Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Venäjä pakotettiin sotaan Syyriassa

  • Tilanne Syyrian sisällisodassa 10.9.2015 (Kuva: Wikipedia / Creative Commons).
    Tilanne Syyrian sisällisodassa 10.9.2015 (Kuva: Wikipedia / Creative Commons).

Kremlin mukaan Venäjän ilmaiskujen tavoitteena on lyödä ISIS (engl. Islamic State of Iraq and Syria, myös nimillä IS, ISIL, Daish ja Daash) ja tukea Syyrian hallitusta taistelussa terrorismia ja ääriliikkeitä vastaan.

Pommituslentojen alettua länsivallat kuitenkin ilmoittivat, etteivät iskut osuneet ISIS-järjestön hallitsemille alueille, vaan Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian johtaman liittouman tukemien ”maltillisten” kapinallisten asemiin. Näistä tunnetuin lienee Vapaan Syyrian armeija (Jaish al-Suri al-Hurr, engl. Free Syrian Army).    

Kremlistä väitettiin aluksi, että kohteena olisi vain ISIS. Myöhemmin vahvistettiin, ettei ISIS ole ainoa kohde vaan iskut kohdentuvat muihinkin terroristiryhmiin ja islamistitaistelijoihin. Koska iskut toteutetaan yhteistyössä presidentti Bashar al-Assadin armeijan kanssa ja maalinosoitus tulee sieltä, on ilmeistä, etteivät Venäjän ilmavoimat erottele kohteita. Siihen ei ole tarvettakaan.

Yhdysvaltain ja saudien liittouma on kehottanut Venäjää lopettamaan ilmaiskut ja varottanut iskujen pahentavan tilannetta kiihdyttämällä radikalisoitumista ja terrorismia. Turkki vaati Venäjää välittömästi lopettamaan iskut muita kuin ISIS:tä vastaan. Myös Turkki ja saudit ovat tukeneet Assadia vastaan taistelevia ”maltillisia” kapinallisia.

Vaatimukset ilmaiskujen lopettamisesta vaikuttavat ristiriitaisilta. Yhdysvaltain liittouma on näet pommittanut ISIS- taistelijoiden asemia jo 8–9 kuukautta ilman muita näkyviä tuloksia kuin valtava pakolaiskriisi Euroopassa. Siihen tosin on vaikuttanut myös Assadin hallinnon sotatoimet kapinallisia vastaan.

ISIS on länsivalloille mutta etenkin Venäjälle todellinen uhka. Kreml on nimennyt sen päävihollisekseen. Tuhansien tšetšeenien raportoidaan liittyneen ISIS- taistelijoihin. ISIS on myös julistanut federaation eteläiset osat, joissa asuu runsaasti muslimeja, alueikseen.

Venäjän ykköstavoite oli muodostaa Yhdysvaltain ja saudien johtaman liittouman kanssa laajempi liittokunta ISIS:tä vastaan. Suunnitelma olisi toteutuessaan lieventänyt uhkaa sunnien ja shiiojen välisen vastakkainasettelun kärjistymisestä.

Kun hanke kariutui Yhdysvaltojen vastustukseen, Kremlillä oli valmiina ”Plan B”: Syyrian tueksi muodostettu typistetty liittouma. Tarve Assadin alaviittihallinnon auttamisesta motivoi shiiajohtoiset Iranin ja Irakin mukaan. Siihen osallistuu myös libanonilainen Hizbollah, jota länsimaissa ja Israelissa pidetään shiiojen terroristijärjestönä.

Venäjän ja Syyrian johto ovat päätelleet, ettei terrorismia vastaan voi taistella pelkillä ilmaiskuilla: ISIS-järjestön sotilaalliseen lyömiseen tarvitaan maajoukkoja. Niiden puuttuminen on ollut Yhdysvaltain ja saudien johtaman liittouman suurimpia heikkouksia.

Presidentti Barack Obamalla ei ollut edellytyksiä omien sotilaiden lähettämiseen eikä Euroopan maiden johtajillakaan. Maajoukkoja ei näytä järjestyneen saudien liittoumaltakaan. 

Presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut, ettei Venäjäkään niitä aio lähettää. Siihen ei uskota olevan tarvetta: sitä varten on Syyrian armeija, Hizbollahin taistelijat sekä Iranin vallankumouskaarti ja mahdollisesti Irakin armeija. Tarkoituksena on ajaa ISIS Syyriasta näiden tuella.

Iranin raportoidaan siirtäneen Syyriaan satoja sotilaitaan, vaikka virallisesti se ei ole joukkojen lähettämistä myöntänyt. Perjantaina uutisoitiin, että sotilaskoulutustehtävissä Syyriassa ollut iranilaiskenraali oli kaatunut ISIS-taistelijoiden hyökkäyksessä.

Apua taistelussa ISIS:tä vastaan on pyytänyt myös Irakin hallitus. Todennäköisesti Venäjän johtama liittouma laajentaa ISIS-vastaista sotaansa jossain vaiheessa Irakiin.

Perimmäinen syy siihen, että Kreml tukee Assadia sen lisäksi, että se käy sota ISIS:stä vastaan, on yksinkertainen: tavoite on estää hallinnon luhistuminen, jolloin muodostuisi valtatyhjiö, jota kapinallistyhmät, kuten ISIS ja al-Qaida -verkostoon kuuluva al-Nusra (Jabhat al-Nusra jank), rientävät kilvan täyttämään.

Kreml halusi estää hallitsemattoman vallanvaihdoksen varmistaakseen, että sillä on tukikohtansa Syyriassa hirmuvaltiaan vallasta luopumisen jälkeenkin. Laivastotukikohta Välimeren rannikolla on sille strategisesti tärkeä. Sen merkitystä ei länsimaissa ole haluttu myöntää, kuten ei Sevastopolin tukikohdan merkitystäkään Ukrainan kriisin yhteydessä.

Amerikkalaisen uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on usean vuoden aikana kouluttanut ja aseistanut jopa 10 000 kapinallistaistelijaa, jotka sotivat Syyrian armeijaa vastaan ääri-islamistien kanssa. Joukko valtasi heinä-elokuussa Ghabin tasangon, mitä pidettiin läpimurtona presidentti Assadin hallinnon heikentämisessä. Venäjälle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin toimia.

Jos öljyn maailmanmarkkinahinta Venäjän sotatoimen takia nousee, se tuo maalle taloudellista hyötyä. Toive sodan laajentamisesta on saattanut vaikuttaa Kremlin sotilaallisen välitulon taustalla. Sodan vaikutukset öljyn hintaan ovat kuitenkin epävarmoja. Tällaisiin suunnitelmiin sisältyy myös suuria riskejä.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Voisitko kertoa mikä taho hyökkäsi Venäjän kimppuun pakottaen sen sotimaan Syyrissa ?

Neuvostoliitto ainakinhyökkäsi 1939 Suomen kimppuun pakottaen Suomen sotimaan, kun ei antautunut Balttien tavoin.

Petteri Hiienkoski

Kirjoituksessani yritin selvittää syitä, jotka johtivat siihen, että Venäjä oli pakotettu aloittamaan lentopommitukset. Erittäin todennäköisesti Venäjä olisi menettänyt tukikohtansa Syyriassa ellei se olisi aloittanut ilmaiskuja.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Tähän mennessä valtaosa, todennäköisesti yli 90% Venäjän iskuista on kohdistunut kapinallisia (FSA ja Nusra) vastaan. Iskut tukevat suoraan Assadin hallinnon hyökkäystä kapinallisia vastaan Idlibin ja Haman alueella. Tavoite näyttää nyt jo varsin selkeältä; lyömällä kapinalliset Assadin hallinnosta tehtäisiin ainoa vaihtoehto ISISille.

Assadin hallinto olisi todennäköisesti pystynyt pitämään helposti maan länsiosan alaviittien ja muiden shiiojen ydinalueet, eli Venäjä ei menetä tukikohtiaan vaikka Assadin hallinto häviäisi taistelun maan sunnialueista kuten oli jo käymässä ennen Venäjän väliintuloa. Hyvä suomenkielinen johdatus sodan taustoihin löytyy täältä:

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/90401/...

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista.

Kannattaa muistaa, että Venäjä on toistuvasti ilmoittanut, ettei se suinkaan ole sitoutunut Assadiin maailmantappiin asti: poliittinen muutos on välttämätön. Kreml on itse asiassa ollut vallanvaihdon kannalla jo ensimmäisistä rauhanneuvotteluista alkaen, sittemmin julkisissa lausunnoissakin.

Presidentti Ahtisaari oli 'raivoissaan' sen takia, etteivät länsivaltojen johtajat tarttuneet tähän aikanaan.

Ahtisaari tuskin oli tietoinen, että CIA oli käynnistänyt salaisen operaation taistelijoiden kouluttamiseksi ja aseistamiseksi - ei ISIS:tä vastaan vaan - Assadin hallinnon kaatamiseen.

