Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Kätketäänkö Trump-kritiikillä epämiellyttäviä tosiasioita?

 • EU-edustaja Mogherinin suhteet toimivat Obaman ulkoministeri Kerryn kanssa. Mutta entä nyt? (Kuva: Wikipedia.)
  EU-edustaja Mogherinin suhteet toimivat Obaman ulkoministeri Kerryn kanssa. Mutta entä nyt? (Kuva: Wikipedia.)
 • Obama päätyi presidenttinä tukemaan rajuja ihmisoikeusloukkauksia, avioliittoinstituution romuttamista myöten (Kuva: Wikipedia).
  Obama päätyi presidenttinä tukemaan rajuja ihmisoikeusloukkauksia, avioliittoinstituution romuttamista myöten (Kuva: Wikipedia).
 • Obama 10-kertaista lennokki-iskujen määrän: sadat siiviliuhrit varmistavat ettei terrorinuhka väisty (Kuva: Wikipedia/Ridgeway).
  Obama 10-kertaista lennokki-iskujen määrän: sadat siiviliuhrit varmistavat ettei terrorinuhka väisty (Kuva: Wikipedia/Ridgeway).
 • Trump vannoi virkavalansa 20.1.2017 käsi kahdella Raamatulla, toinen äidiltään, toinen on Lincolnin Raamattu (kuva: Wikipedia).
  Trump vannoi virkavalansa 20.1.2017 käsi kahdella Raamatulla, toinen äidiltään, toinen on Lincolnin Raamattu (kuva: Wikipedia).

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini jatkaa EU-johtajien omaksumaa linjaa. Asenne Yhdysvaltain presidenttiin näyttää kovenevan. Nyt Mogherini varoittaa Yhdysvaltoja puuttumisesta Euroopan politiikkaan.

Hampaankolossa on Donald Trumpin vaalikampanjansa aikana esittämä kommentti Britannian EU-kansanäänestyksestä. Trump soveltuu myös epämieluisan brexit-äänestystuloksen syylliseksi. Sen sijaan, että enää syyllistettäisiin brexitistä vain valistumatonta brittiäänestäjää, Trump sopii syntipukiksi paremmin. Häneen on projisoitu jo lähes kaikki paha mitä olla saattaa. EU:n tulevaisuuden kannalta ongelma vain on siinä, että arvostelun kohde sattuu olemaan johtavan supervallan päämies.

EU:n ulkopoliittinen edustaja siivitti varoitustaan vetoamalla siihen, ettei Euroopassakaan puututa Yhdysvaltain politiikkaan. Että mitä? – Lausunto särähti. Eikö EU-eliitti todella ole ilmaissut näkemystään Yhdysvaltain presidentinvaalista? Jostain on jäänyt mielikuva, että kielteinen asenne Trumpia kohtaan tehtiin selväksi jo vaalikampanjan aikana ja myös hänen astuttuaan virkaansa. Kaksinaismoraalia?

Se, että myös eliittiin samastuva valtamedia toimii ideologisesti yksipuolisesti, ilmenee juuri sen suhtautumisessa Trumpiin. Ikään kuin Euroopalla olisi äänioikeus Yhdysvaltain vaaleissa. Tai veto-oikeus Yhdysvaltain presidentin ratkaisuihin, jos ne eivät miellytä.

Edellinen presidentti Barack Obama "kanonisoitiin" eurooppalaisessakin valtamediassa "pyhimykseksi", ellei jopa "messiaaksi" jo virkakautensa alussa. Linja piti vaikka Obama osoittautui – ei ainoastaan Euroopan vaan koko länsimaisen yhteiskunnan kannalta – yhdeksi historian tuhoisimmista johtajista.

Rauhannobelistina Obama kymmenkertaisti edeltäjäänsä Georg W. Bushiin verrattuna etäohjattujen lennokki-iskujen määrän muslimimaihin. Amerikkalaisen riippumattoman tutkivan journalismin uutistoimiston mukaan pelkästään Pakistaniin, Somaliaan ja Jemeniin suunnatuissa pommi-iskuissa, jotka toteutettiin pääosin miehittämättömillä lennokeilla, kuoli 380-801 siviiliä – myös pieniä lapsia! Loukkaantuneiden määriä voi vain arvailla. Moni menetti kotinsa ja koko omaisuutensa. Noin vain napin painalluksella. Kriittisemmässä amerikkalaismediassa lennokki-iskuja kutsutaan myös salamurhiksi.

