YLE vaikenee Trump-tiimiin kohdistuneesta vakoilusta – miksi?

FBI-johtaja James Comey ja NSA-johtaja Mike Rogers joutuvat uudestaan kongressin kuultavaksi. Kuuleminen tapahtunee suljettujen ovien takana. Uuden kuulemisen syynä on Donald Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinta sekä salaisten tiedustelutietojen ja henkilöiden nimien vuotaminen julkisuuteen. Taustalla on Trumpin vallansiirtotiimiin kohdistuneiden yllättävien vakoilutietojen paljastuminen.

Tiedustelujohtajat olivat maanantaina kongressin tiedustelukomitean julkisesti kuultavina. Comey käytti salaiseen tietoon perustuvaa valtaansa poikkeuksellisella tavalla ratkaistessaan, mitä tietoja hän paljastaa ja mitä jättää paljastamatta.

FBI-johtaja kiisti sen, että hänellä olisi tietoa siitä, että Trumpin väkeä olisi vakoiltu. Lausunnosta ei tosin ilmennyt, oliko asiaa edes selvitetty. Sen sijaan hän ilmoitti, että Venäjä häiritsi Hillary Clintonin kampanjaa jollakin tavalla. Epäselväksi on kuitenkin jäänyt se, millä tavalla tämä häirintä tarkkaan ottaen tapahtui.

Poikkeuksellista oli se, että Comey ilmoitti, että Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä tutkitaan edelleen. Hän ei kuitenkaan suostunut esittämään mitään arviotakaan siitä milloin tutkimuksesta tulisi valmista. Ilmoitukseensa siitä, että Trumpin kampanjan mahdollista Venäjä-yhteyttä tutkitaan, hän kertoi pyytäneensä oikeusministeriöltä luvan.

Mitään todisteita siitä, että Trumpin kampanjassa olisi vehkeilty Venäjän kanssa, ei ole edelleenkään esitetty. FBI-johtaja myös kieltäytyi ja kielsi muitakin ottamasta kantaa siihen, onko vehkeilyä Venäjän kanssa ollut vai ei. – Tästä asiasta ei YLE maanantain kuulemisesta uutisoidessaan kuitenkaan piitannut. Pidättäytyminen tästä spekuloinnista ei ilmeisesti sopinut "viralliseen" narratiiviin. Sen mukaanhan Trump on "pahis" ja Obama "hyvis". Piste.

Tiedustelujohtajat myönsivät, että tiedusteluyhteisön (intelligence community) piiristä medialle tapahtuneet tietovuodot ovat laittomia. Kysymyksessä on liittovaltiota vastaan kohdistuva rikos (feredral crime). Liberaalipopulistinen valtamedia on käyttänyt vuototietoja hyväkseen horjuttaakseen inhoamansa Trumpin hallintoa. Kuulemisessa kävi selväksi, että salaisten tietojen mahdollisten vuotajien piiri on suuri. Siihen kuuluu myös presidentti Barack Obaman hallintoa.

Toisin kuin Trump-kampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinnan kohdalla, FBI-johtaja Comey ei kuulemisessa kommentoinut sitä, tutkitaanko salaisten tiedustelutietojen paljastamista yli päätään. 

Toinen erikoinen piirre Comeyn kuulemisessa olivat hänen lausuntonsa, joiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vihasi Clintonia ja "halusi vahingoittaa demokratiaamme". En epäile, etteikö arvio Putinin motiiveista voisi pitää paikkansa. Lausumat muistuttivat kuitenkin enemmän poliittisia arvioita kuin tiedustelufaktoja. Poliittisia päätelmiä ei ehkä odottaisi kuulevansa korkeimman poliisiviranomaisen suusta.

Keskiviikkona tapahtui käänne. Siitä YLE ja Suomen valtamedia kuitenkin visusti vaikenivat. Kongressin tiedustelukomitean republikaani puheenjohtaja Davin Nunes ilmoitti hämmentyneenä saaneensa todisteita siitä, että Obaman hallinto on tarkkaillut salaa (surveil) Trumpin vallansiirtotiimin viestintää ilman välitöntä yhteyttä kansalliseen turvallisuuteen. Hänen mukaansa vakoilua ei ilmeisesti ollut tehty päätarkoituksessa vaan ohi mennen (incidentally). Sillä ei kuitenkaan ollut yhteyttä Tumpin kampanjan epäiltyihin Venäjä-yhteyksiin. Nunesia ihmetytti erityisesti se, että vakoiltujen henkilöllisyys oli jotenkin "poistettu salauksesta" (unmasked).

Kongressin tiedustelukomitean puheenjohtaja joutui ilmoituksensa takia arvostelun kohteeksi. Hän pyysi komitealta anteeksi, ettei ollut keskustellut asiasta sen kanssa etukäteen. Tänään hän ilmoitti sopineensa demokraattipuolueen edustajan kanssa, että tiedustelujohtajat kutsutaan uudestaan kuultaviksi. Nunes ilmoitti, että NSA on jo toimittanut lisätietoja ja toimii täydellisessä yhteystyössä. Merkille pantavaa on se, ettei hän esittänyt FBI:n toimivan samoin.

Suomalaisten kannalta olennaista on se, ettei verorahoitteinen YLE ole uutisoinut käänteestä, joka tapahtui jo keskiviikkona. Se vaikenee edelleen. Miksi? – Sille, että jätetään uutisoimatta asioita, jotka eivät sovi ideologispoliittiseen agendaan, on termi, joka liitetään yleensä muuhun kuin demokratiaan. Ylellä on tästä kokemusta niin sanotulta suomettuneisuuden ajalta. YLE ei näin toimiessaan täytä lakisääteistä tehtäväänsä.

Olisiko päättäjien syytä havahtua? – Ideologispoliittisesti värittynyttä yksipuolista uutisointia harjoittava valtiollinen mediahegemonia ei ole tätä päivää. Toiminta nakertaa demokratian perustaa.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja:

Trump Wiretapping Investigation Gets Complicated. The Wall Street Journal. Updated March 24, 2017.

Nunes says information from Trump surveillance ‘concerned me’. By Adam Shaw. March 24, 2017 Fox News.

Nunes: Comey, Rogers will return for closed session. Fox News. Mar. 24, 2017 – House Intelligence Committee chair adds Paul Manafort has volunteered to be interviewed on Russia investigation.

GOP Lawmaker Devin Nunes Sparks New Battle Over Trump Spy Claim. By Byron Tau and Rebecca BallhausThe Wall Street Journal Updated March 22, 2017.

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu