Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

ISIS-järjestön lyöminen edellyttää maasotatoimia

Presidentti Francois Holland vaatii, että ISIS on tuhottava. Hän on ilmoittanut, että vaikka Ranska edelleen vastustaa Syyrian presidentti Bashar al-Assadin pysymistä vallassa, päävihollinen on ISIS.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen on viimein havahduttu siihen, ettei ISIS:stä voi sotilaallisesti lyödä yksinomaan ilmapommituksilla.

Ranskassa paluun politiikkaan tehnyt ex-presidentti Nicolas Sarkozy vaati eilen, että länsivallat tiivistävät yhteistyötä Venäjän kanssa. Tilanne, jossa ISIS:stä vastaan taistelee kaksi liittoumaa, on hänen mukaansa kestämätön.

Presidentinvirkaan todennäköisesti uudelleen tähtäävä Sarkozy tarkoittaa käytännössä sitä, että lännen tulee tavallaan liittoutua Assadin kanssa. Vuoden 2012 alussa hän presidenttinä toimiessaan syytti Assadia kansansa joukkomurhaajaksi ja vaati tätä luopumaan vallasta. Vielä viime kesänä hän oli sitä mieltä, että Assad ja ISIS olivat liittolaisia, joita vastaan on taisteltava yhtä aikaa. Pariisin pommi-iskut ovat kuitenkin pakottaneet uudelleenarviointeihin.

Painetta on vihdoin lisätty Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien saamiseksi neuvottelupöytään Syyrian sisällissodan lopettamiseksi.

Tämä on viimein tuottanut myös tulosta. Johtavien talousmaiden G20-ryhmän kokouksessa eilen Barack Obama ja Vladimir Putin olivat yhtä mieltä Syyriaa koskevien, YK:n välityksellä käytävien neuvottelujen tarpeellisuudesta. Neuvotteluihin liittyisi myös tulitauko. Niiden jälkeen seuraisi poliittinen siirtymäaika, jonka kuluessa valta Syyriassa vaihtuu. 

Painetta on lisätty myös Venäjän Syyria-operaation kohdentamiseksi enemmän ISIS:tä vastaan. Venäjä on Kremlin mukaan tehnyt ilmaiskuja Assadin joukkojen maalinosoituksen perusteella. Pommitukset ovat tämän takia kohdistuneet ensisijaisesti hallituksen joukkoja vastaan taistelevien kapinallisten asemiin.

Kremlin mukaan Yhdysvallat on ollut haluton yhteistyöhön taistelussa ISIS:stä: se ei ole luovuttanut Venäjän toivomia todustelutietoja ISIS-taistelijoiden asemista.

Yhdysvaltojakin on vaadittu tehostamaan ISIS:stä vastaan käytävää taistelua. G20-kokouksessa Obama lupasi koventaa otteita äärijärjestön nujertamiseksi Syyriassa. 

ISIS-järjestön vallan säilyttämisen ja sotilaallisen menestymisen kannalta välttämättömien rahoitusvirtojen katkaiseminen on tiedetty tarpeelliseksi jo kauan. Arvioiden mukaan ISIS saa jopa 40 miljoonaa dollaria kuukaudessa tuottamalla ja salakuljettamalla öljyä.

ISIS on kuitenkin saanut jatkaa öljykauppaa ja rahoittaa sillä toimintansa ilman että siihen olisi tehokkasti onnistuttu puuttumaan. Turkki ja Persianlahden arabimaat eivät ole innostuneet asiasta.

ISIS-vastaisen taistelun sijasta ne ovat Yhdysvaltain tavoin olleet halukkaampia tukemaan Assadia vastaan taistelevia kapinallisia. Heitä on tuettu siinä määrin avokätisesti, että varoja ja aseita arvioidaan päätyneen myös jihadisteille, mahdollisesti ISIS-taistelijoillekin. Maat ovat myös olleet kiinnostuneempia keskittämään voimiaan Jemenin shiilaisia huthi-kapinallisia vastaan käytävään taisteluu. Tämä liittyy osaltaan kysymykseen alueellisesta voimatasapainosta shiiojen ja sunnien välillä.

Turkin ja Persianlahden arabimaiden intressit taistella ISIS:tä vastaan ovat vähäisemmät kuin tukea sunni-jihadistien taistelua Assadin shiialaista alawiittihallitusta vastaan. Lisäksi on huomattava, että saudien valtionuskonto, wahhabilaisuus ei ole kaukana salafismista, jota ISIS edustaa.

Assadille uskolliset joukot sotivat nyt Libanonin Hisbollah-taistelijoiden ja Iranin vallankumouskaartin rinnalla sunni-kapinallisia vastaan. Syyrian armeijan on kerrottu  Venäjän ilmaiskujen tukemana vallanneen kapinallisille menettäminään alueita.

The New York Timesin mukaan Yhdysvallat on nyt iskenyt ISIS-äärijärjestö käyttämää öljynkuljetuskalustoa vastaan. Viranomaislähteiden mukaan maan sotilaskoneet ovat tuhonneet yli sata säiliöautoa lähellä Deir ez-Zorin kaupunkia Irakin rajan tuntumassa. Se on Syyrian keskeistä öljyntuotantoaluetta. Turkista lähteneet lentokoneet tulittivat ja pommittivat säiliöautojen kokoontumispaikkaa, jossa oli lähes 300 autoa. Tarkoitus on estää ISIS:tä rahoittamasta toimintaansa öljyntuotannolla.

Läntisten sotilastietojen mukaan ISIS olisi Irakissa kärsinyt merkittäviä kalusto- ja miehistötappioita länsivaltojen ilmaiskujen seurauksena. Pariisiin tehtyjen terrori-iskujen on arvioitu olevan vastareaktio näistä menetyksistä. ISIS on ilmeisesti joutunut vetäytymään enemmän Syyrian puolelle. Tappiot rintama-alueella eivät kuitenkaan ole estäneet ISIS:tä jatkamasta terroriaan hallitsemillaan alueilla.

Todennäköisyys sille, että Ranska lähettää Syyriaan maajoukkoja taistelmaan ISIS:tä vastaan kasvaa hetki hetkeltä. Operaation onnistumiseksi Ranska tarvitsee kaiken mahdollisen sotilaallisen ja poliittisen tuen. Sitä presidentti Hollande epäilemättä tulee seuraavaksi pyytämään Nato-liittolaisiltaan.

Tähän viittaa Hollanden toteamus, jonka mukaan maahan on hyökätty: Ranska on sodassa!

Brittipääministeri David Cameronin eilinen ilmoitus siitä, että britit seisovat yhdessä ranskalaisten rinnalla realisoitunee Syyrian maaperellä nopeammin kuin arvataankaan.

Teidän arvonne ovat meidän arvojamme, teidän tuskanne on meidän tuskamme, teidän taistelunne on meidän taistelumme, ilmaisi Cameron solidaarisuutta ranskalaisille ja varoitti myös mahdollisista brittiuhreista.

Nähtäväksi jää, onko Syyria-politiikassaan epäonnistunut Obama valmis lähettämään alueelle maajoukkoja ja kantamaan vastuutaan Lähi-idän katastrofin jälkien siivoamiseksi. 

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat