Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Sipilän kepuli-kupla puhkesi

Sote-ratkaisu osoitti, että Suomea on pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla ajettu kohtalokkaaseen kuplaan. Maa on poikkoilulla ja joustamattomuudella jo ehditty tunaroida törmäyskurssille Venäjän kanssa ja yleislakon partaalle.

Viimeistään nyt puhkesi myös Sipilän kepuli-kupla. Persujen kohdalla kupla puhkesi jo hallitusneuvotteluissa.

Pääministerin toimintatapoja isänmaamme tuskin kestää enää kauan. Uskottavuus on mennyttä.

Kriisitietoisuuden lisäämiseksi pääministeri on esittänyt taloudellisen tilanteen synkempänä kuin se todellisuudessa on. Tämän hän on tehnyt uskottellakseen kansalaisille, että hallituksen toimet olisivat välttämättömiä. Persut on tällä ja Timo Soinin (ps) johtamistyylillä saatu pysymään ruodussa.

Sipilän toimia näyttää kuitenkin yhä selvemmin ohjavan lyhytnäköinen valtapolitikointi. Sillä hän yrittää kahmia poliittista ja taloudellista valtaa taustaryhmälleen kansalaisten kustannuksella.

Toistaiseksi Sipilän hallituksessa oman taustaryhmänsä etujen ajamisessa on kunnostautunut kuitenkin Kokoomus. Puolue on saanut siihen miljonääripääministerin ja kepun liberaalisiiven tuen. Takapakkiakin on Alexander Stubbin (kok) hankkeille tosin tullut. Sote-ratkaisussa kokoomus näyttää kuitenkin saavan kuitattua tukijoilleen jättipotin.

Härskeimmin puolue-etujensa ajamisessa profiloitui sote-uudistuksessa kuitenkin itse pääministeri Sipilän Kepu. Torstaina esittämällään julkisuusteatterilla hän osoitti olevansa lähes keinoja kaihtamatta valmis ajamaan maamme entistä syvempään kriisin, ellei saa tahtoaan määräämässään aikataulussa läpi. Puolueen etu näyttää menneen suvereenisti isänmaan ja kansalaisten edun edelle.

Vastaavaa narripeliä ei Suomen pääministeriltä ole tiettävästä aiemmin nähty. Se, ettei totuudellisuus näytä kuuluvan edes pääministerin ominaisuuksiin, on julkisessa toiminnassa vakava vaara yhteiskuntakehityksen tulevaisuuden kannalta. Esimerkin voima on merkittävä etenkin kielteiseen suuntaan.

Pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Stubb ovat lausunnoillaan ja toiminnallaan tulleet turhentaneeksi perustuslainkin merkitystä. Terveessä kansanvaltaisessa järjestelmässä he epäilemättä olisivat jo joutuneet jättämään ministerintehtävänsä.

Asiantuntijoiden mukaan sote-uudistuksella tavoiteltu rakenteellinen pitkän aikavälin kustannussäästö olisi  oikein toteutettuna 3 miljardia euroa. Se kattaisi peräti kolmanneksen koko kestävyysvajeesta. Asiantuntijat ovat myös vahvistaneet, että tämä voidaan tavoittaa ainoastaan, jos sote-alueita on enintään 12. Varmimmin se toteutuu, jos niitä olisi vain 5.

Tämän tiedon pääministeri tiedotustilaisuudessaan visusti salasi ja johti kansalaisia harhaan. Tämän hän todennäköisesti teki täysin tietoisesti. Hän esitti sote-alueita olisi 18 pönkittämällä esitystään uhkauksin ja vakuutuksin, jotka osoittautuivat lopulta kestämättömiksi. Ilmeisenä motiivina ei ollut isänmaan ja sen kansalaisten paras vaan oman puolueensa valta-aseman vahvistaminen.

Sote-ratkaisussa Kepu saikin pääministeri Sipilän tempulla läpi maamme jakamisen 15 sote-alueeseen sekä puolueen valta-aseman vahvistamisen sillä, että maa jaettaisiin kuitenkin 18 itsehallintoalueeseen. Asiantuntijoiden lausuntojen perusteella tämä kuitenkin vaaraa perustuslain edellyttämät yhdenvertaiset sote-palvelut ja tulee tulee vieläpä kalliiksi kansalaisille.

Sipilä oli valmis uhraamaan paitsi pääministerin arvovallan myös hallituksen tulevaisuuden tavoitteensa saavuttamiseksi. Se, että Kokoomus suostui pääministerin kiristykseen oli tulevaisuuden kannalta raskas virhe.

Kokoomus "taipui" tähän kuitenkin lehmänkaupalla, jolla sote-alan suuryrityksille annettiin niin sanotun valinnanvapauden varjolla oikeus veromaksajien varoilla kilpailla veromaksajien ylläpitämien julkisten sote-palveluiden kanssa. Järjettömämpään julkisten varojen haaskausta tuskin voi kuvitella olevan muu kuin veronmaksajien rahojen polttaminen Senaatintorilla.

Näin hallituspuolueet siis sopivat etuuksien jakamisesta kansalaisten kustannuksella meneillään olevassa pesänjaossa Suomi-neidon ruumiin päällä.

Jos kokoomus olisi pitänyt kiinni rajasta, jonka asiantuntijat sote-uudistuksen onnistumiselle asettivat, eikä suostunut kaupankäyntiin, pelkästään Persujen tuella Kepu ei olisi päässyt käyttämään uudistusta lypsylehmänään. Tällaiselle ratkaisulle tuskin olisi Suomen eduskunnasta enemmistöä koskaan saatu.

Lähin vaihtoehto kokoomuksen korvaamiselle hallituksessa olisi ollut RKP:n ja KD:n ottaminen hallitukseen. KD tuskin kuitenkaan olisi taipunut Kepun vaatimuksiin sote-alueiden määrästä, luultavasti ei myöskään RKP.

KD:ssa on vahvaa asiantuntemusta paitsi talouden etenkin sote-alalla. Näin kauaskantoisessa hankkeessa on hyvin vaikea kuvitella, että KD olisi suostunut vaarantamaan uudistuksen onnistumisen sote-palveluiden toimivuuden ja kestävyysvajeen kuromiseksi tavoiteltavien kustannussäästöjen osalta.

Kompromissi olisi siinäkin tapauksessa pitänyt toteuttaa muulla tavoin kuin vaarantamalla sote-uudistuksen onnistumisen, vaikka sitten suostumalla vain kieroon ratkaisuun useammasta itsehallintoalueesta, kuten tehtiinkin. Sote-palveluiden avaaminen "vapaalle" kilpailuille julkisten palveluntuottajien kanssa tuskin olisi mahtunut KD:n keinovalikoimaan.

Epäilemättä pääministeri Sipilä tiesi tämän käytyään torstaina neuvotteluja opposition edustajien kanssa. Kokoomukselle ei ratkaisusta siis myötätuntoa heru.

Nähdyn sote-teatterin seurauksena pääministeri ja hänen johtamansa hallitus ovat menetäneet viimeisetkin uskottavuuden rippeet. Tiedämme tämän jälkeen, ettei pääministeriin ole luottamista eivätkä hänen uhkauksensa ja aikarajansa ole kuin bluffia, jolla hän yrittää jyrätä tavoitteitaan. Valtiovarainministerin lausuntojen osalta uskottavuus on rapissut jo aiemmin.

Onkin huomattava, että kun Sipilä, Soini ja Stubb puhuvat luottamuksesta, he eivät suinkaan tarkoita kansalaisten luottamusta. he tarkoittavat sillä keskinäistä luottamusta siitä, mitä he keskenään salassa sopivat tekevänsä kansalaisten selän takana.

Hallituspuolueet ja niiden ministerit ovat kuitenkin toimistaan vastuussa kansalaisille. Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle. Äänestäjillä ja veronmaksajilla on sen takia perustuslaillinen oikeus tietää, mitä kaikkea hallitus heidän kustannuksellaan tekee. 

Yle (toimittaja Tiina Merikanto) ja Lännen media ansaisevat kiitosta perjantaina julkaisemistaan sote-taustatiedoista. Nyt kun hallituksen moraalinen mädännäisyys on käynyt julki, median tulee jatkossa entistä valppaammin seurata ja tutkia muutakin pääministerin ja hallituspuolueiden puliveivausta sekä kriittisesti arvioida ja totuudellisesti tuoda julki sitä koskevaa tietoa.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vallankumouksen 50-vuotisjuhlissa Sergei totesi: me ollaan maailman rikkain valtio.
Ivan: oot sä jo kännissä?
Sergei: ei, Ivan, ihan oikeesti; kaikki on varastaneet valtiolta 50 vuotta, ja vieläkin on jotakin varastettavaa jäljellä!

valinnanvapaus, hallintohimmelit, psykiatripula: mun lompakko paisuu!

PS. oot helkutin älykäs mies, miten voit olla KD:ssä :-)

Petteri Hiienkoski

Hyvin tiivistetty! Sote-ratkaisu on lehmäkauppojen äiti, sillä se tehtiin Suomi-neidon paarien äärellä.

PS. Kiitos kohteliaisuudesta, sikäli kuin se sellaiseksi oli tarkoitettu. Kristillisdemokratia on puolueideologioista sellainen, johon voin hyvällä omallatunnolla sitoutua.

Toimituksen poiminnat