Pidän yhdysvaltalaisen(!) uutistoimisto AP:n (maailman arvostetuimpia) välittämää tietoa luotettavana. Se selittää myös sen, etteivät länsivallat aikanaan halunneet rauhaa. - VIRHE, minkä seurauksena osaltaan on myös nykyinen pakolaiskriisi.

Kun Putin tarjosi yhteistyötä ISIS:stä vastaan, Obama epäröi, mutta päätyi sanomaan ei. Joko Obama uskoi, että Assadin hallinto kaatuu piakkoin tai että Venäjä tulee joka tapauksessa iskemään CIA:n kouluttamia ja varustamia joukkoja vastaan. - VIRHE, minkä seurauksena Venäjä toimii yksin ja kehityksen hallinta on vaikeampaa.

EU-komission pj Junker on turhaantunut siitä, että EU on suhteessa Venäjään USA:n talutusnuorassa. Syystäkin. EU näyttää jääneen USA:n hölmön politiikan äänettömäksi maksumieheksi Lähi-idässäkin.

EU:n ulkopooliittinen edustaja Mogherini kokoaa EU-maita ja Syyrian reunavaltioita yhteiseen konferenssiin poliittisen prosessin aloittamiseksi kriisin syiden selvittämiseksi ja rauhan saamiseksi.

Avaimet kriisiin ja sen ratkaisuun ovat pitkälti kuitenkin kahden ihmisen käsissä, toinen Valkoisessa talossa, toinen Kremlissä.

SALEHZADEHin raportti valottaa hyvin etnisiä Syyrian ryhmiä ja historiallisia taustajännitteitä eri toimijoiden välillä. Se on laadittu toukokuussa 2013, minkä jälkeen on tapahtunut paljon, kuten Al Nusran ja ISISin välirikko, ISIS:n aluevaltaukset sekä USA:n ja saudien johtamien liitoumien osallistuminen sotaan, pakolaiskriisi jne.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Tämä menee salaliittoteorioiden puolelle: Syyrian Arabikevät oli jo kesällä 2011 muuttunut laajenevaksi sisällisodaksi Assadin hallintoa tukevien shiiojen ja kapinallisten sunnien välillä. Ahtisaari keskusteli Venäjän ehdotuksesta helmikuussa 2012. CIA:n operaatiosta kapinallisten auttamiseksi varhaisimmat tiedot ovat minun tietääkseni kesältä 2012, varsinainen koulutusoperaatio alkoi 2013. Jos teillä on parempaa tietoa niin tuokaapa esiin.

Ja mitä tulee Venäjän sanomisiin niin viime aikojen tapahtumien perusteella Venäjää ei mielestäni voi arvioida kuin tekojen perusteella.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #6

Kiitos kommentista. Suhtaudun kriittisesti salaliittoteorioihin.

Muodollisesti CIA:n koulutusohjelman on ilmeisesti myönnetty alkaneen vasta 2013. Se, mitä operaatioita todetaan milloinkin toteutetun, ei kuitenkaan taida olla koko totuus. Siihen näet vaikuttavat laillisuusvaatimukset sekä rahoituspäätösten vaatimukset.

Ahtisaaren mukaan läntiset suurvaltajohtajat torjuivat helmikuussa 2012 rauhan Assadin kanssa, koska nämä uskoivat tämän kaatuvan piakkoin. Miten he tällaista saattoivat kuvitella ellei heillä ollut käsitystä siitä, että oppositioryhmillä olisi sotilaallisia edellytyksiä lyödä Assadin hyvin varustettu ja koulutettu armeija lyhyen ajan sisällä?

Salaisista Wikileaks-asiakirjoista paljastui, että USA oli jo sitä ennen tukenut oppositiota useilla miljoonilla dollareilla.
"The U.S. State Department acknowledged Monday it has been funding opponents of Syrian President Bashar Assad, following the release of secret diplomatic cables obtained by WikiLeaks that document the funding...
"Some programs may be perceived, were they made public, as an attempt to undermine the Assad regime.… The Syrian Arab Republic government would undoubtedly view any U.S. funds going to illegal political groups as tantamount to supporting regime change."" (CBC News Posted: Apr 18, 2011)
http://www.cbc.ca/news/world/u-s-admits-funding-sy...

SIPRI-raportin perusteella aseita Syyrian kapinallisille näyttää virranneen niihin aikoihin, kun Ahtisaari kävi keskusteluja YK-lähettiläiden kanssa, vaikka yksikään hallitus ei avoimesti myöntänyt osallisuuttaan kapinallisten aseistamiseen. Miksi olisi myöntänyt, koska samalla myöntäisi rikkovansa kansainvälistä oikeutta vastaan?

"Despite the fact that no government openly admitted to supplying arms to the Syrian rebels, there were reports that several states supplied arms directly or provided the funds to acquire arms on the black market.24
The chairman of the Syrian National Council claimed in March 2012 that the council had received funding from ‘Arab and foreign countries’ to procure weapons.25"
http://www.sipri.org/yearbook/2013/files/sipri-yea...

LAT:n julkaisemien (June 21, 2013) tietojen mukaan CIA järjesti Syyrian kapinallisille salaisia koulutusoperaatioita jo vuodesta 2012 alkaen, vaikkakaan tarkkoja ajankohtia ei kerrottu.

"U.S. has secretly provided arms training to Syria rebels since 2012
CIA agents and special operations troops have trained the rebels in anti-tank and antiaircraft weaponry in Jordan and Turkey."
http://articles.latimes.com/2013/jun/21/world/la-f...

NYT julkaisi maaliskuussa 2012 tietoja, joiden mukaan USA oli aloittanut Vapaan Syyrian armeijan avustamisen, vaikka aseita ei kerrota suoraan sille annetunkaan.

"And on Sunday an administration official, speaking on the condition of anonymity, confirmed that the United States had already begun to supply some aid, including communications gear, to the rebel Free Syrian Army."
http://www.nytimes.com/2012/03/26/world/middleeast...

NYT (April 1, 2012) uutisoi huhtikuun alussa 2012, että USA sopi kapinallistaistelijoiden avustamisesta, vaikka olikin jo sitä ennen tehnyt sitä...

"The United States and dozens of other countries moved closer on Sunday to direct intervention in the fighting in Syria, with Arab nations pledging $100 million to pay opposition fighters and the Obama administration agreeing to send communications equipment to help rebels organize and evade Syria’s military, according to participants gathered here."
http://www.nytimes.com/2012/04/02/world/middleeast...

NYT julkaisi (June 21, 2012) kesäkuussa 2012 tietoja, jotka viittaavat siihen, että CIA salaisesti auttoi kapinallistaistelijoita aseistuksella ja koulutuksella ja tätä oli jatkunut useampia viikkoja, kenties maaliskuusta alkaen, vaikka muodollisesti ei ollutkaan kyse suorasta aseavusta ja sotilaskoulutuksesta.

"C.I.A. Said to Aid in Steering Arms to Syrian Opposition
A small number of C.I.A. officers are operating secretly in southern Turkey, helping allies decide which Syrian opposition fighters across the border will receive arms to fight the Syrian government, according to American officials and Arab intelligence officers."
http://www.nytimes.com/2012/06/21/world/middleeast...

WSJ:n kesäkuussa 2012 julkaisemien tietojen mukaan USA oli kesäkuussa tukenut jo kuukausien ajan kapinallistaistelijoita, vaikkei ollut ainakaan virallisesti suoraan aseistanut näitä. Jokainen voi kuitenkin tehdä omat päätelmänsä siitä, miten taistelijat ovat saavuttaneet niin korkean sotilaallisen tason, että kykenivät haastamaan Assadin armeijan.

"U.S. defense officials and Syria analysts believe the FSA has grown into an increasingly sophisticated fighting force in recent months, after getting routed in the central Syrian city of Homs in February.
The flow of ammunition has increased to the FSA through Syria's northern border with Turkey, they said. And the FSA's internal command structure appears more organized and able to communicate to a sprawling mix of insurgent groups operating across the country.
The rebels have obtained increasingly lethal roadside bombs in recent months, as well as anti-tank rockets, say rebels and U.S. officials." (WSJ June 13, 2012)

WSJ:n mukaan CIA aloitti yhteyden Vapaan Syyrian Armeijaan "maaliskuun tienoilla":

"The U.S. has had diplomatic contacts with Syrian dissidents for more than six months. The CIA and State Department began stepping up contacts with the FSA around March, according to U.S. officials and Syrian opposition groups, due in part to the rising concerns about the presence of extremist groups, especially after twin bombings in Damascus that month."(WSJ June 13, 2012)

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303410...

Ilmeisesti muiden kapinallistaistelijoiden koulutus ja aseistaminen oli kuitenkin jo käynnissä.

"Egyptian security officials, meanwhile, outlined what they said was large scale international backing for the rebels attacking the embattled regime of Syrian President Bashar Assad – including arms and training from the U.S., Turkey, Jordan and Saudi Arabia." (WND 02/24/2012)
http://www.wnd.com/2012/02/mideast-war-in-march/

Asetelma on muuttunut Venäjän aloitettua ilmaiskunsa, mutta ainakin vielä ensimmäisenä pommituspäivänä annettujen lausuntojen mukaan Venäjän tuella Assadille on rajansa. Tähän viittaa myös se, että Putin esim. tapasi eilen Assadin vihollisia, kuten saudihallituksen edustajia.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Syyria ja Assadien hallinto on ollut vuosikymmeniä useiden muiden maiden terrorijärjestöiksi luokittelemien ryhmittymien tukija (Hizbollah yms.) ja USA ja muut sunneja tukevat arabimaat ovat myös jo vuosikymmeniä tukeneet tavalla tai toisella Assadien hallinon vastustajia (Salehzadehin paperi kyllä mainitsee näistä). Tässä ei ole mitään outoa; alue on ollut jatkuva kriisipesäke ja kaikki alueen toimijat toimivat samoin. Poimimalla valikoidusti tuollaisia loputtomia hajatietoja, voidaan kehitellä josjonkinlasia epämääräisia salaliittoteorioita juuri samalla tavalla kuin teette ja tuolla eilisessä blogissa on vielä pitemmälle meneviä himmeleitä. Missään noista ei kuitenkaan todeta CIA:n aseistaneen tai kouluttaneen kapinallisia ennen kesää 2012 kuten te alunperin väititte.

Tuolloin helmikuussa 2012, siis samaan aikaan Ahtisaaren keskustelujen kanssa, oli meneillään vakava yritys tulitauon aikaansaamiseksi Kofi Annanin johdolla mutta pitävää tulitaukoa ei saatu aikaiseksi. Ei ole mitään syytä olettaa, että joku muu ehdotus olisi ollut tätä menestyksellisempi, varsinkaan sellainen jossa ulkopuoliset sopivat asioista paikallisten tahojen ohi kuten tämä silloinen Venäjän ehdotus.

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista.

Se, että on jännitteitä eri ryhmien välillä sekä erilaisia vastakkainasetteluja niiden taustalla olevien hallitusten välillä, on eri asia kuin tukea niitä aseellisessa taistelussa hallituksen kaatamiseksi.

Se, että Teheranin tai Damaskoksen hallitus tukee terroristiryhmiä toisen valtion sisällä, on väärin, eikä se anna oikeutta muiden valtioiden hallituksille toimia samalla tavoin.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenillä on yleensä keinonsa rajoittaa terroristijärjestöjen tukemista, purkaa jännitteitä paikallisyen ryhmien välillä ja estää niiden eskaloituminen avoimeksi sodaksi. En näe perusteita olettamalla, että Syyrian kriisi olisi poikkeus.

Kofi Annanin välitystehtävä oli hänen omien sanojensa mukaan mahdoton, koska hänellä ei ollut turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten tukea, joka olisi ollut välttämätön rauhan aikaansaamiseksi.

Keskustelut, joista Ahtisaari on kertonut, osoittavat länsivaltojen haluttomuuden syyksi Annanin tehtävän mahdottomuuteen.

Mielestäni WND:n uutinen, joka on julkaistu 02/24/2012, antaa uskottavan kuvan paikallisesta tilanteesta ja selittää myös sen, miksi länsivaltojen johtajat olivat haluttomia rauhaan.

"Mideast war in March? NATO considering intervention as opposition fights Syrian regime" (http://www.wnd.com/2012/02/mideast-war-in-march/)

Asioista saa toki vapaasti olla eri mieltä.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Assadin hallinnon vastustajien eli Syyrian opposition tukeminen ei ole sama asia kuin terroristiryhmien tukeminen eikä missään noista linkeistäsi edes esitetä tämän suuntaisia väitteitä. Sisällissota oli jatkunut jo vuoden ennen kuin USA alkoi auttamaan kapinallisia, muut maat olivat avustaneet sodan osapuolia alusta asti.

Meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että Venäjän suunnitelma olisi toiminut Annanin yritystä paremmin. Ei edes siitä, että Venäjän suunnitelma olisi edes tosissaan esitetty. Guardianin jutussa on kyllä haastateltu muitakin juuri tältä kantilta mutta, tyypillisen salaliittoteoreetikon tapaan, te otatte jutusta vain sen osan mikä sopii teidän teoriaanne.

WND on tyypillinen salaliittoteoriasaitti ja juuri niillä se on maineensa luonnut, ei aihetta kommentteihin.

Toki asioista voi olla eri mieltä mutta looginen argumentti kyllä edellyttää juuri logiikkaa.

Toimituksen poiminnat