Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Miksei ulkoministeri haluaisi pakolaisvirran tyrehtyvän?

  • Ulkoministerinäkin Timo Soini ajaa puolueensa etua (Kuva: Ppntori 18.4.2015).
    Ulkoministerinäkin Timo Soini ajaa puolueensa etua (Kuva: Ppntori 18.4.2015).

Olen ihmetellyt ulkoministeri Timo Soinin (ps) toimettomuutta Suomen asemaan vaikuttavissa kansainvälisissä kysymyksissä, etenkin Lähi-idän kriisin ja pakolaisongelman ratkaisemisessa.

Oletin, että hänellä olisi ollut ainakin halua ja näkemystä näiden asioiden hoitoon, koska hän valitsi mieluummin ulkoministerin kuin valtiovarainministerin salkun. Ilmeisesti erehdyin.

Suomea ja Eurooppaa ravistelee massiivinen pakolaiskriisi, muukalaisvastaiset mellakat ja väkivaltaisuudet lisääntyvät ja tilanne Lähi-idässä on ajautumassa suursodan partaalle.

Soini tuntuu kuitenkin olevan kiinnostuneempi vaalituloksesta, kannatusluvuista, puolueensa julkisuuskuvasta, hallitususkollisuudesta ja hallituspolitiikan 'erinomaisuudesta' – vennamolaisittain sanottuna: pelinpolitiikasta.

Ulkopolitiikassa hänen suurimpana saavutuksenaan näyttää olevan hallituksen päätös leikata kehitysyhteistyövaroja jopa kolmanneksella ja maahanmuuton vastustaminen.

Ulkoministerinä Soini pitää nyt ensisijaisena tehtävänään solmia Irakin kanssa sopimus turvapaikanhakijoiden palauttamisesta. Mutta onko sopimuksella merkitystä tilanteessa, jossa sota on alueella laajenemassa? – Tuskin.

Muilla Pohjoismailla on vastaava sopimus. Turvapaikanhakijoita niillä kuitenkin riittää enemmän kuin Suomella, samoin kuin kansainvälisen suojelun saavia. Soinikin sen tietää.  

Olen päätellyt, ettei hän ulkoministerinä edes halua pysäyttää turvapaikanhakijoiden virtaa puuttumalla pakolaisuuden syihin ja pyrkimällä edistämään rauhanomaista ratkaisua ja jälleenrakentamisen aloittamista kriisialueella. Tähän on ilmeiset syynsä.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan epävakaus ja pakolaiskriisi edistävät näet Soinin ja hänen puolueensa valtapoliittisia pyrkimyksiä. Turvapaikanhakijoiden kasvava määrä herättää entistä enemmän muukalaisvastaisuutta.

Mellakointi ja liikehdintä turvapaikanhakijoita vastaan palvelevat perussuomalaista puoluetta ikään kuin sen ulkoparlamentaarisena voimana. Puolue tarjoaa parlamentaarisen vaihtoehdon, jonka kautta se poliittisesti kanavoi muukalaisvastaisuutta ja saa siitä poliittista nostetta.

Sillä, ettei pakolaisvirtaa pyritäkään tyrehdyttämään, Soini varmistaa "jytkyn" tulevissakin vaaleissa ja paikan myös seuraavassa hallituksessa. Miksi hän edes yrittäisi tappaa lypsävän lehmän? 

Samasta syystä johtuu myös se, että poliittiset ratkaisut keskittyvät pakolaisuuden seurauksiin, kuten turvapaikanhakijoiden maahantulon rajoittamiseen ja palauttamiseen, eikä pakolaisuuden syihin.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Oscari Wirola

Loppupäätelmäkin osuu maaliinsa. Jatkuva pakolaisvirta saa kansan kiehumaan, tai ainakin se osan, josta kohoaa persujen kannatus. Miksi siis estäisi tapahtumaa, kun sitä voi käyttää populistisesti hyödyksi, kuten aivan oikein toteat.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kehitysyhteistyötä vähentämällä varmasti saamme pakolaisia paljon tulevaisuudessa. Ongelmat ei katoa syytämällä niitä maton alle. Persut puhuu, että pitäisi auttaa ihmisiä lähtömaassa, sitten leikataan määrärahoja. Niin kauan on soinilla kannatusta, kun on pakolaisia ja kreikkaa, siksi niihin ei tee mieli puuttua kunnolla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kehitysyhteistyötä vähentämällä varmasti saamme pakolaisia paljon tulevaisuudessa."

Tämänkö takia nämä pakolaiset lähtivät liikkeelle kohti Eurooppaa?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Jos ei auteta ihmisiä lähtömaissa, ne lähtee vaeltamaan. Lähi idässä on ollut kuivuutta monta vuotta, porukka lähtee maalta kaupunkeihin. Kun siellä ei ole mitään, ne lähtee rajan yli. Ilmastopakolaisuus alkaa olla tätä päivää, parempi alkaa tottua tilanteeseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lähi idässä on ollut kuivuutta monta vuotta, porukka lähtee maalta kaupunkeihin."'

Oletko aivan pihalla, etkö siis tiedä miksi pakolaiset ovat Eurooppaan ryntäämässä. Ota selvää asioista ennen kuin kirjoitat, varsinkin kun lehdet ovat täynnä materiaalia.

Toimituksen poiminnat