Valtamedia hävisi vaalit – You're Fired

Yhdysvaltain presidentinvaalit saivat ennennäkemättömän paljon tilaa Suomessa – valtamediassa. Toinen toistaan viisaampi asiantuntija kiikutettiin vakuuttamaan, kuinka kelvoton Donald Trump olisi presidentiksi, ja mitä kauheaa seuraisi, jos hänet valittaisiin. Hänet on leimattu rasistiksi, sovinistiksi, fasistiksi.

Vaalituloksen selvittyä valtamedia välittää katastrofitunnelmia ja asiantuntijat ovat ymmällään. Kommentit, joissa vaalitulosta kauhistellaan, sen merkitystä vähätellään ja demokratian esitetään olevan kriisissä, ovat yleisiä. Vastaava ilmiö tapahtui Britannian EU-kansanäänestyksen (Brexit) yhteydessä. – Elitistinen kaksinaismoraali ilmenee juuri siinä, että jos demokratia ei tuota toivottua tulosta, päätellään, että järjestelmässä tai äänestäjissä täytyy olla jotain vikaa.

Kirjoitin vuosi sitten blogiini vaaliasetelmasta. Tuolloin jo oli helppo ennakoida, että valinta tapahtuisi poliittisesti korrektin ja epäkorrektin vaihtoehdon välillä. Media- ja bisnesmiehenä Trump ymmärsi tilanteen ja onnistui hyödyntämään sen. Sekä republikaanien että demokraattien valtaeliitin Trumpiin kohdistama julkinen paheksunta palveli hänen kampanjaansa: ääniä satoi suoraan hänen laariinsa.

Kasvaneen latinalaisperäisen väestön äänestyskäyttäytyminen muodosti vaalien kiinnostavimman kysymyksen. Trumpin rasistisiksi leimattujen lausuntojen tulkittiin tarkoittavan sitä, että tämä äänestäjäryhmä kannattaa Hillary Clintonia. Odotan mielenkiinnolla analyysejä sitä, pitivätkö nämä väitteet paikkansa. En olisi yllättynyt, jos asiantuntijat olisivat ennakkoarvioissaan erehtyneet. 

Siihen, että tuloksen kannalta ratkaisevaksi arvioitu latinoväestö tuskin on kannattanut Clintonia vaan on pikemminkin antanut äänensä Trumpille, on helppo nähdä parikin syytä. Se taas, etteivät nämä asiat ole Suomessa olleet esillä, johtuu valtamedian ideologisesta ja asenteellisesta yksipuolisuudesta, näkökulmien köyhyydestä.

Tämä liittyy uskontoon ja erityisesti kristinuskoon. Aihepiiri on valtamediassa muodostunut tabuksi, joka ei voida käsitellä ilman kielteistä ennakkoasennetta. Yhdysvallat on arvoiltaan huomattavasti kristillisempi maa kuin valtaeliitti haluaisi myöntää. Kristillisyys ja uskonasiat ovat siellä arkipäiväisiä ja luonnollisia eikä suhtautuminen julkisuudessa ole neuroottista, kuten niin sanotussa jälkikristillisessä Suomessa (vrt. teofobia, kristofobia). 

Latinalaisperäinen väestö on vahvasti uskonnollista ja roomalaiskatoliseen kristillisyyteen sitoutunutta. Tämä määrittelee Yhdysvaltain politiikan suuntaa myös tulevaisuudessa. Korruptoituneeksi miellettyä valtaeliittiä edustava arvoliberaali valkoihoinen naispoliitikko ei välttämättä ole se henkilö, jota tämä väestöryhmä ensimmäiseksi kannattaisi. 

Kristillisiltä arvoiltaan Trump tuskin oli ihannevaihtoehto häntään. Hänellä oli kuitenkin etunaan mielikuva henkilökohtaisesta taloudellisesta menestyksestä. Trump lienee saanut äänestäjänsä vakuuttumaan siitä, että hekin pääsevät osalliseksi paremmasta elintasosta, jos hänet valitaan. Latinot ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin juuri paremman elintason toivossa. He ovat myös valmiit tekemään sen eteen työtä mieluummin kuin jäisivät elämään yhteiskunnallisten tukien varassa. Perhe ja sukulaiset sekä seurakunta muodostavat heille keskeisen sosiaalisen ja taloudellisen turvaverkoston.

Obaman hallinto ei saanut Yhdysvaltain taloutta jaloilleen eikä Clintonilla ollut vaihtoehtoja tilanteen korjaamiseksi. Talous on finanssikriisin ja teollisuuden rakennemuutoksen takia ongelmissa. Se ilmenee monien amerikkalaisten arkielämässä. Yhdysvallat on velkaantunut.

Kalliiden yhteiskunnallisten uudistusten toteuttamisen epäilemättä pääteltiin kiihdyttävän velkaantumista ja kiristävän verotusta. Tämän tuskin uskottiin parantavan maan taloudellista tilannetta sekä keskiluokan ja työväestön asemaa. Se, kykeneekö Trump saamaan Yhdysvaltain talouden kuntoon, on kokonaan toinen asia.

Olennaista tässä kuitenkin on se, että valtamedia, joka keskittyy siihen, miten asioiden sen mielestä pitäisi olla, sivuuttaa tehtävänsä uutisoida ja raportoida maailmasta moniarvoisesti ja monipuolisesti sellaisena kuin se on. You're Fired!

Petteri Hiienkoski

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu