Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

"Last night in Sweden..."

  • Seksuaalirikosten uhrien osuus väestöstä Ruotsissa. Ylin naiset; alin miehet; keskellä kaikki. (Lähde: NTU/Brå.)
    Seksuaalirikosten uhrien osuus väestöstä Ruotsissa. Ylin naiset; alin miehet; keskellä kaikki. (Lähde: NTU/Brå.)
  • Poliisin rekisteröimien raiskausten määrä 2012. (UN Office on Drugs and Crime / Gatestone Institute.)
    Poliisin rekisteröimien raiskausten määrä 2012. (UN Office on Drugs and Crime / Gatestone Institute.)

Valtamedia on jatkanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin irvailua. Trump kauhisteli puheessaan länsinaapurimme avoimien ovien ulkomaalaispolitiikkaa ja sen seurauksia.

– Last night in Sweden...

Siitäkös toimittajat ja poliitikot innostuivat. Carl Bildt vihjaisi Trumpin käyttäneen huumeita ja Alex Stubb riensi puolustamaan ruotsalaisia. Molemmat herrat olivat muuten ministereinä ollessaan intopinkeinä lähdössä pommittamaan infrastruktuuria maista joista maahanmuuttajia nyt tulee. Heittäytyivät nyt toinen toistaan viisaammiksi.

– Ai terrori-isku vai...? No, yksi polttoitsemurhayritys Sergelin torilla... – Eipä muuta. Hullu tuo Trump!

Asiallinen toimittaja olisi selvittänyt mitä Trump oikein tarkoitti. Jos olisi halunnut. Asia olisi selvinnyt jo ennen kuin Trump twiittasi viitanneensa edellisiltana esitettyyn tv-dokumenttiin, jossa kerrottiin seksuaalirikosten määrän kasvusta Ruotsissa. Oikea Media uutisoi asiasta sunnuntai-iltana.

Tyylilleen uskollisena YLE uutisoi tänään Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin kommentin Trumpin Ruotsi-puheista: – Virheellisen tiedon määrä tuntuu kasvavan. Wallströmin lausunto sopii viralliseen narratiiviin jonka mukaan Trump on ”pahis”.

Mutta selvittikö YLE-uutistoimitus onko seksuaalirikosten määrä pysynyt Ruotsissa samana vai kenties jopa vähentynyt massiivisesta maahanmuutosta huolimatta kuten ruotsalaisministerin lausunnosta voisi päätellä?

En osannut ulkoministerin ulostulosta oikein muuta päätellä kuin, että hän syytti Yhdysvaltain presidenttiä väärän tiedon levittämiseksi. Kaikkien vallanpitäjien tasapuolisena vahtikoirana YLE ei anna perusteita muuttaa tätä päätelmääni vaan jatkaa: Trump pysyy Ruotsi-kannassaan: "Valeuutisia"

Mutta mikä on totuus tästä asiasta? Miksi ihmeessä vallanpitäjien valpas vahtikoira ei selvitä sitä? Epäilemättä joko Trump tai Wallström on väärässä. Kumpi siis levittää väärää tietoa?

Oheiset tilastot vastaavat tähän kysymykseen tai antavat ainakin osviittaa.

Ylempi kuva:

  • Våldtäkt och sexualbrott. Under 2015 anmäldes 18 100 sexualbrott, varav 5 920 rubricerades som våldtäkt. I den Nationella trygghetsundersökningen uppger 1,7 procent att de utsattes för sexualbrott under 2015. Andel som utsatts för sexualbrott. Utsatthet i befolkningen (16–79 år) för sexualbrott, år 2005–2015. Källa: NTU. Brottsförebyggande rådet Brå. Kriminalstatistik.
  • Käyrien värit: Yläkäyrä nioletti: naiset; alakäyrän tumman vihreä: miehet; kesikäyrän vaalean vihreä: koko väestö.

Alempi kuva:

  • 2012 statistics taken from the United Nations Office on Drugs and Crime.
  • Sweden: Rape Capital of the West. by Ingrid Carlqvist and Lars Hedegaard. February 14, 2015.  Gatestone Institute.

Alempi kuva osoittaa, että raiskausten määrä Ruotsissa on poikkeuksellisen suuri verrattuna useimpiin muihin maihin. Ylempi kuva taas osoittaa, että seksuaalirikosten uhrien suhteellinen määrä oli 2015 voimakkaassa kasvussa. Tilastotietojen hakemiseen ei mennyt varttituntia kauempaa.

Ruotsin hallitus ei ilmoita mikä osa seksuaalirikoksista on maahanmuuttajien tekemiä. Muista Euroopan maista tiedämme kuitenkin sen, että ulkomaalaistaustaiset syyllistyvät niihin, kuten muihin rikoksiin, kantaväestöä keskimääräistä enemmän. Ruotsin hallitus haluaa tämän tiedon salaamisella kuitenkin suojella kansalaisiaan – oikealta tiedolta.

Ruotsiin tuli noin 163 000 turvapaikkahakijaa vuonna 2015, suhteessa maan väkimäärään eniten koko Euroopassa. Nuorten miesten osuus Ruotsissa kasvaa rajusti maahanmuuttajien takia.

– Vinoutunut sukupuolijakauma merkitsee paljon seksuaalisesti turhautuneita nuoria miehiä, Economist-lehti kirjoitti runsas vuosi sitten.

Onneksi Suomi ei ole Ruotsi.

Petteri Hiienkoski

PS. Alemman graafin maakohtaiset raiskausmäärät 2012 eivät ole keskenään täysin vertailukelpoisia. Raiskausten suuren määrän Ruotsissa arvioidaan YLE-uutisten tietojen mukaan johtuvan siitä, että siellä pyritään tilastoimaan jokainen tapaus erikseen. Raiskaukseksi luetaan myös tapaukset, joissa uhri on ollut unessa tai päihtynyt, mitkä muissa maissa saatetaan laskea muiksi rikoksiksi. Lisäksi naisten Ruotsissa kerrotaan olevan alttiimpia kuin muissa maissa raportoimaan raiskauksista poliisille. 

PS. HUOM! Ruotsin rikostentorjuntaneuvoston (Brottsförebyggande rådet Brå) tammikuussa 2017 julkaisemien alustavien tietojen mukaan ilmoitettujen raiskausten määrä vuonna 2016 kasvoi 13 prosentilla (6 560 tapaukseen) ja seksuaalisen häirinnän tapausten määrä 20 prosentilla (10 500 tapaukseen) edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikkien henkilöön kohdistuvien rikosten määrä oli viime vuonna yli 275 000 rikosta, joka on 17 500 rikosta (+7 prosenttia) enemmän kuin vuonna 2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitä tuo ylempi kuvio kertoo??

Petteri Hiienkoski

Andel som utsatts för sexualbrott.Seksuaalirikosten määrä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Asiallinen toimittaja olisi pian selvittänyt mitä Trump oikein tarkoitti. "
Asiallinen Trump olisi voinut välttää paskanpuhumisen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ruotsissa on muutettu seksuaalirikoslainsäädäntöä tällä vuosikymmenellä ja raiskauksen tunnusmerkit rikoksena ovat varsin lievät, suorastaan veteen piirrettyihin viivoihin verrattavat. Lisäksi siellä ilmiannon kynnys on olematon, erilaisista syistä johtuen.

Julkisuudessa yksi ruodituimmista tapauksista on Assagne, jota Ruotsissa tultaisiin syyttämään raiskauksesta. Molemmat hänen uhrinsa olivat kuitenkin vapaaehtoisesti suostuneet sukupuolisuhteeseen hänen kanssaan ja kanne on nostettu siitä, että hän toisti aktin aamulla ilman erikseen kysyttyä suostumusta. Suomen lainsäädännön mukaista raiskauksen tunnusmerkistön mukaista väkivaltaa tai sillä uhkaamista ei kenenkään osapuolen mukaan ole missään kohden tapahtunut.

Toisin sanoen maakohtaisessa vertailussa täytyy ottaa huomioon monia asioita, jotta niitä voitaisiin verrata samalla viivalla. Ja tässä en mitenkään ota kantaa siihen millainen lainsäädännön tältä osin tulisi olla.

Petteri Hiienkoski

On ihan totta, että maiden välisissä vertailuissa on se vaikeus, että määrittelykriteerit ja tilastointikäytännöt voivat poiketa aika paljonkin. Mutta voiko eroavaisuus muihin pohjoismaihin sentään kuitenkaan selittää ihan noin valtavaa eroa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä se sen pitkälti selittää.

Ensinnäkin tuo ilmoituskynnyksen alhaisuus, toiseksi raiskausmääritelmän väljyys ja kolmanneksi tilastointitapa, jossa jokainen tapaus tilastoidaan erikseen. Esimerkiksi Suomessa tilastoidaan yhden uhrin ja yhden rikoksen tekijän kyseessä ollessa parisuhteessa vain yksi rikos, kun taas Ruotsissa niitä voidaan tilastoida yksittäin vaikkapa koko vuoden pari sataa tapausta sen jälkeen, kun kanne on nostettu.

Huomionarvoisaa on, että tilastojen mukaan esimerkiksi muslimivaltio Albania on raiskausten yleisyyden kannalta häntäpäässä Euroopassa.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #17

OK. Kiitos selvennyksestä. Ruotsissa tietääkseni raiskaustuomiot kovempia kuin Suomessa. Pitäneekö paikkansa. Suomessa ne ovat osoittautuneet hävettävän pehmeiksi.

Vuoden 2015 kohdalla tapahtunutta nousua se kuitenkaan taida selittää.

Onko Albaniassa voimassa sharia-laki?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Trumpin twiitin avainkohta oli: "mitä tapahtui Ruotsissa vime yönä". Se, mitä näissä taulukoissa esitetään, ei tapahtunut viime yönä. Ja kun otetaan huomioon, että Trump viittasi samalla muualla Euroopassa tapahtuneisiin terroritekoihin, oli luonnollinen johtopäätös se, että Trumpi mukaan Ruotsissa tapahtuneen viime yönä terori-isku.

Petteri Hiienkoski

Mutta oliko väärintulkinta tahallinen? Äkkiväärä? - Oikea Media Suomessa näyttäisi kuitenkin selvittäneen asian skauttaamalla amerikkalaismediaa, josta löysikin sen, mihin Trump viittasi.

Pointti on siinä valtamedia käy edelleen vaalikampanjaa Trumpia vastaan. Ei ole tunnustanut tappioitaan. Ei muuttanut asenteellista uutisointiin. Tämän takia se on kykenemätön keskittymään asianmukaisesti perustehtäväänsä. Ideologisesti värittynyt ja yksipuolinen uutisointi on demokratian kannalla onnetonta. Ainakin verorahoitteisen YLE:n kannattaisi pikaisestik korjata kurssiaan. Mielestäni.

Trump on nostanut kissan pöydälle. Hän sanoo ääneen ikäviä tosiasioita median tilasta. Jos onnellisesti käy valtamediassa mennään oikeasti peilin eteen ja mietitään mikä on sen rooli demokratiassa: kampanjoidako jonkun ideologin puolesta toista vastaan alistammalla uutistomintakin ideologisella taistelulle vai jotain muuta?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Mitä tapahtui Laihialla viime yönä! Oikea blogisti selvittänee asian salapoliisityönä, jotta hän ymmärtää mihin viittaan. Laihialla! Laihialaiset ovat viime vuosina tehneet sitä ja tätä ja nyt sattui niin ja näin. Herra on hyvä ja selvittää ja palaa asiaan blogissaan.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #9

Kerropa miten Oikea Median asian sitten sai selville?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #10

Mitä oikea media sitten kertoo Laihian tapahtumasta?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Median tehtävänä on toimia vallan vahtikoirana. Trumpin kaltainen kummajainen sitä tarvitsee. Joka ei näe Trumpin twiittailuissa uutisaiheita, on lähinnä sokea. Juuuri Trump tarvitsee peiliä - ja saikin mediasta sellaisen - mutta ei hyväksy näkemäänsä.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #50

Kun ei vain nielaisisi kamelia siivilöidessään hyttysiä. =)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Erikoista millä innolla uusliberalistit suvikset yrittää vääntää mustaa valkoiseksi, muttaa totuutta valeeksi täysin mielikuvituksellisilla väitteillä ja saivartelemalla epäolennaisuuksilla loputtomiin. Luuleeko suvikset että joku heitä uskoo, uskovatko itse? Ruotsista on tullut eri maiden televisoyhtiöiden kuvaa palavista lähiöistä ja ihan lukemalla uutisia jatkuvista Malmön murhista voidaan totuus päätellä.

Petteri Hiienkoski

Katsoin äsken YLE:n pää(VALE)uutisia: Washingtonin kirjeenvaihtajan mukaan Trumpin virheelliset tiedot johtuvat siitä, että hän on seurannut konservatiivista Fox-mediaa.

Jäikö viesti epäselväksi?

Sehän on totta, että Fox ei kuulu liberaalimedioihin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se levittäisi väärää tietoa, kuten YLE-toimittaja antoi ymmärtää. Se ei tarkoita myöskään sitä, ettei Fox suhtautuisi kritiittisesti Trumpin hallintoon. Siellä on kristisoitu myös Trumpia.

YLE-toimittajan epätarkkuus raportoinnissaan on kiinnostavaa. Hän ei kertonut, että Trump viittasi Fox-kanavan esittämään tv-dokumenttiin.

Fakenews? Vai really fakenews?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

FOX:n liberalismin puute ei toki tarkoita että se levittäisi valheita. FOX kyllä levittää valheita vaikka kuinka, mutta se johtunee siitä että ne käyvät paremmin kaupaksi kuin ikävät faktat.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Trump luuli katsovansa uutisia Fox-kanavalta vaikka kyseessä oli ruotsalaisen dokumentaristin haastattelu. Vanhukset saattavat menettää käsityksen siitä mikä on uutinen ja mikä on mielipiteen ilmaus. Näin on käynyt Trumpille. Olisi tarpeellista, että hänellä on seuranaan tukihenkilö, joka kertoo Trumpille mitä ohjelmaa hän katsoo ja ohjeistaa häntä ohjelman lajityypin mukaan.

Kerropa Petteri, mikä media Suomessa ei sinun kriteeriesi mukaan ole valemedia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Henkirikoksia tehdään Suomessa tuplasti enemmän kuin Ruotsissa"

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002723301.html

Tuo ylläoleva siis perustuu tilastoihin. Mutta kyse ei ole pelkästään tilastoista, vaan myös siitä kuinka ihmiset maat kokevat ja mieltävät. Ruotsalaiset pitävät Suomea oikeasti hyvin väkivaltaisena maana. Maine on jopa todellisuutta pahempi.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Asuin yhden lukuvuoden Ruotsissa ja varmaan yhdessä noista väitetyistä "No Go Zoneista". Kerran meinasin todistaa tappelun kaupassa kun yksi pariskunta rupesi riitelemään kännissä. Kun oikein suuttuivat, vaihtoivat ruotsista suomen kielelle. Maineelle on muitakin syitä kuin pelkät statistiikat...

Mutta aluehan oli ihan siisti ja hyvin hoidettu. Erään Britin mukaan ylemmän keskiluokan lähiö Briteissä tasoltaan. Opiskelijaboksissakin oli parkettilattia ja kalusteet sävy sävyyn. Palvelut pelasivat. Kansallisuuksia oli silloin vissiin jotain nelisenkymmentä siinä lähiössä, nyt varmasti enemmän.

Petteri Hiienkoski

"Raiskauksissa raju lasku Ruotsissa - Ei no-go alueita" (20.2.2017 15:33) kirjoittaa Pekka Siikala: http://pekkasiikala2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2318...

Ja viittaa Hesariin: http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005095322.html

Siellä on linkki rikostilastoon, jossa punainen käyrä kertoo saman minkä kirjoiruksessani tuon esille:
https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/statist...

2015 on seksuaalirikosten kohdalla selvä nousu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On säälittävää katsoa noita Trumpin tölväisyjä, on siinä Amerikalla oiva "presidentti"

Valtavasti on asinatuntemusta Ruotsin tilanteesta, ilmeiset eniten Trumpilla ja muutamalla kirjoittajalla täällä.

Ruotsi ei ole Suomi, mutta toisaalta onhan se hellyyttävää, että niin kovin ollaan murheissaan rakkaan naapurimme asioista.

Lähimmäisenrakkaus on hieno asia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Haittamaahanmuutto se ongelma on vaikka kaikkea muuta yritetään keksiä tilalle. Ruotsi on jo menetetty, Suomella on vielä toivoa jos otetaan sama asenne kuin Unkarilla ja Puolalla. EU tässä on ollut kaikkien uusliberalistien äiti avoimine rajoineen ja Afrikan rannikoltahakupalveluineen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mitä siellä Ruotsissa sitten viime yönä tapahtui? Potkaisiko joku roskiksen kumoon? Ai kauhia.

Petteri Hiienkoski

Mitäs kauhiaa siellä vadelmavaltiossa nyt voisi tapahtua.

Joku hömppä jenkkiohjaaja kerto tehneensä dokkaria jossain ruotsalaislähiössä ja meinasi saada tauluunsa kun heilui kameran kanssa siellä ja aukoi päätään väärille tyypeille väärässä paikassa. Ilmeisesti käyttänyt myös tilastotietoja jotka eivät näyttäneet niin hyviltä kuin virallinen linja edyllyttäis.

Mutta pidetään mekin vaan kiinni virallisesta linjasta, vaietaan sujuvasti molemmilla kotimaisilla ja hymyillään. =)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #24

Tästä Trump päätteli, että Ruotsissa oli tehty terrori-isku viime perjantaina.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Luulisi että Trumpilla olisi käytettävissää maailman paras tiedustelukoneisto. Ettei tarvisi uskoa Ruotsista kaikkea mitä joku ohjaaja sattuu Foxilla hölisemään.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #34

Entäpä jos Trump tarkistikin lähteistään, että "jonkun ohjaajan Foxilla hölisemässä" tv-reportaasissa esitetyt tiedot vastaavat virallisia tilastoja ja havaintoja joista on uutisoitu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54
Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #61

Juu. Jenkkireportaasissa sekoitettiin 2015 tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä 2016 määräksi. Vastaavatko Aftonbladetin tiedot muuten todellisuutta eikä niissä pyritä vääristelemään asioita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #63

Todennäköisesti vastaavat, eikä ole syytä olettaa että pyrkisi vääristelemään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#22:
Tukholman lähiössä mellakoitiin: Poliisi ampui osuakseen
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000050965...

Tarina oli siis tosi. Oli vain hiukan etuajassa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #35

Jotkut valtionpäämiehet ovat historian saatossa käyttäneet ennustajia, astrologeja jne. tehdessään päätöksiä. Nyt Trump on itse ennustaja, hyvä juttu amerikkalaisille. Terrori-isku on siis totta, vaikka toteutui vähän jälkijunassa. Mikä terroristiryhmä on ilmoittautunut tekijäksi?

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #42

En usko että tarvitaan mitään ennustajia. Terveen järjen käyttö riittää. Se tosin näyttää olevan ehtyvä luonnonvara. =) Viittaan siis poliitikkoihimme ja valtamediaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #55

Eihän tervettä järkeä enää mihinkään tarvita. Yhdysvaltain presidentiksikin voi päästä ilman.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #35

Trump viittasi tv-reportaasiin, jossa viitattiin tämän kaltaisiin levottomuuksiin, sikäli kuin eiliset tapahtuvat liittyvät maahanmuuttajiin. Se etteivät viranomaiset kerro, liittyvätkö siihen on ilmeisesti Ruotsin hallituksen linjaus sekin.

Tietojen salaamisen tarkoitus voi olla hyvä, mutta se on hyvin lyhytnäköistä ja loukkaa demokrattisen yhteiskunnan periaatteita vastaan. Ovatko ruotsalaiset niin aivopestyjä ettei tätä näe?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #43

Mistä löytyy se Trumpin puhe, jossa hän kertoo Tv-reportaasista?

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mene sinä Jarmo vain sinne Puolaan ja Unkariin, jos ne on niin ihanteellisia paikkoja sinusta.

Minä menisin kyllä varmasti Ruotsiin, ellen pitäisi niin kovasti Suomesta, mutta jos Suomea pitäisi jotenkin muuttaa, niin mieluimmin Ruotsin kaltaiseksi kuin Unkarin kaltaiseksi.

Kunhan vain saisivat euron käyttöön rahana siellä Ruotsissa, niin kaikki olisi hyvin.

Unkarillakin taitaa olla oma raha, mutta se ei minua haittaa, koska sinne en kyllä mene. Siellä on sitäpaitsi nykyisin natsit niskanpäällä, siellä ei olemielipidevapautta ja kansalaismielipiteitä muokataan valtion toimesta, valtion rahoilla, kuten ennen tehtiin Neuvostoliitossa.

Jaakko Häkkinen

Suomesta, vertailujaksona tammi-syyskuu 2015 vs. tammi-syyskuu 2016:
- Raiskausrikokset: ulkomaalaisten epäiltyjen määrä 142 --> 226, kasvua 59,15 %. Ulkomaan kansalaisten osuus rikoksista: 33,3 %!
- Seksuaaliset ahdistelut: ulkomaalaisten epäiltyjen määrä 19 --> 118, kasvua 521,05 %! Ulkomaan kansalaisten osuus rikoksista: 47,2 %!!!
Siis aivan uskomatonta: ulkomaalaiset tekevät jo puolet kaikista Suomen seksuaalisista ahdisteluista ja kolmasosan kaikista Suomen raiskausrikoksista!
http://www.poliisi.fi/instancedata/prime_product_j...

Turvapaikanhakijoiden rikollisuus:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229944-turva...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ruotsissa tosiaan viime yönä jonkun pikkuvesselin sämpylä tipahti nuotioon. So sad.

Tilastojen valossa Suomi on edelleen turvattomampi maa kuin Ruotsi. Pitäisikö oma pesä hoitaa ensiksi?

Sensijaan Ruotsista näitä feikkiuutisia levittelevät haittakansalaiset ovat jo saaneet aikaan suurempia tappioita kuin mikään maahanmuutto voisi koskaan missään aiheuttaa. Saa nähdä miten nuo sitten aikanaan kantavat vastuunsa sanomisistaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Tilastojen valossa Suomi on edelleen turvattomampi maa kuin Ruotsi. Pitäisikö oma pesä hoitaa ensiksi?"

Tilastot esille kiitos!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Henkirikokset suhteutettuna väkilukuun ja siinäpä alkaa olla haittasuomalaisilla tulkitsemista.
Lisäksi Ruotsin rikostilastojen perkaamista järjestäytyneen rikollisuuden, huumekaupan, liivimiesten ja niistä sitten erillään olevan maahanmuuttajarikollisuuden täsmentämistä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Hauskoja otsikoita kyllä lehdissä, nytkin uutisoidaan, että Tukholmassa on mellakoita päällä ja vieressä haukutaan Trumpia. =)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikö Trumpia saa kritisoida silloin, kun jossain on mellakoita?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toki saa kritisoida ja usein omn aihettakin, mutta tällä kertaan ne mellakat kertovat Ruotsin tilanteesta samaa sanomaa kuin Trump. Trumpin juttu vain oli vähän etuajassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #36

Trump on siis osoittanut jopa yliluonnollisia ennustajan lahjoja!

(Totta puhuen tuollainen mellakointi ja varoituslaukaukset ovat jenkkilässä itsessään arkista peruskauraa jossain päin joka ikinen päivä. Ja jo paljon ennen ensimmäistäkään muslimipakolaista.)

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #37

Et kai vain yritä viedä huomiota sivuun. Klassikko.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Trump tuntuu kompastuneen käynnissä olevaan kameraan. Hän jatkoi vaalikiertuettaan ja puhui omilleen mutta unohti, että pastan jauhamisella on nykyään tapana levitä valon nopeudella. Pääministeri Stefan Löfven kertoo olevansa yllättynyt Trumpin puheista ja Twitterhyökkäyksistä Ruotsia vastaan. EU-parlamentaarikko Marita Ulvskog ei katso Trumpin käyttäytymisen osoittavan henkistä tasapainoa. Hänen kollegansa Gunnar Hökmark pitää Trumpin valtakauden alkua vallantäyteisyytenä, joka on ristiriidassa oikeusvaltioperiaatteen kanssa, Trumpin lausunnot ovat ristiriidassa länsimaisten arvojen kanssa.

Marita Ulvskog on ensimmäinen pohjoismainen poliitikko, joka katsoo, että Trumpilla viiraa päästä. Carl Bildt epäili Trumpin pössytelleen mutta siitä pää selviää seuraavaksi päiväksi. Ulvskog epäilee pysyvämpää vikaa.

Eero Mattila

Kovin outoa, että aikuiset miehet puolustelee raiskauksien määrällistä kasvua ja kivittämisiä - väittää niitä tilastoharhoiksi. Säälittävää...
Jos ei rohkeus riitä tosiasioiden tunnustamiseen, kannattaisi ehkä olla hiljaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Outoahan se olisi. En tosin ole toistaiseksi nähnyt moisia puolustelijoita.

Tässäkään kommenttiketjussa ei ole kirjoitettu "tilastoharhoista", vaan analysoitu tilastojen vertailukelpoisuutta. Sellainen analyysi on tarpeen, koska tuossa kansainvälisessä tilastossa Ruotsi näyttäytyy kovin synkkänä maana, mikä ei satunnaisen matkailijan kokemusmaailman kanssa oikein mallaa.

Saksassa on enemmän maahanmuuttaneita muslimeja väestömäärään nähden prosentuaalisesti, mutta raiskaustilastot ovat huomattavasti alemmalla tasolla. Puhumattakaan sitten, jos verrataan kaikkien kansallisuuksien siirtotyöläisten määrää Ruotsin ja Saksan välillä. Ruotsin tilastopiikin selitykseksi tarjottu muslimiväestön määrä ei siis riitä selitykseksi, vaan jotain muuta vaaditaan ja paljon.

Petteri Hiienkoski

Maatietojen keskinäisen vertailukelpoisuuden arviointi on asiallista lähdekritiikkiä. Linkkinä olevassa Independent-lehden jutussa kerrotaan Euroopan perusoikeusviraston (European Agency for Fundamental Rights) tutkimuksesta 2014, jossa Ruotsin lisäksi myös Tanskan luvut seksuaalisesta häirinnästä olivat tutkimusvuonna 2012 muita Euroopan maita selvästi korkeammalla tasolla.

Tutkimusraportin mukaan eroja voivat selittyä lukuisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Esimerkkinä mainitaan lainsäädännölliset erot sen suhteen miten kussakin EU-jäsenvaltiossa määritellään seksuaalinen häirintä ja mikä on naisten yleinen tietoisuuden taso siitä perusoikeuksien loukkauksena.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/swe...

Tämä koski seksuaalista häirintää, mikä on laajempaa ilmiötä kuin raiskaus. Mutta - kuten todettua - myös se miten raiskaus määritellään lainsäädännössä vaikuttaa tulosten vertailukelpoisuuteen. Ruotsin tilastointi näyttää kuitenkin olevan sikäli tarkka, että siellä esim. erotetaan raiskaus seksuaalisesta pakottamisesta ja hyväksikäytöstä tai samaan uhriin kohdistuvan seksuaalirikoksen toistuvuuden määrät.

Maiden välinen vertailukelpoisuus ei kuitenkaan vaikuta siihen, miten seksuaalirikosten uhriksi joutuneiden osuus Ruotsissa näyttää lähteneen kasvuun.

Tero Tommola

"Asiallinen toimittaja olisi selvittänyt mitä Trump oikein tarkoitti. Jos olisi halunnut. Asia olisi selvinnyt jo ennen kuin Trump twiittasi viitanneensa edellisiltana esitettyyn tv-dokumenttiin, jossa kerrottiin seksuaalirikosten määrän kasvusta Ruotsissa. Oikea Media uutisoi asiasta sunnuntai-iltana"

Hetkinen.

Eli sinun mielestäsi Trump viittasi edellisiltana esitettyyn DOKUMENTTIIN näillä sanoilla:

"You look at what's happening last in in Sweden.. SWEDEN!
Who would believe this.. SWEDEN!"

Juu. Ehkäpä Trump yritti tähän viitata, mutta eikö voida olettaa että tuon tasoisella valtiomiehellä tulisi olla sivistyneempi ote retoriikkaan?

Eikö hänelle kirjoiteta puheet valmiiksi? Jos kirjoitetaan, niin ÄÄRIMMÄISEN huonoa työtä. Jos ei, niin se tarkoittaa että Trump mokailee itse.

Joko asiasisällöllisesti, tai sitten ontuvaa retoriikkaa.

Joka tapauksessa #lastnightinsweden meemi EI pureude siihen, onko Ruotsissa ongelmien määrä lisääntynyt vai ei - se pureutuu yksinomaan siihen että Trump ei ole valtionpäämieheksi kovinkaan häävi.

Itseasiassa aika kammottavan huono.

Petteri Hiienkoski

Amerikkalaiset, jotka äänestivät Trumpin presidentiksi, tiesivät, ettei hän ole ammattipolitiikko. Ei hän mielistele valtamediaa ja muovaile puheitaan ja esiintymistään sen ehdoilla.

Ehkä joku muukin on huomannut, ettei hän yritäkään mahtua siihen lokeroon, jonka on moni varannut presidentille. Liberaalin valtamedian näyttää olevan erityisen vaikea mukautua tähän. Se on kiinnittänyt huomiota lukuisiin yksityiskohtiin, joissa Trump ei täytä sen asettamia vaatimuksia.

Kun ei vain nielaisisi kamelia siivilöidessään hyttysiä. =)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Barack Obamakaan ei ollut tyypillinen presidentti, hän lienee USA:n ensimmäinen mustaihoinen, rikkinäisestä perhetaustasta presidentiksi ponnistanut henkilö. Hän ei keksinyt olemattomia terroristihyökkäyksiä poliittisen puheensa höysteeksi.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #47

Juu. Ei ollut tyypillinen. Liberaalimedian kultapoika, joka söi kiltisti kämmeneltä. Pyhimykseksi jopa liian hyvä ollakseen totta. Niin, ne ikävät tosiasiat. Mutta niistä valtamediassa vaietaan. Miksi? Tietysti, koska sillä on virallinen narratiivi, joka meidän on määrä kiltisti kysemättä ja pureskelematta niellä. Uutisointi on ideologista.

Eikö todellakaan missään syty lamppu, kun Obamaa silutellään ja hänet esitetään pyhimyksenä, josta ei tunnu löytyvän kerrassaan mitään vikaa?

Kuitenkin Obama järjesti ennätysmäisesti salaisia operaatioita (ja oli myös CIA:n suosikkipoika), vaikka lupasikin hallintonsa muuttuvan läpinäkyväksi. Kunhan lupaukset ovat tarpeeksi hyviä, valtamedia katsoo sormien läpi, jos toiminta täysin päinvastaista. Synninpäästö kauniista toiveesta?

Todellisuudessa Obama kymmenkertaisti etäohjattujen lennokki-iskujen määrän. Siis laittomia sotatoimia. Pelkästään Pakistaniin, Somaliaan ja Jemeniin suunnatuissa pommi-iskuissa, jotka toteutettiin pääosin miehittämättömillä lennokeilla, kuoli 380-801 siviiliä. Myös pieniä lapsia! Loukkaantuneiden määriä voi vain arvailla. Moni menetti kotinsa ja koko omaisuutensa. Sadat siiviliuhrit varmistivat sen, ettei uusienkaan terroriehdokkaiden määrä näistä maista ehdy vuosikausiin.

Kokonaan oma lukunsa siviiliuhreineen ovat ilmaiskut Afganistaniin, Libyaan, Irakiin ja Syyriaan, joissa tuhottiin näiden maiden infrastruktuuria ennennäkemättömässä määrin. EU-johtajien suosiollisella avustuksella. Ei siis pidä ihmetellä, että Eurooppaa on kohdannut II maailmansodan jälkeisen historian mittavin kansainvaellus. Obama oli toimillaan luomassa maailmaa, jossa hänen oli turvauduttava salaisiin operaatioihin voidakseen säilyttää "sädekehänsä" valtamedian silmissä.

Yhdysvaltain presidentillä on perusteltu syy epäillä, että ilmapommitusten kohteina olevista muslimimaista hakeutuu kostoiskuihin valmiita myös Yhdysvaltoihin. Maahantuloa näistä rajoitettiin myös Obaman aikana.

Meillä demokratian tulevaisuuden kannalta iso ongelma, jos suostumme valtamediaan, jolla on ideologinen agenda eikä vallanpitäjien toimista uutisoida tasapuolisesti.

Vapaassa maassa tiedotusvälineellä on toki vapaus alistua ideologisen propagandan välineeksi. Kansalaisten vastuulla on pitää huolta siitä, etteivät jää tämän uhriksi. Valistunut kansalainen on kriittinen ja seuraa muitakin uutisvälineitä. Useimmat eivät ole.

Valtiolliselta yleisradioyhtiöltä ei kuitenkaan pidä hyväksyä ideologisesti värittynyttä uutis- ja ajankohtaistoimintaa. Meillä on lupa vaatia Yleltä tasapuolisuutta ja itsekriittisyyttä. Etenkin niin kauan kuin vielä rahoitamme sitä pakkoveroin.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #52

Vastaus kommenttiin #52

Obamalle on kertynyt syntilistaa. Mitkähän lienevät Hiienkosken käyttämätä mediat, koska valtamedia on näistä Obaman synneistä vaiennut.

On se Obama kerta kaikkiaan ehtinyt olla kelvoton, yksi vain jää puuttumaan listasta: Hän ei keksinyt olemattomia terroristihyökkäyksiä poliittisen puheensa höysteeksi.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #57

Artikkeli on linketty lähteillä ja lopussa lähdetietoja listattu myös erikseen.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Jos haluaa todenmukaisemman mukaisen maailmasta ei ehkä kannata jättäytyä kotimaisen valtamedian suodattamien uutisten ja niiden tulkintojen varaan. Muuten voi käydä kuten monelle käynyt Brexitin ja Trumpin vaalitulosten kohdalla: ollaa hoomoilasia, eikä tahdota hyväksyä tosiasioita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näytää kuitenkin siltä että sitä mukaa kun Trumpin esikunta on päässyt ääneen, niin sitä presidentillisyyttä on kyllä löytynyt.

Oikeastaan en ole huomannut että esikunnan kielenkäyttö poikkeaisi kovin paljon normaalista poliittisesta jargonista tai perinteisestä anerikkalaisen politiikan kaavasta.

Vain Trump on "erilainen", hänen esikuntansa käytös, sekä myös se politiikka mitä esikunta tuo esiin, ei poikkea, se ei ole erikoista.

Vain trump siis näyttää erikoiselta ja poikkeavalta.
Oikeastaan tuntuu mielenkiintoiselta ja hauskalta seurata miten tämä tästä kehittyy, vaikka asiat ovatkin vakavia.

Jotenkin minulla on sellainen luottamus että Trump kyllä ahdistetaan sellaiseen tilaan jossa hän ei pääse temppuilemaan muuten kuin sanallisesti. Käytännössä asiat kuitenkin hoidetaan "turvallisella" tavalla. Trump jää hallinnossaan sellaiseksi kummallisia puhuvaksi ja twiittailevaksi erikoisuudeksi, jonka puheista ja twiiteistä ei tarvitse pajemmin piitata-

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #51

Jep. Trump ei mahdu siihen muottiin, johon valtamedia hänet haluaisi sujauttaa. Saa nähdä kuinka kauan menee sen oppimiseen. Ehkä menee toiselle tuotantantokaudelle.

Mike Pence on kokenut poliitikko, joka osaa toimia odotusten mukaan. Samoin Kelly ja Mattis, joka taas ovat kokeneita sotilaita. En väitä, etteikö Trump voisi toimia toisinkin, mutta hän ei myöskään ole samalla tavalla sidottu järjestelmään kuin esikuntansa. Tillerson on vielä kysymysmerkki.

En usko, että Trump ahdistetaan sellaiseen tilaan, jossa hänen jotenkin sidottaisiin. Jos sellaista yritetään, seuraukset voivat hyvin vakavia. Preidentilla iso valta ja vastuu. Hänellä on kansaltaan laillinen mandaatti. Yritykset horjuttaa sitä, kohdistuvat maan perustuslakiin ja demokraattiseen järjestelmään.

Euroopassakin kannattaisi oikeasti kuunnella, mitä Trump oikein sanoo eikä tarttua lillukanvarsiin. Euroopan tulevaisuuden kannalta Yhdysvaltain eristäminen vain nopeuttaa läntisen maailmanjärjestyksen hajomista, minkä Trump pyrkii juuri pysäyttämään kansansa antamalla valtakirjalla. Euroopassakin kannattaisi ottaa pää pois pensaasta ja tunnustaa tosiasiat. Voi olla, ettei se ole enää mahdollista. Todellisuus ajaa ohi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #59

Mike Pence puhui Munchenissä. Hän vaikutti Trumpista poiketen täysjärkiseltä.

"– Tuon teille tänään presidentti Donald Trumpin puolesta tämän vakuutuksen: Yhdysvallat tukee vahvasti Natoa eikä horju sitoutumisessaan tähän transatlanttiseen liittoumaan, Pence julisti ja sai osakseen reippaat suosionosoitukset."

Munchenissä kaivattiin Trumpia itseään kertomaan USA:n linjasta. Nyt puhui vain sanansaattaja. Onko vain Pence + osa presidentin hallintoa tätä mieltä? Se jää nähtäväksi, koska Trumpilta on jokin aika sitten kuultu muutakin:

"Donald Trump vetäytyisi eurooppalaisten Nato-liittolaisten puolustuksesta"

Ongelmaksi on muotoutunut se, että yhtenä päivänä Trump puhuu yhtä ja toisena toista. Jos Trump joutuu ahtaalle, asialla on republikaanit - Trumpin oma puolue.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #62

Oletko itse selvittänyt mitä Trump on kertonut politiikastaan ja tavoitteistaan vai olet sen varassa mitä valtamedia siitä sanoo?

YLE on vaalien jälkeenkin jatkanut sen levyn pyörittämistä, että Trump on arvaamaton ellei suorastaan hullu. Uutisointi Trumpista muistuttaa hämmästyttävän paljon sitä miten Putinista on uutisoitu. Eikö totta?

Eikö herätä kysymyksiä mistä johtuu? Itseäni ei tällainen uutisointi tyydytä. Näen siinä poliittista tarkoituksenmukaisuutta.

Käsitykseni mukaan Trump on ilmaissut poliittisen ohjelmansa tavoitteet ymmärrettävästi. Olen muodostanut käsitykseni kuuntelemalla sitä mitä hän itse sanoo ja miten ammattitaitoiset ulkomaiset asiantuntijat sitä arvioivat. Mutta jos asiantuntijan perusasenne on ideologisesti värittynyt, arvottava tai jopa suoralta kädeltä tuomitseva, hänellä tuskin on paljonkaan annettavaa.

Todellinen asiantuntija ymmärtää tutkimuskohdettaan ja siihen vaikuttavia tekijöitä, osaa asettaa asiat järjestykseensä ja yhteyteensa. Jos hän ymmärtää asiansa, lausunnoillaan on myös arvoa. Ennustettavuuttakin.

Mitä hyötyä on "asiantuntijoista", toimittajista ja poliitikoista, jotka hokevat sen ja sen olevan arvaaton, uhkaava, pelottava? - Yhtä tyhjän kanssa! Ovat lisäksi vaarallisia, koska sen takia ei ymmärretä todellisuutta vaan tehdään suorastaan virhearvioita. Käyvät kalliiksi.

Tässä vaatimaton ja pinnallinen listaus uutislähteistä ja niiden käytöstä jolla välttää karkeimmat harhaantumiset:
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Maailmalla ei olla totuttu rehelliseen valtionpäämieheen, yleensä poliitikot latelevat mitäänsanomatonta jargonia jossa sanoma hukkuu tyhjyyteen.

Toimituksen poiminnat