Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Halla-aho nuorten aikuisten ehdoton ykkössuosikki pääministeriksi

  • Jussi Halla-aho on alle 50-vuotiaiden ykkössuosikki Suomen pääministeriksi. (Kuva: PS.)
    Jussi Halla-aho on alle 50-vuotiaiden ykkössuosikki Suomen pääministeriksi. (Kuva: PS.)

Arvioin 11.6.2017, että Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi piristänee suomalaista politiikkaa, jota on leimannut älyllinen kapeakatseisuus ja vaihtoehdottomuus. Ainakin se herättää toiveita henkisen ilmapiirin avartumisesta ja poliittisesta muutoksesta.

Iltalehden 1.7.2017 julkaiseman mielipidemittauksen tulokset viittaavat siihen, että poliittiset asetelmat ovat muutoksessa: Halla-aho on jo nyt ylivoimainen pääministerisuosikki nuorempien ikäluokkien keskuudessa.

– Nuorten, 25-34 -vuotiaiden ikäryhmässä, Halla-aho on selvä ykkönen. Tästä ikäryhmästä 24 prosenttia pitää Halla-ahoa sopivimpana tulevaksi pääministeriksi. Tästä ikäryhmästä Sipilää pitää sopivimpana 10% ja Orpoa 11 prosenttia.

Halla-ahon kannatus on kokonaisuudessaan vahvaa alle 50-vuotiaiden keskuudessa.

– Jos laskemme mukaan kyselyn kaikki kolme alle 50-vuotiaiden ikäryhmää (18-24, 25-34 ja 35-49), niin pääministerisuosikkien kärjessä on Halla-aho. Näistä kolmesta ikäryhmästä yhteenlaskettuna Halla-ahon prosentiksi tulee 20,2. Orpoa pitää sopivimpina seuraavaksi pääministeriksi 15,8 ja Sipilää 13,5 prosenttia.

Tulokset tuskin miellyttävät valtaeliittiä, joka Halla-ahon valinnan jälkeen käynnisti teatteriesityksen, joka hakee vertaistaan suomettuneisuuden ajan synkimmiltä vuosilta. Lähinnä tulee mieleen UKK-poikkeuslakihanke.

Totesin noin kolme viikkoa sitten, että Halla-ahoon ja perussuomalaisiin kohdistuu nyt paljon odotuksia. Ja politiikassa alkoi todella tapahtua, kun hän siirtyi eturiviin.

Presidentti päästeli paavimaisia kommentteja ja edellytti uudelta puoluejohtajalta "tehokasta katumista", pääministeri höpisi erämääräisiä "arvopohjista" ja "kokonaisuudesta" ja vaati sitoutumaan kirjoittamattomiin "arvoihin", hallitus horjui, eduskuntaryhmä hajosi, poliittiset kulissit kaatuilivat.

Se, miten monet niin sanotussa suvaitsevaistossa ovat suhtautuneet Halla-ahoon ja hänen vanhoihin blogikirjoituksiin, ei ole antanut erityisen ylevää kuvaa heidän älyllisestä rehellisyydestään eikä vallitsevasta henkisestä ilmapiiristä. Hekumoimalla yhteydestään irrotetuilla sitaateilla on ilmeisesti pyritty pönkittämään kuvaa omasta moraalisesta ylemmyydestä ja kiihottamaan muita joukkohysteriaan häntä vastaan.

Epäoikeudenmukaisella asioiden vääristelyllä he ovat kuitenkin paljastaneet oman kaksinaismoraalinsa. Irvokkainta on se, että he itse syyllistyvät niihin asioihin, mistä Halla-ahoa ovat syyttäneet.

Käyttäytymiselle lienee sosiaalipsykologiset syynsä. Ensisijassa sitä ilmeisesti kuitenkin motivoivat ideologiset ja valtapoliittiset tarkoitusperät. Poliittisideologinen kansankiihotus jollaiseen etenkin valtionmedian "kansanvalistajat" tuntuvat sortuvan vaikuttaa välillä aika pelottavalta. Se muistuttaa hirveyksistä, joita ihmiset ideologiansa oikeuttamana "hyvän" nimissä ovat historiassa tehneet, ja vahvistaa käsitystä ihmisen luontaisesti itsekkyydestä ja petollisuudesta.

Kehityksen suuntaa ei ollut erityisen vaikea aavistella (11.6.2017):

– Valtamedia todennäköisesti jatkaa valtionmedian (YLE) johdolla eliitin aseman ja agendan pönkittämistä kuten tähänkin asti. Internetin ja sosiaalisen median aikakaudella se ei välttämättä kuitenkaan enää tehoa kuten ennen. Se voi jopa kääntyä tarkoitustaan vastaan.

Mikä Halla-ahossa sitten vihastuttaa monia mutta ihastuttaa toisia? Miksi valtaeliitti pelkää häntä kuin ruttoa?

Halla-aho on Suomen tämän hetken kiinnostavin "poliitikko" poliitikko lainausmerkeissä, koska hän ei ole urapoliitikko, joka olisi kasvatettu puoluejärjestelmässä kuten esimerkiksi niin sanotut poliittiset broilerit. Halla-aho on akateeminen tutkijatyyppi. Se tekee hänestä myös muita riippumattomamman.

Jos arvoista puhutaan, Halla-aho jos kuka puolustaa johdonmukaisesti länsimaista demokratiaa ja siihen kuuluvia klassisen liberalismin perusarvoja, yksilönvapautta, sanan- ja mielipiteenvapautta, oikeusvaltio- ja kansansuvereniteettiperiaatetta. Perinteinen suvaitsevaisuuskäsitys ilmenee esimerkiksi siinä, että hän on ilmoittanut haluavansa antaa puolueessaan tilaa avoimelle keskustelulle ja erilaisille mielipiteille.

Väitteille Halla-ahon äärioikeistolaisuudesta ei löydy mitään todellisuuspohjaa. Kyseenalaistamalla julkisesti hänen ajamansa arvot poliittinen johto teki itsensä naurunalaiseksi.

Halla-aho on monessa mielessä lähes vastakohta edeltäjälleen. Jos Timo Soini oli suosiota kalasteleva peluri, jolle arvot ja tavoitteet olivat vallantavoittelun välineitä, Halla-aholle poliittinen kannatus näyttäisi olevan väline edistää poliittisia arvoja ja tavoiteita. Soinin kaltaiseksi populistiksi hän ei sovi. Halla-aho on terävä ja analyyttinen ajattelija, joka vetoaa enemmän järkeen kuin tunteeseen.

Halla-aho on ilmoittanut olevansa kansallismielinen. Kuten tunnettua, hän vastustaa massiivista maahanmuuttoa ja islamisaatiota ja on myös EU-kriittinen. Valtaeliitin kannalta vaaralliseksi hänet tekee myös se, että hän on periaatteellinen. Vallitsevassa poliittisessa kulttuurissa se on harvinaista.

Iltalehden julkaiseman mielipidemittauksen tulos tukee arvioita länsimaissa etenevän poliittisen muutoksen ulottumisesta Suomeen. Tilanne on samankaltainen kuin muissakin EU-maissa, joissa hallitus ei ole ryhtynyt toimiin kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi eikä kunnioittanut länsimaisen oikeusvaltiota ja demokratiaa ja siihen kuuluvia perusoikeuksia. 

Alle 50-vuotiaat ja nuoret aikuiset ovat kielitaitoisia eikä valtamedian mielipiteenmuokkaus enää tehoa kuten ennen. Uutiset, joista valtamedia Suomessa "poliittisen korrektiuden" takia vaikenee, ovat vain muutaman klikkauksen päässä. Tarvetta todenmukaisemman tiedon saantiin lisännee myös se, että nuoremmilla ikäluokilla on taipumuksena kantaa vanhempia enemmän huolta omasta ja lastensa tulevaisuudesta.

Onko Suomella sittenkin toivoa paremmasta huomisesta? Nähtäväksi jää sekin, saako presidentti Sauli Niinistö harjoitella "tehokasta katumista" Halla-ahon suhteen.

Petteri Hiienkoski

 

Aiemmin samasta aihepiiristä:

"Kulttijohtaja ja poliittinen joukkoitsemurha" US Puheenvuoro 18.6.2017

"Poikkeuslaista liittovaltiokehitykseen eli: miksi eduskuntaryhmät hajoavat" US Puheenvuoro 14.6.2017.

"Maailma muuttuu eikä puolue olekaan enää 'sama'?" US Puheenvuoro 14.6.2017

"Presidentti Niinistön paavimainen kannanotto" US Puheenvuoro12.6.2017

"Halla-ahon vaara ja mahdollisuus" US Puheenvuoro 11.6.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (113 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kun kyseessä on iltalehden kysely, niin sekin jo kertoo paljon. :)

Lopulta kuitenkin puolueiden kannatus ratkaisee, ja vaikka persut saisivatkin kannatusta, niin koskaan ei Halla-Ahosta tule pääministeriä, se on se totuus, joka kannattaa muistaa.

Persujen kannatus tulee olemaan siellä 10-15% välillä, joten nämä kyselyt ovat sellaisia kivoja pikkukohujen nostattajia, ei näitä kannata niin tosissaan ottaa.

Sitten kun persut ovat istuneet seuraavankin nelivuotiskauden oppositiossa, niin sitten se jännä uutuusarvokin alkaa rapisemaan, kun ei mihinkään päätöksiin pysty vaikuttamaan.

Halla-Aho on nyt jännä ja pinnalla, hänestä saa tehtyä kivoja uutisia, ja media on tyytyväinen.

Petteri Hiienkoski

#1. Taloustutkimus Oy Iltalehden toimeksiannosta.

Jaakko Paasonen

Petterille koittaa nyt jännät ajat. On myös aika "jännä"juttu, tuo persuvihasi. Oliskos sille joku muukin syy, kuin jääräpäisyys, yhdistettynä puolueuskollisuuteen,jossa johtajaa seurataan sokeasti minne vain hän käskee tai houkuttelee? ;-)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saman huomion olen tehnyt. Toisaalta Petteri näyttää nostaneen nyt jo tässä vaiheessa persujen kannatuksenjopa yli 100%:lla aiemmasta ennusteestaan, jolloin hänen mukaansa kannatus tullee olemaan siinä 5 %:n paikkeilla. Nyt sitten jo onkin hänen arvionsa mukaan 10-15 %:n huiteilla. Noin se mieli muuttuu vihaisuudesta huolimatta. :D

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #10

En mä persuja vihaa, mä rakastan ihmisiä :)

Mutta uskooko joku aikuisten oikeasti, että Suomessa persut nousevat hallitukseen?

Kommentoikaa te nyt persut mitä mieltä olette, tai no tiedänhän minä sen, mutta perusteluja olisi kiva kuulla.

Mikään tällä hetkellä olemassa oleva puolue ei suostu persujen kanssa hallitukseen, niin miten se VALTAVA :) kannatus sitten realisoidaan oikeaksi politiikaksi, siis sellaiseksi, jolla saatte asioitanne ajettua läpi?

Siis ei sillä kannatuksella ole mitään merkitystä, kun sitä ei voi käyttää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Kyllä hallituksen ulkopuolistakin valtaa on. Kaiken kaikkiaan, etenkin isot, puolueet kilpailevat jotakuinkin samoista äänestäjistä joten jos joku jollakin täkyllä saa merkittävää kannatusta niin myös muut joutuvat sen äänten kalastelussaan ottamaan huomioon ja veivaamaan omaa linjaansa samansuuntaiseksi ainakin jonkin verran. Eikä toisaalta hyviä tai muuten suosittuja aiheita voi antaa vain jonkun hyödynnettäviksi vaan ne kannattaa omia itselleen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #18

Kerro miten se vaikutus konkretisoituu, moni persuhan on sanonut, että oppositiossa räksyttäminen ei auta mitään :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Ritala kysyy miten oppositiovaikuttaminen konkretisoituu. Ihan juuri kuten kuvasin: hallituksessa olevat kilpailijat eivät voi jättää ajamatta sitä samaa politiikkaa joka on tuonut merkittävää kannatusta.

Olemmehan nähneet kuinka esimerkiksi kokkulit ovat omaksuneet monia persuleiden ajatuksia maahantulijoiden vastustamiseksi jo ennenkuin persulit pääsivät hallitukseen.

Politiikkaa yli 1/2 vuosisataa seuranneena olen havainnut, etä suurella oppositiopuolueella voi monissa asioissa olla enemmän vaikutusvaltaa viisaasti toimiessaan kuin pienellä hallituspuolueella. Toki kuitenkin kannattaa mielummin, siis jos vaikutusvaltaa haluaa, ruveta suureksi hallituspuolueeksi. Ja jos vielä enemmän valtaa haluaa niin ruveta omistamaan suuria kapitaaleja joilla hallitsee pankkeja ja muita finanssilaitoksia.

Tommi O. Pälve Vastaus kommenttiin #20

Tanskassa nykyään kaikki puolueet oikealta vasemmalle ovat maahanmuuttokriittisiä.
Ruotsissa ainoa maahanmuuttokriittinen puolue on eristetty, mutta silti Ruotsi laittoi turviskriisin aikana rajat kiinni. Ihan sama onko juuri Perussuomalaiset hallituksessa, kun saadaan hallitus toteuttamaan Perussuomalaisten politiikkaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #102

Järjellä ajattelevien vastatoimi pitäisi tietenkin olla, että perustellaan ihmisystävällinen, ihmisiä auttamaan pyrkivä politiikka äänestäjille eikä lähdetä peesaamaan rasisti-chauvinisteja tai chauvinisti-rasisteja tai mitäneonkaan. Kysehän on vain eliitin pyrkimyksestä ohjata tyytymätön rahvas nahistelemaan keskenään, pois omista nilkoista.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #103

Ei tämä keskustelu käsittele rasisti-chauvinisteja vaan perussuomalaisia.

Noin muuten mikäänhän ei estä perustelemasta sellaista "ihmisiä auttamaan pyrkivää politiikkaa" äänestäjille. Moni puolue taitaa jopa tehdä juuri niin. Sen sitten näkee vaaleissa, miten hyvin kannatti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #104

Persuleiden politiikkaa alusta lähtien seuranneena minulle on jäänyt heistä nykykunnossaan epäselväksi vain ovatko he chauvinisti-rasisteja vai rasisti-chauvinisteja.

On totta, että halukkailla on vapaus perustella politiikkaansa ihmisiä auttamaan pyrkiväksi mutta epäilenpä, että monenkin selittäjän korvat heiluisivat. Ihan samalla tavalla kuin hommaforumilaisilla heidän yrittäessään pyristellä irti rasismistaan. Jopa Sverigedemokraterna on heitä uskottavampi nurkkiensa siivouksessa eikä se ole paljon se.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #105

Voi Hommaforumilla olla tuhansien käyttäjien joukossa jokunen rasistikin, mistäs minä niitä kaikkia tuntisin. Varmaan siellä on ydinvoimanvastustajiakin. Ja, no, kaipa heitä voi perussuomalaisissakin olla jokunen.

Puheistasi kuitenkin tulee semmoinen kuva, että kyse olisi jotenkin tyypillisestäkin ilmiöstä.

Olenhan minäkin Hommaforumilla (tietääkseni en vielä perussuomalaisissa) enkä minä ole rasisti. Ei siinä ole mitään pyristelemistä, yksinkertainen toteamus – jonka juuri tein – riittää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #106

Kirjoitin yleisestä ilmeestä ja toiminnan suunnasta sekä johtohemmoista. Se tarkoittaa käytännössä jokusta useampaa. Käsittääkseni he tyypittävät koko populaa. Eikä Lintulan mukana olo pese muita Hommaforumin rasisteja puhtoiseksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #107

Mitään perusteluja rasistikorteille ei tietenkään tullut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #108

Tarvitsevatko Halla-ahon, Hakkaraisen, Immosen et al aivan tunnetut ja moneen kertaan julkisuudessa läpikäydyt toimet edelleenkin perusteluja?

Tämä jatkuva ja jokaisessa yhteydessä toistettu perustelujen vaatiminen moneen kertaan dokumentoiduille teoille ja puheille on melkoista "muistamattomuutta" josta en haluaisi lähteä vetämään johtopäätöksiä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #109

Kyllä, jos ihmisiä syyttelee rasistiksi tai ihan miksi tahansa, niin kyllä se pitäisi kyetä todistamaan. Muuten nolaa lähinnä itsensä. Missään vaiheessa asianomaisiin kohdistuneita rasistisyytöksiä ei ole todistettu millään tavalla. Perusteettomia haukkuja on tullut kyllä moniltakin, mutta ei, muiden haukkujien lukumäärä ei minulle riitäkään todisteeksi.

Tuommoista touhua nyt oli lastentarhassakin, "eksä tajuu että toi on kakkapää, kaikkihan tietää että se on kakkapää".

Mutta se on tietysti oma asiasi, perusteletko vai etkö. Itse sinä itsesi nolaat tuollaisella valheiden levittämisellä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #110

Mikähän mahtaisi riittää Lintulalle perusteluksi? Oikeuden päätökset? Dokumentoidut lainaukset? Uutistoimitusten videoklipit avautumisista? Valokuvat kaveeraamisesta muiden rasistien kanssa? Muu, mikä?

P.s. Valitettavasti en ole ollut lastentarhassa opiskelemassa. Se oppimäärä on suorittamatta. Lintula tuntenee ne minua paremmin.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #111

Perusteluksi riittää linkki asianomaisten henkilöiden kirjoituksiin, joissa he ilmaisevat, 1) ketä tai keitä heidän mielestään pitää syrjiä rodun perusteella, 2) mikä tämä kyseinen rotu on, jonka perusteella syrjintä on oikeutettua, ja 3) miten tämä syrjintä pitäisi heidän mielestään käytännössä toteuttaa.

Itse olin päiväkodissa joskus 1980-luvun alkupuolella. Voi tietysti olla että meininki on niissä sittemmin muuttunut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #112

Minun käsittääkseni esimerkiksi Halla-ahon kirjoituksia on ruodittu ihan tarpeeksi Korkeinta oikeutta myöten. Samaten Hakkaraisen tekoja on arvioitu oikeudessa. Hänen aivoituksiaan on lisäksi tallennettu m.m. YLEn uutisten videoille joita on esitetty valtakunnallisissa uutislähetyksissä. Immonen on poseerannut tietoisesti yhdessä Vastarintaliikkeen natsien kanssa. Minulle se riittää todisteeksi sillä en koe tarvetta esittää heitä puhtoisempina kuin he ovatkaan. Minulle riittää heidän omat konkreettiset tekemisensä ja sanomisensa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #114

Ei oikeudessa ole puhuttu Halla-ahon sen enempää kuin Hakkaraisenkaan kohdalla mitään rasismista. Muutenkin ne tuomiot olivat lähinnä poliittisia, mutta se nyt on oman keskustelunsa aihe.

Emme myöskään ole käsitelleet tässä keskustelussa sitä, kenen kanssa Immonen on missäkin on ollut, vaan sitä, mikä hän itse on. Nämä ovat tietenkin kaksi täysin eri asiaa.

Sinä olet esittänyt törkeitä syytöksiä ihmisistä etkä ole niitä perustellut. Siten päädyn siihen olettamukseen, että valehtelet. Esitin yllä jopa muutaman yksinkertaisen kohdan, joilla väitteesi (jos ne olisivat olleet tosia) olisi ollut helppo todistaa, mutta et edes yrittänyt. Niin muodoin tätä keskustelua ei ole mielekästä jatkaa.

Tämä olkoon viimeinen viestini tähän ketjuun, jollet nyt seuraavassa viestissäsi anna jotain oikein hyvää syytä vielä jatkaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #115

Hakkaraisen ja Halla-ahon tuomioissa on tullut ihan riittävän selväksi miksi k.o. henkilöt ovat kyseisiin tekoihin syyllistyneet. Heitä ei pese puhtoisiksi keksityt syytökset poliittisista tuomioista. Sen lisäksi heiltä löytyy myös muuta materiaalia, esimerkiksi uutisvideoita heidän avautumisistaan.

Immonen poliittisena julkisuuden henkilönä tietää taatusti varsin hyvin mitä tarkoittaa poseeraminen jonkin porukan potreteissa. Valitettab´vaa on jos muut eivät itä ymmärrä.

Olen perustellut ja tässä lisää miksi pidän kyseisiä henkilöitä ja organisaatioita, joiden edusmiehinä esiintyvät, rasistinina. MInulle asiassa ei ole mitään epäselvää. LIntulan typerät ja tökeröt syytökset valehtelusta eivät käsitystäni muuta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Lue kommenttini 11, jossa perustelut hallitukseen menolle persujen kanssa. Maailma ja varsinkin poliittinen asemointi on vallan ihmeellistä toimintaa.

Katsotaan, sanoi lääkäri. Ennustajaeukko en ole, joten jätän arvailuni muutoin "herran haltuun", :)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #14

Jos persut vielä vaalien jälkeenkin jatkaa pääoppositiopuolueena, niin sitten varmaan kannatus kasvaa entisestään.

Jos esim. kokoomus ei järkevöidy sen vertaa että kykenee persujen kanssa yhteistyöhön ennen kuin persujen kannatus ylittää 50 %, niin sen jälkeen kun se on ylittänyt, ei yhteistyötä enää tarvita. Sitten voi miettiä, kannattikö änkyröidä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #14

Eivät persut hallitukseen nouse, jos demarit, kepu ja kokkarit jatkavat samalla kokoonpanolla ja samalla linjalla. Tilanne muuttuu tasan tarkkaan heti, jos persujen kannatus nousee tarpeeksi korkeaksi. Silloin vaihtuu johto ja linja noissakin puolueissa. Ei muiden puolueiden jäsenistö (ja varsinkaan äänestäjät) ole mikään homogeeninen massa, joka vastustaa Halla-ahon linjaa. Maahanmuuttopolitiikasta tehtyjen kyselyjen mukaan itseasiassa päinvastoin.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa Vastaus kommenttiin #14

Vastasin jo nro:lla 99. Tämän lisäksi PS:ssa on paljon uskovaisia niin jäsenistössä kuin edustajissa. Hallitusyhteistyö kristillisten kanssa onnistuu varmasti. RKP voi väittää mitä haluaa, mutta on valmis jokaiseen hallitukseen.

Monen keskustalaisen mukaan PS vie heiltä äänestäjiä, joten yhteistyö keskustan kanssa on täysin mahdollista, kun Sipilä siirtyy takaisin liike-elämään. Siihen mennee 2 vuotta.

Sama pätee osittain kokoomukseen, riippuu täysin kuka heitä johtaa. Meillä näyttää yllättävän pian olevan valinta edessä, haluammeko osaksi EU:n liittovaltiota. Se tuskin saa paljoa kannatusta kokoomuksen ulkopuolelta, toivottavasti ei.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #10

Mähän vaan mieleistelin teitä tuolla kannatuksella, sehän pitäisi olla teidän mieleen. ja kyllä suomen nuorisosta aina löytyy sen verran ihmisiä, joiden mielestä kaikki on maahanmuuttajien ja EU:n vika, mitään muuta politiikkaahan ei persuilla enää ole. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Sinulla näyttää olevan vankat mielipiteet ilman perusteluja. Tosin eihän noita perusteluja tuollaisiin huuteloihin ole edes saatavilla. ;) Joten jatka vain ihan rauhassa, jos se tuo jollain tapaa helpotusta päivittäiseen elämään.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. Olihan Jussin suosio PM:ksi yllättävä tulos. Ero alle 50v oli selvä. Toinen merkittävä seikka oli SDP:n Rinteen epäsuosio.

Se on totta, että kun PS on suurin jo -19 vaaleissa, hallituskumppaneita tuskin löytyy. Kansa vain ei pidä siitä, jolloin PS kannatus nousee oppositiossa > 30%. Silloin on aika sama, onko PS hallituksessa vai ei, koska muiden puolueiden on justeerattava politiikkaansa PS:n suuntaan.

Olli Turtiainen

Presidentti Niinistö puuttumalla perussuomalaisten puoluekokous valintoihin osoitti olevansa vain se sama hovioikeuden kanneviskaali , josta virasta nousi politiikkaan . Ei muuta . Tämä naisministereitä valtiovarainministerinä itkettänyt tyyppi on ihmeeksi päässyt näin pitkälle . Kokoomuksella ja kepulla oli valmis suunnitelma Halla-ahon varalle . Kokoomuslainen Helsingin pormestsri Vapaavuori vannoi koko kevään julkisuudessa , ettei kokoomus hyväksy Halla-ahoa . Ex pääministeri Esko Aho julisti persujen hajoamista jo presidentti Niinistön kekkereillä Naantalissa .Aho on päämisteri Sipilän takapiruna ja Vapaavuori ja Presidentti Niinistö pelaavat yhteen .

