Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Ylen asenteellista uutisointia kuolemanrangaistuksesta

Tavan takaa törmää Ylen uutisia lukiessani siihen, että toimittaja on katsonut asiakseen levittää omia ideologispoliittisia näkemyksiään. Tämä voi tosin johtua myös siitä, että poliitikot ovat katsoneet asiakseen määritellä Ylen toiminnalle ideologisia tavoitteita.

Kylmän sodan aikana siihen kuului neuvostomyönteinen uutisointi ja itänaapurin ongelmista vaikeneminen tasapuolisesti molemmilla kotimaisilla. Nykyään valtamedia tosin yrittää kompensoida silloista suomettuneisuuttaan lähes päinvastaisella uutisoinnilla - ikään kuin journalistinen sokeus sillä paranisi.

Tämän päivän erikoisen tarjoaa Ylen uutisointi kuolemanrangaistuksen soveltamisesta terrorismirikoksiin.  Asia on tullut ajankohtaiseksi Turkin vallankaappausyrityksen yhteydessä. Toimittaja Johanna Kippo tietää valistaa tyhmiä suomalaisia siitä, että kuolemanrangaistuksen ottaminen käyttöön edes massamurhaajien kohdalla ei ole myönteistä kehitystä. Hän on haastatellut "ihmisoikeusjärjestö" Amnestyn tiedottajaa ja päätynyt kritiikittömästi levittämään järjestön poliittista agendaa Ylen pääuutissivulla.

Amnesty on valtamedian lellikkejä - yksi niistä, joihin normaalit journalistiset kriteerit eivät pure. Amnestyä koskeva kritisointikielto valtamedian uutisoinnissa on nykypäivän journalistista sokeutta pahimmillaan. Silloin jätetään sujuvasti näkemättä esimerkiksi siltä, että järjestö vastustaa oikeudenmukaista kuolemantuomiota massamurhaajille vaikka samanaikaisesti kannattaakin viattomien ihmisalkioiden murhaamista.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

No minun mielestäni alkio ei ole ihminen, mutta tästä asiasta toki olemme eri mieltä.

Mitä kuolemanrangaistukseen tulee, niin missä sillä on saavutettu joitakin positiivisia tuloksia? Minunkin mielestäni on olemassa ihmisiä, joita ei voi vapaaksi päästää, mutta tietääkseni ei missään ole kaduttu kuolemanrangaistuksen lopettamista. USA:ssa oli sellainenkin tapaus, jossa psyykkisesti sairas ihminen käveli osavaltion rajan yli, omassa osavaltiossa ei teloitettu ihmisiä, ja ampui ensimmäisen vastaantulijan, antautuen heti, koska halusi patologisessa syyllisyydentunnnossaan tulla teloitetuksi. Niin myös tuli.

Mitä hyötyä kuolemanrangaistuksesta tässä tapauksessa oli?

Islamilainen terroristi haluaa kuolla marttyyrinä, täytämme siis hänen toiveensa?

Kuolemanrangaistuksen kannattajille tapaan piruilla, jotta ryhdytkö pyöveliksi itse?

Epäilemättä olet oikeassa siinä, jotta amnestya ei koskaan kukaan arvostele mistään, mikä ei toki ole oikein.

Reijo Jokela

Lisäksi taitaa olla niin, että tuolla USA:ssa on teloitettu monta jotka ovat jälkikäteen osoittautuneet syyttömiksi. Ovatko syyttömän tuominneet ja teloittaneet sitten itse ansainneet kuolemantuomion? Heidän syyllisyydestäänhän ei ole silloin enää epäilystä.

Juhani Nurminen

Erinomainen pointti. Tuo huomioiden pitäisikin toimia niin, että jos kuolemanranagaistus vaikka nyt sitten Turkissa otettaisiin takaisin käyttöön (mitä toivottavasti ei tapahdu) niin tuomion täytäntöönpanija surmattaisiin jos jälkikäteen osoittautuisi, että jonkun kuolemaantuomitun tuomio onkin ollut joko täysin väärä tai ainakin liian ankara.

