Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Vihreät kamppailevat Saksassa ja Ruotsissa olemassaolostaan: miksi YLE vaikenee

  • Bündnis 90/Die Grünen (kuva: Wikipedia).
    Bündnis 90/Die Grünen (kuva: Wikipedia).
  • Miljöpartiet de gröna MP (kuva: Wikipedia).
    Miljöpartiet de gröna MP (kuva: Wikipedia).

Vihreät kamppailevat olemassaolostaan liikkeen emämaassa Saksassa ja länsinaapurissa Ruotsissa.

"Vihreät ovat katoamassa useimmilta alueilta kokonaan”, kirjoitti Der Spiegel pari viikkoa sitten Saksan tilanteesta. Kansainvälinen media on uutisoinut asiasta aiemminkin. Mutta YLE on ollut asiasta hämmästyttävän hiljaa. Miksi?

Vastikään järjestetyissä Nordrhein-Westfalenin osavaltion parlamenttivaaleissa vihreät hävisivät hallituskumppaninsa demarien kanssa roimasti. Vihreät ylittivät äänikynnyksen niukasti: puolue sai 6,2 % äänistä, kun kannatus ennen oli 11,3 %.

Maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) meni vihreiden ohi ja pääsi parlamenttiin ensimmäisellä yrittämällään. Mutta tämäkään tieto ei ylittänyt Suomen valtionmediassa uutiskynnystä. Miksi?

Tuskinpa sillä mitään uutisarvoa onkaan, jos puolue – joka osallistuu ENSIMMÄISTÄ kertaa maan VÄKIRIKKAIMMAN osavaltion vaaleihin – ylittää heti äänikynnyksen ja saa äänistä 7,5 %? – Ei kerrassaan mitään poliittista merkitystä. Vai olisiko sittenkin?

Ylipäätään se, mitä Saksan politiikassa tapahtuu, taitaa Suomen kannalta olla yhdentekevää? – Historiakin sen todistaa. Vai todistaako?

Jos yleiset uutisointikriteerit asian läheisyydestä tai merkityksestä eivät sattuisi sopimaan valtiollisen median "journalistiseen" linjaan, sen pahempi periaatteille. – Itsesensuurin perinteet velvoittavat?

Silläkään tuskin oli uutisarvoa, että kahdessa aiemmassa osavaltiovaalissa vihreät putosivat poliittiselta kartalta. Puolue on kuluneen vuoden aikana joutunut sulkemaan toimistonsa jo kahdessa osavaltiossa hävittyään aluevaalit ja jäätyään alle äänikynnyksen.

Saksan vihreä puolue eli Vihreät (Bündnis 90 / Die Grünen) syntyi 1960- ja 70-lukujen vasemmistolaisen rauhanliikkeen, feministisen naisliikkeen ja ympäristöliikkeen pohjalta. Se onnistui paikallisvaaleista alkaen rakentamaan itsestään "todellisen poliittisen puolueen". Saksassa se menestyi paremmin kuin vastaavat puolueet englanninkielisissä maissa.

Myös tulevissa liittopäivävaaleissa syyskuussa vihreiden pahin vastustaja tulee luultavasti olemaan äänikynnys. Der Spiegelin mukaan puolue on romahtamassa ja se voi todella menettää kaikki paikkansa maan lakiasäätävässä kansanedustuslaitoksessa.

Alamäen arvioidaan johtuvan siitä, että muut puolueet ovat omaksuneet vihreiden pääteemat eikä puolue ole kyennyt sen takia enää profiloitumaan niillä.

Toisaalta poliittiset jakolinjat ovat länsimaissa muuttuneet merkittävästi, kuten Brexit ja Yhdysvaltain presidentinvaali osoittavat. Länsimaisen yhteiskunnan perusteet ovat uhattuina ennen muuta massiivisen maahanmuuton ja poliittisen islamin leviämisen seurauksena. Kansallismielisyyden kannatus on nousussa.

Ruotsissakin ympäristöpuolue vihreät (Miljöpartiet de gröna) ovat profiloituneet maahanmuuttopuolueena. Vihreissä on koettu useita skandaaleja, kun on ilmennyt, että mukana on useita islamisteja. Kannatus on pysynyt pienenä.

Viime kuussa tehdyssä mielipidemittauksessa puolue sai enää 2,5 % kannatuksen. Sillä tuloksella vaaleissa se olisi reippaasti pudonnut Ruotsin valtiopäiviltä. Aftonbladet puhuu jo romahduksesta.

Lauantaina pidettiin Linköpingissä puoluekokous. Siellä naulattiin aiempaakin jyrkempi linjaus: Maahanmuuttajia on saatava entistä enemmän. Puolue julkaisi eräänlaisen pakolaismanifestin, jonka mukaan kenen tahansa pitää voida saada Ruotsista turvapaikka ja loppuelämän kestävä ilmainen ylläpito.

Ruotsin vihreissä ilmeisesti kuvitellaan, että Svea-mamman sosiaalitoimistosta riittää loputtomasti rusinapullaa puolelle maailmaa. Luulisi, että puolueessa olisi edes sen verran tervejärkisiä, että tajuaisivat sahaavansa omaa oksaansa. Se, miten muslimien vaatimukset on yhdistettävissä seksuaalivähemmistöjen ja feministien vaatimusten kanssa on dilemma, jonka kanssa liikkeessä joudutaan kamppailemaan.

YLE ei ole osoittanut kiinnostusta vihreiden kuolinkamppailuun myöskään Ruotsissa. Etäisyys taitaa sinnekin olla niin suuri, ettei uutiskynnys ylity. – Vai onko?

Vihreät ovat alusta alkaen olleet ideologisesti heikko, vailla selkeää puolueideologiaa. Puolue on koostunut monenkirjavasta vaihtoehtoväestä. Sellainen liike on muita alttiimpi erilaisille ristiriitaisillekin vaikutteille, kuten on havaittu. Ei siis ihme, jos puolueen kaappaavat agendansa ajamiseen, milloin islamistit tai milloin muut militantit ryhmät.

Se, että julkisin varoin ylläpidetty mediahegemonia näyttää valitsevan uutisoitavat asiat poliittisen tarkoituksenmukaisuuden mukaan ja vaikenevan niistä, jotka eivät tue valittua linjaa, sopii huonosti siihen, mitä YLE-laki edellyttää.

Vaikenemalla epämiellyttävistä poliittisista tosiasioista, voi ehkä uskotella, ettei sellaisia ole olemassa. Pohjoiskorealaiseen malliin.

Ettei valtionmedian "journalistisessa" linjassa vain olisi kysymys siitä surullisen kuuluisasta punavihreästä kuplasta?

Päätoimittajan vaihtaminen tuskin riittää palauttamaan uskottavuutta, jonka murentuminen johtuu poliittisideologisesti värittyneestä ja yksipuolisesta uutisoinnista.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja:

"Germany’s Green Party Booted Out Of Gov’t In Key Election". Andrew Follett. The Daily Caller 03/27/2017.

"German Green Party Collapsing In ‘Existential Crisis’". Andrew Follett. The Daily Caller 05/15/2017.

"Germany's Green party: Victims of their own success". Elizabeth Schumacher. Deutsche Welle 03.05.2017.

"Grüne in der Krise: Halbiert und schockiert". Von Annett Meiritz. Der Spiegel Montag, 15.05.2017.

"Krisen i Miljöpartiet – steg för steg". Niklas Svensson, Hanna Jakobson. Expressen 24 apr 2016. 

"Krissiffran för MP: 3,1 procents stöd". PÄR KARLSSON. Aftonbladet 16 mar 2017.

"Merkelin kristillisdemokraatit voittamassa tärkeät osavaltiovaalit". Johanna Numminen. YLE Uutiset 14.5.2017.

"MP störtdyker – får 2,5 procent i nya mätningen". OLOF SVENSSON. Aftonbladet 20 april 2017.

"Ruotsin Miljööpuolue: Yksintulleille annettava loppuelämän kestävä ”ole”". Paavo Tajukangas. PT-Media 28.5.2017.

"What’s Green and Has No Voters?" Von Matthias Geis. Die Zeit 1. April 2017.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (80 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mukava lukea hyviä uutisia. Täällä tapahtunee samalla tavalla muutaman vuoden päästä. Nyt kun ovat päässeet "valtaan" muutamassa kaupungissa niin ihmiset herää ihmettelemään että miksi ovat olleet vallassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Oman näkemykseni mukaan noissa maissa lähtökohta on juuri vihreyden vahva vasemmistolainen tvisti. Laskettelee samaa alamäkeä sos.dem. aatemaailman kanssa.

Suomessa Vihreät on keskustaliberaali puolue, jolla on selkeästi oma tila poliittisella kartalla. Kun Keskusta on arvokonservatiivinen maaseutupuolue, niin kaupungeissa ei ole mitään muuta tarjontaa arvoliberaalille keskustalaisuudelle. Siksi Vihreät on Suomessa toiseksi suurin kaupunkipuolue, joka parhaillaan leviää myös maaseudulle.

Suomalaisen median heikko uutisointi Keski-Euroopan ja lähes koko maailman poliittisesta tilanteesta johtunee vaatimattomista toimittajaresursseista. Mikä taas on seurausta pienestä kielialueesta ja maksullisen sisällön edeleen heikkenevästä myynnistä.

Saahan salaliittoteorioita toki viritellä, mutta hörhön maineen sillä vain saa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Persuista kyllä ehditään kirjoittamaan vaikka ei olisi asiaakaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ja liittämään heitä milloin mihinkin maailman eri puolilla toimiviin ihmisiin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #4

Kuten kansanedustaja P Lipponen halusi välittömästi tutkintaa Halla-ahon yhteyksistä norjalaiseen massamurhaaja Breivikiin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllä esim. Ranskan vaaleista uutisointiin pantiin paukkuja. Tai mikä tahansa terrori-isku Keski-Euroopasta.
YLE:stä tehdyn selvityksen mukaan uutisointia tehdään tehottomasti, vaikka toisaalta toimittajia uutis- - ja ajankohtaislähetyksissä on niin että päät kolisee.

"Vihreät on keskustaliberaali puolue"?
Onko sitten niin, että Vihreät on käyttänyt vasemmistolaista populismia pelkän kannatuksen kasvattamisen vuoksi? Vai sittenkin vasemmistolaiset linjaukset?
http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Presidenttivaltaisten USA:n ja Ranskan pressavaalit ovat uutiskynnyksen ylittäviä. Saksan osavaltiovaalit jäävät jo selkeästi pienemmälle mediahuomiolle. Merkelin uudelleenvainta ylittänee taas uutiskynnyksen. Mediakin joutuu suuntaamaan resurssejaan sinne mistä sen yleisö on kiinnostunut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#2:
Suomessa Vihreät on ollut joskus keskustaliberaali puolue, mutta nyt se on hyvin selvä vasemmistopuolue joka asemoituu poliittisella kartalla SDP:n ja Vasemmistoliiton väliin.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Mielenkiintoista vihreittemme bobulismissa on ollut se, että ovat jo pitkään ilmastopolitiikallaan tukeneet totalilitaristisen, nykyään kansallissosialistiset ihanteet omaksuneen Kiinan nousua maailmanvallaksi ja samalla täyttämään epäkurantilla ryönällään maamme kaatopaikat.

Täällä Tampereella vihreät eivät ole säästäneet puita, pensaita, eivätkä käyttökelpoisia kulkuväyliä rakennuttaessaan kilpailukyvytöntä raitiotieverkostoa. Hauskaako lie nähdä, miten vihreät tulevaisuudessa järjestävät raitsikalle kiertoteitä, kun sattuu putkivaurio tai muu vastaava, joka edellyttää radan katkaisua.

Vielä on puita kaatamatta, joten meidän persujen täytyisi kai niihin kiivetä estämään luonnon häikäilemätöntä tuhoamista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jaakon sijoittelu menee rankasti metsään. Toki Vihreillä on laveampi otos väkeä vsemmisto-oikeisto aksella kuin useimmilla muillla puolueilla. Fokus on ympäristössä, koulutuksessa ja liberaalissa maailmankuvassa. Ei varmaan kannata jotain Soininvaaraa, Vartiaa tai vaikka minua yrittää sijoittaa demarien ja vasureiden väliin. Mielestäni oli hyvä, että vasemmistolaiseen sosiaalipolitiikkaan keskittyvä Outi Alanko-Kahiluoto ei lähtenyt pj-kisaan. Todennäköinen uusi puheenjohtaja Touko Aalto ei leimaa puoluetta vasemmalle vaan keskustaliberaaliin suuntaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #41

Ei Soininvaara eikä Vartiakaan sinne vasemmiastoliiton kylkeen asemoidu, tuskin sinäkään, mutta koko kolmikko on Vihreiden päätöksenteon kannalta sivuraiteella. Heillä on suunnilleen yhtä paljon vaikutusvaltaa kuin Kalevi Kivistöllä oli SKDL:ssä. Roolina on lähinnä julkisuuskuvan kaunistaminen. Esillä saa olla, mutta merkittäviin asioihin ei saa vaikuttaa. Erityisen selvästi tämä tuli ilmi, kun Sinnemäki jyräsi Soininvaaran yli Helsingin apulaiskaupunginjohtanimityksessä. Kyllä Emma Kari, Outi Alanko-Kahiluoto, Anni Sinnemäki ja Ville Niinistö selvästi asemoituvat sinne SDP:n vasemmalle puolelle.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Harvemmin näkee karl marxia sanottavan keskustaliberaaliksi.

Hänhän juuri vaati perustuloa kaikille ja kaikkia samanarvoisiksi. Omalla tavallaan, jossa olisi pätevien kommunistien kiintiö.

Marko Parkkola

Kuinka vihreiden liberaalisuus näkyy? Miksi laitat liberaalit ja konservatiivit vastakkain, kun eivät ole edes samalla akselilla (liberaali vs autoritääri, konservatiivi vs radikaali)?

Petteri Hiienkoski

#37. Liberalismin määritelmä on hämärtynyt pahemman kerran.

Ns. suvakki-ideologian omaksuneet kutsuvat itseään liberaaleiksi vaikka ovat todellisuudessa ovat pikemminkin autoritaareja. Myös amerikkalaista vasemmistoa kutsutaan liberaaleiksi, vaikka sillä viitataan suvakki-ideologian omaksuneisiin. Heitä kutsutaan myös progressiiviseksi vasemmistoksi. Vastannee niitä, joita kutsut radikaaleiksi. Perinteinen vasemmisto, joka on kiinnostunut työväenasiasta, ei taas lukeudu heihin.

Arvokonservatiivit tai ainakin osa heistä sen sijaan näyttävät olevan lähempänä klassisia liberaaleja. Esim. konservatiivitoimittaja Milo Yiannopoulos pitää vasemmisto-oikeistojakoa vahentuneena ja korvaa sen libertaari-autoritaarijaolla. Arvokonservatiivina hän lukee itsensä libertaareihin, jotka puolustavat perinteistä yksilönvapautta ja pyrkivät rajoittamaan valtion puuttumista yksiköiden elämään.

Poliittisen kentän uusjako näyttää johtaneen siihen, että entistä useampi niistä, jotka aiemmin kannattivat perinteistä vasemmistoa (kun sellainen vielä oli), kannattavat nykyään arvokonservatiiveja. Mielenkiintoisen lisänsä tähän tuo se, että anglosaksisissa maissa libertarismia puolustavan konservatismin katsotaan edustavan vastakulttuuria hallitsevalle autoritaariselle suvakki-ideologialle.

Jyrki Tikkakoski

Hörhön maineen saa yhtä hyvin omaperäisistä, mutta päin prinkkalaa menevistä johtopäätöksistä.
Mutta siihen toimittaja tilanteeseen, niin kyllä niitä kaikilla valtamedioilla riittää, mutta ei juuri tämän kaltaisista toimittajia masentavista uutis aiheista kuulla höykäsen pölähtämää. Ruotsin demokraateista riittää kyllä juttua samoin kuin Merkelin puolueesta ( nimi? ), muttä tästä vihreiden huonosta menestyksestä ei ole kuulunut sanaakaan. Vai oletko sinä kuullut?

Teemu Salminen

Börje Uimonen, kirjoitit "Suomalaisen median heikko uutisointi Keski-Euroopan ja lähes koko maailman poliittisesta tilanteesta johtunee vaatimattomista toimittajaresursseista." <-- Ai toimittajaresurssipulan takia uutisissa on musta aukko Keski-Euroopan osalta? Huh mikä selitys. No ainakin tämän kirjoituksen tehnyt Petteri Hiienkoski on pystynyt kirjoittamaan Keski-Euroopan poliittisesta tilanteesta aivan omilla resursseillaan.
Taisi osua ja upota, kun pitää vielä käyttää salaliittoteoriakorttikin. Suuri osa suomalaisista on tajunnut jo aikaa sitten, kuinka vihervasemmistolainen pesäke Yle onkaan.
Hyvä kirjoitus!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Börjehän tuossa ylempänä antoi järkevähkön kuuloisen osaselityksen, mutta kyllä tämä uutispimitys mielestäni on vähintäänkin yhden blogin arvoinen. Börje jotenkin sivuuttikin taistolaisuustaustaiset vihreät.

Vihreiden tai ympäristöihmisten ajamat muutokset Suomessa ovat minusta monesti haiskahtaneet keskieurooppalaisilta, kuten nyt vaikkapa 0-energiatalot. Nehän saadaan toimimaan vielä Tanskassakin ilman isompia ongelmia, mutta joka tapauksessa Suomessa toteuttaminen on kalliimpaa ja ehkä myös homepommimpaa. Miten lie kastepiste seinärakenteissa Keski-Euroopassa, ei siellä ainakaan ole pitkäaikaista jäätymisrajaa.

Näin sitten vihreän puolueen romahdus Saksassa todennäköisestikin säteilee Suomeen, ehkä yhden vaalikauden viiveellä ja mahdollisesti EU:n kauttakin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On jotenkin helppo sivuuttaa sellaiset asiat joita ei ole.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Viittaatko esimerkiksi Satu Hassin olemassaolemattomuuteen, vai?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #9

Eli Nordea ja Sampo-konserni kärsii siis taistolaismenneisyydestä? Itse asiassa ex-taistolaisia löytyy useimmista puolueista, vassareista eniten, mutta myös vaikkapa RKP:n meppi on entinen taistolainen. Taistolaisuuden hiipuessa merkityksettömäksi pikkuliikkeeksi ei esimerkiksi valtaosa vihreiden kansanedustajista ollut edes syntynyt, eikä yksikään puheenjohtajavaalien kärkiehdokkaista. Sama muuten pätee äänestäjiin, eli vihreiden äänestäjistä valtaosa ei joko ollut syntynyt tai on ollut pikkulapsi taistolaisuuden ollessa edes jotakuinkin yhteiskunnassamme vaikuttava voima.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #11

Hyvä Marko, kun et aatetoveri tapaan sentään väitä Satu Hassia olemassaolemattomaksi.
Viitteesi eivät mitenkään kumoa sitä ajatusta, että ihmisille vihamielistä toimintaa on jatkettu toisin keinoin. Tätä taas voi epäillä, kun selkeää anteeksipyyntöä ei ole kuulunut aiemmasta toiminnasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

En minä Satu Hassia olemattomaksi väitä, vaan tämäntasoista argumentointia. Vihreät on melko nuori puolue, joten vanhimmat vihreät ovat loikanneet jostain muualta, esim. Osmo Soinivaara Liberaalisesta kansanpuolueesta. Yhtä hyvin siis voisi väittää vihreitä entisiksi liberaaleiksi. Mutta minun ikäiseni on jo voinut äänestää vihreitä kaikissa vaaleissa, nuoremmista puhumattakaan. Siksi Satu Hassin "taistolaisuudesta" hölisevät voikin ohittaa säälivästi hymyillen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #50

Alamme päästä yksimielisyyteen. Satu Hassi on yksi vihreiden taistolaistaustaisista jäsenistä. Jos vielä luet uudestaan kommenttini, en väittänyt, että kaikki vihreät olisivat olleet taistolaisia.
Nythän meille ei taida jäädä erimielisyyttä juuri muusta kuin mikä olikaan Börjellä olematonta ja mille hymyillään. Pikkujuttuja sivulauseissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #57

Olemme varmaan yksimielisiä siitä, että kaikki kommenttisi vihreistä ovat silkkaa trollausta, jolla ei kannata päätään vaivata enempää kuin sinä vaivaat niitä pudotellessasi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #62

Yhteenvetosi poikea täysin aiemmin käydystä keskustelusta, mutta kertooko se sinun vastailevan trolleille? Ennemmin uskoisin, että trollausväite oli pieni vihreä hätäkakka sinulta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #71

Joka kerta kun joku puhuu samaan hengenvetoon Satu Hassista ja taistolaisista, hän putoaa minun silmissäni trollikastiin.

Jyrki Tikkakoski

Se on totta. Mitään selkeää sijaintia tai linjaa ei vihreillä olekkaan. Siksi ne ovat euroopassa jo sivuutettua väkeä. Suomessa muslimeita hyysätään vaikka arvot elämässä ovat täysin erilaiset.
Ei niin liberaaleja vihreitä olekkaan, että ne islamistisessa valtiossa voisivat toimia. Ukot lentäisivät talojen katoilta ja akat kivitettäisiin toreilla.
Yhteistä on kenties ainoastaan siinä, että myös lähisukulaisten seksuaaliset kanssakäymiset pitää sallia.
Tuo rajaton luottaminen ihanan etniseen tphakija porukkaan mikä valehtelee ikänsä, on joko paperittomia tai väärillä papereilla, raiskaa naiset, hakkaavat avuttomat, kusettavat kelaa ja oikeuslaitosta, koituu vielä vihreiden tuhoksi suomessakin.
Muutaman vuoden sisällä on vihreät pieni marginaali räksyttäjä joukko, jos edes sitäkään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitin 17.6.2011 ”Suomen tie on Kreikan tie”. Tätä hallitusvastuussa olevat puolueet pyrkivät kaikin tavoin välttämään. Vihreillä ei tunnu olevan sen sijaan huolta huomisesta. Valtion velkaantuminen saa heidän mielestään jatkua loputtomiin. Sitä kautta maa menettää ennen pitkää loputkin taloudellisesta riippumattomuudesta. Kreikassa on nyt 15. leikkausohjelma menossa.

Vihreät haluavat mitä ilmeisemmin samaa leikkausohjelmaa myös Suomeen, kuin mitä toteutetaan täyttä päätä Kreikassa.

”Taivaanrannan maalaus” sopii hyvin kuvaan, kun ollaan pensselivedoin taulua maalaamassa, mutta se ei sovi kuvaan, kun hoidetaan yhteisiä, ennen kaikkea talouteen liittyviä asioita valtiollisella ja kunnallisella tasolla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ymmärryksesi vihreiden politiikasta ja tavoitteista kaipaa päivittämistä - nimittäin meni aika pahasti metsään.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Toimittajat ovat punavihreitä ja heihin ei luota enää edes kolleegat. Sen vuoksi YLE lähettää ennen uutislähetystä Matti Rönkän vakuuttelua missä lupaa olla valehtelematta. Muttei sitä kukaan tietenkään usko.

Kaj Granlund

Olen vihreissä tunnistavinani sitä samaa nuorisopopulismia, jota vasemmistoradikalismi edusti 1960-luvun loppupuolella. Nuoret joiden ei koskaan ole tarvinnut ottaa vastuuta omasta elämästään, haluavat kertoa, minkälainen on se ihanneyhteiskunta, jossa kaikki elää rikkaiden tuloilla.

Poliittinen tie, joka perustuu ajatukseen "minä vaadin saada", menettää lopulta vetovoimansa, kun se kohtaa arjen.

Näin tulee käymään myös vihreiden kanssa. Vihreä sukupolvi unohtaa, että se itse vanhenee, eläköityy ja heikkenee. Aatteen edustajat ovat lainapolitiikallaan jättämässä sekä vanhempansa että lapsensa oman onnensa nojaan ideologiallaan, jossa mikä tahansa kelpaa maalitauluksi niin kauan kuin sillä saadaan julkiseen talouteen vauhtia turvaamaan yltäkylläisyyteen tottuneen kansakunnan elintason.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Höpö höpö. Vihreiden kannattaja on tutkitusti useammin työssä käyvä palkansaaja kuin muilla puolueilla. Eli Vihreiden kannattajat ylläpitävät tätä yhteiskuntaa.

http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223261-vi...

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Vihreitten työllistäminen loppuu, kun Suomelle ei enää myönnetä lainaa. Siinä vaiheessa kansallisomaisuuskin on jo myyty veroparatiisiyhtiöille.

Tampereella laitettaneen kohta kaupungin sähkölaitos siirtoverkkoineen ja kaukolämpölaitoksineen lihoiksi vihreitten bobulistien politiikan seurauksena.

Kelpaa siinä sitten kaupunkilaisille vihamielisen tahon käyttää monopoliasemaansa hyväkseen.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Miksi Yle vaikenee KAIKKIEN Ruotsin puolueiden gallup-suosiosta? Olisi hyvä jos Yle julkaisisi edes parin viikon välein Ruotsin puolueiden kannatuslukemat. Täällä ollaan tavattoman kiinnostuneita niistä.

Petteri Hiienkoski

#16. Eiköhän siihenkin ole syynsä. Ruotsi-Demokraattien kannatus on kasvanut ja on samaa luokkaa toiseksi suurimman puolueen eli kokoomuksen kanssa. Tästä uutisointi ei taida sekään sopia Pasilanmäen kansanvalistajien "journalistiseen" linjaan... ;)

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Poliittisia liikkeitä pitää tarkastella jatkumoina joiden ajamat asiasisällöt tulevat ja menevät, mutta motivoiva dynaaminen draivi pysyy suunnilleen samana ja voi jopa puhutella sukupolvia toisensa perään.

Suomalainen vihreä liike syntyi aikalailla samojen piirien keskuudessa ja paljolti samoissa tiloissa joissa sadankomitealainen rauhanliike, feministinen Yhdistys 9, Marraskuunliike, liikennepoliittinen Enemmistö ja kolmannen maailman asioista kampanjoiva Tricont toimintaansa käynnistelivät. Politisoituminen -- siis poliittisiin puolueisiin liittyminen ja järjestäytyminen -- tuli kuvaan puhtaasti aatteellista "yhden asian" vaihetta vähän myöhemmin.

Muistan vielä miten tyytyväisiä luonnonsuojelijatyypit olivat saatuaan jonkin yhden palstan kymmenen sentiiä pitkän uutisen jostain luonnontuhosta Helsingin Sanomiin. Jos joku tuossa vaiheessa olisi sanonut, että odottakaapa viisikymmentä vuotta niin nämä edelläkävijöiden arvot ovat muuttuneet valtavirraksi, kukaan ei olisi uskonut.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Mutta valtavirtaahan ne nyt ovat. "Jäljestätulevien valtavat laumat" ovat nuo yleismaailmallisen nuorisovallankumouksen sisällöt nyt sisäistäneet -- sikäli kun nyt valtavirta-ajattelu koskaan mitään varsinaisesti sisäistää. Enempihän siinä on aina kyse jostakin jolle yhteiskunnassa vain on kasvanut statusarvoa.

On ihmetelty miksi suomalainen vihreä liike pitää sisällään niin erilaisista poliittisista suunnista tulleita ihmisiä. Sille on kaksi syytä. Yhtäältä se että 60-luvun loppupuolen nuorisovallankumous oli olennaisin osin opiskelijakapinaa, ja yliopistoihin tosiaan tuolloin tuli oppilaita kaikenlaisista poliittisista kodeista. Toinen juttu on se että vihreän liikkeen puolueeksi järjestäytyminen tapahtui meillä vaiheessa jolloin puolueita hajosi ja niiden aktiivit etsivät uutta kotia.

Olen jossakin kirjoittanut siitä miten kaikelle ideologiselle orientaatiolle ominaista on tietty motivaatiopohja ja psyykendynamiikka, eikä ole siis ihme että nimenomaan toisensa aatevihollisina tunnistavat ihmiset löytävät toisistaan myös yhteisen sävelen. Esimerkiksi kiihkouskovaisista tulee helposti kiihkoateisteja, porvariskodin kasvateista taistolaiskommunisteja, mässäilijöistä nälkiinnyttämisestä tyydytystä tuntevia askeetteja, jne. -- Psyykenrakenteen kannalta kaikki vihreät ovat toki aika kaavamaisia tyyppejä, jotka kiinnittyvät esimerkiksi erilaisiin tuhon ja tuhoamisen muotoihin.

Viimeksi kirjoitin juuri noista maailmanlopun variaatioista, jotka vihreän liikkeen viisikymmenvuotisen taipaleen varrella ovat heitä milloinkin puhutelleet.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Sokeuden asteelle kasvanut individualismi ja sitäkin vielä astetta vahvempi narsismi selittävät aika paljon kaikkea näennäistä ristiriitaisuutta jota "vihreään ajatteluun" sisältyy. Narsistinen itserefleksio, joka kokee palkitsevaksi nimenomaan poikkeavuuden, irtioton ja itsensä määrittelemisen "kielteisestä käsin" on oikeastaan ainoa selitys joka tekee ymmärrettäviksi miksi joku voi rakastua vieraskulttuureihin niin sokeasti, ettei esimerkiksi tällasille kulttuureille ominainen ihmisoikeuksien kunnioittamattomuus muodosta mitään ongelmaa.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Seppo Oikkonen:
"Suomalainen vihreä liike syntyi aikalailla samojen piirien keskuudessa ja paljolti samoissa tiloissa joissa sadankomitealainen rauhanliike, feministinen Yhdistys 9, Marraskuunliike, liikennepoliittinen Enemmistö ja kolmannen maailman asioista kampanjoiva Tricont toimintaansa käynnistelivät."

Ei syntynyt samojen piirien keskuudessa, eikä samoissa tiloissakaan.

Vihreä liike syntyi kymmenkunta vuotta myöhemmin kuin nuo mainitsemasi järjestöt. Vihreiden alku on Koijärven tapauksessa, jossa luontoaktiivit yrittivät pelastaa kuivattavaksi määrätyn lintujärven.
Vihreiden tausta oli alkuvaiheessa liberaaleissa: Komsi, Könkkölä, Nikula, Paloheimo, Soininvaara, Sauri...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Koijärvellä oltiin jo organisoituvassa vaiheessa. Kansalaistottelemattomuudestakin oli yllytysoikeudenkäynneissä saatu esimerkkiä ja toiset kokemustakin.

Sinulla ei ole käsitystä siitä miten vähästä kaikki alkaa. Myös nykyisin.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä Vastaus kommenttiin #24

Ei suinkaan. Mitään organisaatiota ei Koijärven aikaan 1979 vielä suunniteltu.

Vihreä liitto rekisteröitiin yhdistykseksi vuonna 1987 ja puolueeksi seuraavana vuonna.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #45

""Koijärven aikaan...""

Siis kansalaistottelemattomuus on organisoitua toimintaa.

Siihen mennessä oli tultu jo pitkä matka.

Voit katsoa yleistä kehitystä kauempaa ja laajemmin, ja todeta esimerkiksi että Greenpeace liimasi vain oman nimensä CND:n harakanvarvasmerkin päälle.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #45

Varsinainen puolueeksi järjestäytyminenhän tapahtui varsin myöhään. Vaaleihin osallistuttiin vuosia ennen Vihreän liiton rekistöimistä, siis ilman valtakunnallista puolueorganisaatiota.

Vihreässä liikkeessä väännettiin pitkään siitä, edistääkö puolueeksi järjestäytyminen ympäristönsuojelutavoitetta vai latistuuko tavoite puoluepolitikoinniksi.

"Vihreän liikkeen voi konkreettisesti sanoa saaneensa alkunsa Koijärveltä ja Helsinki-liikkeestä 1970- ja 1980-luvuilla" (Wikipedia). Ja Turussa se oli vähintään idullaan vanhojen rakennusten säilyttämisliikkeenä (ns. Turun tautia vastaan).

Aloitin valtio-opin opinnot 1980-luvun puolivälissä ja seurasin aktiivisesti vihreän liikkeen alkuvaiheita ja taustoja. Ympäristöpuolueelle oli selvä tarve silloin eikä silloinen sosialismi-kapitalismi jako vastannut siihen. Paljon innostusta. =)

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #73

""...puolueeksi järjestäytyminenhän tapahtui varsin myöhään...""

Niin. Nämä järjestäytymispäätökset edustavat edelläkävijöiden pioneeriajattelussa jo sitä vaihetta jolloin ideologia alkaa institutionalisoitua. Se on siis jo tavallaan melkoisen sementoitua ajattelua -- ja instituutitot sitten elävät omaa elämäänsä, ja jos käy niinkuin maailman vihreälle liikkeelle kävi, muutos ajattelussa on yleismaailmallista luokkaa. Moneen aikaan ei enää maailmassa ole ollut montakaan valtiota joka ei tuntisi hienoksi ylläpitää hallituksessaan jonkinlaista ympäristöministeriötä.

Pioneeriajattelussa Carsonin kirja (ilmestyi suomeksi vuonna 1963) oli yksi agiteeraavista herätteistä, ja omasta takaa meillä yksi ensimmäisistä laajemmin aiheeseen vihkiytyneistä pamfleteista oli Nalle Valtialan "Varokaa ihmistä" (1968). Gordon Rattray Taylorin "Biologinen aikapommi" suomennettiin seuraavana vuonna, ja Kekkonen -- jota niin paljon kaikesta nykyisin moititaan -- piti uudenvuodenpuheensa 1970 ilmestyneestä "Tuomiopäivästä".

Pioneeriajattelun lanseerautuminen valtavirta-ajatteluksi noin viidenkymmenen vuoden viiveellä on se yhteiskunnallinen yhteisöilmiö, jonka sosiologisiin lainalaisuuksiin kannattaa paneutua. Vihreä ajattelu todellakin löi maailmanlaajasti läpi, vaikka tämän ajattelun "tiedolliset" sisällöt -- eli erilaiset versiot maailmanlopputeemasta -- vaihtelivatkin matkan varrella jatkuvasti. Mielikuvat katastrofeista ovat kuitenkin olleet pohjimmaisena motivaationa ja keskustelun keskiössä koko ajan.

Narsismi on sitten ihan viime aikoina tullut ja korjannut koko potin -- ja se on varmaan sitten jo tiedollisesti rakennellun ajattelun hajoamisilmiö. Jäljelle jää näitä typeriä hyökkäilyjä "populismia" ja niin sanottua "rasismia" vastaan, erilaisten poikkeavuuksien ja vieraskulttuurien ihannointia, sekä kaiken takana koko ajan vahvasti vaikuttanut tarve määritellä itseä "kielteisestä käsin" -- eli projektiivisia tuho- ja viholliskuvia pystyttämällä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Petteri Hiienkoskelle kiitokset olennaisen vaietun uutisen tuomisesta julkisuuteen. Silmiinpistävästi, YLE:n lisäksi myös Hesari on pysytellyt hiirenhiljaa tästä toimituksensa ideologialle kiusallisesta asiasta.

Valtamedia Suomessa näyttää profiloituvan Russia Today'n kaltaisena valikoitujen uutisten välityskoneistona.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Itse asiassa kaikki mediamme ovat vaienneet siitä, että Ruotsissa vihreiden suosio on laskenut.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tämäkö uutiskriteereiden ideologinen valikoivuus ja yleisölle vaikenemalla valehteleminen on sitä, mistä käytetään nimitystä "median murros"...?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #22

Kyllä se tämä on. Keskeisiä keinoja ovat vaikeneminen, paisuttelu ja värittäminen. Tämä vaikutelma on syntynyt tuloksen suhteellisen laajasta mutta epätieteellisestä median seurannasta. Jos olisin vielä sopivassa iässä ja sopivalla alalla, haistaisin tämän osoittamisessa erinomaisen lisensiaattityön tai väittärin aiheen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #28

Käytäntöön sovellettua Tampereen yliopiston tiedotusoppia...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hesari vaikenee tällä tavalla. Hannu Mononen ja Tapio Värjölä kirjoittelevat omiaan omalla tavallaan.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005172873.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49

Näin se suomen kieli kehittyy. Ennen sanottiin että en ole lukenut Hesaria, nyt sama asia sanotaan: Hesari vaikenee.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #49

Uutisen varsinainen sisältö on tuossa otsikossa melkeinpä piilotettuna – vaan annahan jos Hesari pääsee ilkkumaan persujen vastoinkäymisille, ei otsikosta koskaan räväkkyyttä puutu.

Mutta OK, myönnän auliisti, että Hesarin omaksuma "kansankynttilän" tehtävä on vaikuttanut lisäämällä vieraantumista ja vastenmielisyyttä sen rautalangasta vääntävää toimituspolitiikkaa kohtaan, joten kyllä tuo uutinen on minulta ohi mennyt (osaltaan laimean otsikonkin takia).

Missä on Hesarin uutisointi Saksan Vihreiden kannatuksen kehityksestä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen kyllä tuonut esille omissa blogeissani monta kertaa, että esim. Ruotsin vihreät kamppailee ääniskynnysrajan (4 %) pinnassa.

Viimeksi sunnuntaina 28.05.2017
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237544-ente...

Sifon tutkimuksessa Ruotsin vihreitten kannatus oli 3,7 %.
https://www.kantarsifo.se/sites/default/files/repo...
------
Ruotsin vihreitten kannatus romahtanut, milloin Suomessa? Toukokuu 2016
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216932-ruot...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Se on kiitettävää, mutta blogistin sanoin, "miksi ei YLE eikä muut maan suuret viralliset "uutistoimistot ja talot?"

Valehtelemista vaikenemalla, kuvaa hyvin maamme virallista uutisointia!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #27

Länsimainen journalismi lähtee siitä, että yleisölle esitetään avoimesti kattavat ja paikkansa pitävät faktat, joista vastaanottajat saavat sitten tehdä itse johtopäätöksensä.

Sen sijaan Suomen valtamediassa työskentelee toimittajia ja päätoimittajia, jotka omahyväisesti uskovat heillä olevan missio, kansan ohjaaminen kädestä pitäen ajattelemaan oikealla tavalla. Kukaan ei vain kerro, mistä heille mandaatti sellaiseen tehtävään olisi annettu.

Eipä ihme, että riippumatonta tietoa haetaan yhä enemmän internetistä.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #30

"Eipä ihme, että riippumatonta tietoa haetaan yhä enemmän internetistä."

Olenkin ollut perustamassa Euroopan laajuista verkostoa, jossa uutistietoja vaihdettaisiin ja käännettäisiin kansallisille kielille. Saimme aika hyvä verkoston aikaiseksi pitkin Eurooppaa, mutta sitten muilta loppui mielenkiinto. Harmittaa vieläkin, sillä siitä olisi tullut toimiva ruohonjuuritason "STT".

Petteri Hiienkoski

#18. Kiitos palautteesta! Hesarin Saska Saarikoskelle annettava tunnustusta siitä, että hän otti jokunen vuosi sitten Hesarissa esiin Saksan vihreissä alkuvaiheissa esillä olleen tavoitteen laillistaa pedofilia. No Saskan värimakuun ei taida sopia se, että punaiseen sekoitetaan vihreää... =)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täällä puhutaan Ruotsista ja Saksasta, mutta me elämme Suomessa, eikä politiikkaa ja puolueita voi verrata muiden maiden vastaaviin.

Tämä on normaali tilanne, että kun kannatus kasvaa, niin vastustuskin lisääntyy, sen näkee täällä puheenvuorossakin, että nyt veihreitä kurnutetaan, kun persut eivät enää niin paljon kiinnosta. :)

Kansa tietää kyllä, ja suon sen kannatuksen vihreille, mikä vaaleissa tulee, oikeastaan toivoisin isoa kannatusta, ja sitä kautta hallituspaikkaa, sillä vasta sitten nähdään mikä on vihreiden oikea politiikka.

Tällä hetkellähän se on opposition samaa vastuutonta metelöintiä, jossa ei ole vielä mitään sellaista, joka olisi todellisuutta.

Toivokaamme siis, että vihreät voittavat vaalit, ja sitten oikeasti pääsevät sitä omaa politiikkaansa tekemään, vasta sitten voidaan arvostella, kun on näyttöjäkin toiminnasta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Alamäen arvioidaan johtuvan siitä, että muut puolueet ovat omaksuneet vihreiden pääteemat eikä puolue ole kyennyt sen takia enää profiloitumaan niillä."

Jos vastustaa vihreitä, niin tämähän ei ole ollenkaan hyvä asia.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""...muut puolueet ovat omaksuneet vihreiden pääteemat...""

Itse asiassa tuossa liukenemisessa on kyse nimenomaan siitä ilmiöstä josta yritin puhua tuossa ylempänä -- siis edelläkävijä-ajattelun lanseerautumisesta pitkällä viiveellä valtavirta-ajatteluksi. Kun tämä on tapahtunut, edellisten sukupolvien räyhähengistä on tullut entisiä kapinallisia ja nykyisiä hyvinvointimassaan häviäviä vihreitä äänestäviä hyvätuloisia yhteiskunnan esimerkkihenkilöitä.

On huomattava, etteivät valtavirta-arvot yhteisöilmiönä ole sama asia kuin kansalaisten enemmistön mielipidemittauksissa kannattamat arvot. Valtavirta-arvot ovat ikään kuin "virallista" hyväksyntää ja auktorisointia nauttivia arvoja, jotka otetaan "annettuina" ja joita ei kyseenalaisteta. Itse asiassa ne toimivat jopa totuudellisuuden kriteereinä.

"Vihreät arvot" ovat pinnalle noustuaan olleet juuri tuollaisia auktorisoituja "totuuksia", ja itseään nimenomaan "sivistyneenä ja suvaitsevana" pitävä "eliitti" -- jonka olemassaolo on myös yhteiskunnallinen vakio -- mukaanlukien tiedonvälityksen edustajat -- on nyt elänyt tällaisessa "punavihreässä kuplassa".

Ja noilla valtavirta-arvoilla on ominaisuuksia, jotka liittyvät enemmän niiden statusasemaan ja auktorisointivaltaan kuin niiden kulloiseenkin sisältöön. Ne luovat yleiseen yhteiskuntailmapiiriin "taustan" tai kielellis-käsitteellisen "varmuuden" (Wittgenstein), jonka pohjalta sitten kaikkea muuta määritellään. Koska tämä "varmuus" on kaiken käsitteellisen ajattelun edellyttämä komponentti, siitä suoraan seuraa ettei oikein mitään sellaista joka kyseenalaistaa konsensuksen pystytä esittämään.

Siksi uutiset eivät kerro oikeita totuuksia -- ne kertovat vain sen mikä vallitsevassa valtavirta-ajattelussa on omiaan tukemaan vallitsevia totuusarvoja. Ja valtavirta-ajattelun omaksuneet todella kokevat sen "totena". Se varsinainen totuus muhii jossakin yhteiskunnan julkispinnan alla -- ja jos puhumattomuuden pinta on esimerkiksi journalistisen kyvyttömyyden seurauksena muurattu pahasti umpeen, nuo uudet totuudet purkautuvat esille lopulta hallitsemattomina ja ehkä väkivaltaisinakin.

Jos pitäisi antaa malleja siitä miten perusteellisesti harhassa valtavirta-ajattelu voi olla, sanoisin, että esimerkiksi "suvaitsevuuden" ymmärtäminen kuin siinä olisi kyse moraaliarvosta on yksi "punavihreän kuplan" perustavimmanlaatuisista älyllisistä väistöliikkeistä. Niin estämme itseämme näkemästä tosiasiaa, etteivät yksilötason asenteet ratkaise yhteisötason kulttuurisen yhteensopimattomuuden ongelmia.

Toinen esimerkki on se, että voimme puhua "monikulttuurisuudesta" kuin se olisi jokin yleisesti hyväksyttävä yhteiskuntatilanne, vaikka siinä on kyse nimenomaan ja pelkästään poliittisesta ideologiasta ja propagandasta.

Petteri Hiienkoski

#32. Toteutuuko Soininvaaran ennustus jonka mukaan vihreiden tavoitteena oli tehdä itsensä tarpeettomiksi...?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei ainakaan niin kauan kuin Trump on Yhdysvaltojen presidentti.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ruotsissakin vihreiden kannatus ei ole häävi. Tanskassa ei ole lainkaan varsinaista vihreää puoluetta. Suomi näyttää uivan vastavirtaan.

Marko Parkkola

Saksojen yhdistyminen on saatu loppuun ja itä-saksalaiset punavihreät ovat lähteneet paremmille metsästysmaille. Puolue saisi jo mennä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Saako siitä jonkinlaista orgastista tyydytystä, jos jollain puoleella menee ulkomailla huonosti? Ilmeisesti :)

Suomessa tuntuu vihreillä menevän kuitenkin lujaa, joten eipä se ulkomaiden tilanne mitään täällä merkitse.

Harmittaako jonkun puolueen menestys sitten näin kovasti? Ilmeisesti :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse näen Vihreät yleishaitallisena puolueena, jolloin tietenkin tulee sorruttua myös toiveajatteluun, että aatteen loppu olisi lähellä. Sinnepäinhän nuo terveiset Ruotsista ja Saksasta kumminkin viittaavat.

Esimerkkinä vihreiden yleishaitallisesta epäloogisuudesta olkoon ihmisten kuskaaminen päiväntasaajalta napapiirille ja samalla ilmastonmuutoksen vastustaminen. Edellinen toimintahan tuhoaa jälkimmäisen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Persujen yleishaitallisuus & epäloogisuus tulee esiin siinä että he eivät tee elettäkään torjuakseen ilmastonmuutosta ja silti väittävät olevansa "maahanmuuttokriittisiä". Ilmastopakolaisuuden - sen joka on tulossa ellei jo menossa - rinnalla toissavuotinen "pakolaisvyöry" oli vasta alkusoittoa, ja se tuleva vyöry on persujen syytä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #63

"...se tuleva vyöry on persujen syytä."

Ohoh! Enpä olisi ikinä uskonut persuilla olevan Afrikassa ja Lähi-Idässä tuollaista vaikutusvaltaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #65

Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsitään eniten Afrikassa ja Lähi-Idässä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #63

Olisiko tuo nyt sitä epätoivoista viherläppää ja yritystä vaihtaa keskustelun aihetta? Jos vaikka olisi ilmastopakolaisia, ilmasto pilaantuisi heitä napapiirille kuljettamalla ja asuttamalla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Se,että vihreitä täällä vastustavat kommentoijat analysoivat vihreiden kannatuksen
perusteet näinkin pieleen on pelkästään hyvä merkki puolueen näkövinkkelistä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Vaikenemalla epämiellyttävistä poliittisista tosiasioista, voi ehkä uskotella, ettei sellaisia ole olemassa. Pohjoiskorealaiseen malliin."

Kun nyt kerran otit Pohjois-Korean puheeksi... Tässä Kim Jong Il'in ohjeistusta elokuvien tekijöille:

"Works dealing with the socialist situation must show life truthfully as it is; they must not beautify or decorate it. It is bad to belittle life. However, it is also not good to exaggerate it. If you describe something which does not exist in fact, or over-paint life, instead of giving a truthful picture of things as they are, you will distort the essence of life and will not show the real advantage of the socialist system correctly. Then people will not believe such a life exists.

You will be mistaken if you think that you can show the happy life of our people by describing them putting up parasols and pushing prams. These things are not something new which can be found only in our situation, nor do they have any meaning in showing the superiority of the socialist system."

KIM JONG IL
LET US CREATE MORE
REVOLUTIONARY FILMS BASED ON SOCIALIST LIFE
Talk to Writers and Film Directors
June 18, 1970

Petteri Hiienkoski

#46. Kiitos, Janne Kejo! Tuosta teoksesta olenkin haaveillut sen jälkeen kun radiossa kuulin siitä. Great! ;)

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Risto Jääskeläinen:
"Hyvä Marko, kun et aatetoveri tapaan sentään väitä Satu Hassia olemassaolemattomaksi.
Viitteesi eivät mitenkään kumoa sitä ajatusta, että ihmisille vihamielistä toimintaa on jatkettu toisin keinoin. Tätä taas voi epäillä, kun selkeää anteeksipyyntöä ei ole kuulunut aiemmasta toiminnasta."

Pitäisikö Satu Hassin pyytää anteeksi sitä kun hän opiskeluaikoinaan 70-luvulla kuului taistolaisiin?

Onko pankinjohtaja Björn "Nalle" Wahlroos pyytänyt omasta puolestaan anteeksi kun hänkin kuului 70-luvulla taistolaisiin, vieläpä huomattavasti aktiivimpana kuin Hassi?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olisi ainakin älyllisesti rehellistä tulla julkisuuteen yhtä näkyvästi kuin aikoinaan taistolaisten agendaa ajaessaan, ja perustella miksi silloin toimi kuten toimi ja miltä osin on mahdollisesti myöhemmin tarkistanut kantaansa ja mistä syistä.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Koskeeko tuo kaikkia puolekantaansa vaihtaneita, kuten Nalle Wahlroosia ja Toimi Kankaanniemeä?

Millä perusteella Nalle W. toimi SKDL:n vasemmistosiivessä ja Toimi K. Kristillisten liitossa ja miltä osin he ovat tarkistaneet kantaansa ja mistä syistä.

Toimihan taisi olla peräti puheenjohtaja ja ministerinä Ahon hallituksessa. Silloin vastusti alkoholia, nyt vapauttaa, silloin oli korkeamoraalinen, nyt lähettelee rohkeita ehdotuksia naisille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #58

Kyllä mielestäni koskee, sitä enemmän mitä korkeammalle asianomainen profiloitui sen ideologian esitaistelijaksi, joka hänellä oli ennen takinkääntöään.

Vai kääntyikö takki ollenkaan – onko ainoastaan sordiino entisten iskulauseiden päällä? Äänestäjien kuluttajansuojan nimissä tuokin olisi rehellisesti kerrottava, jos aikoo selkärankaista politiikkaa ajaa.

Poliitikot mielellään levittävät itsestään kulloinkin muodissa olevia mielikuvia, joten jonkinlaiselle julkiselle peukaloruuville takinkääntäjät on kohtuullista altistaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Satu Hassin osalta sanani ovat turhan jyrkät. Ei hän varmaankaan itsekkäistä syistä ole ollut ihmiskunnalle ja erityisesti Suomelle haitallinen, vaan ideologian innoittamana, uskoen olevansa varajeesus, joka pelastaa maailman.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Satu Hassin osalta puheesi ovat joutavaa huminaa ja lätinää. Voi tietysti olla, että tarkoititkin ne vitseiksi.

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Miksi Yle vaikenee siitäkin, että Ruotsissa Keskustapuolueella on tällä hetkellä 6,1 prosentin kannatus valtiopäivillä, kun taas Suomen Keskusta on suurin ryhmä eduskunnassa 21,1 prosentin kannatuksella?
Onko se niin noloa Kepulle, ettei sitä voi Ylessä kertoa?

Ruotsin Kepu sentään yltää nipin napin vaalikynnyksen yli.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Vihreät lyhyesti:
-ilmastonmutos on suomalaisen lihansyöjäheteron syytä,,kiina ja neuv,,-eikun venäjä syyttömiä !
-kaikkia energiaveroja tulee korottaa kapitalistin kauhuksi ja työtätekevien riemuksi
-koko kansa pakkoveganisoitava,eli vain tuontisoija ja maissi ovat ihmisravinnoksi kelpaavaa,kaikki mitä valio ja arla tuottaa,-boikottiin,koska joku ehkä tienaa viljelyllä!
-koko kansa helsingin ympärille ajelemaan raitsikalla ja yksityisautoilulle stoppi !

Eli kiitos ei

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onpa väsynyttä läppää. Kiitos ei.

Toimituksen poiminnat