Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Veronkierto verrattavissa järjestäytyneeseen rikollisuuteen

  • Nordean hallituksen johdossa Björn Wahlroos vastaa Pohjoismaiden suurimmasta finanssikonsernista (Kuva: Motopark / Wikipedia).
    Nordean hallituksen johdossa Björn Wahlroos vastaa Pohjoismaiden suurimmasta finanssikonsernista (Kuva: Motopark / Wikipedia).

Länsimaisten rahalaitosten ylläpitämä veronkierto maailmalla on markkinatalouden dopingia ja muistuttaa siirtomaa-ajan orjakauppaa. Ne, jotka hyötyvät siitä taloudellisesti, etsivät järjestelmästä porsaanreikiä jatkaakseen yksityistä voitontavoittelua vaikka tietävät keinon olevan väärä.

Veronkierto – olipa se laillista verosuunnittelua tai laitonta – on kuin pummilla matkustamista, jossa maksamaton lipun hinta pannaan muiden – yleensä vähävaraisempien – maksettavaksi. Mittakaava vain on monin verroin suurempi. Todellisuudessa veronkiertäjät varastavat yhteisistä varoista.

Veronkierto on markkinatalouden syöpä, joka nakertaa taloutta ylläpitäviä rakenteita. Dopingin tavoin se vääristää kilpailua antamalla siihen syyllistyville perusteetonta kilpailuetua.

Panaman paperit tuovat päivänvaloon sen, mitä finanssikonsernien yhteiskuntakelpoisten kulissien takana on tapahtunut ja tapahtuu. Tietovuoto muistuttaa siitä, etteivät veronkierrosta ole vastuussa ainoastaan toimijat, jotka sitä harjoittavat vaan myös rahalaitokset, jotka sallivat tai jopa tukevat sitä. Niiden toiminta on verrattavissa järjestäytyneen rikollisuuden harjoittamaan rahanpesuun.

Pohjoismaisen suurpankki Nordean osallisuus veronkiertojärjestelmän ylläpitämiseen on hätkähdyttävää. Nordean puolustuksena on se, että pankki kiristi veronkiertolinjaansa vuonna 2009 ja ilmoitti asiakkailleen, ettei sitä voisi enää käyttää veronkiertoon.

Panaman papereiden paljastukset, joiden mukaan toimintaa olisi ylläpidetty senkin jälkeen, asettaa pankkikonsernin ja sen johdon uskottavuuden kuitenkin koetukselle. Vakavaksi asian tekee se, että hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos tiesi asiasta oman kertomansa mukaan yhtiökokouksen aikaan maaliskuussa. Tilanne muuttuisi entistä vakavammaksi, jos ilmenisi, että asia olisi ollut johdon tiedossa jo sitäkin ennen.

Sen perusteella, mitä vuototiedot osoittavat, Wahlroosin väitteet, joiden mukaan Nordea ei ole tehnyt mitään väärää, kuulostavat falskeilta. Väite on ristiriidassa sen kanssa mitä hän toteaa:

Lainsäädännön, pankkisääntelyn tai meidän sisäisten sääntöjen mukaan on todettava, että kaikki on tehty valtaosiltaan, kuten kuuluu tehdä, Wahlroos sanoo.

Vaikka olisikin toimittu valtaosiltaan, kuten kuuluukin, ei se suinkaan ole samaa kuin että ei ole tehty mitään väärää.

Uskottavuutta ei lisää Wahlroosin selitys, jonka mukaan loppujen lopuksi puhutaan kuitenkin olemattoman pienistä rahasummista. Tämä samoin kuin selitys, jonka mukaan asian mittaluokka on paljon pienempi, kuin miltä se on vaikuttanut, ovat ongelman vähättelyä. Tämä kertoo paljon syvemmästä asiasta: vääristyneestä asenteesta.

Jos veronkierrossa olisi kysymys vain olemattoman pienistä rahasummista, miksi kukaan sellaisesta harjoittaisi? Olennaista on se, että lukuisista olemattoman pienistä rahasummista muodostuu niin valtava rahasumma, että se OECD:n arvion mukaan merkitsee jopa 10 prosentin veromenetystä valtioille.

Wahlroos, joka julkisuudessa on profiloitunut markkinatalouden puolestapuhujana, on pankkikonsernin hallituksen puheenjohtajana tekemässä karhunpalvelusta talousjärjestelmälle, jonka toimivuudesta hänen olettaisi kantavan huolta.

Huolimatta siitä, että kysymys Pohjoismaiden suurimman pankkikonsernin uskottavuudesta on sen taloudellisen aseman takia yhteiskunnallisesti merkittävä, ongelmana ei ole vain tämä yksi pankki vaan koko länsimainen finanssisektori. Wahlroosin huomautus, jonka mukaan Nordea ei ole myöskään ainoa pankki, jolla on kytköksiä veroparatiiseihin, on erittäin tärkeä muistaa, vaikkei se, että muut toimivat väärin kelpaakaan oikeutukseksi Nordean väärille toimille.

Ilman valtiovallan määrätietoisia toimia ja kansainvälisestä yhteistoimintaa, veronkiertoa on vaikea, ellei peräti mahdoton, saada kuriin. Valtioilla on kuitenkin lainsäädäntömonopoli ja suvereeni oikeus pakkovallan käyttöön lainsäädäntöpiirissään. Tähän perustui myös se, että orjuus aikanaan saatiin lakkautettua vaikka sen kitkeminen kestikin vuosisadan.

Demokraattinen järjestelmä antaa mahdollisuuden siihen, että poliittinen valta voisi ryhtyä asian vaatimiin toimiin ripeästikin. Kansalaisilla on näet valtaa, jos he vain käyttävät sitä. Puolueita ja poliitikkoja, jotka eivät sitoudu veronkierron vastaiseen toimintaan, ei kannata suosia eikä hyväksyä. Mitä enemmän päätöksentekijöihin kohdistuu poliittista painetta äänestäjien taholta, sitä nopeammin veronkiertoa ryhdytään kitkemään. Siihen ei tarvitse kulua sataa vuotta.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Aina voi äänestää jaloillaan, eikä siinä ole mitään arveluttavaa.

Petteri Hiienkoski

Niin voi. Sitten pitäisi vain varmistaa että vaihda toiseen vielä pahempaan pankkiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jotkut voivat äänestää jaloillaan myös maasta toiseen varallisuus mukanaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Länsimaisten rahalaitosten ylläpitämä veronkierto maailmalla on markkinatalouden dopingia .....? Aika tiukka määrittely.

Petteri Hiienkoski

Jep! Ei toimita yhteisten sääntöjen mukaan vaan otetaan lisäbuustia pimeän harmaalta alueelta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Myrsky Nordean vesilasissa on loppunut.

Panama-papereiden keskipisteeseen Pohjoismaissa joutunut Nordea on herättänyt viime päivinä suuria tunteita. Monet asiakkaat kansanedustajista lähtien ovat uhanneet vaihtaa pankkia veroparatiisikohun seurauksena. Pohjoismaissa myös monet piensijoittajat ovat äänestäneet jaloillaan ja myyneet osakkeensa.

Suomessa sen sijaan luotetaan osakkeeseen kuin kallioon. Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kertoo, että eilen ainoastaan suomalaiset piensijoittajat ostivat osaketta. Nordnetin pohjoismaiset asiakkaat myivät Nordeaa nettomääräisesti yhteensä kymmenellä miljoonalla eurolla, mutta suomalaiset ostivat lähes kolmella miljoonalla. Ulkomaisia sijoittajia Nordean pankkitoiminta ei häiritse lainkaan.

Eilen Nordean osakkeella kauppaa käyneistä suomalaisasiakkaista peräti 70 prosenttia osti osaketta. Nordea onkin noussut jo suomalaisasiakkaiden kolmanneksi omistetuimmaksi osakkeeksi. Suomalaiset ovat perinteisesti tykänneet sijoittaa vastavirtaan. Nordean kohdalla se vaikuttaa viisaalta päätökseltä, sillä osakkeen osinkotuotto on kurssilaskun myötä noussut jo kahdeksaan prosenttiin.

Se on jo samaa tasoa Helsingin pörssin keskimääräisen vuosituoton kanssa. Harvoin osakkeita on tarjolla näin korkealla pohjatuotolla. Nordea jakoi tänä keväänä osinkoa 0,64 euroa osaketta kohti. Ensi keväänä pankin odotetaan jakavan osinkoa keskimäärin 0,65 euroa.

Hyvää pankkia ei kannata kiukussaan jättää, koska on selvää, että toimintatapoja muutetaan ja ne ovat tulevaisuudessa parempia kuin kilpailijapankeilla. Liikeyrityksillä on tapana ottaa oppia hairahduksistaan. Omistan Nordean osaketta.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi

Hyvä kommentti. Veit käytännössä sanat suustani. Puhuisin kuitenkin myrskystä konjakkilasissa eikä sieltä tainnut juuri tilkkastakaan liituraitapuvulle roiskua. Hyvän ostopaikan se sijoittajalle tosin tarjosi :)

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommenteista, Ilkka Varsio!

Fokukseni ei ole Nordeassa vaan veronkierrossa. Nordealla on kokonsa takia esikuvallista merkitystä, minkä takia sen toimet ovat julkisuuteen nousseet. Jos Nordea ottaa tapauksesta opikseen, hyvä niin. Pelkään kuitenkin että useampi muu pienempi pankki, joka ei julkisuutta saa, jatkaa sitä, mistä Nordea nyt on joutunut tikun nokkaan.

Myös pankkien keskinäisen kilpailun vääristymisen estämiseksi on mielestäni välttämätöntä, että veronkiertoon osallistuminen sanktioidaan kattavasti tavalla, joka estää vapaamatkustajuuden mahdollisimman tehokkaasti.

Niinikään pienosakas =)

Toimituksen poiminnat