Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Trumpin paheksunta ja länsimaisen kulttuurin murros

  • Yhdysvaltain presidentti Donald John Trump. (Kuva: Wikipedia/The White House.)
    Yhdysvaltain presidentti Donald John Trump. (Kuva: Wikipedia/The White House.)
  • Euroopan Unionin tulevaisuus länsimaisen kulttuurin lipunkantajana näyttää hämärtyneen.
    Euroopan Unionin tulevaisuus länsimaisen kulttuurin lipunkantajana näyttää hämärtyneen.
  • Kulttuurien kamppailu ja uusi maailmanjärjestys. Kartta Samuel P. Huntingtonin klassikkoteoksesta Clash of Civilizations (1996).
    Kulttuurien kamppailu ja uusi maailmanjärjestys. Kartta Samuel P. Huntingtonin klassikkoteoksesta Clash of Civilizations (1996).

Presidentti Donald Trumpin mustamaalaus valtamediassa näyttää jatkuvan vaalien jälkeenkin. Osansa saa Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä ja kansa, joka presidenttinsä valitsi. Ideologinen ennakkoasenne on havaittavissa lähes jokaisessa uutisessa kuvajournalistisia valintoja myöten. 

Säälittävää on havaita, miten EU-johtajat ja eurooppalaiset poliitikot sortuvat arvostelemaan Trumpia. – Ymmärrettävää mutta lyhytnäköistä. Samanlaista ylimielistä suhtautumista kohdistetaan muihinkin valtioihin, joiden johtajat ja toimet eivät sovi omiin mieltymyksiin. Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttääkin "sylkykuppina" saaneen Trumpista vakavan haastajan. 

Europoliitikoilla ei kuitenkaan pitäisi olla varaa arvostella Yhdysvaltojen poliittisen järjestelmää. Euroopan Unionia tuskin voi pitää demokratian esikuvana. Ikään kuin ei ymmärrettäisi, ettei eurooppalaisilla ole veto-oikeutta Valkoisen talon isännän valinnassa. – Äänioikeudesta puhumattakaan.

Huolimatta siitä, että Yhdysvallat on laskeva hegemonia, se on edelleen maailmanmahti. Trumpin valinta ja toimet osoittavat, että ilmeinen tarkoitus on kääntää kehityksen suunta tai ainakin hidastaa rappeutumista.

Euroopan Unionin maailmanpoliittinen painoarvo ilman Atlantin takaista liittolaista on joka tapauksessa heikko. Euroopan kriisit ja Britannian EU-ero (Brexit) vahvistavat käsitystä, jonka mukaan Unionista tuskin on Uudeksi Uljaaksi Supervallaksi, josta jotkut ehkä edelleen haaveilevat. 

Suhteiden heikentäminen Yhdysvaltoihin Trumpin takia taas on Euroopalle kuin sahaisi oksaa jolla itse istuu.  Samalla nopeutetaan koko länsimaisen kulttuurin valta-aseman hiipumista maailmassa.

Jos kehitystä arvioi laajemmasta näkökulmasta, myös Brexit on tunnistettavissa osoitukseksi pyrkimyksestä pysäyttää kulttuurin rappeutuminen. Vastaava "korjausliike" todennäköisesti etenee manner-Eurooppaan. Valtaeliitin koetaan irtaantuneen länsimaisen kulttuurin perusteista.

Historiasta löytyy esimerkkejä vastaavasta poliittisesta ja ideologisesta vaihtelusta ja sen seurauksista. Valitettavasti mullistukset ovat joskus olleet niin rajuja, että niihin on liittynyt hirvittävää väkivaltaa. Myös Euroopassa. Demokratian – sikäli kuin se toimii – pitäisi kuitenkin estää poliittisten muutosten aiheuttamien jännitteiden purkautuminen avoimena väkivaltana.

Laajemmasta näkökulmasta tarkasteluna valtakulttuurien ja imperiumien sisäiset ristiriidat ja jakaantuneisuus ennakoivat niiden loppua. Historia osoittaa, että tuhoutumisella on muitakin tuntomerkkejä. Kaikki eivät niitä sellaisiksi haluaisi tunnustaa.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maailma muuttuu koko ajan ja muutoksessa on pysyttävä mukana.

Sehän on jo aiemminkin nähty, että ison maan johtaja toimii haluamallaan tavalla, ihan varmasti omat edut päällimäisenä. Trumpin arvostelun asemasta voisi olla hyvä pyrkiä keskittymään hyvien suhteiden luomiseen. Niillä suhteilla kun on pitkässä juoksussa todennäköisesti myös kaupallista merkitystä, mutta arvostelulla ei kivitaloja rakenneta. Toiset osaavat varmasti ottaa muutoksen mahdollisuutena ja miettivät jo tulevaa.

Kuten blogisti osuvasti mainitsi. Eu ilman USA ta on poliittisesti heikko tekijä. Entä sitten, kun EU nykymuodossa hajoaa ?

Petteri Hiienkoski

Kiitos kommentista. Suhtaudun epäillen Trumpin mahdollisuuksiin pysäyttää lännen rappeutumista. Hidastamisessa hän saattaa onnistua. Yritys voi tosin johtaa päinvastaiseenkin...Etenkin jos sisäiset ristiriidat entisestään lisääntyvät.

Jos maailmanhistoriaan perustuva Sir John Glubbin arvioi imperiumien elinkaaresta toimii USA:n kohdalla, sisällissodan jälkeen alkanut nousukausi (mikä liittyy teollistumiseen ja kapitalismiin) päättyisi sen johtoaseman menettämiseen tosin vasta noin 2060-2110. Tuskin kestää niin pitkään.

Oswald Spenglerin tutkimuksiin perustuvan arvioin mukaan koko läntisen kulttuurin valta-asema maailmassa päättyisi vasta 2100–2200-luvuilla. Jos arvio pätee nykymaailman ajassa, sen perusteella USA:n valta-aseman menettämisen jälkeen mahtuu vielä yksi läntistä kulttuuria edustava suurvalta ennen lännen lopullista perikatoa.

Kulttuurin rappeutumisen merkit, jotka mielestäni ovat varsin selkeät, ovat kuitenkin Euroopassa edenneet pitemmälle kuin USA:ssa. En tämän perusteella usko, että EU:sta muodostuu Uusi Uljas Supervalta, joka ottaisi kantaakseen läntisen kulttuurin johtajuuden maailmassa. Brexit viittaa siihen, etteivät britit uskoneet EU:n tulevaisuuteen.

Elämme monessa suhteessa ainutkertaista historian vaihetta. Teknologisen kehityksen takia yhteiskuntakehitys on muuttunut niin nopeaksi, että aiempaan historiaan perustuvat arvioit todennäköisesti erehtyvät raskaimmin ajoitusten suhteen.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Talouden painopiste on jo siirtynyt Aasiaan. Kiina on maailman suurin talous. Sen poliittisen johtajuuden haaste on nähdäkseni kuitenkin ideologinen ja moraalinen. En usko, että kommunismista tai konfutselaisuudesta sellaisenaan on luomaan tarvittavaa ideologista ja moraalista yhtenäisyyttä.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Huolimatta siitä, että kommunistipuolue on rajoittanut kristittyjen uskonnonvapautta, pidän mahdollisena, että kristinusko jatkaa nopeaa leviämistään Kiinassa ja saa vahvan jalansijan kiinalaisessa maailmanjärjestyksessä. Virallisestikin.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/chi...

Toimituksen poiminnat