Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Halla-ahon vaara ja mahdollisuus

  • Jussi Halla-aho aloitti vuonna 2003 kirjoittamaan blogia nimeltä "Scripta – kirjoituksia uppoavasta Lännestä". (Kuva: Wikipedia)
    Jussi Halla-aho aloitti vuonna 2003 kirjoittamaan blogia nimeltä "Scripta – kirjoituksia uppoavasta Lännestä". (Kuva: Wikipedia)

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi piristänee suomalaista politiikkaa, jota on leimannut älyllinen kapeakatseisuus ja vaihtoehdottomuus. Ainakin se herättää toiveita henkisen ilmapiirin avartumisesta ja poliittisesta muutoksesta.

Puolueen linjan odotetaan terävöityvän etenkin kun varapuheenjohtajistokin uudistui samansuuntaisesti. Muutospaineet kohdistuvat erityisesti harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan ja siihen liittyviin ongelmiin. Niitä pidetään "poliittisesti epäkorrekteina" asioina, joista ei saisi julkisuudessa avoimesti ja kriittisesti edes keskustella.

Tilanne on samankaltainen muissakin EU-maissa, joissa hallitus ei ole ryhtynyt asianmukaisiin toimiin kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi sekä länsimaisen oikeusvaltion ja demokratian ja siihen kuuluvien perusoikeuksien, kuten sanan- ja mielipiteenvapauden, turvaamiseksi. 

Vääristyneen suvaitsevaisuusideologian omaksuneessa valtamediassa Halla-ahoa on leimattu rasistiksi, äärioikeistolaiseksi, fasistiksi, natsiksi. Samanlaisen mustamaalauksen ja "demonisoinnin" kohteeksi ovat joutuneet esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders ja Ranskan Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen. Länsinaapurin Ruotsi-Demokraateista on sen sijaan pyritty vaikenemaan, vaikka se on kasvamassa maan suurimmaksi puolueeksi.

Jos valtamedian harjoittama "kansanvalistus" on tehonnut, ihmisten on vaikea ottaa kantaa todellisiin poliittisiin näkemyksiin ja niiden perusteisiin. Ellei omakohtaista tai itse hankittua tietoa ole, kantaa voi ottaa vain vääristyneisiin mielikuviin. Siihen sisältyy monenlaisia riskejä.

Kuten arvata saattaa, erityisesti punaviheroppositiossa kauhistellaan nyt hallitusvastuussa olevia perussuomalaisia entistä enemmän. Halla-ahon vaarallisuuden varjolla vaaditaan ennenaikaisia vaaleja ja hiillostetaan kokoomusta ja keskustaa siitä, vieläkö ne ovat suvaitsevaisuusideologian kannalla.

Näennäisestä suvaitsevaisuudesta huolimatta ideologia on pohjimmiltaan totalitaarinen ja autoritaarinen. Sen juuret löytyvät marxismista. Halla-aho ja moni muukin on saanut kokea sen totalitaarisen luonteen käytännössä myös henkilökohtaisesti.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon mukaan tämä on vakavan pohdinnan paikka, koska johto on vaihtunut ja perussuomalaiset eivät ole sama puolue kuin ennen. Pohdittavaa kokoomuksessa riittääkin, koska puolue on pitkälti menettänyt oikeistolaisen, arvokonservatiivisen ja kansallismielisen identiteettisensä.

Keskusta taas on Juha Sipilän johdolla etääntynyt entistä kauemmas perinteisistä arvoistaan. Hän sanookin suoraan keskustan arvojen poikkeavan vahvasti Halla-ahon arvoista. Muuten keskustajohtaja toistelee lähes samaa kuin Orpo: Kyllä puolue [PS] on nyt eri puolue. Puolue on ottanut erilaisen linjan.

Mediatutkimukset viittaavat siihen, että valtamedian uskottavuus on murenemassa. Ideologispoliittisesti värittynyt ja yksipuolinen uutisointi eivät enää tehoa kuten ennen. Ihmiset pääsevät muutamalla klikkauksella käsiksi uutistietoihin, joista valtamedia vaikenee. Sen mahdollisuudet manipuloida ja ohjailla äänestyskäyttäytymistä ovat sen takia ratkaisevasti heikommat kuin ennen. Valtamedian aseman mureneminen jatkuu.

Ainakin moni perussuomalainen, joka on havahtunut tiedoista, joista valtamedia "poliittisen korrektiuden" vaatimuksesta vaikenee, vaatii muutosta. Moni muu on toiveikas sen suhteen, että perussuomalaisten johdon uudistuttua politiikkaan saataisiin kaivattua eloa. Seisovassa vedessä viihtyvät kuolleet kalat.

Perussuomalaisten linjan terävöityminen toivottavasti tervehdyttää demokratiaa, joka toimiakseen edellyttää todellisia vaihtoehtoja. Niiden, jotka sanovat kannattavansa liberalismia ja demokratiaa, luulisi ymmärtävän tämän tärkeyden, samoin kuin valtaeliitistä ja sen ideologipoliittisesta agendasta riippumattoman ja todenmukaisen julkisen tiedonvälityksen välttämättömyyden demokratian toimivuudelle.

Myös muiden puolueiden piirissä on maahanmuuttokriittisiä ja islamin ideologian leviämistä vastustavia, jotka ovat huolissaan länsimaisen demokratian ja oikeusvaltion tilasta ja tulevaisuudesta. He eivät ehkä ole puolueissaan hallitsevissa asemissa, ainakaan vielä. Heitä löytyy ainakin kristillisdemokraateista, kokoomuksesta, keskustasta ja sosialidemokraateista. Kansallismielisiä, arvokonservatiiveja, libertaareja, perinteisiä liberaaleja.

Halla-aho havaitsi ennen monia muita, että länsimainen kulttuuri ja yhteiskunta ovat perusteitaan myöten kriisissä ja uhattuna. Koska tätä ei ole voitu tai haluttu julkisuudessa yleisesti tunnustaa, se on yritetty kieltää.

Globalisaation varjolla tapahtuva kehitys, johon liittyy länsimaisen yhteiskunnan moraalisen, sosiaalisen, taloudellisen ja tuotannollisen perustan murentaminen, on esitetty muka "edistyksellisenä" tai väistämättömänä. Kun tästä kehityksestä aiheutuvat ongelmat syvenevät ja koskettavat entistä useampaa, poliittinen muutospaine kasvaa. Sama on toistunut monissa muissakin länsimaissa. Valtamediassa muutosliikettä kutsutaan vähättelevästi "oikeistopopulismiksi".

Halla-ahoon ja perussuomalaisiin kohdistuu nyt paljon odotuksia. Se, miten valtaeliitti Suomessa mahdollisesti yrittää padota tai neutraloida muutospaineen, jää nähtäväksi. Valtamedia todennäköisesti jatkaa valtionmedian (YLE) johdolla eliitin aseman ja agendan pönkittämistä kuten tähänkin asti.

Internetin ja sosiaalisen median aikakaudella se ei välttämättä kuitenkaan enää tehoa kuten ennen. Se voi jopa kääntyä tarkoitustaan vastaan. Niin kauan kuin demokraattiset rakenteet ovat olemassa, myös poliittisen muutoksen mahdollisuus on todellinen.

Petteri Hiienkoski

 

Aihepiiriin liittyvää:

"Mediakupla on yhteiskunnallinen turvallisuusuhka" US Puheenvuoro 1.6.2017.

"Vihreät kamppailevat Saksassa ja Ruotsissa olemassaolostaan: miksi YLE vaikenee" US Puheenvuoro 31.5.2017.

"Kulttuurien yhteentörmäys manchesterilaiseen tapaan" US Puheenvuoro 25.5.2017.

"Muhammedin profetia järkyttää Tanskanmaalla: miksi valtamedia vaikenee" US Puheenvuoro 13.5.2017.

"Onko seuraavana Helsinki?" US Puheenvuoro 8.4.2017.

"Sukupuolineutraali avioliittolaki vauhdittaa hyvinvointivaltion hajoamista" US Puheenvuoro 15.2.2017.

"Trumpin paheksunta ja länsimaisen kulttuurin murros" US Puheenvuoro 4.2.2017.

"Länsimaiden perikato lähenee – oletko valmis?" US Puheenvuoro 3.2.2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä on niin viiltävä analyysi ja kuvaus, että tämän paremmin statusta 11.6.2017 tuskin voisi määrittää.

Kalle Erkkilä
Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Onnittelut Halla-aholle. Halla-ahosta seuraavien vaalien, ennenaikaisten taikka myöhästyneiden, tuloksena JH-asta pääministeri. Senkin viran hän voisi hoitaa Brysselistä, mistä Sipilänkin hallitusta tänään johdetaan.

Petteri Hiienkoski

Jos Sipilä aikoo vetää yhtä kovaa linjaa Halla-ahon suhteen mitä radiossa uhosi, luulenpa että hän saa käydä ruikuttamassa RKP:n ja KD:n ryhmähuoneiden ovia tiuhaan tahtiin. Samaan aikaan kun Halla-aho johtaa PS:n oppositioon paisumaan. Ja siellä oppositiossahan niitä pääministereitä yleensä kasvaa...

Mutta kuten KiKy-harjoitukset osoittaneet Sipilällä taitaa olla taipumusta bluffata. Loppupeleissä menee kuitenkin lähes kaikki läpi, kunhan muodollisesti näyttää jotenkin siivolta. =)

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Henna Virkkunen sanoo Ilta-Sanomien mukaan, ettei Halla-ahon perussuomalaiset mahdu samaan hallitukseen hänen kokoomuksensa kanssa. Mikä on hänen kokoomus? Se ei ole enää pitkään aikaan tuntunut siltä, mitä se on ollut ja mitä se on edustanut aiemmin.

Petteri Hiienkoski

Jep. Kokoomuslaiset nyt huutelevat hallituksen ulkopuolelta jyrkkiäkin mielipiteitään tehdäkseen hajurakoa. Oletettavasti kerätäkseen sillä ns. suvakkipisteitä. Perustuvat todennäköisesti kuitenkin karrikoiviin mielikuviin joita valtamedia Halla-ahosta on levittänyt. Lisäävät toki painetta puoluejohdolle.

Joko jatkavat integrointistrategian soveltamista Halla-ahoon TAI vaihtavat Ruotsin malliin eli kieltäydytään kaikesta yhteistyöstä. Jälkimmäinen vaihtoehto on tehokkaasti nostanut Ruotsi-Demokraattien kannatusta.

Pääministerin kyselytunnilla Sipilä antoi ymmärtää, että mitään muutoksia EU-kriittisyyden tai maahanmuuttopolitiikan kiristämisen suhteen ei sallita. Halla-aho tuskin kuitenkaan suostuu hyppäämään Sipilän syliin kehräämään kuten PS-ministerit tähän asti.

Kiinnostavaa! =)

Toimituksen poiminnat