Vihreät kamppailevat Saksassa ja Ruotsissa olemassaolostaan: miksi YLE vaikenee

Vihreät kamppailevat olemassaolostaan liikkeen emämaassa Saksassa ja länsinaapurissa Ruotsissa.

"Vihreät ovat katoamassa useimmilta alueilta kokonaan”, kirjoitti Der Spiegel pari viikkoa sitten Saksan tilanteesta. Kansainvälinen media on uutisoinut asiasta aiemminkin. Mutta YLE on ollut asiasta hämmästyttävän hiljaa. Miksi?

Vastikään järjestetyissä Nordrhein-Westfalenin osavaltion parlamenttivaaleissa vihreät hävisivät hallituskumppaninsa demarien kanssa roimasti. Vihreät ylittivät äänikynnyksen niukasti: puolue sai 6,2 % äänistä, kun kannatus ennen oli 11,3 %.

Maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) meni vihreiden ohi ja pääsi parlamenttiin ensimmäisellä yrittämällään. Mutta tämäkään tieto ei ylittänyt Suomen valtionmediassa uutiskynnystä. Miksi?

Tuskinpa sillä mitään uutisarvoa onkaan, jos puolue – joka osallistuu ENSIMMÄISTÄ kertaa maan VÄKIRIKKAIMMAN osavaltion vaaleihin – ylittää heti äänikynnyksen ja saa äänistä 7,5 %? – Ei kerrassaan mitään poliittista merkitystä. Vai olisiko sittenkin?

Ylipäätään se, mitä Saksan politiikassa tapahtuu, taitaa Suomen kannalta olla yhdentekevää? – Historiakin sen todistaa. Vai todistaako?

Jos yleiset uutisointikriteerit asian läheisyydestä tai merkityksestä eivät sattuisi sopimaan valtiollisen median "journalistiseen" linjaan, sen pahempi periaatteille. – Itsesensuurin perinteet velvoittavat?

Silläkään tuskin oli uutisarvoa, että kahdessa aiemmassa osavaltiovaalissa vihreät putosivat poliittiselta kartalta. Puolue on kuluneen vuoden aikana joutunut sulkemaan toimistonsa jo kahdessa osavaltiossa hävittyään aluevaalit ja jäätyään alle äänikynnyksen.

Saksan vihreä puolue eli Vihreät (Bündnis 90 / Die Grünen) syntyi 1960- ja 70-lukujen vasemmistolaisen rauhanliikkeen, feministisen naisliikkeen ja ympäristöliikkeen pohjalta. Se onnistui paikallisvaaleista alkaen rakentamaan itsestään "todellisen poliittisen puolueen". Saksassa se menestyi paremmin kuin vastaavat puolueet englanninkielisissä maissa.

Myös tulevissa liittopäivävaaleissa syyskuussa vihreiden pahin vastustaja tulee luultavasti olemaan äänikynnys. Der Spiegelin mukaan puolue on romahtamassa ja se voi todella menettää kaikki paikkansa maan lakiasäätävässä kansanedustuslaitoksessa.

Alamäen arvioidaan johtuvan siitä, että muut puolueet ovat omaksuneet vihreiden pääteemat eikä puolue ole kyennyt sen takia enää profiloitumaan niillä.

Toisaalta poliittiset jakolinjat ovat länsimaissa muuttuneet merkittävästi, kuten Brexit ja Yhdysvaltain presidentinvaali osoittavat. Länsimaisen yhteiskunnan perusteet ovat uhattuina ennen muuta massiivisen maahanmuuton ja poliittisen islamin leviämisen seurauksena. Kansallismielisyyden kannatus on nousussa.

Ruotsissakin ympäristöpuolue vihreät (Miljöpartiet de gröna) ovat profiloituneet maahanmuuttopuolueena. Vihreissä on koettu useita skandaaleja, kun on ilmennyt, että mukana on useita islamisteja. Kannatus on pysynyt pienenä.

Viime kuussa tehdyssä mielipidemittauksessa puolue sai enää 2,5 % kannatuksen. Sillä tuloksella vaaleissa se olisi reippaasti pudonnut Ruotsin valtiopäiviltä. Aftonbladet puhuu jo romahduksesta.

Lauantaina pidettiin Linköpingissä puoluekokous. Siellä naulattiin aiempaakin jyrkempi linjaus: Maahanmuuttajia on saatava entistä enemmän. Puolue julkaisi eräänlaisen pakolaismanifestin, jonka mukaan kenen tahansa pitää voida saada Ruotsista turvapaikka ja loppuelämän kestävä ilmainen ylläpito.

Ruotsin vihreissä ilmeisesti kuvitellaan, että Svea-mamman sosiaalitoimistosta riittää loputtomasti rusinapullaa puolelle maailmaa. Luulisi, että puolueessa olisi edes sen verran tervejärkisiä, että tajuaisivat sahaavansa omaa oksaansa. Se, miten muslimien vaatimukset on yhdistettävissä seksuaalivähemmistöjen ja feministien vaatimusten kanssa on dilemma, jonka kanssa liikkeessä joudutaan kamppailemaan.

YLE ei ole osoittanut kiinnostusta vihreiden kuolinkamppailuun myöskään Ruotsissa. Etäisyys taitaa sinnekin olla niin suuri, ettei uutiskynnys ylity. – Vai onko?

Vihreät ovat alusta alkaen olleet ideologisesti heikko, vailla selkeää puolueideologiaa. Puolue on koostunut monenkirjavasta vaihtoehtoväestä. Sellainen liike on muita alttiimpi erilaisille ristiriitaisillekin vaikutteille, kuten on havaittu. Ei siis ihme, jos puolueen kaappaavat agendansa ajamiseen, milloin islamistit tai milloin muut militantit ryhmät.

Se, että julkisin varoin ylläpidetty mediahegemonia näyttää valitsevan uutisoitavat asiat poliittisen tarkoituksenmukaisuuden mukaan ja vaikenevan niistä, jotka eivät tue valittua linjaa, sopii huonosti siihen, mitä YLE-laki edellyttää.

Vaikenemalla epämiellyttävistä poliittisista tosiasioista, voi ehkä uskotella, ettei sellaisia ole olemassa. Pohjoiskorealaiseen malliin.

Ettei valtionmedian "journalistisessa" linjassa vain olisi kysymys siitä surullisen kuuluisasta punavihreästä kuplasta?

Päätoimittajan vaihtaminen tuskin riittää palauttamaan uskottavuutta, jonka murentuminen johtuu poliittisideologisesti värittyneestä ja yksipuolisesta uutisoinnista.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja:

"Germany’s Green Party Booted Out Of Gov’t In Key Election". Andrew Follett. The Daily Caller 03/27/2017.

"German Green Party Collapsing In ‘Existential Crisis’". Andrew Follett. The Daily Caller 05/15/2017.

"Germany's Green party: Victims of their own success". Elizabeth Schumacher. Deutsche Welle 03.05.2017.

"Grüne in der Krise: Halbiert und schockiert". Von Annett Meiritz. Der Spiegel Montag, 15.05.2017.

"Krisen i Miljöpartiet – steg för steg". Niklas Svensson, Hanna Jakobson. Expressen 24 apr 2016. 

"Krissiffran för MP: 3,1 procents stöd". PÄR KARLSSON. Aftonbladet 16 mar 2017.

"Merkelin kristillisdemokraatit voittamassa tärkeät osavaltiovaalit". Johanna Numminen. YLE Uutiset 14.5.2017.

"MP störtdyker – får 2,5 procent i nya mätningen". OLOF SVENSSON. Aftonbladet 20 april 2017.

"Ruotsin Miljööpuolue: Yksintulleille annettava loppuelämän kestävä ”ole”". Paavo Tajukangas. PT-Media 28.5.2017.

"What’s Green and Has No Voters?" Von Matthias Geis. Die Zeit 1. April 2017.

 

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu