Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Syyrian sodan pääsyyllinen on vastuussa pakolaiskriisistä

  • Kuka auttaisi Valkoisen talon isäntää ottamaan vastuuta tämän ratkaisujen seurauksista? (Kuva: Pete Souza / Public domain.)
    Kuka auttaisi Valkoisen talon isäntää ottamaan vastuuta tämän ratkaisujen seurauksista? (Kuva: Pete Souza / Public domain.)

Meuhkaaminen maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista ihmetyttää – ja jopa kuvottaa. Politiikan helppoheikit keräävät tunteita herättävällä pakolaisasialla irtopisteitä, jotka ongelmien ratkaisemisen kannalta ovat merkityksettömiä. Valtamedia täyttyy uutisilla pintakuohuista.

Ymmärrän, että yhteiskunnan järjestelmät joutuvat koville, koska turvapaikanhakijoiden määrät ovat poikkeuksellisen suuria. Käsittämättömän vähän kuitenkin kiinnitetään huomiota pakolaistulvan varsinaisiin syihin ja siihen, miten ongelmia ratkaistaisiin tai edes siihen, miten niiden kasvaminen pysäytettäisiin.

Turvapaikanhakijoiden tulva ei ole luonnonilmiö vaan ihmisen aiheuttama. Se on looginen seuraus poliittisista valinnoista.

Syyrian sodan ja sen aiheuttaman pakolaiskriisin osalta vastuu on alusta asti ollut länsivaltojen johtajilla ja ennen muuta Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla.

Irvokkainta on se, että Obamalle myönnettiin virkaanastujaisvuonna 2009 Nobelin rauhanpalkinto "työstään ydinaseriisunnan ja maailmanrauhan puolesta". Palkinnon myöntämisessä hänelle ei ollut mitään todellisia perusteita. Nobel-palkinto menetti loputkin arvostuksestaan.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja brittipääministeri David Cameron suostuivat Yhdysvaltain valtapolitiikan välikappaleiksi niin sanotun arabikevään mullistusten yhteydessä. Sarkozyn seuraaja François Hollande on jatkanut edeltäjänsä linjoilla vaikkakin maltillisemmin.

Ex-presidentti Martti Ahtisaari – joka niin ikään on rauhannobelisti – on kesästä alkaen antanut haastatteluja, joissa hän osoittaa yksiselitteisesti, että länsivaltojen johtajat ovat vastuussa Syyrian verilöylystä, kymmenistä tuhansista kuolonuhreista ja miljoonista pakolaisista.

Jo vuonna 2012 menetimme tilaisuutemme. Tuolloin Venäjä osoitti joustavuutta, ja länsi puolestaan luuli tai oli saatu uskoman, että (Syyrian presidentti Bashar) al-Assad väistyy syrjään, tai pannaan syrjään, muutamassa viikossa, Ahtisaari sanoi MTV:lle Porin SuomiAreena-tapahtumassa heinäkuussa.

Brittiläisen Guardianin haastattelussa syyskuussa Ahtisaari kertoi helmikuussa 2012 käymistään keskusteluista YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden suurlähettiläiden kanssa.

Venäjän lähettiläs Vitali Tshurkin esitti tuolloin kolmen kohdan suunnitelman: siihen sisältyi myös ehdotus, jonka mukaan presidentti Bashar al-Assad luopuu vallasta hallituksen ja opposition välisten rauhanneuvottelujen päätyttyä. Ahtisaaren mukaan Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan edustajat olivat kuitenkin niin vakuuttuneita Syyrian diktaattorin kaatumisesta, että ne hylkäsivät suunnitelman.

Kemiallisia aseita ei vielä tuolloin ollut käytetty eikä ääri-islamistinen ISIS levittäytynyt Syyriaan; yhtään tynnyripommia ei ollut pudotettu eikä Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian johtama liittouma aloittanut ilmaiskujaan, Venäjästä puhumattakaan.

Elokuussa 2013 Damaskoksen liepeillä tehtiin tuhoisa isku kemiallisilla aseilla: noin 1 400 kuollutta. Yhdysvallat syytti kaasuiskusta Assadin hallintoa, joka kiisti teon. Rauhantutkija Johan Galtung ilmoitti vähän sen jälkeen olevansa 99,9 prosenttisen varma, että sariini-isku oli yhdysvaltalaisten peiteoperaatio.

Ahtisaari tuskin oli helmikuussa 2012 tietoinen siitä, että Yhdysvallat oli jo pitkään tukenut Syyrian oppositiota useilla miljoonilla dollareilla ja keskustiedustelupalvelu CIA oli käynnistänyt salaisen operaation kapinallistaistelijoiden kouluttamiseksi ja aseistamiseksi Assadin hallinnon kaatamista varten. Tämä selittää osaltaan myös sen, etteivät Yhdysvallat eikä sitä myötäilevät Britannia ja Ranska halunneet rauhansopimusta Assadin kanssa.

Yhdysvaltalaisen uutistoimisto AP:n vastikään julkaisemien tietojen mukaan CIA on usean vuoden aikana kouluttanut ja aseistanut jopa 10 000 kapinallistaistelijaa, jotka sotivat Syyrian armeijaa vastaan yhdessä ääri-islamistien kanssa. Tämä ei ole Pentagonin viime viikolla keskeyttämä operaatio, joka oli tähdätty ISIS:tä vastaan.

CIA:n tukemat taistelijat valtasivat heinä-elokuussa Ghabin tasangon, mitä pidettiin läpimurtona presidentti Assadin hallinnon heikentämisessä. Obaman toiveet Assadin pikaisesta kaatumisesta selittänevät myös sen, että hän syyskuun lopussa torjui Venäjän presidentti Vladimir Putinin tarjouksen yhteisrintamasta ISIS:tä vastaan. Putin esitti aloitteensa jo syyskuun alussa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel – jota Obaman hallinnon tiedämme salakuunnelleen – näyttää oivaltaneen sen, mistä Syyrian sota ja sitä seurannut pakolaiskriisi johtuu ja myös keinot sodan lopettamiseksi. EU-johtajien pari viikkoa sitten järjestämän pakolaiskokouksen jälkeen hän totesi, että Assadin täytyy olla mukana Syyrian rauhanneuvotteluissa.

Obama oli toista mieltä. Sen seurauksena länsivaltojen johtajat – Merkel mukaan lukien – palasivat Valkoisen talon isännän talutusnuoraan. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junker esitti viime viikolla tyytymättömyytensä siihen, että EU on suhteessa Venäjään Yhdysvaltain määräysvallassa. Tyytymättömyyteen on aihetta, sillä nyt myös Euroopan kansat maksavat johtajiensa vastuunkannon puutteesta korkean hinnan pakolaiskriisin muodossa.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini kokosi viime viikolla Luxemburgiin Turkin, Libanonin, Jordanian ja Länsi-Balkanin edustajat yhdessä EU-maiden edustajien kanssa pohtimaan Syyrian kriisin ”todellisia syitä” ja käynnistämään ”poliittisen prosessin” sodan lopettamiseksi. Tarkoitus on hyvä, mutta käsittämättömän sinisilmäinen.

Avaimet Syyrian sotaan ja sen lopettamiseen ovat olleet ja ovat edelleen pitkälti kahdella ihmisellä: toinen istuu Valkoisessa talossa ja toinen Kremlissä. EU-johtajista ratkaisevassa asemassa ovat Ranskan presidentti Hollande ja brittipääministeri Cameron, koska näillä on YK:n turvallisuusneuvostossa pysyvä asema.

Suomella on perinteisesti ollut merkittävä maailmanpoliittinen rooli paitsi kansainvälisessä rauhanvälityksessä ja rauhanturvaamisessa myös kehitysyhteistyössä. Nykyinen hallitus on kuitenkin käpertynyt sisäpoliittiseen suhmurointiin eikä siltä ole odotettavissa ratkaisuja, joilla Suomeakin kohdanneita ongelmia kansainvälisellä yhteistyöllä ratkaistaisiin.  

Presidentti Sauli Niinistö on osoittanut kiitettävää aktiivisuutta Moskovan suuntaan. Toivoisin, että yhteyksiä tiivistettäisiin myös Washingtoniin. Yhteyksiä sinne ei tarvita sen takia, että Valkoisen talon isäntää pitäisi mielistellä, vaan sen takia, että häntä muistuttaisiin hänen vastuustaan ja valintojensa seurauksista.

Varmaa on se, että niin kauan kuin sota Syyriassa ja Irakissa jatkuu, ainakaan pakolaisvirrat eivät Lähi-idästä tyrehdy.

 Se minua suututtaa, miten maailmassa strateginen ajattelu on aika lailla heikkoa tänä päivänä. Tehdään alkeellisia virheitä, joista sitten nähdään kuolemaa, analysoi Ahtisaari osuvasti läntisiä suurvaltajohtajia.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kiitos taas erinomaisesta postauksesta. Kauneusvirhe: Виталий Иванович Чуркин, eli Vitali Tshurkin, jos translitteroin oikein. Venäjää translitteroidaan suomeen ja englantiin eri tavalla...

Petteri Hiienkoski

Kiitos palautteesta ja tarkennuksesta. Englanninkielisen nimen otin suoraan Guardianin jutusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miten noin älykäs mies voi olla KD:ssä :-)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Vastasin tähän jo tuolla toisessa blogissa; alustuksen aikajana on täysin epälooginen ja tuloksena kökkö salaliittoteoria.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Nostit kissan pöydälle, hyvä.

Yhdysvaltojen sotaoperaatiot ovat saaneet niin paljon kaaosta aikaan Arabimaissa, että heidän tulisi hoitaa koko pakolaisongelma.

Amerikkalaistaminen, länsimaistaminen nimisen "uskonnon" levittäminen on saanut valtavaa tuhoa aikaan.

Kärsijöitä ovat köyhät ja heikot, rikkaimmat ja vahvimmat pystyvät pakenemaan "luvattuun maahan" länteen.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jälleen hyvää tekstiä. Näkisipä tämmöistä tavaraa joskus vaikka YLEN tuottamana, mutta 500 miljoonalla ei tietenkään ihan kaikkea voi vaatia.

Tohon kaasu-iskuun lisäisin vielä sen verran että MIT tutkijaryhmä on tullut tuloksiin jonka mukaan Lännen ja etupäässä USAn virallinen selitys al Assadin joukkojen syyllisyydestä on kyseenalainen.

Kannattaa lukea tuo tutkimus, ei ole pitkä mutta sitäkin selkeämpi. Sovelletun kaasuraketin lento-ominaisuudet ja toimintasäde ei mahdollista virallisen selityksen todenperäisyyttä.

https://s3.amazonaws.com/s3.documentcloud.org/docu...

http://www.thenewamerican.com/usnews/foreign-polic...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Erinomainen blogikirjoitus. Jäi kuriositeettina pyörimään ajatuksiini tuo Nobelin rauhanpalkinto ja sen perustelut: ”.. Obamalle myönnettiin virkaanastujaisvuonna 2009 Nobelin rauhanpalkinto.. ".

Kirjassa 'Vuosisatamme kronikka' lukee 27.1.1939 kohdalla: ”Ruotsissa ehdotetaan rauhanpalkintoa Adolf Hitlerille.” Seuraava on 30.1.1339: Hitler selvittelee valtiopäiväpuheessaan 'Saksan juutalaisongelman ratkaisua'.

Hitleriltä palkinto jäi saamatta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Obamalle annettiin tuo rauhan palkinto tavallaan tueksi. Sillä ajatuksella että se vahvistaisi Obaman pyrkimyksia rauhan eteen.. No pieleen meni ja sen on ääneen sanonut myös yksi komitean jäsen...

Obama's Nobel Peace Prize didn't have desired effect, says former committee secretary

"Even many of Obama's supporters believed that the prize was a mistake," Lundestad wrote in excerpts of the book read by The Associated Press. "In that sense the committee didn't achieve what it had hoped for."

http://www.cbc.ca/news/world/obama-peace-prize-1.3...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

On syytä muistaa, että kansannousu alkoi rauhallisena ja muuttui väkivaltaiseksi Assadin hallinnon kieltäydyttyä neuvottelemasta ja alkaessa teurastamaan ihmisiä. Kyllä se joka käskee ampumaan on vastuussa.

Suurvallat toimivat hyvin häikäilemättömästi USA mukaan lukien. Ero on kuitenkin juuri siinä mitä MIT:n tutkimuskin todistaa. Hallintoon kriittisesti suhtautuvia, arvostettuja instituutioita löytyy vain läntisestä maailmasta. Vastaavia ei juuri muualta löydy. Kiinassa hallintoa moittivat laitetaan linnaan ja Venäjällä heidät ammutaan. Niin kauan kuin tämä on tilanne, ei puolen valinta ole kovin vaikeaa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Lännen tukemien kapinallisten alueella päähän ampumalla murhattu, 50-vuotta Syyriassa asunut hollantilaispappi antoi silminnäkijälausunnon, jonka mukaan väkivaltaisuudet alkoivat aseistetun opposition avatessa tulen poliisia kohti...

Otan tähän pätkän tämän papin kirjoituksesta. Sen on alkuperäisestä kääntänyt sivuillaan jakava tutkiva journalisti John Rosenthal.

Näin siis pappi itse tilanteesta Syyriassa vuonna 2012.

Most of the citizens of Syria do not support the opposition. Even a country like Qatar has stated this following an opinion survey. Therefore, you also cannot say that this is a popular uprising. The majority of people are not part of the rebellion and certainly not part of the armed rebellion. What is occurring is, above all, a struggle between the army and armed Sunni groups that aim to overturn the Alawite regime and take power.
From the start the protest movements were not purely peaceful. From the start I saw armed demonstrators marching along in the protests, who began to shoot at the police first. Very often the violence of the security forces has been a reaction to the brutal violence of the armed rebels.
It is not sure that the government is playing off the two groups (Sunnis and Alawites) against one another. In Homs, it is precisely the opposite. The army is keeping the two groups from getting involved in a bloody conflict. If the army leaves, then we will have a civil war here in Homs

http://www.trans-int.com/wordpress/index.php/2014/...

Näin mies pääsi myöhemmin hengestään.

http://www.theguardian.com/world/2014/apr/07/dutch...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Kiinassa hallintoa moittivat laitetaan linnaan ja Venäjällä heidät ammutaan. Niin kauan kuin tämä on tilanne, ei puolen valinta ole kovin vaikeaa."

Niin kai, voi olla.. ja lännessä niiden kritiikkiä ei juuri uutisoida eikä kuunnella. Mikään ei kritiikistä huolimatta muutu. Tämän voit todeta vaikka tämän kyseisen MIT tutkimuksen tiimoilta. Otappa ja googlaa, katso montako osumaa löytyy läntisestä "valtamediasta".. Voin kertoa että eipä montaa. Ja mun mielestä toi on nimittäin todella oleellinen tieto..

Oho.. Ylelle pisteet kuitenkin. Muutoin hiljasta on..

http://yle.fi/uutiset/mitn_tutkimus_ghoutan_sariin...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

-En mää täsä syylissi kaippa yhtikäs. Konekiväri ja Lahtist mää kaipasi, sanoi Hietanen hieman terävästi, sillä hän ei pitänyt vänrikin syyttelystä.

( Tuntematon sotilas, Väinö Linna )

P.S. Olisi mielenkiintoista, jos jollekulle suomalaiselle kirjailijalle, esim. Jari Tervolle, myönnettäisiin kirjallisuuden Nobel tarkoituksena saada tämän tuotannon tasoa nostettua maailmankirjallisuudeksi seuraavissa teoksissa.

Petteri Hiienkoski

Olen samaa mieltä siitä, ettei syyllisten osoittaminen ole itsetarkoitus. Sotaan johtanut logiikka pitää kuitenkin tuoda julki.

Olennaista on saada tämä mielettömyys loppumaan - varsinkin kun sota uhkaa laajeta. Siitä kärsivät syyttömät ja väkivallan kierre syvenee. Eurooppa joutuu tässä etulinjan maksajaksi.

Viime kädessä avaimet siihen, ovat Obaman ja Putinin käsissä. EU-maista etenkin brittien Cameronilla, Ranskan Hollandella ja Saksan Merkelillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa kumpaankin. Muiden EU-maiden johtajilla - myös Suomen ulkopoliittisella johdolla - sen sijaan on mahdollisuus vaikuttaa näihin.

Eurooppalaisina meidän tulee vaatia demokraattisesti valittuja johtajiamme toimimaan.

Kimmo Kovanen

6. syyskuuta 2013
KIRJOITIN AIHEESTA ILTALEHDEN Uutisen perusteella :
Kiina: Syyria-operaatio vahingoittaisi taloutta
________________________________________________________________

"Kiinan valtiovarainministeriön mukaan sotatoimet nostaisivat öljyn hintaa ja vahingoittaisivat maailmantaloutta. -"Kiinalaiset ... ( Amerikan suurimmat velkojat ovat Jyvällä miksi amerikkalaisten pitää iskeä Syyriaan )

-Amerikka on perseaukinen "Sotateollinen Kompleksi" (kenraali - presidentti Eisenhowerin käyttämä käsite viimeisessä puheevuorossaan presidenttinä), joka taistelee henkeen ja vereen dollaristaan ...

-Jos ja kun ... amerikan taalan todellinen arvo kellutetaan .-
.. kuten Kiina ja Venäjä ovat aktiivisesti vaatineet jo vuosia ... niin miten käy sotatoimet nostaisivat öljyn hintaa ja vahingoittaisivat muun maailman taloutta.

-Edellisen budjettiselkkauksen yhteydessä asiantuntijat arvioivat USAn dollarin todellisen arvon olevan 33 % vähemmän sen todellisesta arvosta.

- Onko jotain merkkejä siitä , että dollari olisi vahvistunut ? Päinvastoin ! Kansainvälinen öljykauppa mitataan dollareissa.

-Yhdysvaltojen Puolustusvoimat ovat arvoltaan yli 60 %. Ne 194 muuta maailman valtiota edustavat alle 4o % maailman puolustusmenoista !!!

-Yhdysvallat taistelee taas dollaristaan.

-Irakin tuhoamisoperaation keskeinen syy ei olleetkaan ne Colin Powellin
YK:n turvaneuvossa heiluttelemat koeputket vaan se , että Saddam Hussein oli jo siirtynyt euroihin Irakin öljyn hinnoittelussa !

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013090517453198_...

Toimituksen poiminnat