Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Maailma muuttuu eikä puolue olekaan enää 'sama'?

 • Maailma muuttuu eikä puolue olekaan enää 'sama'?
 • Vuoden 2016 nettomuutto maittain: positiivinen (sininen), negatiivinen (oranssi), vakaa (vihreä) eikä tietoja (harmaa).
  Vuoden 2016 nettomuutto maittain: positiivinen (sininen), negatiivinen (oranssi), vakaa (vihreä) eikä tietoja (harmaa).
 • Muslimiväestön määrä Euroopan maissa v. 2010. (PEW.)
  Muslimiväestön määrä Euroopan maissa v. 2010. (PEW.)
 • Suhtautuminen muslimien maahanmuuttokieltoon eräissä Euroopan maissa v. 2016.
  Suhtautuminen muslimien maahanmuuttokieltoon eräissä Euroopan maissa v. 2016.
 • Terrorismin uhreina kuolleiden määrä 2000-2014 on lisääntynyt dramaattisesti 15 vuodessa: 9-kertaisesti vuoteen 2000 verrattuna.
  Terrorismin uhreina kuolleiden määrä 2000-2014 on lisääntynyt dramaattisesti 15 vuodessa: 9-kertaisesti vuoteen 2000 verrattuna.
 • ISIS-järjestöä vastaan taistelevat maat.
  ISIS-järjestöä vastaan taistelevat maat.

Hallitusta johtavat kokoomuksen ja keskustan puoluejohtajat aloittivat sen. He aloittivat sen jo lauantaina 10.6.2017 – heti perussuomalaisten puheenjohtajavalintojen jälkeen.

Ei ole enää sama puolue... Nyt on eri puolue...

Ja perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronneet jatkoivat sitä. Osa aloitti jo aiemmin – mutta useimmat vasta eroamisen jälkeen tiistaina. Kuin papukaijat he toistivat samaa mitä kokoomus- ja keskustajohtajat edellä.

Puolue ei ole enää sama, johon liityin...

Viimein myös puolueen perustaja vahvisti sen julkisesti. Kai se on pakko uskoa, jos kaikki ovat sitä mieltä… Keskiviikkona 14.6.2017 näytti siltä, että jopa vasemmisto-oppositiossa ollaan yhtä mieltä porvarihallituksen kanssa. 

Ei ole enää sama puolue...

Poliittinen yksimielisyys oikealta vasemmalle, hallituksesta oppositioon, on suorastaan hämmentävä. Suomen poliittinen johto voi tarttua oikealla kädellä vasempaan käteensä ja onnitella itseään tästä saavutuksesta. Valtakunnassa kaikki hyvin – vai onko?

Pieniä soraääniähän kuultiin jo maanantai-illan A-studiossa. Perussuomalaisten tuore 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari olikin eri mieltä. Hän uskalsi sanoa vastaan jopa keskustan puoluejohtajalle, joka sentään on pääministeri.

Perussuomalaiset on edelleen sama puolue kuin tähänkin asti. Ei perussuomalaisia ole kaapannut mikään ulkopuolinen taho, vaan perussuomalaiset itse.

No, onko puolue sama vai eri? – Kas siinäpä vasta pulma…

Keskustan rivikansanedustaja yhtyy monen mielipiteeseen siitä, ettei perussuomalaiset enää ole sama puolue, kuin se oli Timo Soinin ollessa johdossa. Siis ei...enää ole sama puolue... Mutta...

– Puolueen painotukset ovat muuttuneet. On siltikin mielipuolista leimata yhtä puoluetta sen puheenjohtajan takia näin voimakkaasti.

Hänen mukaansa Jussi Halla-aho on älykäs ihminen, joka kykenee kyllä yhteistyöhön.

Olisiko kuitenkin niin, että perussuomalaiset ovat sama puolue kuin tähänkin asti, mutta painotukset ovat muuttuneet, koska puheenjohtaja on vaihtunut? Painotuksilla on taipumuksena muuttua, jos puoluejohtaja vaihtuu. 

Kuvitteleeko joku vakavissaan, että yhden puolueen pitäisi olla vuodesta tai vuosikymmenestä toiseen täysin samanlainen eikä puheenjohtajaa saisi vaihtaa? Ja jos puoluejohtajaa vaihdetaan, kaiken pitää pysyä muuttumattomana? Mikä mahtaisi olla sellaisen puolueen tulevaisuus, jonka painotuksetkaan eivät saisi muuttua?

Keskustelussa unohdetaan se, että maailma ympärillämme muuttuu. Ikään kuin Suomen EU- ja maahanmuuttokriittisin puolue voisi vuosikausia elää muuttumattomana jossain umpiossa.

Olisihan omituista, jos kenttäväki vuodesta toiseen hahmottaisi yhteiskunnallisen todellisuuden samanlaisena eikä seuraisi aikaansa ja tekisi tarvittavia päätelmiä siitä, miten politiikan tulee muuttuneisiin olosuhteisiin vastata. Mitä virkaa sellaisella puolueella olisi?

Kuluneiden kahden vuoden aikana on tapahtunut paljon. Massiivisen maahanmuuton ongelmat ovat koskettaneet entistä useampaa ja tulleet entistä näkyvämmiksi. Tiettyjen maahanmuuttajataustaisten ryhmien tekemien seksuaali- ja henkirikosten poikkeuksellisen suuresta määrästä on saatu tilastotietoa.

Muslimiterrorismin lisääntyminen on näkynyt useissa Euroopan kaupungeissa. Silmittömät väkivallanteot syyttömiä kohtaan ovat järkyttäneet monia ja horjuttaneet luottamusta viranomaisten kykyyn ja haluun taata turvallisuus. Monet ovat havahtuneet siihen, että poliittinen johto tuomitsee ja pahoittelee tapahtumia, muttei ryhdy tarpeen vaatimiin toimiin ongelmien korjaamiseksi.

Samaan aikaa kun maailma ympärillä muuttuu kaoottisempaan suuntaan, ensisijainen huoli näyttää olevan "vihapuhe", jollaisena ei pidetä niinkään islamin väkivaltaideologian levittämistä kuin sen kritisointia. Julkinen keskustelu maahanmuuton ongelmista yritetään tukahduttaa ikään kuin ne sillä ratkaistaisiin. Suomen hallitus näyttää jopa kiihdyttävän kehitystä jolla ongelmat pahenevat.

Hallitusta johtavat kokoomuksen ja keskustan puoluejohtajat ja heitä tukevat entiset perussuomalaiset ministerit ja kansanedustajat voivat vartioiduissa oloissaan ehkä sulkea maailmastaan epämiellyttävän todellisuuden. Kansalaisten puolesta he eivät sitä voi tehdä.

Jos jokainen puolue tällaisessa ajassa pysyisi muuttumattomana, poliittinen muutospaine kanavoituisi muulla tavoin, todennäköisesti myös väkivaltaisesti. Länsimainen demokratia mahdollistaa sen, että muutos voi kanavoitua rauhanomaisesti puolueiden ja vaalein kautta. Sen takia on hyvä, että äänestäjillä on vaihtoehtoja.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Hyvä blogikirjoitus tämä on. Nyt Suomen ongelmat ovat jo tosiaan mittavia niin maahanmuuton, kuin monen muunkin ongelman kohdalla. Mutta se, mikä nyt näkyy, on vain ns. "jäävuoren huippu". Maahanmuuttajien ongelmat tulevat lisääntymään ajan kanssa. Moni ei heistä kuitenkaan työllisty ja monella on vasta pari vuotta ollut työttömyyden aikaa. Ja lisää heitä on kuitenkin lähiaikoina jo kovasti tulossa. Puhutaan pian sadoista tuhansista ns. kehitysmaista tulleista ihmisistä. Pian on pitkäaikaistyöttömia Suomessa ehkä miljoona kappaletta; niin kantasuomalaisia, kuin myöstä näitä maahanmuuttajatyöttömiä. Voi olla tilanne ns. "fifty-fifty", puoli miljoonaa kantasuomalaista pitkäaikaistyötöntä ja saman verran maahanmuuttajatyöttömiä. Sitten ihmetellään, että rikollisuus lisääntyy ja monenlaisten päihdyttävien aineiden käyttö.

Toimituksen poiminnat