Anneli Auer on syytön miehensä murhaan

Oikeus toimii. Ulvilan murhajutussa se vain on kestänyt liian kauan: murhasta on kulunut jo 9 vuotta. Ratkaisun viipyminen Anneli Auerin tapauksessa ei ole niinkään oikeuslaitoksen vaan ennen muuta poliisitoiminnan heikkouden syytä. Poliisissa on virheistä otettu oppia. Tuskin riittävästi kuitenkaan.

Olen tutkistellut ja arvioinut sekä Auerin syyllisyyden että hänen syyttömyytensä tueksi esitettyjä perusteita esitutkinta-aineiston ja muiden julkisten tietojen avulla ennakkoluulottomasti ja kriittisesti.

Tämän perusteella korkeimman oikeuden tekemä ratkaisu olla antamatta valitusoikeutta vapauttavasta hovioikeuden päätöksestä oli mielestäni ainoa mahdollinen. Sitä oli myös itse hovioikeuden vapauttava päätös, jonka perustelut ovat poikkeuksellisen perusteelliset.

Aueria ei lukuisista ja ilmeisen sinnikkäistä yrityksistä huolimatta ole voitu todistaa syylliseksi miehensä Jukka S. Lahden murhaan. On jäänyt varteenotettava epäily siitä, että Auer on syytön ja että Lahden murhasi ulkopuolinen.

Huolimatta siitä, että poliisin esitutkinnassa tehtiin ilmeisiä virheitä, on tarpeetonta spekuloida sillä, että Auer olisi syyllinen sen takia, ettei sen osoittamiseksi ole poliisitutkinnan virheiden takia riittävää näyttöä. Huolimatta siitä, että on olemassa lukuisia asioita, jotka viittaavat Auerin syyllisyyteen, johdonmukaisempi päätelmä on kuitenkin se, ettei riittävää näyttöä syyllisyydestä ole löytynyt siitä yksinkertaisesta syystä, että hän on syytön.

Keskeisin syy, minkä takia itse kallistuin syyttömyyden kannalle, liittyy siihen, ettei Auerilla yksinkertaisesti ollut riittävästi aikaa tehdä murhaa ja mitä kaikkea se olisi häneltä edellyttänyt. Lisäksi päätelmääni vaikutti se, ettei lavastusteorialle – jonka mukaan Auer olisi murhannut miehensä ennen hätäpuhelua ja soittanut puhelun taustalla murhaamisesta valmistamaansa äänitettä – ollut osoittaa riittäviä uskottavia todisteita.

Se, että jonkin esitetään olevan mahdollista, ei tarkoita, että niin olisi tapahtunut. Tarvitaan todisteita. Sellaisia ei ole voitu esittää.

Lahden murhaajasta löytyy esitutkinta-aineiston perusteella runsaasti tietoja. Aikaa on tapahtumasta kulunut jo vuosia. Murhaaja on todennäköisesti kuitenkin edelleen jossain keskuudessamme.

Odotan, että poliisi selvittää murhan ja ottaa hänet kiinni. Erittäin vaikea on usko selityksiä, joiden mukaan "kaikki kivet on käännetty" eikä jatkotutkinnalle olisi perusteita.

Petteri Hiienkoski

 

Aiempia blogi-kirjoituksiani aiheesta:

Ulvilan murha I: Onko Auer sittenkään syyllinen? (19.9.2014)

Ulvilan murha II: Auer sittenkin syytön? (20.9.2014)

Ulvilan murha III: Mutta kuka murhasi Jukka S. Lahden? (21.9.2014)

Poliisin toiminta Ulvila-jutussa selvitettävä (20.2.2015)

Poliisitoimintaa parannettu mutta riittääkö se? (31.3.2015)

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu