Onko seuraavana Helsinki?

Niin sanotulla suvakki-ideologialla ratsastavat "liberaalipopulistit", jotka valtamedian tuella tukevat laittomia maahanmuuttajia, aiheuttavat vaaran demokraattiselle yhteiskunnalle ja sen turvallisuudelle. He esiintyvät mielellään humaaneina hyväntekijöinä ja kalastelevat suosiota ihmisiltä, jotka ovat yksipuolisen ja ideologispoliittisesti värittyneen median pönkittämien mielikuvien vallassa.

Tahallisesti tai tahattomasti sekoitetaan julkisuudessa toisiinsa pakolaiset, turvapaikanhakijat ja siirtolaiset. Jokainen niistä muodostaa kuitenkin erityisryhmänsä, joihin yhteiskunnan tulisi suhtautua sen mukaisesti.

Ne turvapaikanhakijat, jotka eivät täytä pakolaiskriteerejä ja ovat laittomasti maassa, pitäisi palauttaa mahdollisimman pian takaisin kotimaahansa. Palauttamisesta aiheutuu kustannuksia, mutta ne myös kasvavat, mitä enemmän heitä maahan tulee.

Pakolaisia taas ei pääsääntöisesti kannattaisi edes kotouttaa. Heitä tulisi auttaa valmistautumaan palaamaan kotimaahansa jälleenrakentamaan sitä esimerkiksi koulutuksella ja työharjoittelulla. Kaiken vastuullisen pakolaispolitiikan päämäärän pitäisi olla se, että pakolaiset palaisivat koteihinsa heti kun se on turvallista. Kaikkien kannalta järkevintä olisi sen takia tukea pakolaisia mahdollisimman lähellä kotiseutuaan. Elinoloja ja toimintaa pakolaisleireillä kannattaisi sen takia kehittää.

Siirtolaisista tulisi ottaa vastaan vain ne, joille yhteiskunnassa on todellista tarvetta. Työttömyyttä ja sosiaalimenoja on järjetöntä ehdoin tahdoin kasvattaa. Hyvinvointivaltio painii jo nyt henkitoreissaan. Ne, jotka otetaan siirtolaisina vastaan, kannattaa kotouttaa eli integroida osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Suomenkielen ja kulttuurin oppiminen on välttämätöntä.

Jos työikäiset miehet muuttavat joukoittain pysyvästi länsimaihin, eivät elinolot heidän lähtömaissaan voi koskaan parantuakaan. Ongelmat vain kasvavat.

Osoittamalla näkyvästi tukea muslimimiehille, jotka oleskelevat maassa luvattomasti eivätkä täytä pakolaiskriteerejä, houkutellaan maahan vain lisää tällaista väkeä. Tukemalla kielteistä turvapaikkapäätöstään vastustavia, joita on leiriytynyt esimerkiksi Helsingin Rautatientorille, kannustetaan heitä laittomuuteen. Näyttää siltä, että esimerkin voimalla heitä ja heidän tukijoitaan jopa kiihotetaan tottelemattomuuteen maamme lakeja ja viranomaisia vastaan. Mitä laajemmin tälle osoitetaan hyväksyntää, sitä hallitsemattomammaksi tilanne kehittyy. Vastaavia telttaleirejä on jo pysytetty muidenkin kaupunkien keskusta-alueille. Vaikuttaa organisoidulta. Laittoman toiminnan tukeminen ja laajeneminen on uhka oikeusvaltiolle.

Asioista ei valtamediassa ole uutisoitu totuudellisesti: väkivaltaisuuksista on vaiettu. Ilman totuudellista tiedonvälitystä demokraattinen järjestelmä ei kuitenkaan toimi, koska ihmiset tekevät äänestyspäätöksensä käytettävissään olevan tiedon pohjalta. Uutisointi, jossa ideologispoliittisin perustein valitaan faktat, jotka kerrotaan ja vaietaan toisista, vääristää käsitystä todellisuudesta ja vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen. Kun tähän syyllistyy julkisrahotteinen valtionmedia, jolla on jopa lakisääteinen velvoite uutisoida asioista tasapuolisesti ja ottaa huomioon eri näkemykset, demokratian toimivuus on uhattuna. Tästä on kokemuksia suomettuneisuuden ajalta.  

Syyrian hallituksen lentotukikohtaan tehdystä Yhdysvaltain ohjusiskusta huolimatta, ISIS on kuitenkin tällä hetkellä vaarallisempi kuin kenties milloinkaan aiemmin. Irakin shiia-hallitus puhdistaa Yhdysvaltain tuella maataan ISIS-taistelijoista. ISIS on menettänyt nopeassa tahdissa jopa puolet alueistaan. Tämä jatkuu ja sen oltavat käyvät entistä vaikeammiksi, sillä Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin johdolla sitoutunut tuhoamaan ISIS-järjestön.

Samaan aikaan on Yhdysvallat toteuttanut myös ennätysmäärin etäohjattuja lennokki-iskuja välittömän sotatoimialueen ulkopuolisiin muslimimaihin. Niiden määrä oli jo presidentti Barack Obaman kaudella moninkertainen edeltäjäänsä verrattuna. Trumpin kolmen kuukauden virassaoloaikana on jo tehty jopa enemmän lennokki-iskuja kuin koko vuodessa Obaman aikana. Vaikka kriisialueen muslimimaista peräisin oleville Trumpin esittämän määräaikaisen maahantulokiellon täytäntöönpano takertelee, käytännössä se on toiminut osittain: maahanmuutto Yhdysvaltoihin on vähentynyt jo puolella!

Eurooppaan kohdistuu tämän takia kasvava muuttopaine alueilta, jotka ovat sotilaallisten toimien kohteena. Pakenevat ISIS-taistelijat eivät välttämättä muodosta edes suurinta turvallisuusuhkaa. Jos jo länsimaissa asuvien muslimien on todettu olevan otollisia ISIS-propagandalle, sitä epäilemättä ovat myös läheisensä, kotinsa ja työnsä ilmaiskuissa menettäneet. Taustat voivat tulijoilla siis olla niin sanotusti kunnossa.

Tämän perusteella ei voi olla yllätys, jos ISIS-terrorismin riski on lisääntynyt ja lisääntyy koko ajan Euroopassa. Se lisääntyy erityisesti maissa, joissa olosuhteet näyttävät houkuttelevilta, kuten Suomessa. Helsinkiin suunnitella oleva suurmoskeija, jota vääristyneen suvaitsevaisuuskäsityksen sokaisemat ja sitä hyväksikäyttävät avoimesti kannattavat, toimii juuri tällaisena vetotekijänä. Vaikea myös olla näkemättä Lontoon, Pietarin ja Tukholman terrori-iskuja lyhyen ajan sisällä, ilman että sillä olisi yhteyttä viimeaikaiseen kehitykseen.

Kukaan ei tule maahan ilmoittaen aikovansa suunnitella tai toteuttaa terrori-iskun. Jokainen esiintyy vainottuna pakolaisena ja ottaa mielellään vastaan erityisesti suomalaisten poliitikkojen ja median heille osoittaman tuen. Nämä poliitikot ja toimittajat eivät kuitenkaan voi kantaa vastuuta lyhytnäköisyydestään. Sen seurauksista kärsivät ensisijaisesti ne syyttömät siviiliuhrit ja heidän läheisensä, joihin terrorismi kohdistuu.

Petteri Hiienkoski

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu