Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Hurahtiko persuministeri avunantolausekkeen myötä EU-uskoon?

Puolen vuoden hallitusvastuu näyttää hioneen viimeisetkin särmät persuministerien EU-kriittisyydeltä. Vaikuttaa siltä, että avunpyyntö – jonka Ranskan hallitus EU:n avunantolausekkeen perusteella Pariisin terrori-iskujen jälkeen esitti – on pehmittänyt puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) oikein kunnolla. Partiopoika on partiopoika EU:ssakin.

Puolustusministerin mukaan hallitus valmistelee nyt kiireellä lakia, joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon EU:n turvatakuiden puitteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen armeijan joukkoja voitaisiin lähettää sotimaan muiden EU-maiden puolesta.

Lainmuutoksen jälkeen EU-maiden avunantolauseke velvoittaisi Suomen lähettämään sotajoukkojaan sotimaan esimerkiksi Viron tai Latvian puolesta, jos paikallinen venäläisvähemmistö näissä onnistuisi saamaan Venäjän lähettämään "rauhanturvaajia" sen avuksi. Vetoaminen siihen, että hallituksen olisi tehtävä sotilasavusta erillinen päätös, tuntuu tyhjänpäiväiseltä. Avunantolauseke velvoittaa näet auttamaan hyökkäyksen kohdetta kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Nyt persuministeri harkitsee jo kantahenkilökunnalle pakollista palvelua kriisinhallinnassa! Hänen mukaansa syynä olisi EU:n keskinäinen avunantovelvoite, joka voi lisätä tekijöiden tarvetta.

Ministeriltä näyttää ranskalaispyörityksessä unohtuneen sekin, että Lissabonin sopimuksen avunantolauseketta tulisi soveltaa vain YK:n peruskirjan artiklan 51 mukaiseen avunantoon sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle.

Sotilaalliset kriisinhallintaoperaatiot edellyttävät YK:n turvallisuusneuvoston valtuutuksen artiklan 39 perusteella. Sen takia Ranska ei vedonnutkaan EU:n yhteisvastuulausekkeeseen, joka on tarkoitettu terrorismitapauksiin, ettei tarvitsisi viedä tapausta turvallisuusneuvoston päätettäväksi.  

...kun puhutaan keskinäisen avunannon velvoitteesta, niin siinä täytyy tietysti olla lihaa luiden päällä, joten tätä joudutaan pohtimaan, totesi persuministeri Hesarin haastattelussa.

Valitettavasti Suomi-poikaa viedään nyt terrorismin vastaisen sodan nimissä kuin pässiä narusta teuraaksi EU-suurvallan lihamyllyyn Lähi-itään. 

Tämä on harkitsematonta ja lyhytnäköistä puolustuspolitikointia. Vaikea on nähdä, että tämän polun päässä olisi odotettavissa mitään hyvää.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Otsikossa pikkukirjoitusvirhe; avunanto.

Petteri Hiienkoski

Toimituksen poiminnat