Ilmaiskut Afganistaniin, Libyaan, Irakiin ja Syyriaan ovat kokonaan oma lukunsa. Libyassa toteutettiin massiivinen ilmapommituskampanja Muammar Gaddafin syöksemiseksi vallasta. Samalla tuhottiin maan infrastruktuuri. Sitten ihmetellään, mistä niitä terroristeja ja turvapaikanhakijoita tulee.

Eurooppaa kohdanneesta turvapaikanhakijoiden tulvasta saamme pitkälti kiittää valtaeliitin palvomaa Obamaa. Häntä myötäilleiden EU-johtajien on turha väistellä vastuutaan. Suomessakin Libya-pommitukseen osallistumista aikanaan vaatinut Alex Stubb ansaitsee sotainnostaan "erityismaininnan".

Obama, joka omassa vaalikampanjassaan vakuutti muuttavansa presidenttinä hallintonsa läpinäkyväksi, käynnisti sen sijaan ennätysmäärin salaisia operaatioita. CIA sai Obamalta mitä haluasi. Enemmänkin koska presidentistä ei ollut poliittisiin ja sotilaallisiin päätöksiin, joita jihadismia vastaan olisi tarvittu. Hallinnon läpinäkyvyydestä Obama teki kuin tekikin päätöksiä – aivan virkakautensa lopulla. – Se siitä moraalista.   

Tietovuotaja Edward Snowdenin paljastukset osoittavat, kuinka syvälle valvonta ja salaiset operaatiot Obaman kaudella ulotettiin – ei vain amerikkalaisiin vaan eurooppalaisiinkin. Ei pidä ihmetellä, ettei häneltä herunut ymmärtämystä Snowdenille. Obama oli omilla toimillaan luomassa maailmaa, jossa hänen oli turvauduttava salaisiin operaatioihin voidakseen säilyttää "sädekehänsä" kannattajiensa silmissä. Aika kalliin hinnan joudumme siitä ilosta maksamaan.

Yhdysvaltain presidentillä on perusteltu syy epäillä, että ilmapommitusten kohteina olevista muslimimaista hakeutuu kostoiskuihin valmiita myös Yhdysvaltoihin. Obama piti eurooppalaisten myötäilijöidensä kanssa huolen siitä, etteivät jihadistit pitkään aikaan lopu eikä terrorisminuhka väisty.

Näistä taustoista valtamedia mielellään vaikenee. Ne eivät sovi siihen narratiiviin, jonka mukaan Obama on "hyvis" ja Trump "pahis". Likaisen työn Obama näyttää jättäneen seuraajilleen. Ja ideologisesti värittynyt pinnallinen valtamedia pitää huolen siitä, että Trumpille ei ymmärtämystä hänen työstään heru. Yrityksetkin korjata tilannetta ovat tuomittavia. Hyi!

Jos Hillary Clinton olisi valittu presidentiksi, olisivatko vaalitulokseen pettyneet ryhtyneet mellakoimaan kaduilla, kiihottaneet virkakuntaa, oikeuslaitosta, ulkomaita kapinoimaan presidenttiä vastaan tämän virkakauden alusta, kuten Trumpin kohdalla näyttää tapahtuneen? - Tuskin. Sopii miettiä, miksi juuri Clintonin puolella ollaan niin täynnä kiihkoa, että ollaan valmiita uhraamaan demokraattisen järjestelmän vakauskin sen takia.

EU-johtaja Mogherini on arvostellut julkisesti Trumpia myös tämän aikomuksesta siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin. EU-edustaja on varoittanut häntä "vakavista seurauksista".

Mogherinin pyrkimys kieltää Yhdysvalloilta unilateraali toiminta maailmanpolitiikassa on toki ymmärrettävä. Tapa, jolla hän "korkea-arvoisena ulkopoliittisena edustajana" tavoitettaan ajaa, ei välttämättä kuitenkaan ole diplomaattisesti onnistunut. Olisiko Euroopassa syytä vaihtaa johtajia, että transatlanttinen yhteys saataisiin toimimaan Trumpin kaudella? 

Kielteiset lausunnot, joita EU-johtajat Valkoiseen talon isännälle lähettävät, saattavat palvella omien kannattajien toiveita. Mutta palvelevatko ne EU-maiden ja niiden kansalaisten etuja?

EU-kansalaisista enemmistö kannattaa mielipidetiedustelujen mukaan vastaavan tyyppistä maahantulorajoitusta Eurooppaan kuin mitä Trump esittää Yhdysvalloissa. Miksiköhän?

Petteri Hiienkoski

 

Aiheeseen liittyyvää:

Trumpin paheksunta ja länsimaisen kulttuurin murros. US Puheenvuoro. 4.2.2017.

Valtamedia hävisi vaalit – You're Fired. US Puheenvuoro. 9.11.2016.

Syyrian sodan pääsyyllinen on vastuussa pakolaiskriisistä. US Puheenvuoro 12.10.2015.

Pakolaiskriisin aiheuttajia ei tarvitse kaukaa hakea. US Puheenvuoro. 23.9.2015.

 

Lähteitä ja lisätietoja:

EU leaders attack Donald Trump at Malta summit. By Laura Smith-Spark, Vasco Cotovio and Euan McKirdy, CNN. February 3, 2017.

EU's Mogherini warns US not to 'interfere' in European politics. Deutsche Welle. 10.02.2017.

Europe hates Trump. Does it matter? Katty Kay Presenter, BBC World News. Magazine. 4 March 2016.

Europe’s politicians are up in arms about Trump’s ‘malevolent’ likely pick for EU ambassador. CNBC.Silvia Amaro. Friday, 3 Feb 2017.

How Obama Undermined the War on Terror. By Jack Goldsmith. New Republic. May 1, 2013.

Majority of Europeans want a Donald Trump-style total ban on migrants coming from Muslim countries, study finds. The Sun. By JENNY AWFORD. 8th February 2017.

Mogherini warns of ‘serious consequences’ of Trump’s Israel move. Politico 1/16/17. Updated 1/19/17. By Jacopo Barigazzi.

Trump Threatens Europe’s Stability, a Top Leader Warns. By JAMES KANTER. The New York Times. JAN. 31, 2017.

Obama’s covert drone war in numbers: ten times more strikes than Bush. The Bureau of Investigative Journalism. January 17, 2017 by Jessica Purkiss and Jack Serle.

Obama makes a push for transparency before handing over executive power to Trump. Los Angeles Times. Dec 6, 2016. W.J. Hennigan and Michael A. Memoli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Euroopan tärähtäneistö kuohuu. Todennäköisesti vallan saleissa suunnitellaan jo pakotteita Trumpin hallintoa vastaan. Pekka Haavistonkin oli ryhdyttävä tavoittelemaan presidentinvirkaa Trumpin voiton vuoksi. Osaan kuvitella kuinka Haaviston presidentiksi valinnan uhka kalvaa Trumpin esikunnan unissa.

Petteri Hiienkoski

Yksipuolisella mediamanipuloinnilla, johon kuuluu toisinajattelevien leimaaminen ja "demonisointi", on kyetty pelottelemaan ihmisiä. Etenkin pyritään vaikuttamaan kokemattomimpiin nuoriin äänestäjiin, joille sosiaalinen hyväksyntä on erityisen tärkeää eikä välttämättä rohkeutta ajatella itsenäisesti.

Haaviston edellisessä kampanjassa käytettiin hyväksi nuorisoidoleita ja julkkiksia, joille sosiaalinen hyväksyntä on myös elinkeinokysymys.

Trumpin kohdalla valtamedian kautta harjoitettu mielipiteenmuokkaus kääntyi kuitenkin lopulta itseään vastaan.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

En ole huomannut Trumpin vastaisia mielenilmauksia paitsi USA:ssa.

EU on ollut yllättävän maltillinen.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Tulee mieleen Guardianin kirjekampanja vuodelta 2004. Kyseessä oli Ohiossa sijaitseva piirikunta nimeltä Clark. Jostain syystä sitoutumattomien äänestäjien nimet ja yhteystiedot olivat julkisesti saatavilla ja Guardian kopioi ne itselleen, usuttaen lukijoitaan kirjoittamaan näille Bushin vastaisia kirjeitä. Taisi vielä maksaa pari euroakin jokaiselle (Operation Clark County).

Olipa lopputulos sitten näiden satojen späm-viestien seurausta tai ei, joka tapauksessa v. 2000 demokraattien voitto vaihtui piirikunnassa 2004 Bushin voitoksi.

Toimituksen poiminnat