Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Trump teki diilin demokraattien kanssa

 • Trump teki diilin päävastustajiensa kanssa. (Kuva: US Air Force Sgt. Jette Carr.)
  Trump teki diilin päävastustajiensa kanssa. (Kuva: US Air Force Sgt. Jette Carr.)
 • Kenraali John F. Kellyn nimittäminen henkilöstöpäälliköksi palautti järjestyksen Valkoiseen taloon. (Kuva: HLS.)
  Kenraali John F. Kellyn nimittäminen henkilöstöpäälliköksi palautti järjestyksen Valkoiseen taloon. (Kuva: HLS.)
 • Edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Nancy Pelosi (dem.) tunnusti tosiasiat ja muutti suhtautumistaan Trumpiin.
  Edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Nancy Pelosi (dem.) tunnusti tosiasiat ja muutti suhtautumistaan Trumpiin.
 • Änkyränä pidetty senaatin vähemmistöjohtaja Chuch Shumer (dem.) esiintyi sovittelevana. (Kuva: Senate PhotoStudio / J. McEvoy.)
  Änkyränä pidetty senaatin vähemmistöjohtaja Chuch Shumer (dem.) esiintyi sovittelevana. (Kuva: Senate PhotoStudio / J. McEvoy.)
 • Edustajainhuoneen puhemies Paul Rayan (rep.) ei voi olla tyytyväinen puolueensa saamattomuuteen. (Kuva: US Congress.)
  Edustajainhuoneen puhemies Paul Rayan (rep.) ei voi olla tyytyväinen puolueensa saamattomuuteen. (Kuva: US Congress.)

Presidentti Donald Trump näyttää saaneen merkittävän poliittisen voiton tekemällä diilin demokraattien kanssa. Julkisuuteen on kerrottu osapuolten sopineen velkakaton nostosta ja hirmumyrsky Harveyn tuhojen korvaamisesta. Taustalla saattaa olla muutakin.

Trumpin agendalla on vaalilupausten mukaisesti veronkevennykset, Obamacaren korjaaminen ja muurin rakentaminen Meksikon rajalle. Vielä ei ole tietoa sovittiinko näistäkin jotain.

Lapsena tulleiden laittomien maahanmuuttajien asema

Presidentti Trump ennätti jo aiemmin antaa kongressin tehtäväksi päättää DACA-ohjelmasta. Se koskee laittomasti maahan lapsena tuotujen oikeudellista asemaa ja tulevaisuutta.

Tämä olikin ainoa oikea ratkaisu. Vain kongressilla on näet perustuslaillinen oikeus päättää maahanmuuttolainsäädännöstä. Aikaa lainvalmistelulle presidentti antoi puoli vuotta. Ellei lakiesitystä synny, hän lopettaa ohjelman asteittain kokonaan.

Presidentti Barack Obaman asetuksella aloitettu DACA-ohjelma rikkoi maan lakeja ja nakersi oikeusvaltion perustaa. Ohjelmasta päättäminen presidentin asetuksella oli perustuslain vastaista.

Presidentillä ei ole oikeutta säätää lakien vastaisia asetuksia. Obama tiesi tämän, koska muistutti asiasta useasti. Hän rikkoi lopulta maansa lakeja, koska kongressi ei toiminut hänen toiveidensa mukaan. Lain edellyttämää enemmistöä löytynyt.

Republikaanien saamattomuus lainsäädäntötyössä

Nyt demokraattien kanssa tehty diili on näpäytys republikaaneille. Huolimatta enemmistöstään kongressin molemmissa kamareissa, puolue on osoittautunut kyvyttömäksi lainsäädäntötyöskentelyssään.

Obamacaren tiedetään olevan miljoonille amerikkalaisille taloudellinen katastrofi. Se piti korvata paremmalla terveydenhuoltojärjestelmällä. Sen säätäminen ei republikaaneilta kuitenkaan onnistunut edes toisella yrittämällä.

Trump haluaa verouudistuksen, mutta kykenevätkö republikaanit siihenkään?

Demokraattien käänne suhteessaan Trumpiin

Diili Trumpin kanssa on merkittävä käänne demokraattien politiikassa suhteessa presidenttiin! Tähän astihan nämä ovat kiihkeästi vastustaneet hänen presidenttiyttään ja pyrkineet saamaan tämän viralta.

Näyttää siltä, että puolue on viimeinkin myöntänyt itselleen kärsimänsä vaalitappion ja alkanut kunnioittamaan amerikkalaisten vaaleissa ilmaisemaa muutostahtoa. Trumpin valinnan ja presidenttiyden legitimiteetin horjuttaminen on vaikeuttanut presidentin viranhoitoa ja aiheuttanut vahinkoa maalle.

Tilanne ei ole miellyttänyt maltillisimpia demokraatteja. Tosiasioiden tunnustaminen onkin – kuten tunnettua – kaiken viisauden alku.

Diili oli vähemmistössä oleville demokraateille myös mahdollisuus nolata republikaaneja. Demokraattipuolue on menettänyt kannatustaan eikä Trumpin kiihkeä vainoaminen ole lisännyt äänestäjien luottamusta.

Puoluetta onkin kritisoitu siitä, ettei sillä ole tarjota amerikkalaisille rakentavaa vaihtoehtoa. Sillä on suuri tarve profiloitua uudestaan mikäli haluaa pärjätä tulevissa vaaleissa.

Väitteet Venäjä-vehkeilystä kääntyneet demokraatteja vastaan

Väitetystä Trumpin tiimin Venäjä-vehkeilystä ei myöskään ole löytynyt todisteita. CNN-tuottajan paljastettua salaa kuvatulla videolla, että koko juttu on "bullshittiä" koska todisteita ei ole, Trumpin syytökset häneen kohdistetusta noitavainosta alkoivat osoittautua oikeiksi. 

Nyt on sen sijaan löytynyt viitteitä siitä, että se olikin presidentti Obaman hallinto, joka puuttui maan presidentinvaaleihin. Näyttää näet siltä, että FBI suostui hallinnon painostukseen, jonka tarkoitus oli suojella presidenttiehdokas Hillary Clintonia, ettei tämä joutuisi vastuuseen salaisten asiakirjojen laittomasta käsittelystä.

Clintonin sähköpostijuttu saatetaankin avata uudestaan rikostutkintaan. Myös Trumpin erottaman FBI-pomo James Comeyn toimien lainmukaisuus odottaa selvittämistään. Tämä kaikki olisi demokraattien kannalta erittäin kiusallista kaiken sen jälkeen, miten raskaasti he syyttäneet presidenttiä.

Myönteinen talouskehitys

Maan talousnäkyvät ovat Trumpin johdolla parantuneet. Pörssikurssit ovat jatkaneet nousuaan ja BKT:n kerrotaan kasvaneen 1 prosentin tasolta 3 prosentin tasolle. Trump on korostanut sääntelyn purkamisen ja herättämänsä toiveikkuuden lisääntymisen näkyvän myönteisesti taloudessa.

Se, että työllisyys on paranemassa samaan aikaan kun demokraatit vain kampittavat presidenttiä, ei ole omiaan palauttamaan ainakaan duunariäänestäjien luottamusta puolueeseen.

Kansallinen tragedia ja ulkoinen uhka yhdistävät

Hirmumyrsky Harvey on kansallinen tragedia joka yhdistää puolueita. Trumpin hallinto on osoittautunut sitoutuneensa uhrien auttamiseen. Vahingot ovat ennätysmäiset.

Pian on odotettavissa toinenkin hirmumyrsky, Irma. Trump tarvitsee kongressilta rahaa myrskyvahinkojen korjaamiseen. Tätä on vaikea vastustaa.

Pohjois-Korean tilanne kiristyy. Ohjusohjelmaa on kehittetty Obaman hallinnon aikana niin pitkälle, että uhka ulottuu pian Amerikan manteereelle asti. Trumpin on pakko ryhtyä toimiin ennen sitä. Tässä tilanteessa demokraattien on syytä olla presidentin tukena mikäli vielä haluavat ääniä seuraavissa vaaleissa.

Uuden henkilöstöpäällikön merkitys

Demokraattien Trump-vastaisen kiihkon laantumisesta nähtiin viitteitä jo kesällä sen jälkeen Trump nimitti kenraali John Kellyn henkilöstöpäällikökseen. Hänen oli määrä saada järjestystä Valkoiseen taloon ja komentoketjut toimimaan. Jotain on selvästi tapahtunut.

Kellyllä arvioitiin olevan hyvät suhteet molempiin puolueisiin. Hän nauttii kunnioitusta myös demokraattien taholla. Vaikuttaa siltä kuin hänen nimittämisensä olisi osaltaan lepyttänyt Trump-vihaa. 

Lisää diilejä?

Velkataakka kasvaa edelleen ja velkakatto uhkaa. Ellei sitä nostettaisi, valtio ei voi maksaa palkkoja. Yllättävää diilissä on se, että ainakin YLE:n mukaan republikaanit olisivat halunneet velkakaton nostamista  6 kuukaudeksi mutta demokraatit vain 3 kuukaudeksi. Trump halusi kuitenkin tehdä diilin jälkimmäisten kanssa.

Nähtäväksi jää onko demokraattien kääntymys aitoa. Trump todennäköisesti tekee diilejä kenen kanssa se parhaiten onnistuu.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat