Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Kulttuurien yhteentörmäys manchesterilaiseen tapaan

 • Ariana Grande (s. 1993) esiintymässä "The Honeymoon Tour" -kiertueellaan Indonesiassa elokuussa 2015 (kuva: Berisik/Wikipedia).
  Ariana Grande (s. 1993) esiintymässä "The Honeymoon Tour" -kiertueellaan Indonesiassa elokuussa 2015 (kuva: Berisik/Wikipedia).
 • Salman Ramadan Abedi (s. 1994) jota epäillään Manchester-Areenan itsemurhapommi-iskusta (Kuva: The Guardian / Wikipedia).
  Salman Ramadan Abedi (s. 1994) jota epäillään Manchester-Areenan itsemurhapommi-iskusta (Kuva: The Guardian / Wikipedia).
 • Suur-Manchesterin Didsburyn moskeija, jossa Salmanin kerrotaan usein käyneen, on entinen metodistikappeli (kuva: Wikipedia).
  Suur-Manchesterin Didsburyn moskeija, jossa Salmanin kerrotaan usein käyneen, on entinen metodistikappeli (kuva: Wikipedia).
 • "Te, jotka uskotte, taistelkaa niitä uskottomia vastaan, jotka ovat lähellänne..." (koraani 9:123.)
  "Te, jotka uskotte, taistelkaa niitä uskottomia vastaan, jotka ovat lähellänne..." (koraani 9:123.)
 • Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), johon Salmanin isän kerrotaan kuuluneen, on osa al-Qaida -verkostoa.
  Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), johon Salmanin isän kerrotaan kuuluneen, on osa al-Qaida -verkostoa.

Manchesterin terrori-iskusta epäillystä Salman Abedista ja tämän perheestä on uutisoitu asioita, jotka nostavat jälleen pintaan muslimiyhteisöjen suhteen länsimaiseen yhteiskuntaan.

Tiedot tapauksesta vahvistavat – edellisten iskujen tavoin – epäilyjä islamin ideologian sopeutumattomuudesta länsimaiseen kulttuuriin.

Se, että Manchesterin iskun kohteeksi oli valittu seksuaalisuutta korostavan amerikkalaisen nuoren naispopparin faninuoriso tämän megakonsertissa, ilmentää symbolisestikin kulttuurien välisen yhteentörmäyksen jyrkkyyttä.

Gaddafia paenneet vanhemmat saivat turvapaikan Britanniasta

Salman Abedin kerrotaan syntyneen vuonna 1994 Manchesterissa. Hän oli toiseksi nuorin neljästä lapsesta. Hänen vanhempansa tulivat Libyasta Britanniaan paetakseen Muammar Gaddafin hirmuhallintoa. Hänen isänsä Ramadan Abedi on entinen lentokentän turvallisuusvirkailija.

Näinkö poika osoitti kiitollisuutta vanhempiensa saamasta turvapaikasta ja omasta hyvinvoinnistaan synnyinmaalleen ja kotikaupunkinsa asukkaille.

Salmanin isä Ramadan Abedi: Emme usko viattomien tappamiseen

Ramadan Abedi kertoi medialle, että Salman vaikutti "normaalilta", kun hän puhui tämän kanssa viimeksi muutama päivä sitten.

Emme usko viattomien tappamiseen, Salmanin isä vakuutti, ja jatkoi: Jokainen isä tuntee poikansa ja tämän ajatukset, pojallani ei ole ekstrimistisiä ajatuksia. Olin todella järkyttynyt, kun näin uutiset, en edelleenkään usko sitä. Poikani oli yhtä uskonnollinen kuin kuka tahansa [muslimi]lapsi, jonka silmät avautuvat uskonnollisessa perheessä. Kun aiemmin keskustelimme uutisista, jotka koskivat samanlaisia iskuja, hän aina vastusti niitä, sanomalla, ettei niille ole uskonnollisia perusteluja. En ymmärrä, miten hän olisi sekaantunut hyökkäykseen, joka johti lasten tappamiseen.

Länsimaalaisen kuuluisi kai sääliä isää, joka on traagisesti menettänyt poikansa. Reutersin mukaan Libyan terrorisminvastaiset Rada-joukot ovat keskiviikkona pidättäneet Ramadanin Tripolissa. Hänellä väitetään olleen yhteyksiä al-Qaida -verkostoon.

Isä kuului islamilaiseen taistelujärjestöön jo 1990-luvulla?

Libyalaisen entisen turvallisuusupseerin mukaan Ramadan joka tunnettiin nimellä Abu Ismail kuului kiellettyyn islamilaiseen taisteluryhmään (LIFG) 1990-luvulla ja myöhemmin Salafi Jihadi -liikkeeseen. Isä on kieltänyt olleensa LIFG-järjestön jäsen, mutta myöntänyt tukeneensa sitä.

Jos tiedot pitävät paikkansa, ei voi kuin hämmästellä, miten brittiviranomaiset saattoivat myöntää hänelle turvapaikan, ja ettei turvallisuuspalvelu sen jälkeenkään kiinnittänyt mieheen huomiota. Myös Salmanin nuorempi veli Hashem Abedi pidätettiin illalla Tripolissa.

– Meillä on todisteita, että hänellä on ollut veljensä kanssa yhteyksiä Daeshiin [ISIS]. Olemme seuranneet häntä jo yli puolitoista kuukautta, Radan edustaja kertoi Reutersille. Hänen mukaansa Hashem oli yhteydessä Salmaniin ja tiesi Manchesterin iskusta.

Salman jäi veljensä kanssa Britanniaan kun muu perhe muutti Libyaan

ISIS on ilmoittautunut Manchesterin iskun tekijäksi. Sen vastuuta tuskin tarvitsee epäillä. Jotain on kuitenkin pielessä, ellei tieto tällaisten henkilöiden välisistä yhteyksistä tavoittanut Britannian turvallisuusviranomaisia. 

Salmanin kerrotaan vieläpä tehneen matkoja Libyaan. Hänen ystävänsä kertoi Salmanin palanneen kolmen viikon matkalta vain muutamaa päivää ennen terrori-iskua.

Median mukaan hän olisi ollut entuudestaan tuttu Britannian poliisille ja tiedustelupalveluille. Jos tiedot pitävät paikkansa, miksei Salman ollut seurannassa.

Vanhemmat ilmeisesti palasivat Libyaan jo vuonna 2011 Gaddafin kaatumisen jälkeen. Tiettävästi perheeseen kuuluu myös sisko. Salmanin kerrotaan jääneen vanhemman veljensä Ismailin kanssa Britanniaan. Salman aloitti liiketoimintajohtamisen opinnot Salfordin yliopistossa vuonna 2014 mutta opiskelu oli katkennut. Hän olisi ilmeisesti valmistunut kesällä.

Isoveli toimi koraanituutorina mutta Salmania imaami piti "vaarallisena ekstrimistinä"

Isoveli pidätettiin tiistaiaamuna Manchesterissa. Ismail on toiminut Didsburyn moskeijan koraanikoulussa tuutorina. Imaami Mohammed Saeed El-Saeit on kertonut, että Salman – joka pukeutui islamilaiseen pukuun – osoittanut hänelle "vihan kasvoja", kun hän saarnassaan varoitti ns. Islamilaisen valtion vaaroista. Imaamin kerrotaan arvioineen Salman "vaaralliseksi ekstrimistiksi".

– Salman osoitti minulle 'vihan kasvoja' ISIS-puheeni jälkeen, kertoi imaami ja jatkoi: Hänellä oli tapana näyttää minulle 'vihan kasvoja' ja voin sanoa vain, ettei tämä henkilö pitänyt minusta. Se ei ole mikään yllätys.

Salman kävi lukuisia kertoja moskeijassa rukoilemassa. Imaami kuitenkin väitti, ettei Salman ollut hänen ystävänsä:

– Hän ei ollut läheinen, imaami korosti.

Vaikuttaa erikoiselta, ettei imaami, jolla luulisi olevan ihmistuntemusta ja joka ilmoittaa taistelevansa saarnoissaan ISIS-järjestöä vastaan, ilmoita poliisille moskeijakävijästä, jota pitää "vaarallisena ekstrimistinä". Kovin tuntematon Salman tuskin oli, koska hänen kanssaan samassa taloudessa asunut veli toimi aktiivisesti moskeijassa.

Vaikea uskoa, etteivät muutkaan kuin imaami olisi libyalaisessa muslimiyhteisössä vieraassa maassa ja kulttuuripiirissä tunteneet toisiaan ja toistensa elämäntilanteita.

Perhe "hyvin uskonnollinen"

Abedin perheen naapurit ovat kertoneet, että Salman oli muuttunut uskonnollisemmaksi ja vetäytyneemmäksi. Perheystävä kuvaili koko Abedin perhettä "hyvin uskonnolliseksi" ja kertoi, että pääosa perheestä palasi Libyaan jättäen vain Salmanin ja tämän isoveljen Britanniaan.

– He ovat libyalainen perhe ja he ovat käyttäytyneet 'kummallisesti'. Pari kuukautta sitten hän [Salman] lauloi ensimmäisen kalman [islamilaisen rukouksen] kadulla kovaäänisesti, Lina Ahmed, 21, kertoi ja jatkoi: Hän lauloi arabiaksi: 'On vain yksi Jumala ja profeetta Mohammed on hänen sanansaattajansa'. Kysymyksessä on islamin uskontunnustus.

Kulttuurinen identiteetti ja viiteryhmä ratkaisevaa

Tiedot Salmanista ja hänen perheestään eivät juuri poikkea siitä, mitä tiedetään muista terrori-iskuihin syyllistyneistä muslimeista.

Jokaisella on juurensa, jotka ovat kiinni kulttuurissa, maassa ja kansassa. Uskonnolliset ja etniset juuret eivät häviä, vaikka muuttaisi kauas toiseen maahan tai vaikka olisi siellä syntynyt.

Inhimillisiä realiteetteja ei voi muuttaa muuksi mikään monikulttuurisuus-, suvaitsevaisuus- tms. ideologia. Todellisuus ei myöskään häviä sillä, että se kielletään, eikä sillä, ettei siitä saa puhua.

Kysymys on kulttuurisesta identiteetistä. Mitä enemmän vieraan maan kulttuuri poikkeaa omasta, sitä tärkeämmäksi omalla kulttuurilla on taipumuksena muodostua.

Kun kulttuurierot kasvavat tarpeeksi suuriksi, myös ihmisen sisäinen ristiriita kasvaa. Ihminen tarvitsee identiteettinsä eheyden takia yleensä jonkin kulttuurisen tai sosiaalisen viiteryhmän. Muslimille viiteryhmä löytyy yleensä muslimiyhteisön sisältä.

Väkivalta ja alistaminen kuuluvat islamiin

Sen tunnustaminen, että Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maista tulleiden muslimien sopeutuminen länsimaihin näyttää olevan muita keskimääräistä huomattavasti vaikeampaa, ei ole rasismia.

Vaikeus ei ilmeisestikään johdu ainoastaan islamin ääri-ilmiöistä, niin sanotusta ääri-islamista, "islamismista" tai "jihadismista". Näillä termeillä muslimiterrorismi on pyritty käsitteellisesti marginalisoimaan ja ikään kuin erottamaan se muusta "varsinaisesta" islamista. 

Sopeutumisen vaikeus näyttää kuitenkin johtuvan ensisijaisesti juuri valtavirran islamista. Väkivalta ja alistaminen ovat osa "varsinaista" islamia, jonka mukaan valtaosa muslimimaailmaa uskoo. Hedelmistään puu tunnetaan.

Muslimeista vain pieni osa asuu länsimaissa. Heistä, joiden pitäisi parhaiten olla sopeutunut länsimaiseen yhteiskuntaan, keskimäärin noin kolmannes ilmoittaa kyselytutkimuksissa hyväksyvänsä väkivallan islamin edistämiseksi. Todellinen määrä lienee huomattavasti suurempi, koska kynnys terrorismia tukevan vastauksen antamiseen on luultavasti korkea.

Länsimaalaisen terroristi on muslimille jihad-taistelija

Se, että imaamit sekä muslimiveljet ja -sisaret ovat haluttomia paljastamaan mahdollisia terrori-iskujen tekijöitä, suunnittelijoita ja tukijoita, johtuu siitä, että ne, joita me pidämme terroristeina, ovat heille jihad-taistelijoita. Muslimiyhteisössä suuri osa kokee ilmiantamisen olevan islamin vastaista. Ne taas, jotka eivät pidä sitä vääränä, eivät uskalla puhua asiasta, koska pelkäävät oman tai omaisten turvallisuuden takia tai haluavat muuten vain välttää aiheuttamasta ristiriitoja.

ISISin ja al-Qaidan kaltaiset liikkeet vaikeuttavat sopeutumista aktivoimalla muslimeissa juuri niitä asioita islamista, jotka ovat sovittamattomassa ristiriidassa länsimaisen kulttuurin kanssa. Mahdollisuus siihen, että muuten rauhanomainen muslimi tarttuu väkivaltaan islamin edistämiseksi, säilyy vähintään piilevänä niin kauan kuin koraania ja haditheja maailmassa luetaan. Potentiaali pysyy senkin jälkeen vaikka kaikki muslimiterroristien ryhmät hävitettäisiin.

Mitä suuremmiksi muslimiyhteisöt länsimaissa kasvavat, sitä vaikeammaksi integroituminen muodostuu. Epäonnistumiseen liittyvät riskit ovat kestämättömiä. Yksikin terrori-isku on liikaa.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja:

"Everything we know about Salman Abedi, the Manchester suicide bomber". Martin Evans, Victoria Ward, Robert Mendick (Chief Reporter), Ben Farmer (Defence Correspondent), Hayley Dixon, Danny Boyle. The Telegraph 25 May 2017.

Was bomber's family in global terror network? Killer returned to UK from Libya days before attack 'is linked to Man in the Hat Brussels bomber', his father 'was part of Al-Qaeda-linked group' and brother 'knew of atrocity and was planning own massacre'. By Thomas Burrows and Julian Robinson and Jake Wallis Simons For Mailonline. DailyMail. Published: 08:12 BST, 24 May 2017 | Updated: 03:13 BST, 25 May 2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juholasinikka kuva
Sinikka Juhola

Hyvä kirjoitus muslimi- ja länsimaisen kulttuurin ristiriidasta. Väitetään että islam ei ole väkivaltainen uskonto. Mielestäni ero johtuu osittain perimmäisestä ihmiskäsityksestä. Länsimainen kulttuuri perustuu kristinuskoon, joka mm. tähdentää lähimmäisen huomioonottamista ja hänen parhaakseen toimimista. Tosin tämä piirre ei ole nykyisessa maallistuneessa elämässämme juurikaan nähtävissä. Mutta kyllä se kuitenkin pohjalla on. Siihen perustuu myös näkemys oikeasta ja väärästä.
Islamissa taas lähimmäinen ei ole tärkeä, vaan kaikki mitä koraanissa määrätään tehdään Allahille. Esim almujen antamista tai ruoan tarjoamista köyhille ei tehdä
ihmisten auttamiseksi, vaan jotta täytetään koraanin määräys. Koraanin määräyksillä perustellaan monia asioita, joita ei siellä välttämättä ole. Koraani on niin vaikeaselkoinen, että sen määräykset voidaan tulkita monella tavalla. Johtuu varmaan osaksi siitä, että se on kirjoitettu 600-luvulla eikä mitään siitä saa muuttaa.
Sharia-laissa tulee myös esiin piittaamattomuus inhimillisyydestä. On tosi vaikeata sovittaa yhteen näitä kahta kulttuuria!

On kuitenkin monia esimerkkejä, että muslimitaustaiset ihmiset ovat sopeutuneet
hyvin länsimaihin. Kaikkia muslimeja ei siis pidä niputtaa yhteen. Suuri osa heistä on varmasti ihan OK. Kuitenkin toivoisi,että kaikki saisivat elää oman kulttuurinsa keskuudessa.

Petteri Hiienkoski

#1. Kiitos kommentista.

Olen samaa mieltä, että ihmiskäsitys on keskeisiä asioita, joka erottaa länsimaisen kulttuurin islamista ja muista.

Vaikka kristillisten arvojen merkitys yhteiskunnassa on vähentynyt, länsimainen kulttuuri perustuu edelleen kristilliseen ihmiskäsitykseen.

Näkisin keskeisenä käsityksen siitä, että jokaisella on kaikista ihmisten välisistä eroista huolimatta ehdoton ihmisarvo, joka perustuu siihen että jokainen on Jumalan luoma ja Kristuksen lunastama. Toisaalta kristillinen ihmiskäsitys on realistinen mikä ilmenee siinä että myönnetään jokaisen luonnostaan olevan taipuvainen itsekkyyteen ja itsepetokseen.

Se on totta, että osa muslimitaustaisista ainakin näyttäisi sopeutuneen länsimaihin. Parhaimmat esimerkit taitavat kuitenkin olla niitä, jotka ovat irtisanoutuneet islamista joko kokonaan tai osittain, ja joutuneet sen takia muiden muslimien vainoamaksi. Heidän lukumääränsä on kuitenkin hyvin pieni verrattuna muuhun muslimimaailmaan. Näiden länsimaalaistuneiden muslimien olot tuppaavat myös käymään sitä tukalammiksi mitä merkittävämmäksi muslimiyhteisöt länsimaissa kasvavat.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Median mukaan hän olisi ollut entuudestaan tuttu Britannian poliisille ja tiedustelupalveluille. Jos tiedot pitävät paikkansa, miksei Salman ollut seurannassa."

Tämänpäiväinen The Times kirjoittaa:

• MI5, which is facing scrutiny over warnings it was given about Abedi’s descent into radicalisation, revealed that it was dealing with about 500 active investigations relating to 3,000 people of interest and had foiled five terror plots in the past two months.

Eli Britannian vastavakoiluelin MI5 on saanut sapiskaa varoituksista, joita sille oli annettu Abedin radikalisoitumisesta. MI5 paljasti, että sillä oli käsillä n. 500 aktiivista selvitystä noin 3 000 epäilyttävästä henkilöstä, ja viimeisten kahden kuukauden aikana se oli ehkäissyt ennalta viisi terrorisuunnitelmaa.

Toivon todellakin, ettei tilannetta Suomessa päästetä ikinä samanlaiseksi, edes suhteessa väkilukuun.

Toimituksen poiminnat