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mielestäni nimeenomaan nuorten aikuisten mielipiteillä on väliä koska he ovat seuraava päätäjäpolvi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja nykyknen päättäjäpolvi oli nuorena aikuisena samassa määrin taistolaista.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Vasemmistolaisia he ovat vieläkin. Nalle on yksi piristävä poikkeus.
Nykyisistä edustajista 14 on alle 30 vuotiasta ja keski-ikä asettuu 70-luvulla syntyneisiin. Taistolaiseksi voi syntyä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Vasemmistolaisuus on kuihtunut kuin pyy maailmanlopun edellä 70-luvun ajoista. Silloin se oli kaikkien tiedostavien yksilöiden valtavirtaa ja koko Suomen media oli tavalla tai toisella solutettu tai sitten itsesensuurin kourissa. Taistolaisuutta voidaan hyvinkin pitää samanlaisena ilmiönä kuin nykyistä "Suomi Ensin" -liikettä-

Huomionarvoisaa on myös, että taistolaisten vanhempien aikaan vastaava populistinen liike oli IKL. Sukupolvien vuorottelua, ja oikeiksi aikuisiksi kasvaessaan nuo populistiset ajatukset muuttuvat käänteisiksi tai huomattavan laimentuneiksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #31

No ei voi. "Suomi Ensin" on marginaaliporukan näpertelyä, eikä Suomen media ole millään tavalla heidän soluttamansa. Ainut yhtymäkohta on varmaankin se, että tuki tulee rajan takaa.

Sen sijaan taistolaiset ovat elossa ja he ja heidän kouluttamansa ihmiset hallitsevat mediaa ja humanistisia tieteitä. Luokkajako on hieman muuttunut, mutta uhriutuminen samaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #31

[Vasemmistolaisuus on kuihtunut kuin pyy maailmanlopun edellä 70-luvun ajoista]

Toki on.
Mistähän johtuu?
Demarien poikaosasto on 50-luvulla syntyneitä :)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On tosiaan ikuinen harha ajatella, että mitä nuori on nyt, sitä hän on vuosikymmeniä myöhemmin. Voisi sanoa: "Demokratiaa ei voi pakastaa"

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi-neito istuu oksalla ja siinä tilanteessa on hyvä aina huomioida kummalta puolelta oksaa sahaa. Tässä gallupissa monella on tuntunut olleen saha väärässä kädessä. Tarpeeksi sahattua kuuluu rits ja sen jälkeen hupsis.
Henkilö, joka ei ole päivääkään toiminut ministerinä, on nostettu nyt pääministeritasolle gallupeissa. Henkilölle ei maistunut aikanaan varusmiespalvelus, mutta siitä huolimatta hän mainitsee HS-vaalikoneessa harrastuksenaan reserviläistoiminnan vuonna 2011. Tämän sain jokin aika sitten lukea erään kommentin linkistä.
Halla-aho kieltäytyi etukäteen ministerin tehtävistä ja suhtautui hallitukseen asenteella puolueen olo hallituksessa ei ole itsetarkoitus. Mitä ministereihin tulee voi esittää asiallisen kysymyksen: Olisiko ollut tarkoitus istuttaa Huhtasaari ulkoministerin ja Hakkarainen puolustusministerin paikalle hallitukseen? Näin olisi tapahtunut, mikäli olisi noudatettu normaalia puolueen ”nokkimisjärjestystä" ministerinimityksissä.

Edesmennyt korkeassa virka-asemassa ollut sukulaiseni totesi eläessään ihmetellessäni hänelle maailman menoa ”jokaisen sukupolven on kaivettava omat juoksuhautansa.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikea muodostaa hallitusta keskisuurenkaan puolueen puheenjohtajana, kun ei saa mitään muuta puoluetta mukaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eipä kannattaisi olla ihan noin varma, sillä hyvin näytti kelpaavan uuvattien ministereillekin salkut (kts.suositusta :D), vaikka porstuan kautta ikäänkuin mentiin. Kyllä taitaa ministeriys kelvata muillekin puolueille (johtaville naamoille puolueissa), kun sitä on tarjolla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

En kauheasti olisi hämmästynyt.
Epäilenpä että six-packistä jotain opittiin.
Tietysti jos persujen kannatus asettuu vasemmistoliiton tasolle niin silloin sen voi jättää huomioimatta, sitä kuitenkin epäilen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

Eipäs ollut este vasemmistollekaan Kataisen hallitukseen menolle, joten ei tuolla kanntuksellakaan voi perustella hallitukseen menoa. Niin ja rkp:lle on aina kelvanut hallituspaikka, vaikka kanntus on huidellut n. 4 prosenttiyksikön tienoilla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tottakai kelpaa, ja olisi kelvannut persuillekin, mutta sitä saa mitä tilaa. :) Halla-Aho ei käsittänyt, että hänen kansaan ei toimi Suomessa kukaan, mutta nyt kun se on selvä, niin voi omaa politiikkaa avoimemmin ajaa.

Sen uuden yksiteräisen politiikan me näemme kaikki tulevaisuudessa, ja se on ihan hyvä, että kansa näkee jokaisen puolueen oikeat ajatukset.

Vaaleissa siiten saa ansionsa mukaan, mutta kun tietää, miten muut puolueet johtajaanne suhtautuvat, niin vaalitkin hieman menettävät merkitystään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

petteri ei tuo ihan noin todellisuudessa mennyt kuin ilmaiset. Uuvatithanolivat jo ennen persujen puoluekokousta tehneet salaisen sopimuksen puolueen hajoamisesta kahteen osaan ja että 20 uuvatin ryhmä tulee jatkamaan hallituksessa ja näin säilyttävät ministerit salkkunsa, vaikka 20 ryhmän koko ei edellyttäisi normaaliolosuhteissa ko. ministerimäärään.

Tuo oli se perimmäinen syy miksi muodon vuoksi kytiin H-ahon kanssa mukamas hallitusneuvotteluja pikaisella, oliko peräti kahden tunnin, neuvotteluilla.

Kuten sanoin omana mielipiteenäni, niin ei ole persujen hallitustaival vielä katkennut vaan kyllä halukkaita hallitukseen on aina tulossa, ihan puolueeista riippumatta. Muistelehan vain Kataisen six-pack hallituksen muodostamisvaikeuksia. Katainen petäsi ovelalla tavalla itselleen komissaarin viran ja ihan itsensä nimittämällä ehdokkuudella. Olihan hän pääministeri. Kyllä se kuules on vain niin, että korruptiovirat saavat ihmeitä aikaiseksi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #30

Minusta on sopimatonta nimitellä mm. viittä ministeriä ja eduskunnan puhemiestä ”uuvateiksi.” Mitä, tulee salaiseen sopimukseen, niin laita faktaa siitä esille, jos olet siitä tietoinen. Pelkästään joku Lännen Median juttu, jossa puhutaan epämääräisesti jostain tietolähteistä, ei riitä. Pitää tulla nimiä esiin tietolähteistä. On turha vetäytyä tässä lähdesuojan taakse.

Jari Lindström kertoi toisaalla blogissaan, että mitään tällaista salaista sopimusta ei ole ollut olemassa. Luotan täysin Jari Lindströmin sanaan tässä asiassa. Mies on osoittanut toimillaan olevansa rehellisen miehen perikuva, mikä on harvinaista poliitikoista puhuttaessa. Tämä tulee esille hänen blogeissaan ja niissä olevissa hänen kommenteissaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #38

En usko enää joulupukkiin, niin enpä usko politikkojen sanomisiin, saati kirjoituksiin liiemmin. En usko kommentoijankaan mielipiteisiin. Joten pysytään omissa mielipiteissämme. Lännen Media on mielestäni hyvin uskottavsti kertonut hallituslähteistä saatuihin tietoihin nojautuen julkistamansa tiedot, jotka eivä voi johtaa muuhun kuin siihen, minun milestäni, että on ollut salainen sopimus. Tokikin mahdollisesti suullinen.
Joko olet muuten vaatinut Lännen Medialta lähdetietojen paljastamista?

Kyllä historian kirjoitus tullee tämänkin stoorin tapahtumat vielä kertomaan kiertelemättä ja kaartelematta. Hyvinkin voi tulla esiin mukana olleen taholta omissa muistelmissaan.

Eikös ministerit ole uuvattiryhmän ministereitä, siis uuvattiministerejä? Jos kerran keskustan ministerit ovat keskustalaisministeriä, niin miksi sinulle ei kelpaa ko. ryhmän nimi, kun ei ole virallista puoluettakaan ryhmällä? Kummalista revittelyä selityksineen kaikkineen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #41

Kommenttisi ei vakuuta. Mitä rehellisyyteen tulee, niin voin todeta skotlantilaista Thomas Carlyleä lainaten ”Vain rehellinen voi erottaa rehellisen vilpillisestä.”

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Jukka Mikkola,

Kumpaa pidät rehellisempänä miehenä, Jari Lindströmiä vai Jari Isometsää ?

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #38

#38 Mitenkäs tuo rehellisyys oikeikirjoitettuna menikään?
No, poliitikko joka ei valehtele,puolueen edun nimissä,on vaalikauden jälkeen entinen poliitikko.
Siitä pitää puoluehallitukset huolen,seuraavien vaalien ehdokas asettelullaan.
Vai onko joku toista mieltä?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #38

Uuvatti on ihan yhtä hyvä lempinimi Uudelle vaihtoehdolle kuin persu on Perussuomalaisille, kepuli on keskustalaiselle ja niin edelleen. Ei sitä tarvitse nyt niin vakavasti ottaa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #38

--Jari Lindström kertoi toisaalla blogissaan, että mitään tällaista salaista sopimusta ei ole ollut olemassa. Luotan täysin Jari Lindströmin sanaan tässä asiassa. Mies on osoittanut toimillaan olevansa rehellisen miehen perikuva, mikä on harvinaista poliitikoista puhuttaessa. Tämä tulee esille hänen blogeissaan ja niissä olevissa hänen kommenteissaan.--

Tunnen Jari Lindströmin henkilökohtaisesti Kouvolan politiikasta. Hänen rehellisyydestään joudun olemaan eri mieltä. Havaintojeni perusteella Jari Lindström ei poliitikkona oikein sovellu demokraattiseen yhteiskuntaan. Seuraavassa muutama tähän viittaava tapahtuma.

(Koska kevään 2015 Kymen piirikokouksessa juuri valittu ministeri Jari Lindström ilmoitti olevansa tutuille edelleen Jarppa, käytän sitäkin nimeä.)

1. Jarppa kannattajineen hävisi Pohjois-Kymenlaakson Perussuomalaiset ry:n hallitusvaalit Kouvolassa 2013 ja 2014 Heidi Husun listalle. Silloin ei arvattu, että Jarppa tulee mitätöimään vaalien tulokset omalla erikoisella tavallaan.

2. Jarppa erosi 2015 em. paikallisyhdistyksestä jonka vaalit oli hävinnyt, ja perusti kannattajilleen uuden yhdistyksen jossa nämä pääsivät valtaan ilman vaaleja. Jarppa perusti siis Kouvolaan omille kannattajilleen "demokratian ohituskaistan", jollainen ei yleisen käsityksen mukaan kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan.

3. Tämän jälkeen Jarppa puoluetoimistoa käyttäen kielsi Pohjois-Kymenlaakson Perussuomalaiset ry:tä osallistumasta vuoden 2017 kuntavaaliin. Asiasta oli ilmoitus Kouvolan Sanomissa syksyllä 2015.

Miten "demokraattista" on estää vaaleihin osallistuminen oman puolueen paikallisyhdistykseltä, joka on vieläpä Kaakkois-Suomen suurin? Sitä voi kysyä. Vaaleihin sai osallistua vain Lindströmin yhdistyksen listalta. Uuteen yhdistykseen kuitenkin liittyi vain vähän vanhan yhdistyksen jäseniä.

Näin Lindström mitä todennäköisimmin aiheutti puolueensa vaalitappion kevään 2017 kuntavaalissa Kouvolassa. Lindströmin menettely kokonaisuudessaan rikkoi nähdäkseni demokratian periaatteita.

4. Viime keväänä Kouvolan paikallisyhdistyksen tapahtumat tavallaan toistuivat valtakunnan tasolla Jyväskylässä, jossa Lindströmin joukkue samoin hävisi vaalit. Lindström loikkasi uuteen ryhmään kuten Kouvolassa, ja jatkaa Sipilän hallituksessa vastoin äänestäjien vaalissa ilmaisemaa epäluottamusta. Puolueesta eroamiseen hänellä toki on oikeus, mutta ei oikeutta jatkaa hallituksessa ilman äänestäjien mandaattia.

Käyttäjän MikkoKahanp kuva
Mikko Kahanpaa Vastaus kommenttiin #38

Kommenttisi on todella mielenkiintoinen Lindströmin osalta. Koska jos hän puhuu totta, Soini todella esitti eronpyyntönsä presidentille ja pääministerille. Tämän seurauksena presidentti puuttui törkeästi sisäpolitiikkaan hajoittaen eduskunnan 2. suurimman puolueen. Se ei kuulu presidentin valtaoikeuksiin!

Ei mennyt kuin päiviä, niin nykyPS ymmärsi tämän olevan voitto heille. Nyt siitä kertoi IL PM-gallup. Riippakivistä päästiin eroon. He olisivat muutoin muodostaneet sisäisen opposition.

Mutta to conclude: olettaen Lindströmin puhuvan totta (uskon), presidentti on toiminut käsittämättömällä tavalla puolue- ja edustuksellista demokratiaa halveksuen.

Niinistön moka oli vain, että tämä on kuin shakkia, pokeria tai kylmän sodan "peliä". Otan vertauksen pokerista. Aloittelija katsoo vain omia korttejaan. Alemman keskitason pelaajana mietin, mitä vastustustaja ajattelee minun ajattelevan siitä, mitkä kortit hänellä on. ;)

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #28

Että jaksaa mies olla uuvuttavan typerä. Pelottaako Petteriä ,vai yllättikö se,että Halla aho on tuoreen mielipidemittauksen mukaan ,juuri nyt,NUORTEN aikuisten ehdoton ja ylivoimainen SUOSIKKI huom! Pääministeriksi?
Mitä se sinulle kertoo perusSn kannatuksesta tällä hetkellä.?
Heitä aivan rohkeasti oma arviosi.
Niitä on hauska lukea.;-)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta tuo todistaa tuollaisenaan, että persulit eivät ole vielä ihan kokonaan menettäneet viihdearvoaan n.s. nuorten aikuisten keskuudessa.

Sen sijaan todellisuudessa epäilen tutkimuksen tilaajan hakeneen skuuppia keskikesälle kun leijonatkin ovat olleet viimeaikoina vähissä.

Jos taas jutussa olisi totuuden hiventäkään, meidän kannattaisi olla todella huolissamme kuin muinaiset sumerilaiset 10000 v. sitten. Nykynuorisohan on niin turmeltunutta, että meistä n.s. ajan jättäessä koko nykymaailma tulee tuhoutumaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Miten Taloustutkimus Oy:ltä haetaan skuuppia?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tilaamalla heiltä sopiva tutkimus, jossa on sopivat rajaukset ja sopivat kysymykset ja jonka tulokset tulkitaan sopivasti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #21

Kyseessä oli taloustutkimuksen internet-paneeli.

Taloustutkimuksen internet-paneeli, joka siis on Taloustutkimuksen valikoima vastaajajoukko, jotka ovat kutsusta liittyneet panelisteiksi ja tarjoutuneet vastaamaan erinäisiin kyselyihin. Yleensä nämä kyselyt ovat markkinatutkimuksia. Taloustutkimuksen mukaan internet-paneeli sopii etenkin mainonnan tutkimukseen sekä “Silloin kun ei haeta aivan 100 %:sta edustavuutta kaikenikäiselle Suomen väestölle”. Ongelmana on siis edustavuus: internet-paneeli ei ole oikeasti sattumanvarainen otos suomalaisista.

Joten ei tuosta kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannata vetää.

Jaakko Paasonen

Älä Jorma vaivu synkkyyteen..Kato Kyl se siitä suttaantuu...nythän nuorisokin on jo tervehtymässä sateenkaari apatiastaan..ja diggaa täysillä,niitä "persuleitasi".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Paasonen kieltelee minua vaipumasta synkkyyteen. Aiemmin pidin muinaisten sumerilaisvanhempien nuolenpääkirjoituksiinsa dokumentoimia huolia historian roskatynnyreistä löytyneinä hauskoina anekdootteina. Nyttemmin olen alkanut ymmärtää heidän huolenaiheitaan.

En ole, esimerkiksi Pridessä, huomannut nuorison olevan apaattista. Pikemminkin heillä on hauska ja vauhdikas meno päällänsä. Toisin on nuivastonuorten kanssa. He tuntuvat pyrkivän takaisin joihinkin menneisyyden juoksuhautoihin joista muistikuvat on hiottu haavekuviksi.

Mitä taas "minun persuleihini" tulee niin minulla ei sellaisia ole. Olen vain päätynyt nimittelemään puolueita milloin kepuleiksi, kokkuleiksi, demuleiksi, vassuleiksi jamitäniitäonkaan sekä niitäkin nimityksiä miten milloinkin väännellen. Sanojen vääntelyhaluni johtunee etnisestä ja kulttuurisesta taustastani joka merkittävästi poikkeaa nuivaston monoetniseksi ja -kulttuuriseksi malliksi rakentamasta.

Jaakko Paasonen

"nykynuorisohan on niin turmeltunutta,että meistä n.s.ajan jättäessä koko Nykymaailma tulee tuhoutumaan".

Eikös tuossa ole sitä synkkyyttä, teille mörköliineille ,ja muutakin viihdyttävyyttä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinkuin tuolla ylempänä kirjoitin, ei ole mitään merkitystä kannatuksella, jos ei löydä yhteistyökumppaneita.

Miten sillä suurella kannatuksella tehdään Suomea muuttavaa politiikkaa oppositiossa?

Ei suostu kokoomus, demarit, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto, rkp, kd, eikä sisnin tuevaisuus tekemään hallitusyhteistyötä.

Siis miten tämä asioiden hoito onnistuu, ja kenen kanssa? vai onko luvassa valtava yli 50% kannatus :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

1) politiikassa voi joskus hyödyntää vaa'ankieliasemaa
2) jos maahanmuuttokriittisyydellä näyttää olevan merkittävää kannatusta, muutkin puolueet voivat tarkistaa kantaansa siihen välttääkseen omien kannattajiensa siirtymistä Persujen taakse.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kuinka todennäköistä on nämä arvailut?

Ruotsissa tehdään ennemmin vähemmistöhallitus, ennenkuin yhteistyötä rasistien kanssa, ja aivan sama tulee olemaan toiminta Suomessa, jos olisi pakko.

Toisaalta ei suomessa ole pelkoa tästä, koska enemmistöhallitus tulee helposti, koska meillä on niin monta puoluetta, jotka ovat suurempia kuin persut.

Mä voin lyödä vaikka julkisesti heti 100e vedon, että persut eivät ole missään tapauksessa hallituksessa seuraavien vaalien jälkeen, onko uskollisia ja uskovia persuja, jotka luottavat omaansa näin paljon. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Ruotsissa harjoitetaan n.s. blokkipolitiikkaa jossa puolueet hakevat uskottavuutta etukäteen ilmoittamalla kenen kanssa mennään hallitukseen ja kenen kanssa ei. Meillä puolueet ajavat vaaleihin pikemminkin "pimein lyhdyin" kertomatta etukäteen kenen kanssa ovat valmiit yhteistyöhön. Ruotsalaisilla äänestäjillä on tässä suhteessa parempi n.s. kuluttajansuoja.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #29

"Ruotsissa harjoitetaan n.s. blokkipolitiikkaa jossa puolueet hakevat uskottavuutta etukäteen ilmoittamalla kenen kanssa mennään hallitukseen ja kenen kanssa ei. Meillä puolueet ajavat vaaleihin pikemminkin "pimein lyhdyin" kertomatta etukäteen kenen kanssa ovat valmiit yhteistyöhön. Ruotsalaisilla äänestäjillä on tässä suhteessa parempi n.s. kuluttajansuoja."

Ruotsissahan porvarillinen "allianssi" tukee punavihreää hallitusta viime kädessä vaikka äänestämällä omia esityksiään vastaan. Eivät varmasti luvanneet tätä omille äänestäjilleen.

Kyseenalaistan aika vahvasti tuollaisen "kuluttajansuojan".

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Tuskin noin typeriä vedonlyöjiä löytyy, kun ei ole edes tiedossa hallitusohjelmaa. Hallitusohjelmasta on niin paljon kiinni hallituspuolueiden kokoonpano, ettei yhtäkään puoluetta voi ennalta sanoa hallituspuolueeksi ensi ek-vaalien jälkeen, jos nyt ei sitten jo ennakoida ilman sitovaa hallitusohjelmaa rkp:n olevan valmis melkein mihin tahansa. ;)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #32

Vaikka hallitusohjelmia olisi kuinka sopiva persuille, niin hallitustie ei kuitenkaan heille avaudu, tämä on realismia, mutta voihan sitä tietyisti haaveilla :)

Haaveet on kivoja ja pitää mielen virkeänä, mutta kyllä sen varmaan jokainen sisällään ymmärtää, että persujen hallitustie on täysin tukossa.

Voit puhua kauniisti hallitusohjelmasta ja yleisesti poitiikasta, mutta sen kai ymmärrät, että Halla-Aho ei Suomessa hallitukseen astu. Sehän kävi jo nyt selväksi, että Orpo ja Sipilä eivät sille tielle lähde, ja kun siirrytään vasemmistoon ja vihreisiin, niin todennäköisyys häviää kokonaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #33

Vanha sanonta sanoo "Kyllä se routa porsaan kotiin ajaa", joten saattapa hallituspuolueetkin vaihdella ajansaatossa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #33

Puolueen ”uraanin haljettua”, kuten Jukka Jusula ilmaisi leikatessaan kahtia puolueen jäsenkortin Susanna Päivärinnan ohjelmassa, järkevästi ja maltillisesti ajattelevat lähtivät/lähtevät puolueesta. Jäljelle jää enemmistönä ”neliskanttisesti” ajattelevaa väkeä, joiden kanssa yhteistyötä on vaikea tehdä. Kuten tunnettua neliskanttinen kuutio ei pyöri ja suomalaiseen demokratiaan oleellisena osana kuuluva kompromissiajattelu ei toimi. Siihen tarvitaan palloa, joka pyörii. Perussuomalaiset tulevat jäämään hallituksen ulkopuolelle.

Vanha kansanviisaus sanoo ”Vakka kantensa valitsee.” Uskon, että "neliskanttisesti" ajatteleva väki tulee olemaan voimakkaasti esillä kansanedustajaehdokkaina seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Ruotsissa eri blokit ovat niitä muodostaessaan jo sopineet riittävän pitkälle hallitusyhteistyön linjat joten kysymyksessä ei ole ennustaminen vaan tilanne jossa äänestämään käyvät tietävät jo ennakolta millaista hallitusohjelmaa odottaa. Ja sitten vaalien jälkeen voittanut blokki muodostaa omalla ohjelmallaan hallituksen, ohjelmalla joka on ollut äänestäjien tiedossa jo ennen äänestämistä eikä synny vasta vaalien jälkeisissä suhmuroinneissa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #32

Olisihan Halla-aholle kelvannut nykyinen hallitusohjelma, mutta Halla-aho ei kelvannut keskustalle eikä kokoomukselle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #52

Halla-ahon aiempia puheita ja kirjoituksia seurauksineen seurailleena en yhtään ihmettele kepuleiden enkä kokkuleiden johtopäätöksiä tässä vaiheessa ja poliittisessa tilanteessa. Ja tieto hallitusohjelmaan suostumisestakin taitaa olla vain asianosaisen oma käsitys ja julistus.

Lisäksi kannattaa ottaa vielä huomioon eri suunnista julkisuuteen tihkuneet tiedot suunnitelmallista persuleiden "haltuunotosta" (tosin Soinin hyväntahtoisella ja ilmeisen hyväuskoisella myötävaikutuksella).

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #57

Kelpaapa kokoomukselle kuitenkin Jan Vapaavuori ihan pormestariksi asti.

Kummankohan teot nyt törkeämpiä ovat, Vapaavuoren vai Halla-ahon?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #25

#22 ja 25
Tanskassa kansanpuolue on saanut usein kantojaan läpi tukemalla vähemmistöhallitusta. Esim. Alankomaissa ja Itävallassa perinteiset puolueet ovat koventaneet linjojaan mukaillen sikäläisiä populistipuolueita.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #36

Sama tilanne on Ruotsissa. Vaikka hallituksessa ovat demarit ja punavihreät, maahanmuuttopolitikkaa on kiristetty äärimmilleen ja Ruotsin maahanmuuttosäännökset ovat nyt euroopan tiukimmat, kun aikaisimmin olivat liberaaleimmat. Ruotsi on siis täysin Halla-ahon linjoilla, vaikka asioista päättävät demarit ja vihreät.

https://yle.fi/uutiset/3-8975698

Turvapaikanhakijan tekemän terroristi-iskun jälkeen käännytyssäännöksiäkin on kiristetty ihan ilman ruotsidemokraatteja.

Isolla kannatuksella oppositiossa voi vaikuttaa hallituspuolueiden päätöksiin. Perusuomalaisten kannatus romahti, niin juuri nyt sitä vipuvartta ei ole.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #25

Petteri, Ruotsissa demarit ja vihreät ovat tehneet isoja tiukennuksia maahanmuuttosäännöksiin. Samoja mitä Halla-aho on ehdottanut Suomeen ja tietysti ne löytyvät Suomen hallitusohjelmasta. Hyi,mikä rasistinen hallitus Ruotsissa ja ihan ilman ruotsidemokraatteja. :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #45

Juu, ja pelkästään ruotsidemokraattien takia tietysti, sillähän ei ole ollut mitään merkitystä, että on tullut koko eurooppaan valtava turvapaikanhakijatulva?

Sitä sitten vaan odottelemaan, että Suomessa Halla-Aho johtaa politiikkaa oppositiosta. :)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #25

Kyllähän Ruotsissa MP tekee hallituksessa yhteistyötä S:n kanssa. Siis sen puolueen, joka harjoitti ihan institutionalisoitua rasismia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Demarit on kuulemma suosituin puolue tulevaan hallitukseen. Kumppaniksi parhaiten sopisi kokoomus. Persuja ei juurikaan kaivata. Puu on siis vielä terve.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nuorisossa on tulevaisuutemme. Pojasta polvi paranee.

Pekka Iiskonmaki

Kepu kompastui kaljapullon korkkiin, kuten Kaarlo Hillilä Tamminiemen mattoon.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaarlo_Hillil%C3%A4

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillä on joskus oltu huolissaan siitä, etteivät nuoret äänestä. Nyt olisi hyvä sauma YLE:llä tehdä hulahula-hanke, jolla innostettaisiin alle viisikymppisiä vaaliuurnille koko maassa. :-))

Petteri Hiienkoski

#48. Jep. Ei liene yllätys että tämän mielipidemittauksen tuloksista ollaan Pasilanmäellä hiljaa kuin huopatossutehtaassa. Itsesensuurin perinteet kai velvoittavat...

Hannu Töyri

Halla-aho on älykäs, mutta hän ei ole heittäytynyt älyköksi, kuin niin monet punavihreät pullistelijat, vaikka heidän todellinen älykkyytensä on "hieman vaatimattomampi".
Halla-aho on teräväja ja analyyttinen, mutta on tavallisen kansan parissa hän on kuin kala vedessä, koska hän haluaa niin tehdä.

Marko Parkkola

Saisikohan tähän alustaan toiminnon, jolla voisi piilottaa kaikkein vainoharhaisimpien kommentit kokonaan. Persufobia näyttää olevan niin kova näinä päivinä, että moiselle toiminnolle olisi käyttöä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ei ei, anna näkyä vaan! Olen sananvapauden ehdoton kannattaja, joten antaa tekstien näkyä. Kyllä lukijat tajuavat onko teksti psykoottista vainoharhaisuutta ja antavat silloin kommenteille oman arvonsa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ottaako se noin kovasti hermoon lukea erimielistä tekstiä, ole avoin ja anna sananvapauden kukkia, eikös väittely ole rikkautta, kunhan ei mennä henkilökohtaisuuksiin?

No sinulla on kuitenkin se keino bannata kaikki erimieliset, kuten on nähty. :)

Minä pidän siitä, että voi väitellä, enkä minä silti vihaa täällä yhtäkään persua, jokainen saa kannattaa ihan mitä haluaa, ja sehän on rikkaus politiikassa.

Bannitouhu on minusta lapsellista, mutta siihenkin on herkkänahkaisilla oikeus.

Monet vihreät täällä saavat paljon arvostelua, minäkin ole kovasti heitä arvostellut, mutta tosi harva vihreä bannaa täällä ihmisiä. kun taas persuissa se pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Marko Parkkola

Jälleen se persufobia leimahti sieltä. Minähän en ole persu.

Jaakko Paasonen

Sananvapauden ja suvakkien puolustaja No 1,PetteriR. No,kun
eräs,Ari alsio,joka kuuluu myös joukkoon "herkkänahkaiset hippiäiset",taannoin halveksi ,tuolloin vielä perusSuomslaisen ulkoministeri pSoinin roikkuvia poskia,ja Kun hänelle siitä huomautin,Herra suuttui,ja laittoi kommentointi kieltoon.;-). No mitään haittaa siitä ei ole, mutta ainahan tuosta voijohtopäätöksen vetää.
Nythän ,tSoini teille kelpaa ,kun tämä ei ole enää pSn Capo,vaan loikkari joka hylkäsi oman puolueensa,"hillotolpan" eli oman edun.(ulkoministeri ym.) vuoksi.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Halla-ahon suosiota on turha ihmetellä kun kuuntelee Sipilää, Orpoa ja Rinnettä. Surkeita puoluejohtajia kaikki.

Marko Parkkola

Correctomondo! Halla-ahohan sanoi taannoin, että persuja äänestetään vain niin kauan, kun he ovat vaihtoehto. Soinin johdolla vaihtoehto katosi, mutta Halla-ahon johdolla se palautetaan.

Se jää nähtäväksi mitä muut puolueet tästä oppivat. Tuskin mitään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eivät persut mikään oikea vaihtoehto ole, eivät ole olleet eivätkä tule olemaan. He ovat eliitin, lähinnä kokkuleiden, valitusosasto jonka tehtävänä on ohjata rahvaan oikeutettu suuttumus mihinkäänvaikuttamattomaan älämölöön toisia vähäosaisia vastaan. Samaan aikaan Musinn Baba vie karavaania haluamaansa suuntaan vaikka rakit räksyttää. Siis pitkää jatkumoa Ernesti Henttusesta Vennamoiden ja Soinin kautta Halla-ahoon.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #67

Synkkyys ja katkeruus,tai paremminkin kateus leimaa nyt myyryläsen paatosta.
Koville näemmä ottaa ,kun ei nuolenpääkirjoituksistakaan ole tähän tuohon vitutukseen apua,varsinkin kun hyvin tietää,m iten asia oikeasti on..ja kun sitä ei voi,tietyistä syystä sanoa.
No,mä lähden ilta katiskoille ,josko sieltä sais muutaman pikku hauen,,yöksi uuniin hautumaan.
Sitä on aamupalaksi mukava maistella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #82

Jospa Paasonen nyt kuitenkin, vaikka katiskoilla käytyään, kertoisi miten asiat oikeasti on? ...ettei tarvitse kateuspäissään nuolenpääkirjoituksista tihrustaa.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #86

No mutta..kateushan vie kalatkin vesistä,jotrn minulle se ei käy. Myyryläinem koittaa nyt vaan rauhoittua,ettei mene ilta täysin tuuleen huutamiseksi.
ps.oletan,että löydät kyllä itsekin linkkejä,joista saat selville,miten asiat oikeasti on.
Yritä edes.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #88

Netti on täynnä kaikenlaisia linkkejä ja on vaarana joutua n.s. feikkaavien trollien saaliiksi vääriin katiskoihin joten anelen Paasosta näyttämään tietä ja valoa tiedon valtateille eksyneelle.

Paasonen voisi aloittaa vaikka valaisemalla mistä ja kenelle minä olisin kateellinen. Se voisi olla vinkkinä laajemmallekin introspektiolle.

Jaakko Paasonen

# 65 Näin on.
Tämän mielipidekyselyn tulos,joka on tietysti,entiseen malliin ℅en osalta,viilattu ylä/alakanttiin sopivaksi,on varmasti ollut
hallituksen/pSoinin tiedossa,jo ennen Halla ahon valintaa pSn puheenjohtajaksi.Se myös osoittaa
/selittää sen,miksi pSoini,Orpo/
Kokoomus ja kepuli/Sippilä,eivät halunneet,Jussi Halla Ahoa tai
ketään muutakaan perusSuomslaista hallitukseen,näkyvälle paikalle.
Herrat hallituksessa sopivat, että Tsoini perustaa uuden ryhmän ja samalla hajoittaa oman puolueensa,jota johti 20 vutta.
Sillee se meni,kun ravimies asiat junaili.;-)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan Halla-Aho suosittu, hänellä on juuri nyt se uutuudenviehätyksen kuherruskuukausi meneillään, eikä varmaan haittaa, että jokainen media haluaa kommentteja Halla-Aholta juuri nyt.

Vaihtoehtoja on hyvä ollla, jotta jokaiselle löytyy se oikea puolue, mitä enemmän on aktiivista porukkaa sen parempi se on kaikille.

Se että haluaa äänestää persuja ja Halla-Ahoa on ihan hieno juttu äänestysaktiivisuuden kannalta, jos sitä kautta saadaan niitä ihmisiä uurnille, jotka siellä eivät yleensä käy.

Hukkaanhan se ääni menee, ainakin jos luulee, että persut ovat maahanmuutosta hallituksessa päättämässä, se on harhaluulo, tai no oppositiopolitiikkaa tarvitaan tieysti myös. :)

Mutta aina kannattaa äänestää, sillä tavalla kuitenkin on osa päätöksentekoa.

Se voi tulla persujen kannattajille kauheana totuutena eteen, että seuraavien vaalien jälkeen vallassa onkin kokoomus, vihreät ja ehkä demarit, arvatkaapa kuinka paljon silloin maahanmuuttopolitiikka tiukentuu?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Se voi tulla persujen kannattajille kauheana totuutena eteen, että seuraavien vaalien jälkeen vallassa onkin kokoomus, vihreät ja ehkä demarit, arvatkaapa kuinka paljon silloin maahanmuuttopolitiikka tiukentuu?"

– Tälläkö siis halusit jo käynnistää Persujen vaalityön eduskuntavaaleihin 2019, ravistelemalla kenttäväkeä ajoissa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sopii, ei se auta se kannatus, hallitusovet ei kuitenkaan aukene.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun brexit-äänestyksessä hävinneet & media hetkeksi toipuivat, ne keksivät hokea: "Katsokaa brittinuoria, he, nuo tulevaisuuden eurotoivot, äänestivät viisaasti EU-eroa vastaan".
- Hyvän EU-asian pilasivat siis ns. vanhat pierut savupiipputeollisuuden työttömyysarmeijoista.
https://scontent.fqlf1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18...
-----
Tässä gallup-tapauksessa taas voisi loogisuuden vuoksi odottaa Suomi-median riemuitsevan samaan tyyliin: "Katsokaa, mitä nuoret, nuo tulevaisuuden toivot, vastaavat gallupissa".
- Vain ns. vanhat pierut kaipaavat nykyisen perikato-politiikan jatkamista. :-))
-----
Tähän loppuun kuuluisi toki klippi: "Hitler kuulee Iltalehden gallup-tuloksesta..."

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Ruotsidemokraatit on jo Ruotsin suurin puolue. Jos se ei kelpaa hallituskumppaniksi muille puolueille, sen huonompi muille puolueille. Sitten kun SD:n kannatus on yli 50% ei enää liittolaisia tarvitakaan.

Sama koskee persuja ...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Lyödäänkö vetoa, sata euroa, että persut ei oo koskaan suomen suurin puolue?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Lyöminen sattuu ja vedosta tulee nuha :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos persut saisivat yli 50% eduskuntapaikoista, niin sitten voisivat toki demokratian pelisääntöjä noudattaen muodostaa oman hallituksensa, kunhan oikeuskansleri tarkkaan valvoisi sen perustuslaillista laillisuutta kaikessa toiminnassa.

Skenaario on kuitenkin science fiction -tasoa.

Kommunistithan kesytettiin Suomessa hallituskelpoisiksi 60-luvulla. Sitä ennen ne olivat tavoittelemassa vain aseellista vallankumousta. Samalla tavoin perussuomalaiset ovat ajaneet itsensä nurkkaan vaatimalla hallitusohjelmaan sellaisia kohtia, joita mikään muu puolue ei tule hyväksymään.

Vaihtoehtoja on siis edelleenkin käytännössä vain kaksi: kesyyntyminen kompromisseihen tyyliin "soinilaiset", tai sitten vetäytyminen valmistelemaan ulkoparlamentaarista vallankaappausta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"vetäytyminen valmistelemaan ulkoparlamentaarista vallankaappausta."'

Parlamentaarinen vallankaappaus käy hyvin kunhan yhteisvastuut satojen miljardien veloista laukeavat ja afrikkalaiset kiihdyttävät muuttoa Eurooppaan. Liittovaltiokehitys on myrkkyä medialle ja poliitikoille koska tietävät ettei suomalaiset sitä hyväksyisi. Perussuomalaisilla on tuhannen taalan paikka hyödyntää vaihtoehtoasemansa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

a) Kuikan mukaan kommunistit valmistelivat ennen 1960-lukua aseellista vallankumousta. Olisi aika vihdoinkin esittää jotain konkreettisia todisteita poliittisten vastustajien levittämien huhupuheiden lisäksi. Niin hyvin kuin SKP ja sen liittolaisjärjestöt oli soluttu, kaappaushankeväitteiden tueksi ei ole pystytty esittämään yhtään konkreettista todistetta. Ei dokumentteja, ei soluttautujien raportteja, ei silminnäkijäiden vahvistettuja kertomuksia, ei osallisten muisteloita, ei mitään. Näillä puheilla jutut jäävät kylmän sodan veteraanien saunajutusteluiksi.

b) kompromissihaluisen "kesyyntymisen" ja ulkoparlamentaarisen vallankaappauksen lisäksi on myös muita vaihtoehtoja kuten ärhäkkä oppositiopolitiikka, parlamentin ulkopuolinen kansalais- ja järjestötoiminta, somevaikuttaminen, lobbaaminen, erilainen tiedotustoiminta j.n.e. Kaikilla niillä voi hakea vaukuttavuutta ja saada sitä. Kyse on vain osaamisesta ja resursseista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #94

Aseellinen vallankaappaus jopa toteutettiin vuoden 1918 tammikuussa. Onneksi se jäi silloin vain tilapäiseksi.

40-luvun lopun vaaran vuosina kommunisteilla oli useampia erilaisia skenaarioita valtaan pääsemiseksi. Perusvaihtoehto oli vallankaappaus junttautumalla eri tahoilla valtaan, mm. ammittiyhdistyksissä, Suopossa, virkakunnassa j.n.e., mutta jokainen ymmärtää, että tällainen myyryntyö oli vain esivalmistelua aseelliselle toiminnalle, joka toki olisi ollut Neuvostoliiton tukemaa.

SKP ei koko olemassaolonsa aikana luopunut kirjoitetusta tavoitteestaan vallankumouksen toteuttamiseksi. Periaatteessa oleellista ei ole todistaa missä määrin sitä oli suunniteltu aseellisesti ja missä määrin muutoin, vaan oleellista on, että siihen pyrittiin.

Kekkonen sai niin sanotulla Ostrobotnian puheellaan pehmitettyä maaperän kommunisteille hallitustyöhön mukaan tuloon 60-luvun toisella puoliskolla ja taistolaisvähemmistöä lukuunottamatta sillä tavoin kesytettyä koko puolueen toimimaan perustuslaillisen parlamentarismin puitteissa vallankumousmanifestistaan huolimatta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #97

Kuikka siis latelee todisteet n.s. "vaaran vuosien" aseellisesta vallantavoittelusta. Skenaariot ovat spekulaatioita mahdollisilla tapahtumien kuluilla, eivät valmistautumista eikä toteuttamista, eivät edes suunnitelmia. Huom: poliittisten vastustajien levittämät huhupuheet eikä lavastukset riitä.

Vuonna 1918 vallankumoustakaan ei aloitettu aseellisesti vaan poliittisesti mutta tilanne kärjistyi aseellisiksi yhteenotoiksi ja pitkälti molemminpuolisen halun seurauksena..

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Suomen sisäpoliittinen tilanne herättää déjà-vu -elämyksen 1970-luvulta, jolloin Kokoomukselle lällätettiin, mitä se oikein aikoo tehdä tulevalla vaalivoitollaan.

Näyttää siltä, että on taaskin olemassa samanlaiset "yleiset syyt", joitten ääneen sanomisesta Kekkonen aikoinaan suuttui Virolaiselle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, tuolloin 1970-luvulla "yleiseksi syyksi" riitti kokkuleiden kypäräpääpappien militarismi. Nyt kehitys on jo niin kehittynyt, että se on valtavirtaa ja siitä ääliöoikealla oleva chauvinistis-rasistinen tai rasistis-chauvinisten älämölö on yleisesti syynä kieroon katsomiseen. Toivottavasti järki kuitenkin joskus vielä voittaisi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"...kokkuleiden kypäräpääpappien militarismi"

Mitä näyttöä on esittää tuosta?

Toimituksen poiminnat