokset Syyrian johdossa ovat välttämättömiä, ja ilmoittanut, että Assad on valmis niihin.

Putinin mielessä vaikuttaisi tapahtuneen muutos viime viikon aikana, kun Venäjä on siirtänyt asekalustoaan Syyriaan ja ehdottanut Assadin hallituksen ottamista Isisin vastaiseen kansainväliseen liittoumaan.

Jos Putinin on joutunut Assadin lumoihin, on se vaarassa ajaa Venäjän maailmanpoliittiseen paitsioon. Aloitteellaan Isisin vastaisen suuren liittouman muodostamisesta tarkoitus lienee ollut päinvastainen. Jopa Assadin tärkeimpänä tukijanatunnetun Iranin presidentti Hassan Rouhani ilmoitti YK:n yleiskokoukselle maansa olevan valmis edistämään demokraattista muutoksesta Syyriassa.

Iran on valmis auttamaan terrorismin torjunnassa ja demokratian saamisessa Syyriaan ja Jemeniin, mieluummin vaalien kuin aseiden kautta, Rouhani sanoi.

Yhdysvaltain ja Ranskan presidentit pitivät Isisin vastaista liittoumaa tarpeellisena, mutta torjuivat yhteistyön Assadin kanssa. Vielä viime viikolla länsivallat näyttivät Saksan liittokansleri Angela Merkelin johdolla pehmentäneen suhtautumistaan Syyrian johtajaan. Nyt Yhdysvaltain presidentin Barack Obama nimitti Assadia "tyranniksi, joka tappaa lapsia".

Pääsihteeri Ban Ki-moon muistutti, että viattomat syyrialaiset maksavat yhä uusien tynnyripommien ja terrorismin vaatiman hinnan.

– Näiden kauhistuttavien rikosten tekijät eivät saa päästä rangaistuksetta,  sanoi Ban Ki-moon puheessaan YK:n yleiskokoukselle.

Vain Syyrian hallinnolla on käytössään ilmavoimat. Tynnyripommeilla isketään korkealta, ettei niitä pudottaviin helikoptereihin osuttaisi. Iskut eivät ole tarkkoja, vaan ne osuvat usein siviilikohteisiin, kuten sairaaloihin, toreille ja kouluihin. Tynnyripommit ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Syrian Network for Human Rights -järjestön mukaan hallinnon tiputtamissa tynnyripommeissa olisi kuollut lokakuun 2012 jälkeen yli 12 000 ihmistä, joista 96 % oli siviileitä.

Maalis-toukokuussa 2015 hallinnon raportoitiin tehneen Idlibin provinssissa 35 tynnyripommi-iskua, joissa käytettiin kloriinia. Paikalliset ihmiset ovat kertoneet kloriinin hajusta tiputetuissa pommeissa. YK raportoi väitetystä kloriini-iskusta Idlibin provinssiin toukokuussa. Paikallisen sairaalan johtajan mukaan suurin osa iskuista tehtiin siviilialueille.

Korkeina pitoisuuksina kloriini on erittäin myrkyllistä. Sitä käytettiin taistelukaasuna ensimmäisessä maailmansodassa. Isisin kerrotaan käyttäneen kloriinikaasua Irakissa Duluiyahissa lokakuussa 2014 ja kurdijoukkoja vastaan Mosulin lähellä tammikuussa 2015.

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut kloriinin käytön päätöslauselmassaan viime keväänä jo viikkoa ennen Syyrian ilmavoimien aloittamia pommituksia.

YK:n pääsihteerin mukaan sodan poliittisen ratkaisun avaimet ovat viidellä maalla: Venäjällä, Yhdysvalloilla, Saudi-Arabialla, Turkilla ja Iranilla.

Pääsihteerin vaatimus tarkoittaa sitä, että silmukka Assadin ympärillä kiristyy. Hänen kohtalonsa näyttää olevan Putinin varassa. Tällaisessa tilanteessa hirmuvaltiaan toiminta on entistä arvaamattomampaa.

Ei ole mahdotonta, että Putin ”luovuttaa” Assadin kansainväliselle yhteisölle, kunhan saa Obamalta ja muilta takeet siitä, että Venäjä voi säilyttää sotilastukikohtansa Syyriassa.

Haasteena on edelleen se, miten vallansiirto Damaskoksessa väliaikaiselle hallitukselle onnistuu ilman, että maan hallinto luhistuu ja jihadistit käyttävät tilaisuutta hyväkseen.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä:

Ban Ki-moon: Syyrian sodan rikokset kansainväliseen rikostuomioistuimeen ( Yle Uutiset 28.9.2015 klo 19:36)

Irak, Iran, Syyria ja Venäjä yhteistyöhön Isistä vastaan ( Yle Uutiset 27.9.2015 klo 2:16 )

Islamic State militants allegedly used chlorine gas against Iraqi security forces  (By Loveday Morris WP October 23, 2014)

Lääkärit: Syyriassa kloriinia siviileihin (HS 18.6.2015 2:00)

SYYRIA: TILANNEKATSAUS 29.6.2015 MUISTIO, Maahanmuuttovirasto.

UN general assembly: International community has failed Syrians, says Rouhani (, and The Guardian Monday 28 September 2015 19.39 BST )

Väitteitä Syyriasta: Ihmisiä kuollut kloori-iskuissa ( Yle Uutiset 23.4.2014 klo 22:10 )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Voihan näitä huudella. Mutta miten todennäköostä on että Haagiin tuodaan raudoissa George W Bush, Dicck Cheney ja Ronald Rumsfied, näin alkajaisiksi?

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Erittäin hyvin muotoiltuun kysymykseesi kaatuikin sitten tämä Hiienkosken kohtuullisen huolellisesti rakentama, ja Ban Ki-Moon nimisen poliittisen nappulan kommenteista ammentava, olkiukko kohtuullisen vakuuttavasti. Kansainvälinen oikeus, mitä siitä on jäljellä (ja jos sitä koskaan mitään sen enempää olemassa olikaan) on tällä hetkellä = VETO-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa.

Jenkit ja muutama Euroopan maa on rellestänyt vuodesta 1991 Balkanilla, Lähi-Idässä ja muuallakin köyhemmissä maanosissa likipitäen halunsa mukaan, mutta nyt on ensimmäistä kertaa jouduttu ottamaan oikeasti huomioon, että joku sanoo EI. Vittumainen tilanne.

Toimituksen poiminnat