Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Ylen määrin infosotaa

  • Venäjän verkossa -sarjassa YLE julkaisee kuukausittain uutisia Suomesta Venäjän mediassa (Kuva Leena Luotio/Yle Uutisgrafiikka).
    Venäjän verkossa -sarjassa YLE julkaisee kuukausittain uutisia Suomesta Venäjän mediassa (Kuva Leena Luotio/Yle Uutisgrafiikka).

YLE Uutisten toimittaja Jarmo Mäkelä kirjoitti perjantaina Venäjän verkossa -kirjoitussarjassaan otsikolla Infosotaa venäläisittäin, että Venäjä perustaa itselleen infosotajoukot.

Se, että Venäjä käy infosotaa, tuskin yllättää ketään. Ihmettelen kuitenkin toimittajan lausumaa, jonka mukaan Venäjällä ei uskota Suomessa viime aikoina toistettuun hölynpölyyn, jonka mukaan mitään informaatiosotaa ei ole olemassakaan. 

En tiedä, minkä perusteella toimittaja tekee Suomen julkista keskustelua koskevan päätelmänsä. Ainakaan valtamedia ei hänen esittämäänsä käsitystä informaatiosodasta näyttäisi toistelevan. Pikemminkin päinvastoin. YLE on etunenässä toistanut toistamistaan, että Venäjällä on suorastaan trolliarmeija, joka nimenomaan käy infosotaa Suomea vastaan. Viime vuonna YLE paljasti valokuvilla todistaen, että Pietarin lähellä on trollitehdas, josta käsin tätä sotaa käydään.

Entä mikä sitten on se trollijahti, jota valtamedia suorastaan pursuaa? Näyttävätpä sosiaalisen median trollinmetjästäjät viime aikoina saaneen uutta virtaa jahdilleen Saara Jantusen vastikään ilmestyneen Infosota -kirjan innoittamina.

Mutta jos Venäjä perustaa itselleen infosotajoukot vasta nyt, mikä YLEn paljastamasta trollitehtaasta käsin johdettu trolliarmeija sitten on?

Sen lisäksi, että toimittaja Mäkelä väittää ikään kuin Suomi...ei huomaa minkäänlaista uhkaa... Venäjän median taholta, hän antaa ymmärtää, että Venäjän media viikosta ja kuukaudesta toiseen julkaisee aineistoa, joka sisältää epäobjektiivista ja vääristynyttä tietoa Suomen ulko- ja sisäpoliittisista asioista.

Todisteena Venäjän median Suomeen kohdistamasta vääristelykampanjasta Mäkelä esittää sen, että dosentti Johan Bäckman kertoo venäläisessä Facebookissa Suomen joutuneen kansalaissodan partaalle pakolaistilanteen vuoksi. Sekö todella on koko venäläisessä Facebookissa ainoa Suomea koskeva uutinen?

Todisteeksi propagandakampanjasta kelpaa Mäkelälle myös se, että Venäjän mediassa (YLE Uutisten perusteella) klassikoksi muodostuneen vakioväittämän mukaan lasten huostaanottotapauksissa venäläisiä voidaan Suomessa kohdella kuin villi-ihmisiä. Tällaisen väitteen Mäkelän mukaan esittää Anna Šafran svpressa.ru:n artikkelissa.

Muina perusteina Venäjän median propagandasodasta Suomea vastaan toimittaja Mäkelä esittää muun muassa sen, että Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Veli-Matti Ritakallio vahvistaa kp.ru:ssa, että kasvavan köyhyyden myötä Suomi on lakannut olemasta kaikinpuolisen kukoistuksen maa.

Venäläinen kp.ru tuskin olisi tarvinnut päätelmänsä tekemiseen turkulaisprofessoria. Siihen olisi riittänyt pääministeri Juha Sipilän tv-puhe: tv-puheessaan pääministeri näet maalaisi Suomen taloudellisesta tilanteesta vielä synkemmän kuvan.

Johdetaanko infosotaa Suomea vastaan siis valtioneuvoston kansliasta? Olisiko pääministeri Sipilä peräti Venäjän vaikuttaja-agentti vai ainoastaan sen trolli kenties tietämättään?

Mäkelän kirjoituksen perusteella Suomea vastaan käytävään infosotaan kuuluu sekin, että Jokainen pakolaisiin liittynyt väkivallanteko ja pieninkin protesti kirjattiin Venäjän mediassa tarkasti. Maahanmuuttoon liittyvistä kielteisistä asioista uutisoimallako Venäjän media siis uhkaa Suomea?

Jos kielteisten pakolaisuutisten julkaiseminen on YLEn toimittajan mukaan infosotaa, koska se sisältää epäobjektiivista ja vääristynyttä tietoa Suomen ulko- ja sisäpoliittisista asioista, taitaa se kertoa enemmän YLEn uutiskriteereistä ja julkaisukoodeista kuin Venäjän median käymästä infosodasta. Tästä näkökulmasta itänaapuri on tietenkin sananvapauden kehitysmaa, toisin kuin Suomi, jossa YLE näyttäisi osaavan vaieta tietyistä maahanmuuttoa koskevista kielteisistä asioista sujuvasti molemmilla kotimaisilla kielillä.

Särön mustamaalauskampanjaan muodostaa toimittaja Mäkelän jutun perusteella kuitenkin Novye izvestijan uutinen. Sen mukaan Venäjän duuman puhemies on esittänyt Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanervalle kutsun matkustaa Krimille ja tämä on ottanut kutsun vastaan.

Toinen poikkeama näyttäisi Mäkelän mukaan olevan Komsomolskaja pravdan havainto, jonka mukaan sosiaalisessa mediassa on Komin tasavallan aktivistien verkkosivu. Sen mukaan aktivistit ajavat Komin lipun muuttamista skandinaavistyyliseksi ristilipuksi, koska Komilla on niin vahvat siteet Suomeen ja kansat kuuluvat samaan kieliryhmään ja niillä on samanlainen luoteenlaatu.

Se, etten kuulu niihin, jotka toimittaja Jarmo Mäkelän mukaan Suomessa toistavat, että mitään informaatiosotaa ei ole edes olemassa, vaan pidän infosotaa todellisena, herättää kysymään, kuinka todenmukaisen kuvan Mäkelä Venäjän mediasta ja sen Suomea koskevasta uutisoinnista antaa.

Olisiko mahdollista, ettei uutisointi poikkeaisi olennaisesti siitä, miten Venäjällä muistakin maista uutisoidaan?

Tuskin on mahdollista, että esimerkiksi Kiinassa, Japanissa tai Yhdysvalloissa julkaistaisiin mitään epäobjektiivista tai vääristynyttä tietoa Suomen ulko- ja sisäpoliittisista asioista – vai olisiko sittenkin? 

Suomi on tietenkin maa, jossa ei koskaan julkaistaisi mitään epäobjektiivista, saati vääristynyttä tietoa Venäjän ulko- ja sisäpoliittisista asioista – ei ainakaan YLEn kautta, puhumattakaan, että suomalaisesta Facebookista sellaista löytyisi.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat