Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Kenen asialla hallitus juoksee?

Hallitusta on moitittu esitystensä huonosta valmistelusta. Toimia on leimannut kova kiire.

Hallituksen on epäilty ulkoistaneen palkansaajiin kohdistuvien pakkolakien valmistelun Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lle, jota johtaa Jyri Häkämies. Mutta tuskinpa EK:ssakaan työelämän pelisäätöjä ihan niin huonosti tunnetaan, kuin hallituksen esityksistä on pääteltävissä. Mene ja tiedä.

Viimeisin esitys lomarahojen leikkauksesta niin, että sitä varten säädetään ensin kaikille oikeus lomarahaan, viittaa siihen, ettei hallitus ole valmistelussaan kuullut ainakaan niitä pienyrittäjiä, joita ei sido työehtosopimus, johon lomaraha sisältyisi.

Eipä aikaakaan, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) jo esitti hallintarekisterin käyttöönottoa. Hallintarekisteriöinti on menettely, jossa rekisteriin merkitään arvopaperin todellisen omistajan sijasta vain arvo-osuustilin hallintarekisteröinnin hoitaja, esimerkiksi pankki.

Sitä, kenelle tämän esityksen valmistelu oli ulkoistettu, ei tarvinnut kauan arvailla. Valmistelun taustalta paljastui viikonlopun jälkeen Finanssialan Keskusliitto FK, jota johtaa Piia-Noora Kauppi.

FK:n tiedotustilaisuudessa Kauppi esitteli FK:n ja valtiovarainministeriön ”yhteistä mallia”. Hänen mukaansa esitetyssä järjestelmässä ei ole mitään ongelmia vaan se vain lisää avoimuutta pörssiomistuksista.

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen on toista mieltä. Hänen mukaansa omistuksen julkisuus ja yhteiskunnan läpinäkyvyys kärsivät, ja myös sijoittajat ja yhtiöt, erityisesti pörssiyhtiöt, jotka joutuvat maksamaan selvittääkseen rekistereistä todellisia omistajia.

Hallintarekisterin jokaisesta portaasta voi aiheutua kuluja sijoittajille ja yhtiöille, varottaa Lahtinen Turun Sanomien haastattelussa.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan hallintarekisteri helpottaisi rikollista toimintaa ja vaikeuttaisi viranomaisten tiedonsaantia.

Verohallinnon harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa hallintarekisteri mahdollistaa veronkierron entistä helpommin: verorikosten ja sisäpiiririkosten tekomahdollisuus paranee. Lisäksi sekä viranomaisten että median tiedonsaanti heikkenee nykyisestä. Hirvosen mukaan uudistuksen "suurimmat hyötyjät ovat pankit, jotka ovat kovasti ajaneet uudistusta".

Muut hyötyjät ovat sitten ne, jotka haluavat salata osakkeenomistuksensa… Järjestelmän hyväksikäyttö edellyttää, että on paljon salattavaa. Muualla maailmassa kehitys on kulkemassa suoran omistuksen suuntaan. G20-valtioiden päämiehet korostivat viime vuoden julkilausumassaan läpinäkyvyyden merkitystä sekä veropohjan tiivistämiseksi että rahanpesun kitkemiseksi. Meillä on ollut jo kehittyneempi järjestelmä, jota kohti muut ovat menossa, ihmettelee Hirvonen Turun Sanomien haastattelussa.

Hirvonen arvioi, että Suomi menettäisi hallintarekisterin kautta tehtyjen muodollisten omistusjärjestelyjen kautta vuosittain 300–600 miljoonan euron verotulot.

Oikeustoimittajat ja Tutkivan journalismin yhdistys kumoavat esityksen kannattajien väitteen siitä, että omistusten julkisuus pysyy nykytasolla ja jopa lisääntyy. Toimittajayhdistysten mukaan tietohakujen tuloksissa näkyisivät todelliset omistajat vain suomalaispankkien rekistereiden osalta.

Jos säilytysketju ulottuu Suomen ulkopuolelle, tietoja ei saisi. Tämä on ehdotuksen iso ja keskeinen ongelma, joka ei ratkea esitetyn julkisuusrekisterin avulla, toteavat toimittajayhdistykset lausunnossaan.

Lausunnon mukaan esitys on pankkialan "armottoman" lobbauksen tulosta.

– Valtiovarainministeriö on käytännössä kopioinut Finanssialan keskusliiton esityksen, toimittajat toteavat.

Miksi kokoomus Stubbin johdolla hallituksessa ajaa hallintarekisteriä, vaikkei se ole edes EU-direktiivin takia välttämätön, vaan jopa vastoin kansainvälistä suuntausta, jossa pyritään rahoitusalan ja omistusten läpinäkyvyyteen sekä veronkierron ja rahanpesun kitkemiseen?

Voisiko syy olla sama, miksi hallitus on säätämässä poikkeuksellista armahduslakia, jolla varojaan verottajalta piilottaneille ökyrikkaille myönnetään syytesuoja ja nykyistä alemmat lisäverot, jos nämä maksaisivat edes sen, mihin ovat velvoitetut?

Voisiko syy näihin olla sama, minkä takia hallitus on vähentämässä lähes sata henkilötyövuotta talousrikosten tutkimisesta lopettamalla harmaan talouden torjuntaohjelman erillisrahoituksen poliisilta?

Kiirettä hallituksella pitää, kun se näyttää ulkoistaneen lakien valmistelun niille, jotka niin pyyteettömästi ajavat yksinomaan isänmaan asiaa!

Ei kai esitysten valmistelun ja niiden esittämisen kiireen taustalla vain saattaisi olla yksityinen voitontavoittelu ja yhteiskunnan hyväksikäyttö?

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hallituksella on hirmuinen kiire saada ajettua neljässä vuodessa läpi kaikki työnantaja- ja pääomapiirien esittämät asiat. Kun ne tulevat hallitukselle valmisteltuina, ei kulu aikaa turhaan vatulointiin.

Tavallisia kansalaisia koskevat asiat taas aikataulutetaan tiukasti, eikä virkamiesten valmistelun laadulla ole niin väliä kunhan päätöksiä saadaan aikaiseksi. Tältä tämä nyt näyttää. Porvarihallitus mikä porvarihallitus.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse ihmettelen kun vedotaan ettei lomarahoja voida leikata kun se ei koske sellaisia ryhmiä kuin pienyrittäjät, työttömät opiskelijat ja eläkeläiset sekä niin edelleen. Mitä sitten pitäisi leikaa? Munuainenko, jompikumpi ainakin löytyy kaikilta suomalaisilta?

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista.

Leikkaamalla harvemmin saadaan aikaiseksi taloudellista toimintaa ja kasvua. Varsinkin jos leikkaukset kohdennetaan pienituloisiin, opiskelijoihin ja eläkeläisiin.

Minua ihmetyttää enemmänkin se, että lomaraha pitää lakisääteiseksi ennen kuin sitä voidaan leikata. Eihän ne sunnuntai- ja ylityökorvauksetkaan olleet lakisääteisiä.

Vakavampi asia on kuitenkin se, että niille yrittäjille, joilla ei muuten olisi velvoitetta lomakorvausten maksuun, saavat tästä kohtuuttoman lisälaskun, ellei tätä esitystä jotenkin korjata.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Rikolliskoplat ajavat omia etujaan.Piste.

Toimituksen poiminnat