Ja mitäkö hyötyä tästä olisi? No se laittaisi pyövelit ajattelemaan alkavatko hommaan, ja hommaan alkaisivait vain ne "rajan yli kävelijät"?

Varmuuden vuoksi pyövelin homman tulisi myös olla palkaton.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/PR: "..ryhdytkö pyöveliksi itse?"
Pyövelin tunteista kertoo erään naisen teloitus:
Pilar Pradesin tuomio pantiin täytäntöön 19.5.1959 kuristusrenkaalla (garrote vil). Hän oli viimeinen nainen, joka on Espanjassa teloitettu tällä tavoin. Pyövelinä toimi Antonio Lopez Guerra, joka aluksi tiukasti kieltäytyi tehtävästä, mutta joka painotuksesta ja konjakkipullon lääkityksen voimalla ennen auringon nousua kiersi garroten kahvaa puolitoista kierrosta, mikä päätti erään seinäruusun surullisen maallisen vaelluksen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Totta. Tuo kuolemantuomio ei todellakaan toimi missään. Rikollisuus on usein näissä maissa pahempaa kuin niissä, missä ei ole kuolemantuomiota. Ja usein rikostilastot ovat pienentyneet maissa, joista on kuolemantuomot poistettu.

Ja joukkomurhiin ja terrorismiin ei kuolemantuomio edes tehoaisi, kun joukkomurhaajat ja terroristit pääsääntöisesti tekevät itsemurhan joka tapauksessa, jollein jollain ihmeellä saada elävänä kiinni.

Ja kuolemantuomiolla ei edes ole mitään pelotevaikutusta. Ei murhaaja jätä tekoaan väliin sen takia että voi joutua hirteen.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Ai, ehtikö Yle lobbaamaan Amnestyä?

Minä taas noteerasin Ylen osallistuvan USA:n presidentinvaalien loanheittoon: väitetään, että Melania Trumpin puhe on kopio v. 2008 Michelle Obaman pitämästä puheesta.

Eikö jenkeissä tosin hyvässä puheessa pidä sanoa kaikki amerikkalaisille tutut fraasit? - Ja jos Melanian puhe kesti 15 minuuttia, se pitääkin sanoa sitten varsin tiivistetysti.

Ehkä olisi syytä etsiä joku kolmaskin (ja neljäskin) puhe ja verrata näitä kaikkia keskenään?

Reijo Jokela

Ylessä kukaan ei ole huomannut, että heidän katsojansa eivät saa äänestää USA:n vaaleissa, joten tuon "objektiivisen ja puolueettoman Ylen" verovaroin rahoitettu propaganda sen puolesta, että suomalaiset eivät äänestäisi väärin on jo naurettavaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juridinen tosiasia ilman sen kummempia asenteita on, että kuolemanrangaistus on poistettu jokaisessa 47:ssä Euroopan neuvoston ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen jäsenmaassa. Myös Venäjällä, mitä Erdogan ei ällistyttävästi tiennyt.

Ainoa Euroopan maa, joka ei kuulu Europan neuvostoon, eikä ole lakkauttanut kuolemanrangaistusta, on Valko-Venäjä. Venäjän suhde Euroopan ihmisoikeussopimukseen on hiukan jännitteinen Ukrainan tapahtumien tähden, muttei maassa ketään ole teloitettu 20 vuoteen.

On aivan selvää, että kuolemanrangaistuksen käyttöönotto missä tahansa tapauksessa, vaikka massamurhassakin, olisi oikeusvaltioajatukselle takaisku. Jo aiemmissa kommenteissa mainittu virhetuomion peruuttamattomuuskin riittäisi perusteeksi.

Reijo Jokela

Eikös Britanniassa ole vielä tämä "kuninkaallisesta aviorikoksesta" seuraava kuolemanrangaistus laissa? Tuomioita ei ole annettu, mutta onko se kumottu?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kuolemantuomio on muutoinkin kumottu Britanniassa, joten tuo kuolemantuomio kuninkaallisesta aviorikoksesta -kohta olisi joka tapauksessa juridisesti kuollut kirjain. Onkohan maan lainsäädännössä enää edes aviorikosta?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kuolemanrangaistus on kaksijakoinen asia.

Etuja ovat kustannustehokkuus, nopeus ja se, että tuomittu poistuu pysyvästi keskuudestamme.

Kuolemantuomiota vastaan taas puhuvat seuraavat seikat.

Syyllisyyden varmuuden osoittamisen hankaluus, tuomioiden määräämisen laventuminen kriisiaikoina, tuomittu poistuu pysyvästi keskuudestamme.

Ikävä kyllä keskuudessamme elää henkilöitä, jotka ovat ulosmitanneet oikeutensa elämään moninkertaisesti. Mikä olisi oikea tuomio heidän kohdallaan?

Tappaja voi päästä vapauteen kärsittyään tuomiostaan muutaman vuoden.

Elinkautinenkaan ei ole elinkautinen ainakaan Suomessa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kannatan Ivan Jefremovin (Andromedan Tähtisumu) kommunistisen yhteiskunnan unohduksen saaria; yhteiskunnasta karkoitetut viljelevät maata ja kalastavat trooppisella saarella. Heitä ei myöskään enää suojella toisiltaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 9/PR: "..unohduksen saaria .."

Muistelen, että britit aikoinaan asuttivat mm. Australiaa tämän suuntaisesti.

Kalle Erkkilä

Mielestäni Suomeen tulisi ottaa käyttöön kuolemanrangaistus. Jotta se tapahtuisi, pitäisi saada yleinen mielipide kuolemanrangaistukselle myönteiseksi. Vain näin saataisiin (ajan kuluttua) valittua eduskuntaan enemmistö kansanedustajia, jotka voisivat säätää tarvittavat lait.

Kuolemanrangaistuksessa on se hyöty, että yhteiskunta saisi poistettua keskuudestaan epäkelvollisen aineksen. Joidenkin kohdalla se voisi toki toimia myös pelotteena, mutta se lienee sivuseikka.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Montako syyttömänä teloitettua hyväksyisit tämän epäkelvon aineksen poistamisen hinnaksi?

Kalle Erkkilä

Arvelisin, että noin 100 syytöntä / vuosikymmen olisi hyväksyttävä määrä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

Ja jos itse joudut syyttömänä teloitetuksi, luonnollisesti kuolet rauhallisin mielin yhteisen hyvän vuoksi?

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #18

Kuolisin rauhallisin mielin, koska ymmärtäisin tilanteen ironian.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #15

George W. Bush oli kanssasi samoilla linjoilla.

Muuten, aika poikkeuksellinen tapaus. Hyväkuntoisena elävästä edellisestä valtionpäämiehestä on julkaistu elämäkerta, joka julistaa hänet historian epäonnistuneimmaksi presidentiksi:

http://www.nytimes.com/2016/07/24/books/review/geo...

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #20

Voisi kai spekuloida siitä, että jos oikein pahat rikolliset olisi asianmukaisesti teloitettu iso-pappa Prescott Bush ei olisi päässyt lisääntymään...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 10/KE: "..yhteiskunta saisi poistettua keskuudestaan epäkelvollisen aineksen."

Saksassa Aatun käsikirjan painatuskielto taidettiin poistaa.

Kalle Erkkilä

Puolustat murhaajia ja muita rikollisia?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Mitään painatuskieltoa ei ollut. Tekijänoikeudet olivat Baijerin osavaltion hallussa, eikä se antanut julkaisulupaa. Kun tekijän kuolemasta tuli kuluneeksi 70 vuotta, poistui myös tekijänoikeus, ja nyt kyseinen teos on tekijänoikeuksista vapaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Sinulla ja Turkin nykyjohdolla osittain samat tavoitteet. Se on luojanlykky, että KD on Suomen pienin puolue.

Petteri Hiienkoski

Kokoomuksesta löytyy todennäköisesti paljon enemmän kannattajia kuolemantuomion palauttamiselle kuin KD:sta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Toivottavasti he siirtyvät kristillisdemokraatteihin.

Toimituksen poiminnat