Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Brittihallitus esitti uhkavaatimuksensa EU:lle

  • Vuodesta 2010 brittihallitusta johtanut konservatiivipääministeri David Cameron kiristää EU:lta erivapauksia.
    Vuodesta 2010 brittihallitusta johtanut konservatiivipääministeri David Cameron kiristää EU:lta erivapauksia.

Britannian pääministeri David Cameron on esittänyt vaatimuksensa EU:n uudistamisesta.

Ennen viime keväänä voittamiaan parlamenttivaaleja Cameron lupasi EU-epäilijöitä miellyttääkseen järjestää kansanäänestyksen maansa EU-jäsenyyden tulevaisuudesta, mikäli konserviitivit voittavat ja hän tulee valituksi uudelleen pääministeriksi.

Kansanäänestys on määrä järjestää vuoden 2017 loppuun mennessä. Joidenkin EU:n yhdentymistä tarkkailevien arvion mukaan Britannian EU-ero ”Brexit” tarkoittaisi vääjäämättä myös EU:n hajoamista – ainakin sellaisena kuin sen tunnemme.

Cameron on ilmoittanut, että ennen kansanäänestyksen järjestämistä, brittihallitus pyrkii uudistamaan unionia vastaamaan paremmin brittien etuja. 

Hänen mukaansa unionilla on neljä keskeistä ongelmaa, joista kolme hän on esittänyt jo aiemmin: Euroalueen ongelmat, Euroopan kilpailukyvyn kriisi sekä demokratiakuilu EU:n ja sen kansalaisten välillä, mikä ilmenee demokraattisen vastuun puutteena. Nyt hän lisäsi näihin laajamittaisen vapaan liikkuvuuden hyväksikäytön Euroopassa.

Brittipääministeri vaati, että

  1. Britannialle ja muille euroalueen ulkopuolisille jäsenvaltioille annetaan takeet yhtäläisestä pääsystä EU:n sisämarkkinoille
  2. unioni keskittyy kilpailukyvyn tehostamiseen asettamalla tavoitteen kilpailukykyä rasittavan sääntelyn vähentämiseksi
  3. Britannialle annetaan takeet erivapaudesta jättäytyä unionin perusperiaatteen edellyttämän tiiviimmän yhdentymisen ulkopuolelle ja jäsenmaiden kansallisten parlamenttien asemaa EU:n päätöksenteossa vahvistetaan
  4. Britanniaan suuntautuvaa maahanmuuttoa rajoitetaan esimerkiksi pidättämällä työssäkäyviltä maahanmuuttajilta neljäksi vuodeksi oikeus päästä nauttimaan ansiotyön etuja, kuten verohelpotuksia ja sosiaalietuuksia

Lisäksi Cameron vaati rajoituksia EU:n päätöksentekoon. Hän esitti määrävähemmistösäädöksiä, joiden avulla voi torjua aloitteita, jos ryhmä EU-maita on tietyissä asioissa samaa mieltä. Tämä tarkoittaisi rajoitettua veto-oikeutta.

Pääministeri uhkasi unionia ja sen jäsenmaita varottamalla, että hän on valmis kannattamaan maansa eroa EU:sta, elleivät uudistukset toteudu onnistuneesti.

Cameron vaati neuvottelujen aloittamista kansainvälisoikeudellisesti sitovasta valtiosopimuksesta EU:n kanssa mahdollismman pian. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan keskustelut voidaan aloittaa EU-huippukokouksessa jo ensi viikolla. 

Voiko EU taipua brittipääministerin vaatimuksiin? Mitä erivapauksien salliminen tarkoittaisi muille jäsenvaltioille ja EU:lle kokonaisuutena? Mikä ylipäätään pitää Britanniaa EU:n jäsenenä? Hajoaako EU, jos Britannia kuitenkin eroaa siitä?   

Petteri Hiienkoski

 

Lähteet:

Britain's Cameron appeals to EU reform doubters at home, abroad (LONDON | By Kylie MacLellan and Elizabeth Piper, Reuters; Tue Nov 10, 2015 7:38am EST)

Cameron puhui EU:n uudistamisesta – maalaili veto-oikeutta (MTV Julkaistu 10.11.2015 12:14)

David Cameron: battle for EU reform is not ‘mission impossible’ (Nicholas Watt Chief political correspondent, The Guardian, Tuesday 10 November 2015 08.34 GMT )

David Cameron: EU reform is 'mission possible' (BBC)

EU referendum: David Cameron sets out his demands to Europe - live (By Michael Wilkinson, Political Correspondent The Telegraph 10:47AM GMT 10 Nov 2015)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kohta 1. Ovatko britit huomanneet, että euroalueen ulkopuolelle jääminen haittaa kaupankäyntiä ?

Petteri Hiienkoski

#1. Hyvä kysymys. Ainakin pelko jäämisestä sisämarkkinoiden ulkopuolelle on epäilemättä vakava.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikö heillä ole - niinkuin meillä - ETA-sopimus.
Jos me eroamme EUsta, kaupankäynti ei ainakaan EUn sisällä muutu vaikeammaksi. Meillä kun on ETA-sopimus.
Päinvastoin - itsenäisenä valtiona Suomen olisi helpompi toimia. En tosin tiedä Iso-Britannian ETA-statusta.

Henry

Petteri Hiienkoski

#5. Pelkkä ETA ilman EU-jäsenyyttä tarkoittaa sitä, että on tosin osa EU:n vapaakauppa-aluetta, mutta joutuu hyväksymään kaikki direktiivit sellaisenaan voimatta vaikuttaa niiden sisältöön. Tämä ei siis ole Britannialle vaihtoehto.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #19

Miksi ei? Niinhän Norjakin tekee. Ja soveltaa niitä EU-lainsäädäntöjä mitkä se itse haluaa.
Tämän myötä Norja on itsenäinen valtio - toisin kuin me "siellä ytimessä".

Henry

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kun Britannia ei ole kuulunut sen kummemmin Schengeniin kuin euroonkaan tähänkään asti, antaisin Tuskille neuvotteluohjeen: sano tervemenoa.

Brittikirjallisuuden hintojen kohtalo toki harmittaisi siihen asti, kun UK:n seuraava hallitus aloittaisi neuvottelut uudelleen liittymisestä.

Petteri Hiienkoski

#2. Epäilen kuitenkin että EU-nössöt antavat vain lisää myönnytyksiä briteille, joiden jäsenmaksuosuuksiakin jo maksamme.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kun gentlemanneista puhutaan, tulee minun mieleeni kuitenkin Britannian rautaiset naiset, joiden edesottamukset ehkä parhaiten kuvaavat todellisuutta.

Ensimmäisenä on tietenkin viisas, määrätietoinen, rajattoman turhamainen ja itsekäs neitsytkuningatar Elisabet I, joka hallitsi 1558 -1603 lukuisten rakastajiensa avustamana. Hänelle oli ominaista kylmä kavaluus, brutaali arkailemattomuus ja tekopyhä kainostelu. Kun suomalaisia kuvaa sana sisu, niin englantilaista luonnonlahjaa kuvaa sana cant, joka pitää kaikkea sitä hyvänä ja totena, mikä kulloinkin tuo mukanaan käytännöllisiä etuja. Jos englantilaisesta jokin asia on jostakin syystä epämieluista, selittää hän sen synniksi ja epätotuudeksi.

Brittiläinen imperiumi lähti liikkeelle merirosvouksesta, merhant adventures, rosvoilevat kauppiaat ja merenkulkijat, jotka kuninkaallisin erioikeuksin ryöstelivät eri puolilla maailmaa. Sodan sattuessa puhuttiin kaappareista. Kauppakomppaniat olivat toimiluvan saaneita yhtiöitä merentakaisten maiden riistämiseksi. Salakuljetus, merirosvous ja orjakauppa seisoivat kummeina brittiläisen kapitalismin kehdon ääressä.

(Lähde: Egon Friedell, Uuden ajan kulttuurihistoria I)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuuntelin pääministeri David Cameronin puheen suorana, ilman YLE:n tai muun median valikoivaa uutistarjontaa siitä.
Se oli hyvin strukturoitu, selkeä, perusteltu ja painava. Olisin tyytyväinen, jos Suomesta löytyisi pääministeri, jonka hallitus olisi miettinyt yhtä perusteellisesti maan jäsenyyksiä - sekä etuja että haittoja - ja nostaisi tosiasiat laajaan ja kunnioittavaan kansalaiskeskusteluun ja tarvittaessa kansanäänestykseen. Ja tietäisi, mitä haluaa.
David Cameronin mukaan itsenäisillä valtioilla on lisäksi oltava oikeus suojautua EU:n mielivaltaa vastaan. Eurokriisi ja Schengen-munaukset kuuluvat näihin.
Blogista puuttui se puheen osa, jossa Cameron totesi, ettei Britannia ole mukana sellaisessa EU-prosessissa, jonka pääteasemana olisi liittovaltio.

Hieman huvitti Cameronin 'persuuntuneet' kielikuvat "eri kokoisista lippiksistä" ja "vähemmän Eurooppaa", mutta parempaa Eurooppaa. Cameronia ei silti ole nimetty pölhöpopulistiksi. :-)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Valitettava laiminlyönti. Nimetään nyt sitten: Cameron on pölhöpopulisti. Saahan EU:sta erota, jos keksii, miten oma vienti pärjää.

Tuo "suojautuminen" EU:n "mielivaltaa" vastaan on vähän hassunkurinen ajatus: ikään kuin jotkut jumalat tai marsilaiset tai ehkä venäläiset tai amerikkalaiset olisivat keksineet nämä eurot ja Schengenit. Eivät ole, kyllä ne ovat jäsenmaiden omia ideoita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Saahan EU:sta erota, jos keksii, miten oma vienti pärjää."

Onko EU siis suljettu sisäänlämpiävä yhteisö joka voi kieltää jäsenmaidensa kansalaisia ostamasta joistain määrätyistä vihamielisistä valtioista yhtään mitään? Norja joutuu maksamaan parisataa miljoonaa euroa vuosittain saadakseen myydä tähän "vapaakauppaliittoon", Suomi joutuu maksamaan paljon enemmän. Kallis liitto.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä britit tekevät kauppaa eurooppalaisten kanssa eroamisensa jälkeenkin. Myyvät sekä ostavat.
Unioni on kaatumisen partaalla lopputuloksesta huolimatta. Jos Englanti eroaa, saattaa muitakin maita lähteä unionista. Jos taas Englanti kiristää itselleen erityisoikeuksia, tulevet muut tekemään samaa. Buf.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #10

Jos britit ajautuvat ulos EU:sta heidän EU:n välille ymmärtääkseni nousisi tullimuuri ilman erillistä tullivapaussopimusta. Se olisi taas olisi brittien kaupalle kova takaisku ja varmasti tuntuisi kansantaloudessa.

EU:n hajoaminen on varteenotettava mahdollisuus, enkä pidä sitä hyvänä asiana Suomen kannalta. Ainakin liittovaltion kannattajat yrittävät sen takia pitää yhdentymiskehitystä yllä vaikka hitaanakin: jos keskihakuvoima loppuu tilalle pelätään tulevan keskipakoisvoima.

Sen takia olisi mielestäni tarpeen vahvistaa vaihtoehtoista visiota EU:sta itsenäisten valtioiden liittona. Tämäkin visio kaipaa imua pysyäkseen houkuttelevana.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

ETA-sopimus on se, joka määrittelee EU:n sisäisen kaupan puitteet.
Vaikka eroaa EUsta, niin ETA jää voimaan, eli vientiin eroaminen ei vaikuta mitenkään.

Henry

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #11

Siteerataanpa nyt Cameronin omaa puhetta:

"Norja kuuluu yhteismarkkinoihin, mutta sillä ei ole sananvaltaa sääntöjen asettamiseen... 10 000 sääntöä viimeisen 20 vuoden aikana...

...Yhteismarkkinoilla on sääntönsä. Emme aina saa niistä, mitä haluamme. Mutta meillä on enemmän vaikutusvaltaa niihin EU:n sisältä...

EU:n jäsenyys antaa meille vapaakauppasopimukset yli 50 maan kanssa joka puolella maailmaa. Näiden sopimusten uudelleen luominen tyhjästä ei olisi nopea eikä helppo prosessi."

https://www.gov.uk/government/speeches/prime-minis...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #15

"Norja kuuluu yhteismarkkinoihin, mutta sillä ei ole sananvaltaa sääntöjen asettamiseen... "
Ei ole ei. Mutta Norja voi valita mitkä säännöt se haluaa säätää omassa parlamentissa.
Norjan parlamentti ei ole kumileimasin. Siinä on se pointti.

Henry

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #17

"Ne 30 maata, jotka muodostavat ETA:n, muodostavat suurimmat yhtenäiset markkinat koko maailmassa. Markkinat ulottuvat Pohjoiselta jäämereltä Välimerelle asti. Alueella asuu yli 500 miljoonaa kuluttajaa. ETA:n ansiosta Euroopan sisämarkkinoiden neljä perusvapautta - tavaroiden (maataloustuotteita lukuun ottamatta), palvelujen, henkilöiden ja pääoman vapaa liikkuvuus - on laajennettu koskemaan EU:n lisäksi myös EFTA-maita.

EFTA-maat ottivat käyttöön Euroopan unionin sisämarkkinoiden säännöt, eli kaikki direktiivit, asetukset ja päätökset, jotka ovat tarpeellisia, jotta sisämarkkinat toimisivat kunnolla. Lisäksi EFTA-maat toimivat yhteistyössä joillakin sisämarkkinoita tukevilla aloilla, kuten tutkimus, ympäristönsuojelu ja kuluttajansuoja."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_talousalue

Petteri Hiienkoski

#7. Kiitos täydennyksestä!

Uutisointi Suomessa oli päivällä niukkaa eikä Yle tuonut edes vaatimusten pääkohtia kunnolla esiin.

Cameronin vaatimukset ansaitsevat sen, että niitä arvioidaan vakavasti.
Erouhkauksella siivitettynä ne eivät tosin anna kovin rakentavaa mielikuvaa briteistä.

Mielestäni pääongelma on siinä, että Cameronin tavoite näyttää olevan ensisijaisesti kiristää briteille erivapauksia eikä niinkään uudistaa unionia.

Hän voi esittää tällaisia vaatimuksia ja heille ollaan valmiita antamaan erivapauksia. Merkel antoi ymmärtää, etteivät vaatimukset ole ongelma vaan niistä voidaan neuvotella. Pelkäänpä, että erivapauksista briteille voidaan neuvotella muttei toisenlaisesta EU:sta.

Jos tulkitsen oikein nyt ryhdytään etsimään Britannialle sille sopivia jäsenyysehtoja. Mutta entäpä, jos joku muu jäsenmaa esittäisi jotain vastaavaa, suostuttaisiinko sen kanssa edes neuvottelemaan erityisehdoista?

Federalisteilla on tällä hetkellä yliote EU:sta. EU-keskustelu pyörii vuodesta toiseen kapeasti vain integraation ympärillä.

Yhdentymisen tiivistäminen on sisäänrakennettuna EU-järjestelmiin ja periaatteisiin. Kysymys on integraatioteorian mukaisesti vain yhdyntymisen etenemisestä ja sen nopeudesta. Integraatio on pääsääntö, johon on vain poikkeuksia ja hidasteita, kuten erivapaudet briteille.

Liittovaltiokehitys on se, mihin yleensä edelleen otetaan kantaa: sitä joko kannatetaan tai vastustetaan.

Kokonaisvaltainen ja uskottava kehitysvaihtoehto ja vaihtoehtoinen visio EU:sta itsenäisten valtioiden yhteisönä, jota esimerkiksi KD kannattaa, loistaa pitkälti edelleen poissaolollaan tai sitä pidetään marginaalissa. Cameronin on brittien osalta samoilla linjoilla mutta EU-kehittämisvisiona se näyttäisi jäävän tässä suhteen puolitiehin.

"EU on Suomen tärkein kansainvälinen yhteistyöfoorumi ja tärkein kansainvälinen viiteryhmä maailmanpolitiikassa. Vastustamme liittovaltiokehitystä. EU:n pitää keskittyä toiminnassaan niihin asioihin, joissa yhteistyöllä voidaan saavuttaa olennaista lisäarvoa kansalliseen politiikkaan. Sisämarkkinoita on kehitettävä edelleen. EU:n ei pidä tunkeutua aloille, jotka perussopimuksissa on rajattu jäsenmaille kuuluviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi opetus-, sosiaali- ja terveystoimi. Haluamme säilyttää jäsenvaltioiden kansallisen päätäntävallan budjetista ja verotuksesta sekä kehittää EU:ta itsenäisten valtioiden yhteisönä. EU:n budjetin ja Suomen jäsenmaksujen pienentämisen on oltava Suomelle keskeinen tavoite." (KD A:sta Ö:hön.)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No, jos Cameronin puhe riisutaan populistisesta sumuverhosta, päävaatimus näyttäisi olevan tämä:

"As the Eurozone moves ahead, any changes it decides to make – like the creation of a banking union – must be voluntary for non-Euro countries, never compulsory.

Taxpayers in non-euro countries should never bear the cost for operations to support the Euro as a currency."

Tuohan nyt ei kovin pahalta näytä, koska Cameron itse haluaisi kuitenkin pitää yhteismarkkinoiden syventämisestäkin kiinni kynsin hampain:

"The new plans to deepen the single market in services and digital will mean new opportunities for millions of British businesses to operate more easily anywhere in Europe."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vuorela esittää että EU kostaa Englannille jos eroaa. Selkeää manipulaatiota kritiikin estämiseksi on kyllä ollutkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Missä niin esittää? Britit tekevät ihan itse mitä tekevät.

Toimituksen poiminnat