Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Syyrian tilanne räjähdysherkkä: sekä Venäjä että Yhdysvallat pommittavat

  • Venäjän ilmaiskujen kohteet Syyriassa amerikkalaisen ISW-ajatushautomon mukaan (Kuva: AFP / BBC).
    Venäjän ilmaiskujen kohteet Syyriassa amerikkalaisen ISW-ajatushautomon mukaan (Kuva: AFP / BBC).

Saatuaan maansa parlamentilta valtuutuksen presidentti Vladimir Putin käynnisti iltapäivällä ilmaiskut Syyriassa. Kremlin tiedottajan mukaan päätavoite on lyödä terroristijärjestö Isis ja tukea Syyriaa taistelussa terrorismia ja äärimmäisyysliikkeitä vastaan. Varauksetonta tukea presidentti Bashar al-Assadille ei kuitenkaan anneta.

 Luotamme hänen joustavuuteensa ja valmiuteensa tehdä kompromissi maansa ja kansansa puolesta, Putin sanoi.

Iskut tehtiin virallisten tietojen mukaan Haman, Homsin ja Latakian maakuntiin. Alueet Homsissa, joihin iskut kohdistuivat, ovat al-Qaidaan kuuluvan al-Nusran rintaman hallinnassa. Muu Homs on joko hallituksen tai Isisin hallussa. Latakiassa taas alueita hallitsee usean kapinallisryhmän liittouma, johon myös al-Nusra kuuluu. Haman iskualueilla on sekä maltillisia kapinallisia että jihadisteja ja Isisille uskollisia ryhmiä.

BBC:n mukaan Venäjän ilmavoimat ovat iskeneet kolmeen eri paikkaan Syyriassa mutta mikään niistä ei ole Isisin hallussa olevilla alueilla. Tämä oli myös Ranskan ulkoministeri Laurent Fabiuksen käsitys asiasta hänen saamiensa vahvistamattomien sotilaallisten tietojen perusteella.

Venäjän ulkoministeriö kiistää väitteet, joiden mukaan pommituslennot olisivat aiheuttaneet siviiliuhreja. Syyrian hallinnon lähteen mukaan iskut kohdistuivat Isisiin ja olivat onnistuneita. Venäjä väittää, että sitä vastaan käydään informaatiosotaa esittämällä vääriä tietoja siiviliuhreista.

Myöhemmin iltapäivällä myös Yhdysvaltain uutisoitiin – vastoin Venäjän pyyntöjä pitää ilmatila tyhjänä – tehneen ilmaiskuja. Kohteena kerrotaan olleen Isisin asemat Aleppossa.

Yhdysvallat on ilmoittanut jatkavansa ilmaiskuja Venäjän operaatioista huolimatta. Republikaanit vaativat presidentti Barack Obamalta kovempia otteita suhteessa Venäjään. 

Jos läntiset tiedot Venäjän ilmavoimien pommituskohteista pitävät paikkansa, Kremlin isäntä valehtelee paitsi kansainväliselle yhteisölle myös maansa kansalaisille taistelevansa Isis-terroristeja vastaan vaikka sotiikin kapinallisia vastaan tukeakseen Assadia.

Tiedot ovat ristiriitaisia ja tilanne alueella vaarallinen. Jännitettä lisää se, että Saudi-Arabia ilmoitti pidättäneensä iranilaisen aluksen. Sen mukaan aluksessa salakuljetettiin panssarintorjunta-aseita Jemenin huthi-kapinallisille, joita vastaan saudien johtama liittouma on tehnyt pommituksia.

Nyt olisi ensiarvoista, että Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat pikaisesti sopivat siitä, miten Syyrian tilanne ratkaistaan.

Sen sijaan, että länsivaltojen johtajat nyt kiristävät vaatimuksiaan Assadin erosta, niiden pitäisi ymmärtää, että Venäjä tarvitsee takeet siitä, että se säilyttää sotilastukikohtansa Syyriassa mahdollisen vallanvaihdoksen jälkeenkin. Suurvaltojen tulisi sopia paitsi Isisin vastaisten sotatoimien koordinoinnista myös aikataulusta, jolla Assad luopuu vallastaan.

EU-maiden johtajat eivät saisi vitkastella siinä, että ne painostaisivat Valkoisen talon ja Kremlin johtajat neuvottelupöytään. Maiden ulkoministerit ovat jo illalla tavanneet toisensa esitettyään ensin puheenvuoronsa YK:n turvallisuusneuvostossa.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

New York Timesin Thomas Friedman on sitä mieltä, että republikaanihaukat ovat väärässä. Yhdysvaltojen pitäisi antaa Putinin yrittää yksin kuukauden verran:

"The Sunni Muslims are the vast majority in Syria. They are the dominant sect in the Arab world. Putin and Russia would be seen as going all-in to protect Assad, a pro-Iranian, Alawite/Shiite genocidal war criminal. Putin would alienate the entire Sunni Muslim world, including Russian Muslims."

Petteri Hiienkoski

Olen täysin samaa mieltä, että asettuessaan entistä selvemmin Syyrian, Iranin ja Irakin kanssa yhteistyöhön Kreml joutuu hyvin huonoon asemaan.

Kremlin päämotiivi näyttää olevan tukea ns. legitiimejä hallituksia eikä niinkään Isisin vastainen taistelu. Shanghain yhteistyöjärjestökin tähtää nähdäkseni siihen vaikka sen tavoitteeksi sanotaan ekstrimismin ja terrorismin torjuminen. Ei ole sattuma että järjestöön kuuluvat hallitukset ovat autoritaarisia.

Ulkovaltojen ei ylipäätään kannattaisi pönkittää sunni-shiia -jakoa. Se näet vahvistaa sunni-jihadismia, kuten Isisiä. Luultavasti se on eräs syy siihen että USA on lähentynyt Irania ja haluaisi myös pitää sunni-johtoiset maat Isisin vastaisessa rintamassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainahan yhdysvalloilla on ollut tarve päästä mukaan kuten irakissa ja vietnamissa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Venäja mukana,usa jatkaa,,ja israel iskee myös välillä,,kunhan eivät keskenään käy hippasille 1

Petteri Hiienkoski

Joidenkin tietojen mukaan Israel tukee Isisiä. Hajoita ja hallitse.

Toimituksen poiminnat