Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

YLE vaikenee Trump-tiimiin kohdistuneesta vakoilusta – miksi?

  • Poikkeuksellisen lausunnon 20.3.2017 antanut FBI-johtaja James Comey uudestaan kongressin kuultavaksi (kuva: Wikipedia).
    Poikkeuksellisen lausunnon 20.3.2017 antanut FBI-johtaja James Comey uudestaan kongressin kuultavaksi (kuva: Wikipedia).
  • Kongressin tiedustelukomitean johtaja Davin Nunes kertoi 22.3.2017 saamistaan tiedoista: Trump-tiimiä vakoiltu (kuva Wikipedia).
    Kongressin tiedustelukomitean johtaja Davin Nunes kertoi 22.3.2017 saamistaan tiedoista: Trump-tiimiä vakoiltu (kuva Wikipedia).

FBI-johtaja James Comey ja NSA-johtaja Mike Rogers joutuvat uudestaan kongressin kuultavaksi. Kuuleminen tapahtunee suljettujen ovien takana. Uuden kuulemisen syynä on Donald Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinta sekä salaisten tiedustelutietojen ja henkilöiden nimien vuotaminen julkisuuteen. Taustalla on Trumpin vallansiirtotiimiin kohdistuneiden yllättävien vakoilutietojen paljastuminen.

Tiedustelujohtajat olivat maanantaina kongressin tiedustelukomitean julkisesti kuultavina. Comey käytti salaiseen tietoon perustuvaa valtaansa poikkeuksellisella tavalla ratkaistessaan, mitä tietoja hän paljastaa ja mitä jättää paljastamatta.

FBI-johtaja kiisti sen, että hänellä olisi tietoa siitä, että Trumpin väkeä olisi vakoiltu. Lausunnosta ei tosin ilmennyt, oliko asiaa edes selvitetty. Sen sijaan hän ilmoitti, että Venäjä häiritsi Hillary Clintonin kampanjaa jollakin tavalla. Epäselväksi on kuitenkin jäänyt se, millä tavalla tämä häirintä tarkkaan ottaen tapahtui.

Poikkeuksellista oli se, että Comey ilmoitti, että Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä tutkitaan edelleen. Hän ei kuitenkaan suostunut esittämään mitään arviotakaan siitä milloin tutkimuksesta tulisi valmista. Ilmoitukseensa siitä, että Trumpin kampanjan mahdollista Venäjä-yhteyttä tutkitaan, hän kertoi pyytäneensä oikeusministeriöltä luvan.

Mitään todisteita siitä, että Trumpin kampanjassa olisi vehkeilty Venäjän kanssa, ei ole edelleenkään esitetty. FBI-johtaja myös kieltäytyi ja kielsi muitakin ottamasta kantaa siihen, onko vehkeilyä Venäjän kanssa ollut vai ei. – Tästä asiasta ei YLE maanantain kuulemisesta uutisoidessaan kuitenkaan piitannut. Pidättäytyminen tästä spekuloinnista ei ilmeisesti sopinut "viralliseen" narratiiviin. Sen mukaanhan Trump on "pahis" ja Obama "hyvis". Piste.

Tiedustelujohtajat myönsivät, että tiedusteluyhteisön (intelligence community) piiristä medialle tapahtuneet tietovuodot ovat laittomia. Kysymyksessä on liittovaltiota vastaan kohdistuva rikos (feredral crime). Liberaalipopulistinen valtamedia on käyttänyt vuototietoja hyväkseen horjuttaakseen inhoamansa Trumpin hallintoa. Kuulemisessa kävi selväksi, että salaisten tietojen mahdollisten vuotajien piiri on suuri. Siihen kuuluu myös presidentti Barack Obaman hallintoa.

Toisin kuin Trump-kampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinnan kohdalla, FBI-johtaja Comey ei kuulemisessa kommentoinut sitä, tutkitaanko salaisten tiedustelutietojen paljastamista yli päätään. 

Toinen erikoinen piirre Comeyn kuulemisessa olivat hänen lausuntonsa, joiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vihasi Clintonia ja "halusi vahingoittaa demokratiaamme". En epäile, etteikö arvio Putinin motiiveista voisi pitää paikkansa. Lausumat muistuttivat kuitenkin enemmän poliittisia arvioita kuin tiedustelufaktoja. Poliittisia päätelmiä ei ehkä odottaisi kuulevansa korkeimman poliisiviranomaisen suusta.

Keskiviikkona tapahtui käänne. Siitä YLE ja Suomen valtamedia kuitenkin visusti vaikenivat. Kongressin tiedustelukomitean republikaani puheenjohtaja Davin Nunes ilmoitti hämmentyneenä saaneensa todisteita siitä, että Obaman hallinto on tarkkaillut salaa (surveil) Trumpin vallansiirtotiimin viestintää ilman välitöntä yhteyttä kansalliseen turvallisuuteen. Hänen mukaansa vakoilua ei ilmeisesti ollut tehty päätarkoituksessa vaan ohi mennen (incidentally). Sillä ei kuitenkaan ollut yhteyttä Tumpin kampanjan epäiltyihin Venäjä-yhteyksiin. Nunesia ihmetytti erityisesti se, että vakoiltujen henkilöllisyys oli jotenkin "poistettu salauksesta" (unmasked).

Kongressin tiedustelukomitean puheenjohtaja joutui ilmoituksensa takia arvostelun kohteeksi. Hän pyysi komitealta anteeksi, ettei ollut keskustellut asiasta sen kanssa etukäteen. Tänään hän ilmoitti sopineensa demokraattipuolueen edustajan kanssa, että tiedustelujohtajat kutsutaan uudestaan kuultaviksi. Nunes ilmoitti, että NSA on jo toimittanut lisätietoja ja toimii täydellisessä yhteystyössä. Merkille pantavaa on se, ettei hän esittänyt FBI:n toimivan samoin.

Suomalaisten kannalta olennaista on se, ettei verorahoitteinen YLE ole uutisoinut käänteestä, joka tapahtui jo keskiviikkona. Se vaikenee edelleen. Miksi? – Sille, että jätetään uutisoimatta asioita, jotka eivät sovi ideologispoliittiseen agendaan, on termi, joka liitetään yleensä muuhun kuin demokratiaan. Ylellä on tästä kokemusta niin sanotulta suomettuneisuuden ajalta. YLE ei näin toimiessaan täytä lakisääteistä tehtäväänsä.

Olisiko päättäjien syytä havahtua? – Ideologispoliittisesti värittynyttä yksipuolista uutisointia harjoittava valtiollinen mediahegemonia ei ole tätä päivää. Toiminta nakertaa demokratian perustaa.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja:

Trump Wiretapping Investigation Gets Complicated. The Wall Street Journal. Updated March 24, 2017.

Nunes says information from Trump surveillance ‘concerned me’. By Adam Shaw. March 24, 2017 Fox News.

Nunes: Comey, Rogers will return for closed session. Fox News. Mar. 24, 2017 - House Intelligence Committee chair adds Paul Manafort has volunteered to be interviewed on Russia investigation.

GOP Lawmaker Devin Nunes Sparks New Battle Over Trump Spy Claim. By Byron Tau and Rebecca BallhausThe Wall Street Journal Updated March 22, 2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Jos olet seurannut poliisijohdon ja tiedustelupomojen lausuntoja niin nehän ovat vain teatteria. He ovat kieltäytyneet kertomasta mitään tarkempaa tutkimuksistaan. He eivät tule koskaan julkisuuteen kertomaan mitään tarkempaa ilman poliittisen vallan täydellistä vaihtoa USAssa. USAn valtion arvovalta kärsii, jos Trump joutuisi julkiseen syyniin. Niin ei tule tapahtumaan ihan herkällä.

Jos Trump menettäisi virkansa niin siinä poikkeustilanteessa asioita voitaisiin osittain julkaista. Ilmeisimmin ei edes silloin. Tänä päivänä on USAssa kuten muissakin suurvalloissa salaisuuksia lukkojen takana vuosisadankin takaa. Niitä ei taviksille kerrota koskaan.

Petteri Hiienkoski

#1. Kiitos kommentista. Panokset ovat todellakin kovat. Puolin ja toisin.

Viimeisen käänteen yhteydessä on tullut esiin asioita amerikkalaispoliitikoihin mahdollisesti kohdistuneesta vakoilusta, jotka ovat saaneet osan heistä kuohuksiin. Odotan suurella mielenkiinnolla mitä tuleman pitää sekä Trumpin väkeen kohdistuneesta vakoilusta että Trump-kampanjan mahdollisesta vehkeilystä Venäjän kanssa.

Valitettavaa on se, ettei YLE kykene uutisoimaan näistä asioista tasapuolisesti ja totuudellisesti, kuten lain mukaan kuuluisi.

Juuso Hämäläinen

Ylellä on tuo ongelma toki. Mutta samasta kärsii MTV. Uutisia filtteroidaan omistajaohjauksessa kaikessa mediassa. Ylen tulisi olla tasapuolinen. Mutta sen ongelma ovat politisoutuneet toimittajien omat agendat. Onhan suuri kiusaus toimittajilla ohjata mielipiteitä omiensa suuntaisiksi. Se on aivan inhimillistä.

Uutisten manipulointi alkaa niiden valinnasta ja jatkuu niiden otsikointitavan mukaan. Jo otsikkoon ladataan usein etumerkki uutiselle. Se on usein heikkoa journalismia. Lukijalle tulee tunne, ettei uutista kannata enää edes lukea, kun päätelmät on tehty valmiiksi.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #3

Niinpä. Henkinen laiskuus, itsekritiikin puute, ammatti-identiteetin väljähtyminen ovat inhimmillisiä piirteitä.

Näkisin että kysymys myös journalistisesta ammattitaidosta tai pikemminkin sen puutteesta. Uutisjornalismissa poliittiset mielipiteteet pitää osata erottaa faktoista. Pitää myös osata harjoittaa lähdekritiikkiä ja ymmärtää ettei totuudellista kuvaa voi saada eikä välittää, jos lähteet edustavat vain yhtä puolta asiasta. Samojakin faktoja voidaan tulkita eri tavoin eri poliittisideologisesta viitekehyksestä.

MTV kärsii samasta ongelmasta. Samoin Hesari. En kuitenkaan puutu niihin, koska ne ovat yksityisia ja kaupallisia. Niillä on oikeus ja valita valita poliittisideologinen agenda jota edistävät.

YLE on kuitenkin eri asia, koska maksamme siitä pakollista veroa. Sillä on myös lakisääteinen velvoite esittää asioista eri puolet.

Mediankäyttäjien kannattaa vaatia parempaa. Nykyisin kansainvälinen uutistarjonta internetin kautta on niin laajaa ettemme enää ole niin riippuvaisia Ylestä ja kotimaisesta valtamediasta kuin ennen.

Sen takia Ylen ja muiden kannattaisi vakavasti miettiä uutistoimintaansa että saisivat palautettua uskottavuuttaan. Siihen ei auta kilpailevien ns. vaihtoehtomedioiden leimaaminen valemedioiksi ja muiden uutisten mustamaalaaminen valeuutisiksi. Uskottavuus pitää ansaita oman toiminnan määrätietoisella muuttamisella.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onhan tämä järkyttävää, että Yhdysvaltain tiedustelujärjestöt ja suomalainen media hyökkää Amerikan presidenttiä,vastaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kysymys, joka blogissa esitettiin on tärkeä. Meidähän on kuitenkin yleä rahoitettava. Pakoverolla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tässä jutussa ei ole tolkkua.Kaiken kukkuraksi Nunes ehti perua ensi tiistaisen kuulemisen julkisena. Oletettavasti Trumpin painostamana.Tämä siis ennen blogin ulostuloa.
Trumpin wiretapping lähteen A Napolitanon salaliittoteoriat taisivat olla liikaa Fox Newsillekin.

Toimituksen poiminnat